Uraputkea ja työsyrjintää

Ahvenanmaalainen ravintoloitsija on jäänyt kiinni useiden työntekijöiden pitämisestä töissä noin 500 euron kuukausipalkalla. Esitutkinnan päätyttyä oikeudenkäynnistä tulee lyhyt, koska näin ulkopuolisenkin silmin rikos on ilmeinen. Rikoslain 47 luvun 3a § sanoo näin:

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Tässäpä meillä on taas kerran hölmö yrittäjä, joka ei tiedä voivansa saada työntekijöitä ihan laillisesti vielä halvemmalla. Toimimalla yhteistyössä työvoimaviranomaisten kanssa saa työntekijät ilmaiseksi. Heidät pitää vain ottaa työelämävalmennukseen tai työharjoitteluun, niin Kela maksaa työntekijöille työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä. Työnantajan ei tarvitse piitata semmoisistakaan joutavuuksista kuin työeläkemaksut ja työterveyshuolto. Työnantaja ei ole rikollinen, vaan työttömiä takaisin työelämään auttava vastuuntuntoinen yrittäjä.

Pitkäaikaistyöttömän uraputki etenee suunnilleen näin: Ensin hänet laitetaan ilmaistöihin kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Työ on tietenkin ihan normaalia työtä, jolla ei ole kuntouttamisen kanssa mitään tekemistä. Ainakin meillä kuntoutettavat purkavat kunnan omistamia rakennuksia käsipelillä, joten ei siinä kovin huonokuntoinen pärjäisikään.

Seuraavaksi kuntoutunut työntekijä siirtyy konsulttifirman järjestämälle työelämävalmiuksia kehittävälle urapolun esiinlakaisukurssille. Lyhyet teoriaopinnot ovat lähinnä laula ja leikkiä, mutta kohta siirrytäänkin kurssin tärkeimpään antiin eli työharjoitteluun. Se tapahtuu jossain yrityksessä tai yhteisössä – tietenkin työmarkkinatuella ja yhdeksän euron ruokarahalla.

Kurssin jälkeen ovat vuorossa työelämävalmennus, työharjoittelu ja työssäoppiminen. Pahimmillaan nekin tapahtuvat täsmälleen samassa paikassa ja samoissa tehtävissä kuin kaikki muukin tähänastinen työskentely. Myös rahallinen korvaus on sama. Kun työtöntä on näin nöyryytetty sopivaksi katsottu aika, hänet sysätään pariksi vuodeksi jäähylle odottelemaan muuttumista takaisin pitkäaikaistyöttömäksi. Sitten kierros alkaa alusta.

Tärkeintä on, että missään vaiheessa ei makseta palkkaa. Toiminta täyttäisi ilman muuta kiskonnan tapaisen työsyrjinnän tunnusmerkistön, ellei se olisi laissa säädettyä viranomaistoimintaa. Toivon kyllä yhä edelleen, että joku tekisi esitutkintapyynnön vaikkapa kunnasta, joka järjestää ilmaistyötä kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Työvoimaviranomaisista pitäisi sitten tehdä ilmoitus avunannosta kiskonnan tapaiseen työsyrjintään. Juttu tyrehtyisi alkuunsa, mutta ainakin sillä olisi tiettyä uutisarvoa.

Lisäksi se toimisi opettavaisena esimerkkinä näille tolloille, jotka vielä nykyisinkin hankkiutuvat oikeuteen kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä. Laillisesti pääsee edullisempaan ja kunnialliseen lopputulokseen.

Kommentit
 1. 1

  Mirja sanoo

  Kiitos loistavasta kirjoituksesta. Samaa olen miettinyt moneen kertaan lukiessani näitä ihmiskauppaoikeudenkäyntiuutisia (huh mikä yhdyssana) mm. kotikaupungissani Tampereella. Lehdistön pitäisi olla vahtikoirana, mutta yksikään toimittaja ei korviaan lotkauta tälle analogialle. Vietnamilaiset pahoja, Suomen valtio hyvä työllisyysasoiden hoitaja!

