Kolikon kaksi puolta

Sosiaalisessa mediassa näytti eilen siltä, että suunnitteilla on ainakin lynkkaus, ellei peräti sisällissota. Syynä tähän oli Helsingin käräjäoikeuden kahdelle maahanmuuttajataustaiselle pojalle antama tuomio 15-vuotiaan koulutytön raiskauksesta. Itse teko tapahtui syksyllä 2010, mutta oikeuden päätös annettiin tällä viikolla.

Tästä riehaantuivat kaikki ne, jotka ovat oikein odottaneet jotain tällaista tapahtuvaksi. Tapauksesta on otettu ja otetaan yhä irti kaikki mahdollinen todisteeksi maahanmuuttajien ja erityisesti muslimien kelvottomuudesta. Ikään kuin siinä ei vielä olisi tarpeeksi, niin joissain viharyhmissä on jaettu tekijöiden nimiä ja osoitteita. Erääässä ryhmässä ilmoitettiin ihan suoraan, että pojat pääsevät haistelemaan multaa kaksi metriä alhaalta päin.

Tämähän ei ole sinänsä mitään uutta, mutta siitä kolikon kääntöpuolestakin piti puhumani. Facebookiin ilmestyi eilen näiden tuomittujen tukiryhmä, jossa vakuuteltiin tekijöiden syyttömyyttä ja oikeuslaitoksen rasistista luonnetta. Näitä tukiryhmiäkin on totuttu näkemään, mutta nyt asialla näytti olevan nimien ja kuvien perusteella enimmäkseen ulkomaalaistaustaisia hyvin nuoria ihmisiä. Heiltä oli tainnut yhteiskuntaopin opetus mennä ohi korvien.

Kakaramaista oli kielenkäyttökin ja kakaramaiseen tapaan se yltyi hävyttömäksi erityisesti uhria kohtaan. Häntä haukuttiin armotta mitä loukkaavimmilla nimityksillä, vaikka joukossa oli myös asiallisia ja tasoittelevia äänenpainoja. Ilmiantojen tai nettipoliisin ansiosta ryhmä on nyt kadonnut kokonaan ja hyvä niin. Siellä nimittäin oli useita ilmiselviä kunnianloukkausrikoksia.

Kolikon molemmat puolet ovat yhtä rumia. Ne kertovat ikävää kieltään lain ja oikeuslaitoksen arvovallan vähättelystä. Näiden nuorten tukiryhmäläisten ansioksi on sentään katsottava, että he tottelivat heti jostain tullutta kehoitusta ja alkoivat ajaa ryhmäänsä alas poistamalla sieltä itseään ja kavereitaan. Se toinen puoli jatkaa yhä aikomattakaan hiljentää ääntään. Siellä onkin enimmäkseen aikuisia, jotka eivät enää oppine mitään.

Miksi heidän sitten pitäisi hiljentää ääntään? No siksi, että Suomessa lakia eivät säädä kansanjoukot, vaan kansan vaaleilla valitsema eduskunta. Sitä lakia eivät myöskään sovella mitkään lynkkausjoukot, vaan riippumattomat tuomioistuimet. Jos päätös ei miellytä, niin asianosaiset ja syyttäjä voivat siitä valittaa. Pitäisi ainakin armahtaa uhria, joka tuskin haluaa oikeuden päätöksen salassapidettäviä osia levitettävän internetissä.

Kommentit
 1. 1

  Juge sanoo

  Muuten hyvä kirjoitus, mutta oikaistaan nyt tuo väärinkäsitys. Oikeuden päätöksessä ei ole mitään muuta salassapidettävää kuin uhrien osuus.

  Siksi toisekseen, tässä jupakassa kannattaisi myös keskustella siitä myötämielisyydestä, millä islam suhtautuu naisten raiskauksiin. Islamilaisen ajattelutavan mukaan kun orjattarella ja vaimolla ei ole oikeutta kieltäytyä seksistä.

