Hävytön on hävytöntä

Kuten juttujani kauemmin seuranneet hyvin tietävät, niin minä en hyväksy työttömillä ilmaiseksi teetettävää työtä missään muodossa. Puhuttiinpa  työharjoittelusta, työelämävalmennuksesta tai kuntouttavasta työtoiminnasta, niin itse asia ei muutu. Ilmainen työ on ilmaista työtä ja sellaisen teettäminen on hävytöntä ihmisten hyväksikäyttöä.

Oikeastaan se on myös rikollista. Rikoslain 47 luvun 3a § sanoo näin:

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Jos joku yksityinen työnantaja maksaa työntekijälle vaikka 500 euroa kuukaudessa, niin yksikään tuomioistuin ei epäröi antaa rangaistusta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Kun yhteiskunta pakottaa työttömän tekemään työtä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron ruokarahalla, niin sitä sanotaan työllistämistoimenpiteeksi.

Ilmaistyötä lisää vaativien pitäisi joutua tekemään omaa nykyistä työtään tällä summalla, niin ehkä he viisastuisivat. Sanotaan vielä kerran kaikille palkkatyön ja ilmaistyön keskenään sekoittaneille se pieni ero. Palkkatyö on sellaista työtä, josta maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

On ihan turha ruveta saivartelemaan ilmaistyön hyödyllisistä vaikutuksista, koska olen kuullut ne kaikki moneen kertaan. Itse asiassa olen täysin kyllästynyt lukemaan yleisestä aktivoinnista, säännönmukaiseen elämään palauttamisesta ja erityisesti kynsien näyttämisestä työelämässä ja urapolun esiin lakaisemisesta.

En halua myöskään kuulla tekemättömän työn paljoudesta. Jos jokin työ kaipaa tekijää, niin maksettakoon siitä myös palkkaa. Muuten sellainen työ joutaa jäädä tekemättä. Poikkeuksena on tietysti täysin vapaaehtoisuuteen perustuva talkootyö.

Ylläoleva oli vanhan kertausta ihan sen takia, että tavoistani poiketen mainostan blogissani. Toivon mahdollisimman monen kurkistavan THT:n sivuille. Ennen kaikkea toivon mahdollisimman monen päättäjän ja tietenkin näitä ilmaistöitä tekevän sinne katsovan. Suoraan sanottuna on hirveää kuulla, kun joku ilmaistyötä tekevä sanoo olevansa töissä. Oikeammin hän on orjana.

Kommentit
 1. 2

  vesa sanoo

  Ei helvetti ! Tämä kirjoituksesi pitäisi sbda kaikkiin lehtiin ! Radioon tv:hen ja julisteina kauppojen ja baarien ilmoitustauluille ! ! Iimiset ei tiedä totuutta eikä lakeja !

 2. 3

  Iira Virtanen sanoo

  Tämäntapainen orjuutus on kauheaa.
  Älkää menkö tällaiseen työhön.
  Kehittäkää mieluummin itseänne
  sinäkin aikana, jolloin ei työtä ole.
  Mutta ei pakkotyössä.

 3. 4

  sanoo

  Ihan oikeassa olet, mutta mitä teet, kun olet siinä tilanteessa, et sulle sanotaan, et joko oot orjana tai sit sut potkitaan ulos eli menetät päiväkorvauksesi ja joudut anomaan sosiaalitukea, jolloin sun koko elämäsi laitetaan paperille.
  1920-30-luvullahan oli ihan samaa meininkiä hätä- ja vara-aputöineen ja muistan myös 1960-luvun tietyömaat.

  Pinnarilain (1946) perusteella 18-vuotta täyttänyt henkilö voitiin määrätä valtion töihin, jos hän vieroksui ”rehellistä ja hyödyllistä työtä”. Jos henkilö kayttäytyi huonosti tai kieltäytyi töistä, voitiin hänet määrätä vuodeksi kerrallaan valtion erikoistyölaitokseen. (Mikko Ylikangas; Unileipää, kuolonvettä, spiidiä)

  Elämme finanssikapitalismin aikaa.

 4. 5

  Erkki-Petteri sanoo

  Tuo THT ry haisee! Vuosimaksu on kaksi kymppiä, vaikka yhteydenpito on vain netin varassa. Yhdistykselle ei kerry kustannuksia millään niin paljon, että se perustelisi mainitun jäsenmaksun. Lisäksi yhdistyksen aikaisempi keskustelufoorumi on lakkautettu eikä yhdistyksen puheenjohtaja Kari Laurila suostu selittämään miksi niin on tehty. Foorumin lakkautus vei mukanaan paljon tärkeää tietoa. Ainoa asia mitä tuossa yhdistyksessä osasin kaivata.

  Yhdistyskritiikkini vastapainoksi sanon, että arvostan korkealle Sakun blogistina tekemää työtä. Hallinnolle on puhuttava oikeuden kieltä. Edes jonkun.

