Kilpalaulantaa

Kuluneella viikolla on ollut käynnissä merkillinen kilpalaulanta, jossa valtion, elinkeinoelämän ja työmarkkinajärjestöjen silmäätekevät ovat koettaneet päihittää toisensa ehdotuksillaan keinoiksi tuhota hyvinvointiyhteiskunnan tähänastiset saavutukset.  Sävellajiksi on valittu tavallisille palkansaajille keljuilu.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen uusi, sosialidemokraattina tehtäväänsä valittu ja libertarismin nimiin vannova ylijohtaja Juhana Vartiainen sen aloitti. Hän sanoi pitävänsä pienten lasten hoitovapaata turhanpäiväisenä lekotteluna, josta pitäisi päästä eroon. Äidit on saatava nopeasti takaisin töihin ja lapset päivähoitoon. Ymmärrettävästi monet lapsiperheet toivottivat Vartiaisen tervetulleeksi kokeilemaan sitä lekottelua.

Heti perään Björn Wahlroosin pohjoiskarjalainen maalaisversio, liikemies Kyösti Kakkonen, ärsytti tapansa mukaan tahallaan kertomalla omia mietteitään. Hän ehdotti, että joulu ja muut kirkolliset juhlapyhät pitäisi siirtää viikolopuksi. Näin vältyttäisiin turhilta tuotantokatkoksilta. Ennen kaikkea saataisiin aikaan ihmeparanemisia, kun nykyisin pyhien takia lyhyinä työviikkoina ilmenee niin paljon äkillisiä sairastumisia.

Tämmöiset puheet minä laitan Kakkosen ylimielisyyden ja lahjussyytteiden hylkäämisen aiheuttaman helpotuksen piikkiin. Nyt on varaa taas laukoa mitä mieleen tulee. Sen sijaan ihmettelen palkansaajajärjestöjen lähtemistä mukaan samaan kuoroon. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder oli sitä mieltä, että yhteiskunnan ei pitäisi antaa terveelle ja työkykyiselle aikuiselle ilmaiseksi yhtään mitään. Monet ovat ihan aiheellisesti kysyneet, että mitähän varten nämä terveet, työkykyiset ja työssäkäyvät aikuiset sitten veroja maksavat, jos heidän sen lisäksi pitäisi maksaa vielä erikseen kaikista yhteiskunnan tuottamista palveluista aina kirjastoa myöten.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpäällä oli ehdotus opintojen nopeuttamiseksi. Hänen mielestään opiskelun tulisi kestää täydet 12 kuukautta vuodessa ilman mitään turhia kesä- ja joululomia. Näin valmistumisajat lyhenisivät ja työelämä saisi uusia osaajia nopeasti. Tästä voisi päätellä Mäenpään viettäneen oman opiskeluaikansa kesälomat kuin vanhoissa Suomi-filmeissä ikään, ylioppilaslakki päässä maaseudulla soudellen ja heinäpellolla piikoja vilkuillen. Yhtäjaksoinen opiskelu ilman loma-aikojen työkokemusta taitaisi tuottaa suunnilleen samanlaisia elämästä vieraantuneita maistereita.

Mitä ihmettä tässä maassa oikein on tekeillä? Näyttää ihan siltä, että jossain on päätetty tuhota vuosikymmenien aikana vaivalla rakennetun hyvinvointiyheiskunnan viimeisetkin rippeet. Sen lisäksi syy vieritetään tavallisten palkansaajien, lapsiperheiden  ja opiskelijoiden niskoille. Tämä Lapinlahden Lintujen vanha sketsi on muuttunut todellisuudeksi. watch?v=bHuBE3Zw-c4

Kommentit
 1. 2

  sanoo

  ”Mitä ihmettä tässä maassa oikein on tekeillä? Näyttää ihan siltä, että jossain on päätetty tuhota vuosikymmenien aikana vaivalla rakennetun hyvinvointiyheiskunnan viimeisetkin rippeet. Sen lisäksi syy vieritetään tavallisten palkansaajien, lapsiperheiden ja opiskelijoiden niskoille.”

  Tätä ei tapahdu pelkästään Suomessa; ollaan kaikki samassa veneessä me EU:laiset. Ja kaikki alkoi oikeestaan jo 80-luvun kopulla kun sossut tuli valtaan eri Euroopan maissa. Herra Persson (sossu) vielä yrittää saada Ruotsia mukaan euroon porvarien hejaa-huudon kannustamana, vaikka kansanäänestys on sanonut ei ja koko EU:n ja EMU:n olemassaolo on vaakalaudalla.
  Ihan käsittämätöntä…, tai niillähän on oma lehmä ojassa ja mammonankuva silmissä.

  Eniten mua ärsyttää se, että näiden molottajien suuta ei saada kiinni. Tai että niiden toimia ei tosissaan kyseenalaisteta niiden kautta joilla olisisi se valta.

