Mystinen juttu

Päivän lehti kirjoitti, että Talvivaarassa sattunut lintujen joukkokuolema on mystinen juttu eikä kukaan oikein tiedä, miten kuolleet linnut veteen joutuivat. Minusta ei ole kovin mystistä, että keväisellä muuttomatkalla olevat vesilinnut laskeutuvat sulaan veteen. Mystistä on ainoastaan se, miten vesi voi olla niin tappavan myrkyllistä, että vahvat ja terveet linnut kuolevat siihen kuin ammuttuina. Talvivaaranhan piti olla suunnilleen maailman paras, puhtain ja prosessiltaan suljetuin kaivos, josta ei koidu mitään vaaraa ympäristölle.

Ei myrkyllisyyskään mystiikkaa ole. Se on välinpitämättömyyttä ja laiminlyöntiä. Kaikki lupien rajat ylitetään moninkertaisesti eikä kenenkään mieleen ole juolahtanut päällystää myrkkyaltaita tiheällä verkolla. Jos asia on käynytkin mielessä, niin siitä ei ole piitattu. Eihän kaivos tunnu erityisemmin piittaavan edes ihmishengestä, joten lintujen kuolema sitä ei ainakaan hetkauta.

Mystiseksi tuntuu menevän myös kaivoksen turvamiesten ja jopa poliisin toiminta. Muutama päivä sitten Suomessa kauhisteltiin Venäjän viranomaisten toimintaa Suomen Ympäristökeskuksen tutkijan pidättämisessä. Yleinen käsitys oli, että onneksi meillä ei tuommoista koskaan tapahdu.

Kaivosyhtiön mukaan lintujen löytäjät olivat suorastaan tunkeutuneet alueelle ja heitä odottaa syyte julkisrauhan rikkomisesta ja luvatta kuvatun materiaalin levittämisestä. Lisäksi yhtiön tiedottaja nosti samaan aikaan tapahtuneen yhtiön pääkonttorin seinien töhrimisen pontevasti esille. Hän korosti asioiden yhteyttä sanomalla, että asioilla ei välttämättä ole yhteyttä.

Tiedottaja kertoi siis kautta rantain, että asioilla on selvä yhteys ja toiminta on organisoitua. Eräiden uutisten mukaan näiden altaalle menneiden henkilöiden epäiltiin jopa kuljettaneen linnunraadot sinne itse. En tiedä onko Talvivaara Suomen myrkyllisin kaivos, mutta ainakin sen tiedotustoiminta on alan surkeinta.

Tietenkin altaalle oli menty ilman lupaa, joten poliisi tutkikoon asiaa. Kaivosyhtiön kannattaisi kuitenkin olla varovainen vaatimuksissaan, ettei se tule leimanneeksi poliisia omaksi käsikassarakseen. Luvaton liikkuminen pelkillä tiepuomeilla eristetyllä varoituskyltittömällä alueella on aika pieni rikos suhteessa kaivoksen piittaamattomuuteen ympäristöstä.

Nyt toimin kuten kaivoksen tiedotus. En sano, että asiolla on välttämättä mitään yhteyttä, mutta entisen ympäristöministerin perhe omistaa melko paljon Talvivaaran osakkeita. Olen kuullut, että jopa presidentti omistaa niitä. Niitä omistavat varmasti monet muutkin virkamiehet ja päättäjät, mutta en missään tapauksessa väitä näillä asioilla olevan yhteyttä.

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Suomalainen toimii kuin venäläinen näissä asioissa. Tämä on ehkä eri asia, mutta aikanaan Turun moottoritien rakennustöitä häirittiin viemällä liito-oravan jätöksiä alueille, joilla ei ollut liito-oravia. Vihreä liike toimii siis yhtä arveluttavin motiivein kuin teollisuus. Tätä ei pidä tulkita kuitenkaan niin, että olisin itse ympäristön suhteen välinpitämätön. Asiat pitää puolueettomasti!
  Selluteollisuuden jätealtaat sen sijaan ovat saaneet hiljaisen hyväksynnän, vaikkeivat nekään mitään uimapaikkoja ja juomavettä olekaan. Ennenkuin selvitetään, miksi linnut ovat kuolleet, niin en hätiköisi vetämään mitään johtopäätöksiä. Muutama vuos sitten olis varmaan laitettu lintuinfluenssan syyksi tämä.

