Tyhmän eväät

Pohjoiskarjalainen Juuan kunta on tekemässä itselleen miljoonalaskun ihan silkkaa saamattomuuttaan ja suoraan sanottuna hölmöyttään. Kyseessä on tietenkin tämä vanha tuttu sählääminen terveyskeskusksen ulkoistamispäätösten kanssa.

Kerrataan taas tapahtunutta. Joulukuussa 2010 kunta ulkoisti terveyskeskuksen Coronaria hoitoketju oy:lle. Yrityksen jatkuvien sopimusrikkomusten takia kunta irtisanoi sopimuksen maaliskuun 2011 alusta lähtien ja teki uuden sopimuksen MedOnen kanssa. Coronaria kiisti irtisanomisperusteet ja uhkasi kuntaa ainakin kuusinumeroisella korvausvaatimuksella sopimusrikkomuksen takia. Sopimuksen vuosiarvo oli 970 000 euroa, joten ainakin sen verran Coronaria vaatinee kunnalta. Päälle siihen tulevat tietenkin kaikki aiheutuneet kulut.

Tällaisessa tilanteessa jokainen järkevä puolustautuisi kaikin keinoin, mutta ei Juuan kunta. Kunta kyllä palkkasi oman asianajajan ja nyt kunnanjohtaja kertoo osapuolten asianajajien keskustelevan vaateista. Tarkoitus on saada asia sovittua ilman irtisanotun sopimuksen edellyttämää välimiesoikeutta.

Tähän asti näyttää hyvältä. Kunnanjohtaja sanoo kuitenkin päivän lehdessä, että kunta ei ole tehnyt mitään päätöstä omista korvausvaatimuksistaan. Kunta on siis lähettänyt palkkaamansa asianajajan neuvotteluihin ihan tyhjin käsin, täysin puolustuskannalle. Ei ole olemassa mitään laskelmia sopimuksen irtisanomisesta kunnalle aiheutuneista kustannuksista, ei asian käsittelystä aiheutuvista kuluista, ei edes asianajajan palkkioiden korvaamisesta. Kunta on siis henkisesti alistunut maksamaan käytännössä ihan kaiken vaadittavan.

Tällaista toimintaa voisi pitää jo virkavelvollisuuksien laiminlyöntinä. Kunnassa ilmeisesti luotetaan sokeasti asianajajan osaamiseen tajuamatta, että ilman konkreettisia vaatimuksia ei kukaan pysty menestymään neuvotteluissa. Asianajajan on joko tyydyttävä saneluratkaisuun tai vietävä asia välimiesoikeuteen. Ei tule halvaksi sekään, varsinkin jos sama saamattomuus jatkuu sielläkin.

Alkuperäinen sopimus Coronarian kansa on selvästi ollut kunnalle epäedullinen, koska Coronaria on kiistänyt kunnan käyttämät irtisanomisperusteet. Vanhalle vahingolle ei kukaan enää mahda mitään, mutta nyt ollaan tahallaan tekemässä uutta. Ja ihan vain sen takia, että kukaan ei ole tullut laskeneeksi aiheutuneita kustannuksia. Niitä kustannuksia tulee koko ajan lisää, koska ei asianajaja tee työtään rakkaudesta päämiestä kohtaan.

Vanha kansa sanoo, että tyhmän eväät syödään ensimmäiseksi.

Kommentit
 1. 1

  Jarmo Vilponen sanoo

  Tää on Saku tätä ’poilitikointia’ .. joka tarkoittaa mielipiteiden kirjon ’omituista jankkaamista’ ja ’päänsä hakkaamista seinään’! (kun ei virheistä saa sanktioita ja ’kun on tullut jo alettua näin’ikkään’ .. eli ’hyvä veli’) Aika paljon näissä taustalla on rahalla rakentamista ja saneeramista .. siis businesta.
  Mukavaa kevätpäivää ja tähän asiaan vielä …. hmm.. no en oikeen muuta voi sanoo kun ’ei hyvä’, eli pitkiä ja mutkasia asiakokonaisuuksia erilaisine funkitioineen?

 2. 2

  sanoo

  Oliskoos kansalaisadressin paikka; laittaa kunnan päättäjät koville. Hyvä olis saada lehdistökin siihen mukaan. Ja iso tiedoitustilaisuus kuntalaisille, mikä homman nimi oikein on. Tässähän on kyse yhteisten varojen väärinkäytöstä?

  Eihän ne poliittiset päättäjät siellä päättävien paikoilla istus jos me kansalaiset ei oltas niitä sinne äänestetty. Siitä pitää näille päättäjille usein oikein muistuttaa…

 3. 3

  Mitenhän lienee? sanoo

  Toivottavasti vastuuvakuutukset ovat kunnossa, joskaan nekään eivät välttämättä kaikkea törttöilyä korvaa. Meinaan, että jos kunta joutuu korvausvelvolliseksi, seuraavaksi joudutaan selvittämään, kuka sen aiheutti ja onko hän/ovatko he kunnalle korvausvelvolliset. Jos ovat, vakuutusyhtiö syynää varmaan tarkkaan, onko menetykset yhtön vakuútusehtojen mukaan korvattavia. Ja asianajajille riittää taas uutta selvitettävää. Ei lopu selvitykset.

 4. 4

  Marko sanoo

  Kaipa se alkuperäinen virhe oli tehdä suin päin sopimus huolehtimatta siihen jonkin sortin järkevää purkupykälää.

 5. 5

  Jalat tervassa sanoo

  Vielä suurempi virhe oli uhota ja sanoa tehty sopimus päiväseltään irti. Se se vielä maksaa paljon rahaa. Järkyttävää töpeksimistä kunta jatkoi tekemällä toisen yhtiön kanssa pakkoraossa huikean kalliin uuden sopimuksen ilman kilpailutusta, ja nyt sitä sopimusta taas on venkoiltu jatkaa vähän kerralllaan, eikä kilpailutusta ole toista vuoteen saatu aikaiseksi. Taitaa kunta, kunnanhallitus ja kunnanjohtaja seisoa miinakentän keskellä.

 6. 6

  Nimetön sanoo

  aktn ahte-riitassa rohvessori oli sanonut, että virheestä vastaavat päätöksentekijät henkilökohtaisesti, ei liitto. sen jälkeen päättäjille tuli hätä, ja ahteen irtisanominen peruttiin. olisikohan tuosta juukassa jotain opittavaa, kun ei siihen teitänkään hallitukseen monta maksajaa taita kuulua, jos sattuisi lottovoitto lääkärivirmaa kohtaamaan.