  Yliopisto-opiskelijoiden pakollisesta harjoittelustakaan ei aina tarjouduta maksamaan MITÄÄN. Eikä opintotukea saa siltä ajalta, joten…

 2. 2

  sanoo

  Kärjistetystihän asia on näin, mutta on niitä välimuotojakin tuossa työllistämisessä. Asia ei mielestäni ole aivan noin mustavalkoinen, vaikka systeemiin on laitettukin tällainen väärä toimintamalli.

  Näin 90-luvun puolivälissä saman ilmiön Porvoon kaupungilla. Olin työllistämistuella asuntosihteerinä siellä puoli vuotta. Eräs mies oli kiertänyt siellä työllistämistuella maksetulla palkalla jo kolme vuotta eri osastoilla, aina eri ammattinimikkeellä. Hän oli jonkun virkamiehen sukulainen, eli nepotismia, mies ei edes halunnut töitä muualta.

  Meidän molempien tapauksessa oli kyllä niin, että kunta maksoi osan palkasta, eli oli normaalihko palkka eli lain määräämä minimipalkka.

  Olin joutunut lopettamaan yrityksen laman kourissa vuosien yrittämisen jälkeen, enkä saanut mitään ammattiliiton korvausta kun jouduin työttömäksi. Onneksi sain pian töitä kuitenkin tuon työpaikan jälkeenkin, ja kun kävin pitkähkön kurssin multi- ja hypermediassa sekä kansainvälisessä viestinnässä, molemmat erillisiä kursseja. Tein siinä välissä myös rakennussiivouksia omana yrityksenä.

  Nämä kurssit ovat myöhemmin olleet erittäin hyödyllisiä uuden työpaikan saannissa sekä Ruotsissa että Suomessa. Ruotsissa pääsy erään elokuvayhtiön koordinaattoriksi riippui juuri tästä multi-ja hypermedian tuntemuksesta.

  Nämä olivat työvoimatoimiston järjestämiä kursseja Porvoossa. Erittäin pätevät opettajatkin. Oli todella mukavaa olla näillä kursseilla, jotka kestivät yhteensä ehkä jotain puolitoista vuotta. Päättötyöna kansainvälisestä viestinnästä (kurssi oli englanniksi) käänsin erään elokuvastudion ja YLE:n yhteisprojektina tekemän tv-ohjelman englanniksi. Se sai palkintojakin maailmalla, mutta tuskin käännökseni ansiosta! 😀

  Jonkun kurssin opettajan ja kurssikaverin kanssa olen yhteydessä edelleenkin Facebookissa. Ei ole mitään muuta kuin positiivista sanottavaaa näistä työkkärin järjestämistä kursseista. Olen iloinen että sain käydä ne, oli tiukkaa päästä sinne mutta halusin ehdottomasti.

  Kyllä muitakin vaihtoehtoja siis käytetään työllistämisessä, ainakin täällä Ahvenanmaalla.

  Työnantaja saa työllistämistukea palkkaamastaan työntekijästä puoleksi vuodeksi, kunta 10 kk. Palkan pitää olla minimipalkka, mieluummin alan normaalipalkka, mutta sitä ei vaadita, ja työnantaja maksaa palkan normaalisti. Palkkatiedot lähetetään kuukausittain työkkäriin, ja maksetun palkan perusteella sitten maksetaan se työllistämistuki työnantajalle.

  Työntekijästä saa noin puolet palkan suuruudesta työllistämistukea, siis 700-800 € kuussa, jos saa korotettua työllistämistukea. Itse olen juuri nyt sellaisessa työssä. Työllistämistuki on loppunut jo viime kesänä ja työnantaja on joutunut muuttamaan vakinaisen kokopäivätyöni osapäivätyöksi taloudellisista syistä. Ikävin puoli tässä on se, että palkka on minimipalkka, eli tonnin/puolitoista pienempi kuin alani ammattilaisen pitäisi saada.

  Olen silti erittäin kiitollinen työvoimatoimiston työllistämistuelle, jos en olisi saanut sitä, olisin pudonnut peruspäivärahalle jo noin 15 kk sitten ja talous olisi täysin kuralla, nyt selviän jotenkuten. En olisi saanut sitä työtä, jos työllistämistukea ei olisi annettu.

  Ja ammattiliiton korvauspäivät on taas nollattu, eli jos joudun työttömäksi, saan ammattiliitolta taas 500 päivää korvausta.

