Iso kiho puhui

Kun Jorma Ollila suostuu puhumaan, niin ainakin Yle on ihan lääpällään. Eilen ei voinut avata televisiota törmäämättä Ollilan haastatteluun, ensin Ykkösaamussa ja sitten pitkin päivää illan viimeiseen uutislähetykseen asti.

Mitä merkittävää Ollila sitten sanoi? Ei oikeastaan yhtään mitään sellaista, mitä ei olisi voinut ennalta arvata. Ihan ensimmäiseksi keskustelun ulkopuolelle rajattiin Shell, jonka hallituksen puheenjohtajalta monella olisi varmasti paljon kysyttävää vaikkapa Nigerian öljytuhoista. Semmoisia ei kysytä yritystoiminnan aateliselta.

Sen sijaan Olila puolusteli yritysjohtajien suuria palkkoja, jotka kuulemma Suomessa ovat ihan kohtuullisia. Itse asiassa meidän yritysjohtajamme ovat kansainvälisessä vertailussa suorastaan häntäpäässä, samalla tasolla Norjan ja Slovenian kanssa. En osaa sanoa mitään näiden kahden maan palkkatasosta, mutta kai tarkoitus oli kertoa, että meidän johtajamme eivät saa ansioidensa mukaan.

Työntekijät puolestaan saavat kuulemma liikaakin palkkaa. Tämä johtuu tietenkin keskitetyistä palkkaratkaisuista, jotka estävät yrityskohtaisen sopimisen. Tämän työnantajien edustajien vakiovirren mukaan yrityskohtaisesti ja jopa henkilökohtaisesti palkoista sopimalla päästäisiin nykyistä parempaan lopputulokseen. Silloin isokin työntantaja ja yksittäinen pieni työntekijä voisivat mukamas tasavertaisina sopimuskumppaneina sopia oikean palkkatason. Käytännössä tämä tarkoittaisi sanelua, mutta ei semmoistakaan saa televisiossa ääneen sanoa tuollaisessa seurassa.

Nokian jyrkän alamäen Ollila tietää johtuvan menneisyydessä tehdyistä virheistä. Jo kymmenkunta vuotta sitten olisi pitänyt tehdä nopeita ja radikaaleja ratkaisuja ohjelmistojen osalta. Sitäkään ei kysytty, miksi Ollila ei niitä aikoinaan tehnyt.

Koko päiväksi siis saatiin uutisoinnin aihetta mokomasta lässytyksestä. Olen ennenkin kiinnittänyt huomiota Ylen tapaan tehdä itse uutisia varsinkin viikonloppuisin. Lauantaiaamuna studioon kutsutaan joku tunnettu haastateltava ja koko pyhänseutu sitten toistellaan hänen sanomisiaan. Uutistoimitus pääsee helpolla, kun uutiset tehdään oman talon sisällä.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Terve,
  Puhuit juuri asiaa josta juteltu Venäjällä pari päivää ulkona muitten kanssa kun pyöräilin sinne ja takas ottaen lonkeroa.

  Ollila aivan pihalla kaikesta ja aivan miksi ei puhuta vaikka Nigerian öljytuhoista jne.. Lässyttää samaa paskaa vuodesta toiseen.

  Terv. Ari Vehkanen

 2. 2

  sanoo

  Shellihän haluaa porata Arktiseltakin öljyä ja Suomi lähetti jopa jäänmurtajan avuksi.

  Nämä isot pojat, ja tytötkin, leikkivät samassa laatikossa, siihen meillä tavallisilla ei oo mitään asiaa. Mitä nämä Ollilat ja muut ovat muuta kuin finanssikapitalistien juoksupoikia.

  Ruotsin maailmankuulu Kansankoti-malli (Folkhemmet) hävis kuin tuhka tuuleen muutamassa vuodessa ja vielä kaikenlisäks sossujen ansiosta, siis heidän, jotka sen kerran rakensivat.
  Kaikki ja tarkotan siis k a i k k i politiikot ja päättäjät juoksevat vallan perässä; eivät he meitä tavallisia aattele dollarinkuvat silmissään.

 3. 3

  Kirsti Era sanoo

  KOmmentti Ylen uutismenetelmistä on erittäin osuva. Ahkerana radiokuuntelijana lyön silloin tällöin toosan kiinni kun en kestä kuunnella sitä toistontoistoa.