 5. 6

  sanoo

  Olen täsmälleen samalla kannalla ollut Sakun kanssa asiassa. Olen siitä asti kun tuo työllistämistuki tuli voimaan ollut sitä vastaan. Työllistämistuki on ollut yksi suurimmista esteitä työttömien työllistymiseen. Julkinen sektori on kaikkein innokkain orjuuttaja tuota tukea hyväksi käyttäessään. Julkiselle sektorillehan sitä eniten tarjotaankin. Työllistämistuella on poistettu tuhansien ja tuhansien työttömien oikeanlainen työnsaanti, joka antaisi edes jonkinlaisen varmuuden tulevaisuudesta. Työllistämistuki haiskahtaa miltei lainvastaiselta orjatoiminnalta.

 6. 7

  Kalevipoeg sanoo

  Jossain oli äsken Ilkka Taipaleen haastattalu ja hän totesi että maassamme on noin 70 000 pitkäaikaistyötöntä, joita ei voida enää millään toimenpiteillä ohjata takaisin työelämään. Siis joka kolmas työttömistä. Pitäisi järjestää ennakkoeläke ko ennen 57-ikävuoden (lex Taipale) työttömyysputkea, mutta työministeri ei ole halunnut ottaa tätä palloa haltuunsa. Niinpä pallottelu asiassa jatkuu. Samalla kehittyy joko makuuhaavoja tai Sakun mainitsemaa tyytymättömyyttä noita ammattitaitoa vaatimattomia terapiatöitä kohtaan. Tehokasta työtähän ei niissä voida vaatia, muutenhan kyseessä olisi ns. normaali työsuhde. Kun kevennetystä työstä ei myöskään makseta tehokkaasti, niin onko se sitten jotenkinsa tasapainossa?

 7. 8

  TYPLeaks sanoo

  Työttömille on erittäin hyviä uutisia. Suomussalmen kunta perustaa uuden työpalvelukeskuksen. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitus sisällyttää työpalvelukeskuksen toimintaan vuoden 2013 alusta lukien.

  Nyt entistä useampi työtön pääsee nauttimaan kuntouttavasta työtoiminnasta ja muista työvoiman palvelukeskusten järjestämistä aktiivitoimenpiteistä.

  Se on suuri onni työttömille, että Tarja Filatovin mainioksi havaittua työllistämislinjaa jatketaan edelleen laajentamalla työvoiman palvelukeskusten toimintaa ja lisäämällä kuntouttavaa työtoimintaa:

  Kainuu
  Päivitetty 5.4.2012 16:46, julkaistu 4.4.2012 23:13
  Suomussalmelle tulossa uusi työpalvelukeskus

  Suomussalmen kunta aloittaa uuden työpalvelukeskustoiminnan.

  Työpalvelukeskuksen johtajaksi valittiin Asta Kinnunen. Keskukseen palkataan myös kolme työnohjaajaa.

  Työpalvelukeskus tulee Miilutielle entisiin ammattikurssikeskuksen tiloihin. Toiminta käynnistynee ennen kesää.

  Asiakkaiksi ohjataan vaikeasti työllistyviä, jotka ovat moniammatillisen tuen ja pitkäkestoisen ohjauksen tarpeessa. Tavoitteena on asiakkaan voimaannuttaminen ja aitojen siirtymien aikaansaaminen.

  Kunta tekee yhteistyötä te-toimiston kanssa.

  Kokonaisasiakasmääräksi tulee noin 70 – 80. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitus sisällyttää työpalvelukeskuksen toimintaan vuoden 2013 alusta lukien.

  Suomussalmella on toiminut nuorten työpaja Hanslankari jo vuosia.
  http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194734804180/artikkeli/Satellite?c=Page&childpagename=KSA_newssite%2FAMLayout&cid=1194596029163&pagename=KSAWrapper

 8. 9

  W.Tell sanoo

  oma lsiänsä asiassa on vielä siinä, JOS noita vippaskonsteja ja näenäistyöllistämismetodeja omaksi työkseen tekevät OIKEAA PALKKAA saavat uskovat ja luulevat tekevänsä arvokasta työtä, josta oikeasti on jollekin hyötyä! Siis muille kuin heille itselleen

 9. 10

  Toisinajattelija sanoo

  Minusta on hävytöntä, että joskus maksetaan palkkaa vaikka työntekijä ei mitään tekisikään. Sanovat sitä nykyään ”saikutteluksi”…

 10. 11

  Kalevipoeg sanoo

  Noh, entäs jos tekee vain hieman, niin pitäisikö siitä maksaakin hieman … Mitä on hieman, kun urakkapalkkaa ei kaikkiin töihin voida soveltaa? Yksi vanha mittari on ns. teollisuuden ”normaalituottavuudessa”, joka on ponnistukseltaan verrannollinen siihen että kävelee 7 km/h.

  Moni alkanee jo kyllästyä pikkuisen tähän, tähän jo joissakin muissa yhteyksissä varsin ansiokkaasti esiintyneen uskotun blogistin aktuelliin aiheeseen ja sen käsittelyyn ….

  Uusi aihe voisi olle alkaa keskustella vaikka siitä miten tämä nykyaika onkin nyt mennyt siihen, että noin 10%:lle työvoimasta ei ole ylipäänsäkään käyttöä,. Nyt kun tavanomaiset maalaiset elinkeinot ovat joutuneet EU-kurimukseen!? Mitä hyvää se herrojen EU meille lopulta toikaan? Olkaa hyvä ja laajentakaa!