  On näissä työkkärin jutuissa jotakin positiivistakin, ainakin minun osaltani.

  Nyt onkin on onneksi uusi työ kierroksessa, kiitos tämän nykyisen työllistämistuella aloitetun työpaikan. Hyvä työntekijän maine on kiirinyt ja minua on pyydetty samanlaiseen yritykseen töihin, joskin paremmalla palkalla. Työsopimus pitäisi kirjoittaa viikon sisällä, en silti nuolaise ennen kuin tipahtaa, sitten vasta iloitsen kunnolla, kun sopimus on allekirjoitettu. Eihän sitä koskaan tiedä…

  Itse halusin osallistua täällä esim. työkkärin muutaman viikon kurssille, missä ”opeteltiin” hakemaan töitä, parempi se kuin olla lötköttää kotona. Ja saihan siitä muutaman euron päivässä ylimääräistä. Oli siinä siis hyvätkin puolensa. No, työn hakemisen osasin jo loistavasti hyvin tehdyin hakemuspaperein, jotka sitten joutuivatkin malliksi muille. Sosiaalinen puoli on tärkeä, pitkäaikaistyötön syrjäytyy ja katkeroituu helposti ja kursseilla tapaa ihmisiä ja saman kohtalon kokeneita. Asenne on usein tärkeä, ja monesti saa katsoa peiliin.

  Ikärasismi on minusta työmarkkinoilla suurempi ongelma kuin työn teettäminen ilmaiseksi. No, ehkä mielipiteeni johtuu siitä, että itse koen ikärasismia joka kerta kun haen töitä, nuoremmat ja vähemmän pätevät saavat paikan. Minulle on sanottu suoraan, että ikä on syynä, etten ole kauempaa kuin 5-6 vuotta töissä, kun jään eläkkeelle. Jaa-a, kuka nykyajan nuori on yhdessä paikassa kauemmin kuin viisi vuotta? On minua haukuttu lian päteväksikin.

  Nykyisen työpaikkani sain, kun kirjoitin turhautuneena pitkän jutun paikalliseen lehteen, että miksi yli viisikymppistä pätevää naista sorretaan työmarkkinoilla. Seuraavalla viikolla nykyinen työnantajani soitti ja olen siellä edelleenkin töissä.

  Kyllä omaa aktiivisuuttakin vaaditaan, että saa töitä, muttei se aina auta, kun tilanne on se kuin on. Ja kyllä täytyy myöntää, että pitkäaikaistyöttömänä turhautuu ja katkeroituukin helposti.

  Joskus pitää käyttää vähän erikoisiakin konsteja, kuten minä lehteen kirjoittamalla. Altistin kyllä itseni siinä vaikka minkälaiselle spekulaatiolle, kun laitoin nimeni ja puhelinnumeron sekä vielä tekstin, että kirjoitukseni saa käsittää myös työhakemukseksi. Siitä tuli paljon ainoastaan hyvää palautetta. Ja se työpaikka.

  Erittäin pätevä, koulutettu ja suuren työkokemuksen omaava sekä hyvät suositukset saanut sekä laajan kielitaidon omaava, erittäin sujuvaa ruotsia puhuva/kirjoittava yli viisikymppinen nainen ei saa enää töitä täällä, varsinkaan jos ei ole syntynyt täällä. Tai sitten hyvin koulutettu nuori jää aina kakkoseksi kun alempaa keski-ikää edustavat vievät paikat. Ei ihme että vähemmän kouluja käynyt tai työkokemusta omaava jää työmarkkinoiden ulkopuolelle!

  Mitä tähän ahvenanmaalaiseen ihmistyövoimayrittäjään tulee, olen ajatellut jo kauan, että siellä on varmaan halpatyövoimaa, joka ei saa normaalia palkkaa, kun monesti . esim. kassa tai tarjoilija ei ymmärrä sanaakaan ruotsia, mitä täällä vaaditaan, suomeahan täällä ei kovin paljon edes puhuta.

