Päätoimisia tunareita?

Näillä hetkillä starttaavan SDP:n puoluekokouksen asialistalla on muun muassa kunnallishallinnon perusteellinen uudistaminen. Näkemäni lehtijutun mukaan puolue aikoo asettaa tavoitteeksi päätoimisten luottamushenkilöiden lisäämisen, enemmistöhallitusten muodostamisen kuntiin ja kunnanvaltuutettujen yleisen palkankorotuksen.

Enpä ole erityisen ihastunut näihin ajatuksiin. Ensimmäiseksi tulee mieleen, että kannatuksen laskiessa ja lisämenetysten pelossa SDP ei halua muuttaa harjoitettua politiikkaa. Sen sijaan linnoittaudutaan asemiin muuttamalla sääntöjä.

Kuntien johtoon haluttaisiin päätoimisia kunnanhallitusten jäseniä ja tärkeimpien lautakuntien puheenjohtajia. Tällä tavalla luotaisiin kokonaan uusi virkamiesmäisten luottamushenkilöiden ammattiryhmä, joka päätöksenteon lisäksi osallistuisi aktiivisesti myös asioiden valmisteluun. Kaikki entiset virkamiehet pysyisivät tietenkin viroissaan, joten kuntien palkkalistoille saataisiin lisää iso joukko kuukausipalkkaista väkeä. Periaatteessa he olisivat luottamushenkilöitä, mutta käytännössä virkamiehiä.

Tosiasiassa he olisivat päätoimisia tunareita, jotka puuttuisivat asioiden valmisteluun kukin kykynsä, laatunsa ja puoluekantansa mukaan. Mitään koulutusta heiltä ei tietenkään voisi vaatia, koska he olisivat periaatteesa luottamushenkilöitä. Näin saataisiin mukava oikotie virkamiesasemaan kaikille pätemisenhaluisille pyrkyreille, joilta puuttuu halu ja kenties kykykin kouluttautua kunnallisalan tehtäviin.

Kunnallishallinnon valmistelu on moneen eri lakiin sidottua toimintaa ja virkamiehet ovat periaatteessa puolueettomia virassa toimiessaan. Tulevaisuudessa poliittisesti sitoutuneet luottamushenkilövirkamiehet pääsisivät vaikuttamaan asioiden valmisteluun joka vaiheessa. Se tietäisi toimivaltariitoja, piittaamattomuutta lainsäädännöstä ja läjäpäin valituksia.

Kuntiin haluttaisiin myös valtion tasolta tuttu enemmistöhallituskäytäntö. Kunnanhallitus koottaisiin parlamentaarisesti enemmistöperiaatteella, jolloin muodostuisi myös selkeä oppositio. Näin saataisiin pelattua päätöksenteosta kokonaan sivuun vaikka parhaiten vaaleissa menestynyt ryhmittymä, kuten hyvin tiedämme.

Luottamushenkilöille vaaditaan kautta linjan parempia palkkioita. Kuukausipalkkaiset luottamushenkilöt saisivat tietenkin oman kilpailukykyisen palkkaluokittelunsa ja rivivaltuutetuillekin maksettaisiin nykyistä enemmän.

Kyllä minä tiedän, että luottamushenkilöiden palkkiot ovat pieniä. He saavat pelkän kokouspalkkion, josta siitäkin maksetaan päältä ns. puoluevero. Vaadittavaan työhön nähden korvaus on pieni. Siitä huolimatta päättäjiksi on aina tungosta, koska kyseessä on nimenomaan luottamustoimi eikä mikään virkamiesura. Kunnallishallinto ei kaipaa yhtään sellaista kunnallista luottamushenkilöä, joka asettuu ehdolle rahan takia.

Muutosehdotuksia perustellaan vallan ja vastuun selkeällä yhdistämisellä. Voidaan tietysti ihan hyvin väittää, että poliittisten luottamushenkilöiden osallistuminen jo valmisteluvaiheessa selkeyttää koko päätösprosessin vastuuta. Yhtä hyvin voidaan kuitenkin väittää, että se hämärtää sitä. Enemmistöhallitushan voi porskuttaa miten mielii ja oppositio voi vinkua mitä vinkuu. Päätoimiset luottamushenkilöt varmistavat jo valmisteluvaiheessa, että se vinkuminen on turhaa.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Omassa kaupungissa Imatralla SDP hallitsee täysin kaikkea. Semmoisia patapäitä toiset puoluejohdossa että ei tiedä onko ne entisestä mielisaaraalasta karanneet joka oli tässä lähellä ja täysin suojatyöpaikka virkoja kunnassa ja paljon.

