Varsinainen hupiveikko

Jotkut nuoret syyllistyvät sosiaalisessa mediassa ylilyönteihin, mutta kyllä se tauti tarttuu iäkkäämpiinkin. Facebookissa törmäsin tällaiseen päivitykseen merkillisessä ryhmässä nimeltään Onko keskuudessamme Breivikin kaltainen?

nelenm-2

Tämä ryhmä on perustettu pelkästään sitä varten, että siellä ahdistellaan ja uhkaillaan yhtä ainoaa yksityishenkilöä. Hänen syntinsä oli kirjoittaa vuosi sitten facebookiin muutama harkitsematon uhkauskommentti perussuomalaisia vastaan yhdessä ainoassa keskustelussa. Tämä vuoden takainen asia on ollut esitutkinnassa ja on parhaillaan syyteharkinnassa.

Tuossa kuvan tekstissä mainittu Satu Himonen tarkoittaa tietenkin minua. Koska olen uskaltanut kirjoittaa erinäisistä ääriryhmistä, olen tietenkin tämän porukan mukaan vapaata riistaa. Blogini roskasuodattimeen on kirjoitellut halpamaisen ilkeitä kommentteja Justiina C. Nielenmään lisäksi myös Satu Himonen.

Mikäs epeli mahtaa sitten olla tämä Justiina C. Nielenmää? Nimi on ainakin lapsellisen mukahauska väännös kirjailija Jussi K. Niemelästä, joka blogissaan Vallan vahtikoira on kirjoitellut ikäviä paljastuksia ääriaineksista. Sen takia hän on joutunut muutamien henkilöiden järjestelmällisen nettivainon kohteeksi. Julkisesti tehdyt kunnianloukkaukset ja tappouhkaukset alkavat olla ihan jokapäiväisiä eikä edes rikosilmoitusten tekeminen näytä vaikuttavan mitään.

Katsotaanpa Justiinaa vähän tarkemmin:

justiina-itse

Eikös olekin hauskaa? Jussi K.Niemelä on kuvien mukaan parrakas ja kalju, joten ei tarvitse miettiä, ketä ivaamaan tämä kuva ja koko profiili ovat tarkoitettuja. Huumorin laatu viittaisi noin 12-vuotiaaseen huonosti kasvatettuun nulikkaan, mutta kyseessä on hyvinkin aikuinen mies.

Hänen uusin harrastuksensa on tehtailla valeprofiileja ja niitä alkaakin olla kiitettävä määrä. En enää edes viitsi laskea hänen sivupersooniensa määrää, mutta ainakin hän alkaa sujuvasti keskustella eri ryhmissä itsensä kanssa. Ilmeisesti oikeat kaverit lähimpiä luottohenkilöitä lukuunottamatta alkavat pitää häneen hajurakoa.

Nyt hän on ruvennut perustamaan viharyhmiä näillä valeprofiileilla. Uusimpia taitavat olla Niemelää vastaan suunnattu Kelju K.Kojootin kootut kuvakaappaukset ja valeprofiilin takana olevalle henkilölle tyypillinen viharyhmä Raiskauksiin syyllistyvät ulkomaalaiset karkoitettava. Tämä jälkimmäinen ryhmä voisi olla nimensä puolesta asiallinen keskustelukerho, mutta sisältönsä puolesta se ei sitä ollut ainakaan eilen. Tuskin on tänäänkään, koska se on yön aikana muuttunut suljetuksi. Eilen ryhmä suorastaan tihkui vihaa vääräuskoisia ja vääränvärisiä ulkomaalaisia kohtaan.

Tällä miehellä näyttää olevan sellainen outo käsitys lainsäädännöstä, että esimerkiksi kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, laittomaan uhkaukseen ja kunnianloukkaukseen saa syyllistyä, kunhan sen tekee keksittynä henkilönä. Omaksi vahingokseen hän on väärässä.

En kerro henkilön oikeaa nimeä, ettei hän ylpisty liikaa saamastaan huomiosta. Sitä kuitenkin vähän ihmettelen, että eikö tämä mies syö tai nuku koskaan? Hän kun näyttää touhuavan facebookin omien sanojensa mukaan ”mahtavassa maailmassa” 24 tuntia vuorokaudessa ihan joka päivä.

Tiedoksi sitten taas, että aina kun minä näen itseäni koskevia ikäviä kommentteja, niin kommentoija päätyy väistämättä julkisuuteen tämän blogini kautta. Lisäksi suosittelen kertaamaan esittelysivultani, miten menettelen rikoksiin syyllistyvien kanssa.

(Tätä tekstiä voi olla vähän vaikea kommentoida, koska se sisältää useita sellaisia salasanoja, joiden näkyminen ohjaa kommentin suoraan roskakoriin edes minun sitä näkemättä. Pahoitteluni asiallisille kommentoijille.)

Kommentit
 1. 1

  Martti sanoo

  Otan osaa, nämä omaa täydellisyyttä tavoittelevat tuskaansa projisoivat ihmiset ovat hankalia, koska yrittävät eheytyä näkemällä aina vian muissa.

 2. 2

  Jari Ahonen sanoo

  Oikeaan asiaan puutut oikealla tavalla. Juuri tuolla tavalla natsitkin aloittivat Saksassa 20-luvulla. Seis! heti.

 3. 3

  Sakari Sohlman sanoo

  Ikävää tuommoinen kiusaaminen. Pidän kuvauksesi perusteella mahdollisena, että kyseinen henkilö tai henkilöt ovat ihan oikeasti psyykkisesti sairaita? Ehkä hän/he lievittää oloaan näillä toimillaan – ja tiedä vaikka olisi menossa kaksisuuntaisen mielialahäiriön maaninen vaihe. Asiaan on kuitenkin veikea puuttua, jos asianomainen tai hänen läheisensä eivät ymmärrä tilannetta. Ikävää…

 4. 4

  sanoo

  Varma Tieto on minulle hyvin rakas ja erittäin läheinen ystäväni.

  Hän on erittäin huvittuntu saamastaan huomiosta pikkuruisessa ja paranoidissa päivänkakkarakerhossa. Hyvin ne vetää!

 5. 5

  Jarmo Vilponen sanoo

  Rangaistuket hyvin vähäisiä ja syy lienee mm. henkisen väkivallan aliarvostamisessa oikeudensaannin ja -käytännön asiasisällöissä. (tarkoitan laajaa käsitettä siis ymmärtämisongelmia tuottamuksellisuutta käsitellä jne.)
  Paineet juttujen määrissäkin tietenkin estävät asioiden käsittelyjä ja kulttuurivaikutteet tapakäytänteinä … parantamisen varaa on monessa ja ’pikkuneuvostoliittomme’ elää omaa syrjäistä eloaan?

 6. 6

  Jarmo sanoo

  Erittäin asiallista tekstiä ja huomaa heti, että olet koulutettu ja asianosaava ihminen.
  Tuollaiset kommentit voi jättää omaan arvoonsa, sinulla on oikeus tehdä reklamaatiota, jos nimensä olisi sanonut myös rikosilmoitus.
  En ymmärrä miksei Suomessa saa sanoa kuten asiat on?
  Koulutettu kohta pakkotyöllistettävä.
  Jarmo Latva Hyvinkää