  Varmaan joku on vihjaissut poliisille tästä. Ongelmanahan tässä laillisessa työllistämisessä on se, etteivät nämä kolmansien maiden kansalaiset ehkä saa työlupaa! Siksi heitä käytetään hyväksi laittomissa puuhissa ja omistajat tienaavat törkeästi toisten kustannuksella.

  Olen positiivisista työkkärikokemuksistani huolimatta vakaasti sitä mieltä, että muutos täytyy saada aikaan, koska kaikille nämä kokemukset eivät ole olleet positiivisia. Valinnanvaraa pitäisi laittaa enemmän peliin, systeemi on hankala ja liian byrokraattinenkin. Minä olen ehkä ollut onnekas tässä pyörityksessä.

  En halua olla bloginvaltaja, poista tämä teksti, jos se on mielestäsi liian pitkä! Asioita tuli vain mieleeni koko ajan lisää! 😀

 3. 3

  sanoo

  Muuten, saavatko Suomessa nämä nk. työnantajat työvoimaviranomaisilta/valtiolta korvauksen ottaessaan vastaan ilmaistyöntekijöitä/-harjottelijoita jne.?
  Ruotsissa valtio maksaa n.5000,-/kk (verorahojamme) jokaisesta ’työ’harjoittelijasta/ilmaistyöntekijästä tälle työnantajalle olipa se yksityinen tai kunta. Eli nämä eivät koskaan tule palkkaamaan ketään, koska saavat työvoiman ilmatteeks tai siis että siitä jopa maksetaan heille. Ihan käsittämätöntä ja ammattiydistykset antavat tämän tapahtua. No ammatiyhdistyksillähän ei enää ole mitään sanomista.
  Jotenkin järkyttää myös se, että lakia ei noudateta. Ja että kukaan ei uskalla ottaa näitä asioita virallisesti esille. Ihmiset tietenkin suostuvat tähän, muutenhan heidän se pieni toimeentulotukensa otettaisiin pois.

  Perustulo NYT ja sassiin!

 4. 4

  Unto Kiiskinen tietokirjailija sanoo

  Asiallisia ajatuksia kirjoitti myös Raili Sergejeff.
  Lisään keskusteluun omat kokemukseni.
  Tein erikoisen raskasta työtä valtiolle Jokioisissa 16 vuotta. Työpaikka ajettiin alas lopettamalla investoinnit. Lopulta kivellä hakattiin nauloja, kun ei raaskittu ostaa vasaraa.
  Lopputilin yhteydessä ei annettu edes hikistä kädenpuristusta, vaan erorahakin jätettiin maksamatta.
  Eräs hokema kuului: ”Valtion leipä on pitkä, mutta kaita.”
  Totta oli vain toinen puoli, se kaita.
  Hain valtiolta vaatimatonta työpaikkaa joka oli lähellä. Kielteisen vastauksen perustelu kuului:
  ”Olet liian vanha ukko, töihin otetaan vain nuoria.” Silloin olin 45 vuotias.

  Jälkiviisaana myönnän, että olisi pitänyt päätöksistä valittaa ja kirjoittaa edes lehtiin.
  Pienikin työttömyyskorvaus pelasti aallonpohjalta, ja kovalla yrittämisellä töitä on sen jälkeen ollut vielä 25 vuotta.

