Ilmainen on halvinta

Sanomalehti Karjalaisessa oli puolen sivun mittainen oikein asiallinen juttu rakennusten purkutöiden kiristyvästä kilpailusta. Alan yrittäjä kertoi, että osaaminen, kalusto ja lainsäädäntö kehittyvät jatkuvasti asettaen työnjohdolle ja työntekijöille uusia vaatimuksia.

Yrittäjän mukaan jo pelkkä purkutyön aloittamisen vaatima paperisota vie ammattilaiseltakin useita päiviä. Työntekijöiltä vaaditaan monenlaisia papereita asbestityön edellyttämästä luvasta alkaen ja ammattitaiden ylläpitäminen vaatii jatkuvaa koulutusta. Työnjohdon on oltava paikalla kohteessa koko purkutyön ajan.

Pitempään juttujani lukeneet arvannevat jo, mitä ajan takaa. Tietenkin palautan mieleen pohjoiskarjalaisen Juuan kunnan tavan päästä eroon purettavista rakennuksista ja esittäytyä samalla pitkäaikaistyöttömien kuntouttajana. Kevättalvella kirjoitin siitä, kuinka kunta puratti käytöstä poistettuja rivitalojaan kuntouttavana työtoimintana. Kunta käytti ilmaista ja kouluttamatonta työvoimaa tähän vaativaan ammattityöhön. Juttu löytyy täältä:niin-sanottua-kuntoutusta-2

Työntekijät eivät siis saa palkkaa, vaan heille maksetaan työmarkkinatuki ja yhdeksän euroa ruokarahaa päivässä. Kun nyt rupean miettimään viime aikoina näkemiäni purkutöitä, niin nämä viisi rivitaloa eivät ole ainoat ilmaiseksi puretut rakennukset. Parin vuoden sisällä kunnan keskustaajamasta on kadonnut lisäksi ainakin kaksikerroksinen vanha oppilasasuntola runkoa myöten ja vähintään kolme kunnan omistamaa omakotitaloa.

Veikkaanpa, että työsuojeluviranomaisilla olisi ollut paljonkin sanottavaa aina työntekijöiden turvavarusteista alkaen. Vaadittavasta ammattitaidosta lienee turha puhuakaan, koska ainakaan mitään koulutusta ei työnantaja järjestä. Eihän kunta varsinaisesti ole edes työnantaja, vaan se on kuntouttavan työtoiminnan järjestäjä.

Näin siis kunta säästää ja kuntouttaa. Monet kunnan päättäjistä ja kuntalaisista eivät ymmärrä, mistä tässä on kysymys. He luulevat, että työ on oikeaa palkkatyötä. Sitten on tietenkin niitä, joiden mielestä tämä on hemmetin hyvä juttu: työttömät tekevät leipänsä eteen työtä. Näin ajattelevat pitäisi pakottaa tekemään nykyistä työtään ilmaiseksi vähän aikaa, niin ehkä mielipide muuttuisi.

Minä en tunnetusti ole ihastunut tähän ilmaistyöhön. Muuten se täyttäisi kiskonnan tapaisen työsyrjinnän tunnusmerkistön, mutta valitettavasti se on täysin laillista toimintaa. Itse toiminnalle en siis mahda mitään, mutta voin luvata, että seuraavaan purkukohteeseen ilmestyvät myös työsuojeluviranomaiset paikalle.

Kommentit
 1. 2

  sanoo

  ”Näin siis kunta säästää ja kuntouttaa.”

  Täällä Ruotsissa saa kunta ja yksityiset firmatkin korvauksen jos järjestävät tällaisia ”työharjoittelu-kuntoutuspaikkoja” työttömille sekä pitkäaikaissairaslomalla oleville. Eli valtio maksaa verorahoista n. 5000,- kruunua (n. 400-500 euroo) per ”työntekijä” ja kuukausi. ”Työntekijä” saa työmarkkinatuen, mutta heillä ei ole oikeutta esim. kesälomaan, uusiin työttömyyskorvauspäiviin eikä eläkkeen kartuttamiseen tällä ”työnteolla” eli täysin orjatyötä.
  Eli mikä hullu kunta tai kuka yksityinen enää palkkaisikaan vakinaisia työntekijöitä kun on olemassa tuottavia ”orjia” ihan laillisesti töihin?

  Miten on Suomessa? Saako esim. Juuan kunta korvauksen näistä ”työntekijöistä”?

  Ja tämä sama linja on voimassa koko EU:n (pikkuUSA) alueella.

  Kyllä ollaan täysin hakoteillä tässä nykymaailmassa.

 2. 3

  jarmo sanoo

  Tulee jo selkä kipeäksi kun lukee ko. kunnan toimenpiteitä ilmaiseksi.
  TES-mukainen palkka, muuten ei tapahdu kuin yksi laudan siirto viikossa.

 3. 4

  jarmo sanoo

  Eijalle yksi kysymys sinne Ruotsiin
  Mikä on se todellinen ostovoima sillä 500 euroa kuussa?
  Voi olla heikompi kuin Suomessa, tai sitten ei, jag vet inte!

 4. 6

  jarmo sanoo

  No, tarkoitin sitä,että mitä sillä rahalla Ruotsissa saa?
  Ainakin kun kävin Tukholmassa, tuntui maksavan paljon enemmän kuin Suomessa.