  Eihän ne itse tajua tätäkään tekstiäsi kun ovat pihalla kuin lintulauta kaikesta normaali elämästä ja toimminnasta.

  Ja kusettaminen on täällä ainaskin veressä vaikka ne itse miten väittää, taitaa olla nytkin oikeusjuttuja menossa ihme suhmuroinnista.

 2. 2

  Keisarin uudet vaatteet ? sanoo

  Tosiasiassa he olisivat päätoimisia tunareita, jotka puuttuisivat asioiden valmisteluun kukin kykynsä, laatunsa ja puoluekantansa mukaan. Mitään koulutusta heiltä ei tietenkään voisi vaatia, koska he olisivat periaatteesa luottamushenkilöitä. Näin saataisiin mukava oikotie virkamiesasemaan kaikille pätemisenhaluisille pyrkyreille, joilta puuttuu halu ja kenties kykykin kouluttautua kunnallisalan tehtäviin.

  Kylläpä tuntuu meidän kunnassa ihan tutulta. Ilman päätoimisuuttakin.

 3. 3

  Markku Siuvatti sanoo

  Oletko Sakari pannut merkille miten SDP on muuttunut sieltä 60 luvun loppupuolelta mistä muistan kun Isä vei minuakin esim.Vappu marssille.Tänään ei kaikista vasen laitakaan ole niin jyrkästi Työläisen asialla,mutta kun esim.talon velat oli maksettu ja olot helpotti rupes ääni muuttumaan ja ymmärrys omistavaan luokkaan kummasti muuttumaan.Eli tämänpäivän SDP on aivan eri planeetalta.On tänäänkin elossa meidänkin kylällä vielä yksi entinen kunnallis politiikko joka oli 60 luvulla SDP:ssä mutta siirtyi vasemmalle vaikka talonsa maksoikin mutta aate säilyi.Mutta yksi on aika vähän oikeudenmukaistamaan mailmaa.Näitten muistojen vuoksi päätin että puolue jäsenkirjaa en ota ja sido itseäni Puoluekuriin.Olenkin ollut valtuutettuna kohta yhden kauden Vas(sit),ja nähnyt mitä poliittinen peli ja hyväveli homma on,olen sen kyllä tiennytkin mutta nyt se on kongretiaa ettei tarvi epäillä että on vainoharhanen.

 4. 4

  sanoo

  Sosiaalidemokraatit alkoivat hyvinvointivaltioden alasajon jo 90-luvun alussa monessa Euroopan maassa, se on fakta. Porvarit on vain jatkaneet tätä oikeisto-liberaalilinjaa. Itse en ole luottanut koskaan sossuihin.

  Kunnan korkein päättävin elin on kunnanvaltuusto, ei virkamiehet. Virkamiehet toteuttavat päätökset. Kuinka monia politiikkoja luottamustoimiin tarvitaan, riippuu mielestäni kunnasta; toisessa pärjätään vähemmällä määrällä kuin toisessa. Politiikkojen palkkoja ei tarvitse korottaa, ei myöskään virkamiesten, joilla useimmilla on myös takuupalkka? eli jos heidät sanotaan irti, saavat he sopimuksen mukaisen korvauksen.

 5. 5

  tauno lehtonen sanoo

  Tämä ajatus, että valtuutetut olisivat päätoimisia kunnan palkkalistoilla on syntynyt tässä suurkunta tohinassa ja on hyvin vaarallinen niistä syistä jotka ”pankkopoika” totesi. Itselläni on lisäksi vielä yksi, ehkä turhakin näkemys asiaan. Suonette, että otan tähän pätkän puheenvuorostani jonka pidin Paimion kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.4.2012.

  ”…Itse olen näkemässä kehitystä jossa ammattilaiset, nuo tulevissa suurkunnissa häärivät valtuustojen leipäpapit, vaihtaisivat puoluettaan ja asuinpaikkaansa sen mukaan missä milloinkin on parhaat mahdollisuudet tulla valituksia ja missä kunnassa on parhaat palkat.”