 2. 2

  Putlu sanoo

  Minun ymmärtääkseni tuomio on julkinen, ja vain osin salainen. Salaisia osia ei ole minun käsitykseni mukaan internetissä levitelty. Tuomiossa todetaan:

  SULJETTU KÄSITTELY JA OIKEUDENKÄYNTIAINEISTON SALAISUUS
  Käräjäoikeus on 3.4.2012 pidetyssä pääkäsittelyssä asianomistajien ja
  syyttäjän pyynnöstä määrännyt oikeudenkäynnin julkisuudesta annetun
  lain (370/2007) 15 §:n 2- ja 3 -kohtien nojalla, että suullinen
  istuntokäsittely tässä asiassa, jossa kysymys on alaikäistä
  asianomistajaa koskevasta seksuaalirikosasiasta ja jossa esitettiin
  arkaluonteisia tietoja henkilön yksityiselämään sekä terveydentilaan
  liittyvistä seikoista, toimitetaan kokonaan yleisön läsnä olematta, sekä
  määrännyt mainitun istunnon pöytäkirjan sekä muut
  oikeudenkäyntiasiakirjat asiassa annettavaa tuomiota lukuun ottamatta
  edellä mainitun lain 10 §:n nojalla salaisiksi 60 vuodeksi asian
  vireilletulopäivästä eli 5.3.2012 saakka.
  2
  Saman lain 24 §:n nojalla asianomistajien ja syyttäjän esittämästä
  pyynnöstä käräjäoikeus on määrännyt, että käräjäoikeuden tuomio on
  ASIANOMISTAJIEN JA SYYTTÄJÄN KUULUSTUTTAMAN
  TODISTAJAN HENKILÖLLISYYDEN sekä mandollisten muiden
  asianomistajien henkilöllisyyteen viittaavien tunnistetietojen OSALTA
  PIDETTÄVÄ SALASSA 60 vuotta eli 5.3.2072 saakka tai kunnes sitä
  ennen mandollisesti toisin määrätään, sekä ettei asianomistajien ja
  todistajan nimiä sekä edellä viitattuja muita tunnistetietoja saa tuona
  aikana mainita julkisessa oikeudenkäyntiaineistossa.
  MUILTA OSIN TUOMIO ON JULKINEN asianomistajien siihen
  suostuttua.

 3. 3

  Rabbe Rabholm sanoo

  ”… oikeuden päätöksen salassapidettäviä osia levitettävän internetissä …”

  Höpöhöpö. Mistä olet saanut käsityksen, että jotain salassapidettävää olisi levitetty internetissä?

  Tuomiotekstihän on täysin julkinen. Jos et usko, kysypä itse sieltä käräjäoikeudesta, saatko kopion tuomiosta. Kyllä saat.

 4. 4

  Tessu sanoo

  Juttusi leviää netissä ja sen keskustelupalstoilla, olet myös saanut monen kantasuomalaisen vihat päällesi. En yhtään ihmettele miksi näin on.

 5. 5

  kauhistelija sanoo

  Tärkeintä tässä nyt on kuitenkin lopputulos. Eli se, että vähintäänkin satatuhatta suomalaista tietää nyt raiskaajapoikien nimet, vanhempien nimet ja kotiosoitteet. Kaikki tämä on tapahtunut täysin laillisesti tuomioistuimen julkisen asiakirjan myötävaikuttamana. Toki ymmärrän, että vähemmistövaltuutetun konttorissa presidenttiehdokas Eva Biudee ja kanslerinvirastossa Kullervo Kalske palavat halusta muuttaa lakia julkisten asiakirjojen suhteen. Mutta tämä on niin pitkässä kannossa, että eipä taida onnistua Suomessa?

  Somalipojat itse pujottivat köyden kaulaansa ensinnäkin tekemällä koraanikoulun uskontotunnin jälkeisen tempauksensa. Ja lopullisesti kiristivät silmukan alkamalla kerskailemaan tapauksesta kavereilleen ja somalityttöystävilleen. Jotenkin minusta tuntuu, että poikien pelit on nyt sitten pelattu. Aina kun he steppaavat kadulla tai nousevat metroon, niin katseet seuraavat heitä. Ja tuskin Tapion Honkakaan heitä enää edustusjoukkueeseensa huolii, vaan saavat pompottaa koripalloa keskenään.