 5. 6

  Birgitta Karjalainen sanoo

  Hallituksen ja ammatttiyhdistysliikkeen pitää ryhtyä toimiin, että pimeät työmarkkinat saadaan kuriin. Olen sairauteni aiheuttaman etenevän invaliditeetin vuoksi sosiaalitoimen VPL(vammaispalvelulaki) päätöksellä oikeutettu palkkaamaan henkilökohtaisia avustajia. Kunta maksaa palkan. Palveluksessani on nyt nuoria ihmisiä.Työlupakysymykset ovat olleet enemmän esillä viimeisen vuoden aikana. Työperäisten maahanmuuttajien oleskelu/työluvat ovat tarkassa viranomaissyynissä niiden henkilöiden osalta, jotka ovat minua auttaneet. Työlupia on myönnetty vain sellaisiin tehtäviin, joihin ei nykyisillä työnvälityssysteemeillä löydy työntekijöitä. Voin tarjota myös muutaman kesätyöpaikan kotonani opiskelijalle. Kotonani työkieliä ovat englanti ja suomi. Maahanmuuttopolitiikan pitäisi toimia niin, ettei pimeitä markkinoita suvaita. Miten muutoin erityisesti nuorten henkilöiden koulutus ja työllistyminen onnistuvat. Työperäinen maahanmuuttaja on saanut yhden kokemuksen mukaan 3 kk kurssituksen suomen kielessä. Tämän jälkeen kurssit ovat maksullisia. Oleskeluluvan/työluvan jatkumisen edellytyksenä on kuulemani perusteella se, että on riittävät tulot, siis töitä. Suomi tarjoaa myös ilmaista koulutusta korkeakouluissa englanniksi – myös sellaisilla aloilla, joissa ei työvoimapulaa. Suomen kielen taitaminen jää monelle haaveeksi ja toisilla ei – puolikielisyys tai kielitaidottomuus ei ainakaan asiakaspalvelua paranna – siispä kielen ja yhteiskuntaopin, kulttuurin opetus pitäisi tavoittaa kaikki. Tuo palkkakysymys on olennainen. Oppilaitosten työharjoittelusta haluan mainita noin kuriositeettina, että edes työpaikkaruokailun pitäisi olla järjestyksessä, jotta työntekijä jaksaa tehdä töitä.

 6. 7

  Jarmo sanoo

  Olen kyllä täysin samaa mieltä tuosta työsyrjinnän ja kuntouttavan lain sovellettavuuden samankaltaisuudesta.’
  Tein asian harvinaisen selväksi TE-toimistossa, jossa onneksi sattuu olevan harvinaisen ymmärtävä virkailija.
  Menin sairaslomatodistus kädessä sinne puheille ja sanoin että hyväksikäyttö kohdallani aiheuttaa depressiota ja unettomia öitä.
  No kohdallani mietitään sitten (ilmeisesti) jotain muuta. Ehdotin koulutusta ja sanoin olevani asiakas, en pompoteltava pallo.
  Sanoivat suoraan että heillä on lakimiehet, jotka hoitavat juridisen puolen.
  Kysyin omalta varatuomarilta tuota ilmoituksentekoa, on mahdollista mutta lopputulos voi olla yksilöllä huono.
  Tekisin periaatteessa, rahat ei yksinkertaisesti riitä johonkin 40% toimeentulotuen alentamiseen.
  Mihinkään ei ns. pakoteta, vaan ”tuloja” pudotetaan.
  Olen jo nyt hankala asiakas kun vaadin aivan tavallisia oikeuksia ja valitan liikaa.
  THT ry on hyvä asia ja kuulun graafisen alan liittoon.
  Voihan sitä nauhoitella ja kirjata kaikki, myös vaatia että työllistävät 3 kk kestävän ”kuntoutuksen” jälkeen kaupungille töihin, koska työtehtävät ovat täysin samat.
  Kahden viikon päästä ottavat kaupungin työkoordinaattorin mukaan, olen kyllä täysin tietoinen oikeuksistani.
  Sain sentään sen sosiaalitantan pois kuvioista. Nyt on jo kaksi vuotta kun en ole suostunut siihen aktivointisuunnitelmaan ja saanut jo kerran pitkän karenssin, uhkasivat lopettaa kaikki korvaukset.
  Ei onnistunut, ei edes prosenttuaalinen alennus, vaan vaadin kohdallani koko ajan mielekästä sopimusta.
  Ministeriöstä asti tuli vain kysymys, että olenko valmis ottamaan kokopäivätyötä? Vastaus oli, tietysti, muuta en vaadikaan.
  Kamala paperisota ja lakipykälien opettelu, jotta sain paperit pilkulleen oikein. Luetutin ne omalla lakimiehellä varmuuden vuoksi, vain muutama muotovirhe.
  Onhan normaali työnsaanti tehty hankalaksi. Töitä on, mutta ne teetetään ilmaiseksi, jota EN sulata.

 7. 9

  jarmo sanoo

  Birgitta Karjalaiselle!
  OTA SUOMALAISIA TÖIHIN!
  Täällä jo aivan tarpeeksi hyysätään muita ja valtion rahoilla niin kuin tunnut tekevän, aivan oikein,että laittavat vastaan, hyvä.