 2. 2

  tauno lehtonen sanoo

  No sieltähän se tuli, jutun viimeisessä kappaleessa. Itse myös olen omalla tahollani, ja kanaviani käyttäen, kysellyt voisiko esim. ex. ympäristöministerin / suvun osakeomistuksella olla osuutta siihen, että ympäristölupia on saanut surutta rikkoa. Vaan eipä ole kukaan vastaillut.

 3. 3

  o sanoo

  Tuosta näkee 100 suurinta osakkeenomistajaa eri aikoina. Solidium on edelleen merkittävä omistaja eläkeyhtiöiden kanssa.
  Sinänsä ei ihmetytä, ettei toimintaa keskeytetä pakkokeinoilla. Kalliiksi tulisi Suomelle ja monellakin rintamalla.

  Ihmetyttää vain, ettei siellä saada ympäristövaikutuksia kuriin: luulisi olevan sen arvoista. Onko tuudittauduttu sihen uskoon, ettei valtio puutu omistamansa yhtiön epäkohtiin.
  Hallintopakkokeinoja ei uskalleta käyttää, vaikka valvojilla niihin olisi täydet mahdollisuudet.

  Taas näkee, miten käy, kun valtion rooli omistajana ja valvojana sotkeutuu. Kukapa tappaisi oman kultamunakanansa?

  http://www.talvivaara.com/sijoittajat/osake/suurimmat_osakkeenomistajat

 4. 4

  Kirsti Era sanoo

  Ei saaneet sellutehtaan jätealtaan hyväksyntää vaan Lievestuoreen tehdas pantiin kiinni ja Serlachius on mahtanut maksaa eräänkin korvauksen järven tuhoamisesta. Että ”kun muualla tapetaan niin täälläkin saa tappaa” ei päde edes tässäkään tapauksessa. Plus että se on tuhoisa logiikka tulevien polvien kannalta – mutta kukapas heitä tässä muutenkaan muistelisi. Meidän polvi ajalee nelivedoilla, lastenlapsilla ei tule olemaan lastenlapsia, ja v**t minä siitä? Kunhan tässä heittelen vähän herjaa.

 5. 5

  Keijjo sanoo

  Yhtiön tiedotustoimintahan on päinvastoin esimerkki loistavasta medianhallinnasta, saadaan asia näyttämään aivan muulta kuin se on keskittymällä lintujen alkuperään. Mutta mistähän poliisi kuvittelee toimittajien saaneen haltuunsa 30 muuttolintua? Hauleja pitäisi löytyä jokaisesta linnusta. Ja luonnonsuojelijatko ampuisivat muuttoaikaan lintuja?

 6. 6

  Ismo Tuormaa sanoo

  Ei oikein jaksaisi lukea näitä ufo-tasoa olevia liito-oravahöpinöitä (Marko) näin vakavassa asiassa. Talvivaara tuo mieleeni kysymyksen, onko kaikki Suomessa havaittu kehitys teollisuuden ympäristönsuojelussa ja asenteissa viimeisten vuosikymmenien ollut vain harhaa. Aika nopeasti Talvivaara (ja sitä puolustavat höpisijät) on kaatanut alleen pitkälle orastaneen avoimuuden teollisuuden ympäristönsuojelussa. kaivos tuo mieleeni pimeimmät amerikkalaiset suuryhtiöt likaisine keinoineen.

  Minusta muun suurteollisuuden pitäisi nyt tuomita Talvivaara tyystin, ettei sitä sekoitettaisi tällaiseen toimintaan.