  Facebook-ryhmässä myös moni merirosvorannikon erehtyi laittamaan nimensä ja kasvokuvansa, kun sadistisesti ja rikollisesti pilkkasivat rikoksen uhria. No hieman taisi sitten kuitenkin lirahtaa lahkeeseen, kun poistivat tekstejään ja ryhmä muutenkin suljettiin. Mutta taisi olla myöhäistä, kun on nämä kuvakaappaukset ja kaikki. Niin että taitaa sitä jotain ongelmaa tulla myös raiskaajapoikien kavereillekin?

  Sellaista se on, että mitä taakseen kylvää sen edestään löytää. Mutta hyvä se on somalipoikienkin tällainen kokemus hankkia, vaikka nyt sitten kantapään kautta. No nyt kun saatu pää auki näiden tuomioistuimen asiakirjojen tilailussa, niin se saattaa jopa alkaa hillitä rikollisuutta? Kun valtion rahoitustilanne on mitä on, niin antaahan tuo asiakirjojen julkaisutoiminta poliisinkin rajallisille resursseille lisää mahdollisuuksia, kun tällaiset kaikkia haittaavat tapahtumat vähenevät. Samoin uskon julkaisutoiminnan vähentävän tuomioistuimienkin työtä, eli kaikki tässä hommassa voittavat.

  Tuomio paperin kunhan luet, siellä ei ole uhrin tunnistetietoja eikä myöskään todistajien. Tuomiolauselmassa ei ole uhrin tunnistetietoja. Sen saat muuten tilaamalla koko paperin vaikka käräjäoikeudesta sähköpostilla.

 6. 6

  raiskauksen estänyt sanoo

  miten olis käyny jos suomalaiset tekisivät vastaavan somaliassa, ei olis varmaan oikeuden raportteja koska ei olis edes oikeuden käyntiä vaan julma lynkkaus

 7. 7

  Pergamiini sanoo

  Turha kohu raiskauksista katkeaisi kuin veitsellä leikaten jos raiskauksista annettaisiin NL:n malliin 15 vuotta, jota ei juuri ”hyvällä käytöksellä” tai syntyperäänsä vetoamalla voisi lyhentää.

 8. 8

  ab sanoo

  Pergamiini: Niin, silloin jokaista raiskausta seuraisi murha ja rikoksen piilottaminen kaikilla mahdollisilla keinoilla.

  Yrittäkää nyt ymmärtää, että vaikka näitä kusipäisiä maahanmuuttajia (joihin ei siis voi lukea kaikkia maahamuuttajia) voi *aivan hyvällä syyllä* vihata kaikella sielunsa voimalla, rangaistusten koventaminen ei ole mikään ihmelääke, joka poistaa tällaiset rikokset.

 9. 9

  Saku Timonen sanoo

  Tekijöiden nimien ja osoitteiden levittäminen julkisuuteen tarkoitushakuisesti saattaa olla Rikoslaissa rangaistavaksi säädettyä yksityiselämää koskevan tiedon levittämistä. Henkilötunnusten julkaiseminen ainakin on Henkilötietolain rikkomista.

 10. 10

  Pergamiini sanoo

  ab:ille rantaistusten koventamisesta sen verran ettei se yksinään tietenkään toimisi. Pitäisi järjestää uusia ja uudentyyppisiä pakkotyölaitoksia ja lisäksi tuomita murhasta 30 vuoden rangaistukseen. Valehtelusta oikeudessa – itsensä puolustamisessakin – pitäisi antaa jatketta rangaistukselle jne. Mutta jos ei kaikkea voida uudistaa niin kovennettaisiin edes hieman!

  Kun kaikki vaikuttaa toisiinsa niin myös talousrikosten tuomioita pitäisi koventaa. Myös talousrikollisten oloja vankiloissa pitäisi tuntuvasti heikentää, sillä se olisi osa rangaistuksen opettavuutta.