Outoja asioita

Eilen facebookissa tapahtui aika merkillisä asioita. Sain muuutama päivä sitten kaveriksi hyväksymältäni mieheltä eilistä blogiani koskevan yksityisviestin:

Kirjoitit meistä Juuan kunnan työorjista. Ainakin minulle luvattiin töitä ja olen jo ollut 1,2 v. Loppua ei ole tiedossa. Kiitos kommentista.

Vastasin hänelle, että on hyvä asia, että järjestelmä sinun kohdallasi toimii. Muutaman tunnin kuluttua ilmestyi vihainen viesti tuntemattomalta nuorelta mieheltä, jolla on sama sukunimi kuin aiemman viestin lähettäjällä:

Mitä helv? Olit sit kaapannu iskän profiilin? Fuck u? Vittu oikeesti säälittävää! Jotenki vaa oot saanu iskän itestää tykkääämään sun jutuista. Tutkin tietokoneen ohjelmat, ip osoitteiden liikenteen ja netin liikenteen. PERKELE

Tämä viesti oli jo aika hämmentävä. Kerroin kuitenkin, että minulla ei ole pienintäkään syytä kaappailla ihmisten profiileja, vaan vastasin minulle tulleeseen yksityisviestiin ja nettiliikenteen voi minun puolestani vapaasti tutkia.

Minulta jäi sanomatta, että en edes osaa kaapata ihmisten profiileja, koska en sillä taidolla mitään tee. Jäi myös sanomatta se, että minun oma profiilini on tarkoituksella kaikkien luettavissa ja henkilöllisyyteni tämä jälkimmäinen kirjoittaja voi tarkistaa vaikka kahdelta yhteiseltä kaveriltamme. He ovat serkkuni ja hänen aviomiehensä.

Eipä asia vielä tähänkään jäänyt. Viime yönä oli ilmestynyt taas uusi viesti, lähettäjänä jälleen se ensimmäisen viestin lähettäjä:

Oletkos ihan varma, että minä tuon kommentin olen kirjoittanut? Tulepa käymään täällä saaressa, niin keskustellaan mitä on se jos toisen puolesta laittaa kommentteja!! En muuten ole koskaan ollut Juuan työttömiä, joten tuossa puhut täyttä paskaa!

Ei minun tarvitse tällaista viestittelyä sietää, joten lyhyen vastauksen jälkeen estin sekä isän että pojan pääsyn profiiliini. Miksi ihmeessä minun pitäisi varmistaa, että päivittäin saamani kymmenet yksityisviestit ovat oikeasti lähettäjän kirjoittamia? Pitäisi osata keskustella asioista jotenkin järkevällä tavalla eikä ensimmäiseksi olettaa, että kaappaan ihmisten profiileja vain saadakseni tykkäyksiä ja kommentteja päivityksiini. Kyllä niitä tulee ihan kiitettävästi muutenkin.

Ja ennen kaikkea: Miksi hemmetissä minä lähettelisin itselleni yksityisviestejä jonkun toisen henkilön profiilin kautta? En minä sentään niin itserakas ole.

Viimeisin viesti pisti kuitenkin epäilemään, että alkuperäinen teksti ei sitten ollutkaan sen henkilön lähettämä, jonka nimissä se tuli. Hänen profiilinsa saattaa oikeasti olla kaapattu, tai sitten maahiset pitävät peliään. Minä en viitsi enkä osaakaan asiaa selvittää, mutta ehkä tämä nuorempi viestittäjä osaa. Toivottavasti asia selviää.

Pahoittelen omasta puolestani väärinkäsitystä, johon ole viaton. Tiedän kyllä netissä olevan sellaisia henkilöitä, joilla on sekä kykyä että halua aiheuttaa minulle hankaluuksia. He voisivat kuitenkin jättää viattomat ulkopuoliset rauhaan ja keskittyä härnäämään vain minua.

Jatkossa aion kuitenkin vastata vain vakiintuneiden keskustelukumppaneiden yksityisviesteihin.

Kommentit
 1. 1

  reijo ahola sanoo

  Olen taitamaton alottelija täällä mediassa. Kertomasi laisista koukkijoista olen minäkin kuullut. Oma propleemani on, etten tiedä ennakkoon, missä käydään minua kiinnostavista asioista keskusteluja. Olen kiinnostuksella seur.aillut kirjotuksiasi:
  Kiitos Sulle!

 2. 2

  piia sanoo

  Voihan se olla, että profiili on kaapattu, mutta voi olla myös kyseessä henkilö, jonka vasen käsi ei tiiä mitä oikea kirjottaa. Mutta mitä opimme tästä? Se mitä netissä lukee tai tapahtuu, niin sitä on syytä tarkastella erittäin kriittisesti!

 3. 3

  Kipru/ sanoo

  Sinulle sitä sattuu ja tapahtuu, vaatii varmaan kärsivällisyyttä olla tällanen mediapersoona meidän pienessä kylässä, tsemppiä siihen, Vantaa lueskelee täällä taustalla useinkin 🙂

 4. 4

  Satu N. Nainen sanoo

  Voisin kuvitella skenaarion että ko. henkilö on töissä/kirjastossa monen henkilön käytössä olevalla koneella tarkistellut facebookiaan. Sen jälkeen hän on [i]sulkenut[/i] selaimen [i]kirjautumatta ulos[/i] facebookista, jonka jälkeen seuraava koneelle tulija on avannut selaimen, kirjoittanut googleen facebook, avannut linkin ja: kappas vaan hänhän on facebookissa. Eihän sitä välttämättä huomaa olevansa jonkun toisen profiililla jos se aukeaa itsestään siihen. Toinen tapa päätyä vahingossa toisen tilille on vain klikata tykkää-nappia, jolloin edellisen käyttäjän uloskirjautumatta oleva profiili tykkää ja ehkä ohjautuu vielä sinun profiilisivullesi, josta sitten tulee klikattua pyydä ystäväksi-painiketta. Sama toistuu seuraavana päivänä ja hän päättää lähettää yksityisviestin. Opetus: [b]Muistakaa kirjautua ulos. Selaimen sulkeminen ei ole yhtäkuin uloskirjautuminen![/b]