Hallinnon tasapuolisuus

Vielä 1970-luvulla puhuttiin ihan yleisesti hallintoalamaisista. Enää kansalaisia ei sellaisiksi sanota, mutta näköjään ajattelu ei ole muuttunut. Eilen illalla törmäsin facebookissa näin tylyyn kuvaan:

stop-lena-wiksten (Kuva: Lena Wiksten)

Tällainen tiedonanto on kuulemma Porin TE-toimiston ovessa. TE-toimisto edellyttää asiakkailtaan tietokoneyhteyttä, koneen käyttötaitoja ja verkkopankkitunnuksia. Mikähän tässä mahtoi mennä pieleen?

Kaikilla ei vielä nykyisinkään ole tietokonetta eikä sen käyttämiseen tarvittavaa osaamista, eikä viranomainen voi niitä asiakkailtaan vaatia. Kaikki eivät edes saa verkkopankkitunnuksia vaikka haluaisivat. Pankkitilin avaaminen jokaiselle kuuluu kyllä pankkien peruspalveluvelvoitteeseen, mutta verkkopankkitunnusten myöntäminen ei kuulu.

Esteenä voi olla pankin vapaan harkinnan mukaan vaikkapa maksuhäiriömerkintä tai säännöllisten tulojen puute. Pankin ei ole pakko hyväksyä työmarkkinatukea tai toimeentulotukea pankkitunnuksiin oikeuttaviksi säännöllisiksi tuloiksi. Mikään laki ei siis velvoita pankkeja myöntämään verkkopankkitunnuksia kaikille. Sen sijaan viranomaisten on useammankin lain nojalla palveltava kaikkia asiakkaitaan tasapuolisesti.

Perustuslain 6 § sanoo näin:

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

TE-toimistojen toiminta perustuu lakiin, joten asiakkaita on kohdeltava tasapuolisesti. Verkkoyhteyksien, tietokonetaitojen tai verkkopankkitunnusten puuttuminen ovat sellaisia henkilöön liittyviä syitä, joiden perusteella ketään ei saa asettaa eri asemaan.

Hallintolain 6 § puolestaan sanoo näin:

Viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia.

Kuvan kaltaisesta lapusta ei siis kannata välittää, vaan pitää marssia sisään ja vaatia lain edellyttämää palvelua. Jos viranomainen ilmoitukseensa vedoten kieltäytyy palvelemasta, niin kieltäytymisestä on annettava valituskelpoinen kirjallinen päätös. Jo pelkkä tällaisen ilmoituksen näkeminen oikeuttaisi tekemään asiasta hallinnollisen kantelun.

Minun tietääkseni tässä maassa on yhä edelleen sellaisia töitä, joissa ei vaadita tietotekniikan osaamista. Ainakin osaamattomia ihmisiä on, eivätkä he välttämättä mitään syrjäytyneitä ole. Ja vaikka olisivatkin, niin silti heillä on oikeus saada palvelua.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Verkkopankkitunnuksia ei myöskään saa avioparista se, jolla on käyttöoikeus toisen tiliin. En ole edes kysellyt saako omat, jos kumpikin on merkitty tilin haltijaksi – siinä tilanteessa kuitenkin joudutaan joissakin asioissa hankkimaan molempien allekirjoitukset, kun käyttöoikeudessa kaikki vastuu on sillä vars. haltijalla ja kumpikin voi hoitaa kaikki asiat erikseen. Paitsi nyt sitten tämä.

  Totta tosiaan, työvoimatoimistossa jos missä pitäisi olla ihmiset, jotka ymmärtävät asiakkaidensa erilaisuuden. Tämä vaikuttaa kohtuuttomalta ja eikös se niin ole, että mikä ei ole kohtuullista ei voi olla lakikaan – kyse lienee siis vain viranomaispäätöksestä viranomaiselta, joka on täysin vieraantunut asiakaskunnasta.

 2. 2

  Kirsti Era sanoo

  Jos ATK-osaamattomia haluaa löytää, hyvä hakukohde on organisaatioiden johto, joka tekee päätökset ATK:n käytöstä ja hankinnoista. nimim entinen webmaster

 3. 3

  sanoo

  Sitäpaitsi ketään ei voi pakottaa käyttämään tietokonetta, hankkimaan sellaisen tai kaikenmaailman pankkitunnuksia tai pankin it-palveluja.

  Jos ilmoitus on tarkoitettu asioiden nopeuttamiseen, on sen asiasisältö muotoiltu väärin.

  Ei muuta kuin vastuunalaiselle kantelu asiasta.

  Siis tää maailma on ihan kreisi!

 4. 4

  Anna-Liisa sanoo

  En mistään hinnasta halua kylvää pankkitunnuksiani sinne sun tänne. En tiedä miten se käytännössä tapahtuu, koska en ole niitä tämmöisiin käyttänyt. Minulla on se (paranoidinen?) mielikuva median jutuista, että satavarmaa verkkotoimintoa ei ole olemassakaan, enkä sen takia mistään hinnasta haluaisi pienintäkään riskinpoikasta siitä että pankkitunnukseni hakkeroidaan.

  Hm. Taidan avata jossakin yhdentekevässä pankissa tilin, jolle talletan 27 euroa ja jonka tunnuksia sitten voin huoletta ilmoitella jokaiselle kysyjälle.

 5. 5

  jarmo sanoo

  Hyvin yksinkertaista, olisin painellut väkisin ja vihastuneena + repinyt lapun ja vienyt virkailijalle mukkaan, vaikka olisi poliisit soittanut.

 6. 6

  Ari Vehkanen sanoo

  Jos ATK-osaamattomia haluaa löytää, hyvä hakukohde on organisaatioiden johto, joka tekee päätökset ATK:n käytöstä ja hankinnoista. nimim entinen järjästelmäasiantuntija

 7. 7

  Marko sanoo

  Minusta on erinomainen uudistus, että tämä rutiini on nyt mahdollista tehdä sähköisesti. Minulla oli ilmoittautumisaika 26.3. ja sisään tullessa ohjeistettiin ilmoittautumaan neuvontaan ja vasta todellisesta tarpeesta oli mahdollista käydä juttelemassa asiastaan tarkemmin kahdenkeskisesti. Minulle sopii erinomaisesti tämä tällainen. Sain täytettäväkseni A-nelos lomakkeen ja sen täytettyäni kerrottiin, että minuun otetaan myöhemmin yhteyttä. Samalla annettiin suoraan kuukausi lisää aikaa. Seuraavana päivänä minulle soitettiin ja kysyttiin onko tarve tapaamiseen ja kun ei ollut, minun tarvitsee vasta syyskuussa palata astialle.
  Jos tarkkaan olette lukeneet te-keskuksen uudet ohjeet, niin missään ei pakoteta ilmoittautumaan sähköisesti, mutta se on nyt mahdollista. Sen sijaan jos tarvitset työnhaun uusimisen lisäksi saada työttömyyspäivärahasi maksamisen vireille, niin se vaatii uudelta asiakkaalta aina henkilökohtaisen asioinnin.