Laiskoja juoppoja

Jokaiseen kuntouttavasta työtoiminnasta tai yleensä työttömyydestä kirjoittaamaani juttuun saan muutamia kommentteja, joiden mukaan työttömien massat haluavat löhöillä kotisohvalla viinaa litkien eikä työnteko kiinnosta heitä ollenkaan. Sellaiset yhteiskunnan syöpäläiset pitää pakottaa työhön vaikka lunta lapioimaan tai kääntelemään vanhuksia hoitolaitoksiin. Palkkaa heille ei tietenkään tarvitse eikä saa maksaa, koska työtä on tehtävä sosiaalietuuksien vastineeksi.

Näillä kommentoijilla on pysyvä asenneongelma: he eivät halua ymmärtää työttömyyskorvauksen tai muun sosiaalietuuden ja palkan välistä eroa. Sanotaan se taas kerran: Palkkatyö on sellaista toimintaa, josta maksetaan oman alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työttömyyspäiväraha, työmarkkinatuki ja toimeentulotuki ovat vastikkeettomia etuuksia, joiden avulla ihminen pidetään hengissä siihen asti, kunnes hän löytää palkkatyötä.

Turha tätä on jankuttaa, koska suurimmalle osalle ihmisiä ero on itsestään selvä. Tahallaan ymmärtämättömiä ovat sellaiset itsensä yhteiskunnan pönkkäpuuksi kokevat, jotka eivät siedä silmissään köyhiä työttömiä.

Eivät he usko edes tilastoja. Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä oli toukokuussa 454 817 ja samaan aikaan avoimia työpaikkoja oli 35 388. Minua kiinnostaisi tietää, miten joku kuvittelee survovansa kaikki nämä työttömät noihin työpaikkoihin. Ei se onnistu mitenkään, mutta se ei näitä tietäjiä häiritse. He sivuuttavat koko asian ja sanovat, että kyllä tekemätöntä työtä aina löytyy. Löytyyhän sitä, mutta palkanmaksajista on puutetta. Juuri siksi työttömät halutaankin ilmaisiin pakkotöihin.

Ei näitä kommentoijia häiritse sellainenkaan uhkakuva, että tätä vauhtia ilmaistyöstä tulee pääsääntö. Ilmeisesti he katsovat oman työpaikkansa niin turvatuksi, että työttömyys ja sen mukanaan tuoma ilmaistyöhön joutuminen eivät missään olosuhteissa kosketa heitä itseään. Saattaisi olla ihan oikein, että he pääsisivät kokeilemaan tätä opettamaansa elämäntapaa ja päätyisivät vaikkapa entiseen työpaikkaansa tekemään entistä työtään työmarkkinatuella ja yhdeksän euron ateriakorvauksella.

Tuosta työttömien joukosta muuten lähes 84 000 henkilöä on TE-toimiston kirjoissa merkinnällä ”työvoiman ulkopuolella”. Heillä on ilmoittautumisvelvollisuus, mutta heitä ei edes yritetä auttaa. He ovat se kaikkein alin kasti eli työmarkkinatuelta toimeentulotuelle pudotetut. Tämän joukon jatkoksi päätyy helposti. Ei tarvita mitään muuta kuin TE-toimiston tulkinta työstä tai koulutuksesta kieltäytymisestä. Se tietää ikuista karenssia. Päästäkseen takaisin työmarkkinatuelle henkilön on ensin oltava työssä tai koulutuksessa viisi kuukautta. Se ei onnistu käytännössä milloinkaan, koska tällaiseen henkilöön ei kohdisteta aktiivisia työvoimatoimenpiteitä.

Yritänpä vielä sanoa muutaman järjen sanan siitä kotisohvalla juopottelusta. Työmarkkinatuki on 31,36 euroa päivässä viideltä päivältä viikossa. Siitä maksetaan veroa 20 %. Jos työmarkkinatukea ei saa, niin toimeentulotuen perusosa on yksin asuvalla henkilöllä 461,05 euroa kuukaudessa. Jokainen voi halutessaan kokeilla, miten jatkuva juopotteleminen onnistuu näillä summilla.