 2. 3

  Esa sanoo

  Kakkosta varmaan harmittaa kun autotalli on vain 400neliötä. Hänen mielestään yrittäjyys ei vissiin oikein kannata kun joutuu palkollisilleenkin vielä maksamaan.. ja verot siihen päälle.

  Jotenkin tämä yhteiskunnan kahtiajako on lähtenyt kiihtymään viimeisen kymmenen vuoden aikana, eikä suunta näytä muuttuvan, vaikka olemme ylittäneet ns. pahkasika-rajapinnan. Tällä jatkumolla lopputulemasta tulee rumaa jälkeä..

  Julkisessa taloudessa on monia epäkohtia… hulluin esimerkki tulee mieleen koulumaailmasta ja lähinnä valtion omistamista kiinteistöistä. Esim. yliopistorakennuksessa olen ollut remontissa, jossa viisi vuotta sitten remontoitu kohde remontoitiin uudelleen, koska remonttiin varatut määrärahat pitää käyttää kokonaisuudessaan tai niitä leikataan seuraavalle vuodelle – kohteessa kun ei ollut mitään kosteusvaurioita tai muutakaan. Veronmaksajien raha kun on ilmaista, niin sitä pitää syytää menemään kaikki ja mielellään vähän ylikin..

  Jos noita veronmaksajien rahojen syytämistä alettaisin tutkia riippumattoman tahon toimesta, tulisi turhien menojen karsinnasta helposti parin miljardin säästöt – luulisin ainakin.

 3. 4

  Hiltu-Jakki sanoo

  Samainen Juhana Vartiainen esittää Hufvudstadsbladetin kolumnissaan 1.5. ihan asiallista ja aiheellista kritiikkiä Suomen poliittista päätöksentekoa kohtaan vertailemalla sitä Ruotsissa vallitsevaan käytäntöön.

  Ruotsissa talouspoliittisia selvityksiä ja tutkimuksia tekee kolme eri organisaatiota, Finansdepartementet, Riksbanken ja Konjunkturinstitutet. Vartiaisen mukaan tällainen perusteellisten selvitysten tekeminen ei jätä niin paljon tilaa politikoinnille, populismille ja lobbaamiselle.

  Sen sijaan Suomessa näitä selvityksiä tekevät lähinnä eri etujärjestöihin sidoksissa olevat henkilöt, minkä jälkeen poliitikot jyräävät asiat läpi kaikenlaisissa kriisineuvotteluissa.

  ”Kriisineuvotteluilla” Vartiainen tarkoittanee juuri tätä suomalaista tapaa, että ensin maalaillaan maailmanlopun uhkakuvia eläkepommista, kestävyysvajeesta, hyvinvointivaltion ja kuntatalouden rapautumisesta, yritysten kilpailukyvystä jne. Tämän jälkeen väitetään, että kauhukuviin on olemassa vain yksi ratkaisu. Useimmiten tämä ratkaisu on yksityistäminen, työehtosopimusten heikentäminen tai julkisten palveluiden alasajo.

  Tosin Vartiainen ei kuitenkaan kolumnissaan kerro, mikä hallituksen politiikassa on pielessä ja miten asiat pitäisi hoitaa. Ainakin Sakun kirjoituksen perusteella vaikuttaa siltä, että Vartiainen on aika pahasti rähmällään juuri noiden etujärjestöjen ja lobbareiden suuntaan.

  Kolumni kenties onkin pelkkä vappupuhe, johon on vahingossa eksynyt sekaan ihan oikeatakin asiaa.

  Juhana Vartiaisen kolumni löytyy täältä:

  http://hbl.fi/i-dag/2012-05-01/sou-och-utvarderingslandet

 4. 5

  Joonas sanoo

  En kyllä tulkinnut Mäenpään lausuntoa niin, että hänen mielestään opiskelun tulisi kestää 12kk/vuosi, vaan niin, että hänen mielestään opetus tulisi organisoida niin, että on mahdollista opiskella 12kk/vuosi. Onhan siinä aika iso ero ja olisi opiskelijoille hyvä, että se onnistuisi. Ei kaikki kuitenkaan ole töissä kesäaikana ja itse ihan mielelläni edistäisin opintojani kesälläkin, jos en olisi saanut töitä.

 5. 6

  Wannabe-Nalle sanoo

  Kyllä hyvinvointiyhteiskuntaan kuuluu muutaman päivän sairaslomat aina silloin tällöin vaikka ei nyt niin kauhean sairas olisikaan. Mutta hyvinvointiyhteiskuntaan ei kuulu, että tästä tabusta saisi vapaasti keskustella. Onneksi on näitä Kakkosia ja Nalleja, joilla on varaa laukoa joskus inhottaviakin totuuksia.