Vaikka työttömiä on yli 400 000 ja sama määrä ihmisä erään tutkimuksen mukaan juo pullollisen viinaa joka päivä, niin ei kannata saada mitään ahaa-elämystä. Juopottelemaan kykenee vain se, jolla on siihen rahaa. Joskus epäilen, että nämä halveksuvia kommentteja nakkelevat tekevät sen humalapäissään itsetunnon ollessa korkeimmillaan.

Kommentit
 1. 1

  Sakke sanoo

  Tuossa on virhe, työttömyyskorvauksella elävät ei saa kuin 410 euroa kuukaudessa.Ite kun oon eläkkeellä niin saan tuon 461 euroa ja siitäkin menee lääkkeisiin joka kuukausi 70 euroa.

 2. 2

  Sakke sanoo

  Ja tässä muuten on sekotettu työttömyyskorvaus ja toimeentulotuki. Toimeentulotuki tulee soskusta harkinnanvaraisena tukena ja se annetaan vain sillon jos on varma ettei tule toimeen mutta sekin on maksimissaan noin 250-300 luokkaa.

 3. 3

  sakutimonen sanoo

  En ole sekoittanut työmarkkinatukea ja toimeentulotukea. Työmarkkinatuen määrä löytyy täältä: http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/091211121059PM

  Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto, jota kunnan sosiaalitoimi myöntää hakemuksesta silloin, jos henkilö ei saa elatustaan työllä tai ensisijasilla etuuksilla (kuten työmarkkinatuella). Sen perusosa muiden tulojen puuttuessa yksin asuvalla on nykyisin tuo 461,05 euroa kuukaudessa. Jos muita tuloja on, niin tukea myönnetään laskennallisesti puuttuva osa. Lisäksi voi saada Saken mainitsemaa harkinnanvaraista toimeentulotukea erityismenoihin. Tuohon perusosaan on jokaisella tulottomalla ja varattomalla subjektiivinen oikeus.

 4. 4

  Toni Virrankoski sanoo

  Aivan erinomainen kirjoitus jonka soisi monenkin lukea – ajatuksella. Ikävä kyllä näitä asennevammaisia jotka pitävät aina päänsä, riittää. Mutta juuri noin asiat ovat ja jotkut poliitikotkin (lähinnä Kokoomus, mutta myös jotkut muut edustajat ) aivan aikuisten oikeasti ovat ehdottaneet juuri tuon sosiaalituen muuttamista vastikkeelliseksi.

 5. 5

  Pera sanoo

  ”Päästäkseen takaisin työmarkkinatuelle henkilön on ensin oltava työssä tai koulutuksessa viisi kuukautta.”

  Eikös tuo 5 kk ole muuttuunut 3:ksi kuukaudeksi uudessa laissa – muistaakseni heinäkuun alusta lähtien. Mutta sama se jos työtön ei saa aktiivisia työvoimatoimenpiteitä osalleen

 6. 6

  jarmo sanoo

  Tämähän siinä eniten ottaa päähän kun leimataan juopoksi.
  Asunto ja auto on ja juuri ja juuri pystyn hoitamaan asiani TYÖTTÖMYYSKORVAUKSELLA. Ihmettelen SOS- ja TE-toimiston kohtelua, kun tuntuu olevan enemmän rikollista omistaa satasen Punton ja korjata sekä katsastaa, kuin juoda kaikki rahansa, edes saunakaljaa ei saisi ottaa.
  Sitten vielä matkustaa Apostolin kyydillä jollekin harjoittelupaikalle, matkaa 15n km.
  Olen sanonut omalle lääkärille vaitiolovelvollisuudesta, jota noudattaakin kun selitin tarkasti.
  Tuo on mahdoton yhtälö työllistää enemmistö vähemmistöön, vika on kuitenkin politiikassa ja nimenomaan määrärahojenkäytössä.
  NE RAHAT ON KÄYTETTÄVÄ TYÖLLISTÄMISEEN, eikä virkailijoiden turhiin paperisotkuihin.
  Kekkonen olisi jo ajat sitten vaihtanut hätätilahallitukseen, eikä viskellyt rahoja ulkomaille!
  Katainen heittelee laillisesti hyvinvointivaltionrahoja ulkomaille, heitelköön omiansa.

 7. 7

  jarmo sanoo

  Niin, tarkennus toimeentulotukeen
  Yksinasuvalla ja asunnonomaavalla ottaen huomioon asumistuen. Käteenjääväosuus on tuo 461 ja pilkut päälle.
  Harkinnanvarainen on jokaisen virkailijan päätettävissä (jos uskaltaa=tarkoitaa tukityöllistettyä korkeakoulutettua virkailijaa), se pääpiru siellä on yleensä kaikista koulutetuin ja lähentelemässä eläkeikää(mielestäni olisi potkittava pois HETI.
  Toimeentulolain mukaan lääkkeet ovat ensisijainen maksettava kohde, eli terveydenhoitokulut.
  Aivan kaikissa kunnissa ja kaupungeissa eivät noudata Suomen lakia, josta ensin on tehtävä valitus heille itselleen, joka todennäköisesti on hylkäävä(samat päättämässä).
  Vasta tämän prosessin jälkeen valitus lääninhallitukseen/oikeuteen.
  Kestää aikansa, jos tulee myöntävä päätös valitukselle, määräävät käsittelemään uudestaan.
  No, se uudelleenkäsittely kestää pari kuukautta ja aikaisemmat puoli vuotta.
  Työllistävät itseänsä valtion määrärahoilla ja haukkuvat ihmisiä juopoiksi ja jos joku laittaa vastaan uhkaavan holhouksella. Itse sain asianajajan kautta korvauksia ja joutuivat maksamaan korkoineen kaikki.
  En haluaisi olla koko sossun kanssa MISSÄÄN TEKEMISISSÄ.

 8. 8

  sakutimonen sanoo

  Peralle kiitos korjauksesta. Tämä lakimuutos on päässyt livahtamaan ohitseni huomaamatta. Työttömyysturvalain 2a luvun 14 §:n mukaan oikeus etuuteen palautuu, kun henkilö on ollut töissä tai koulutuksessa yhteensä vähintään 12 kalenteriviikkoa. Lakimuutos on hyväksytty 8.6.2012 .

 9. 10

  sakutimonen sanoo

  Tutkin tuota muutettua lakia enemmänkin. Nyt työssäolovelvoitteen voi saada vain toistuvasta kieltäytymisestä, ennen siihen riitti yksi ainoa kieltäytymiseksi tulkittu teko. Tästä ei kuitenkaan ole isoa iloa niille, joille työssäolovelvoite on määrätty vanhan lain aikana. Heihin sovelletaan vanhaa lakia, joten työssäolovelvoite on edelleen viisi kuukautta. He saavat työmarkkinatuen ilman työssäolovelvoitetta 1.1.2017 alkaen.

 10. 11

  Veturiameeba sanoo

  Mietin tuota 20 % veroa työmarkkinatuesta. Onko vero sama,jos vaikkapa osallistuu työelämävalmennukseen jossain työpaikalla? Onko vero sama vaiko helkkarin pajon pienempi? Yirtin etsiä tästä netin kautta jotain infoa, mutten löytänyt. Tuosta 20 % verosta ei juuri missään puhuta eli mistä se koostuu ja meneekö se valtiolle vai kunnalle? Ja miksi sitä veroa otetaan tuesta? Miksi se yleensä on verotettavaa tuloa, jos työmarkkinatuen maksaja on valtio? Poden edelleen taisteluväsymystä.

 11. 12

  Pera sanoo

  Sakulle iso kimppu saunavastoja (kehtaa miehelle ruusukimppua osoittaa) kun viitsii tutkia ja selvittää työttömyysturvalain entisiä ja uusia koukeroita lukijoileen – usein varmaankin työttömiä.

 12. 13

  sakutimonen sanoo

  Veturiameeba: Tuo 20 % veroa otetaan suoraan päältä ja se menee siine, minne vero yleensä menee. Näin pienillä tuloilla se ei ole valtion tuloveroa ja lisäksi siitä saa suurimman osan takaisin veronpalautuksina. Jos on työelämävalmennuksessa työmarkkinatuelle, on veroprosentti sama 20 työmarkkinatuesta, mutta päivittäinen yhdeksän euron ateriakorvaus on verotonta.

  Pera: Paljon kiitoksia 🙂

 13. 14

  Veturiameeba sanoo

  Sakutimonen: Tuttuni Porvoossa on työelämävalmennuksessa s-marketissa. Hän tekee siellä kuuden tunnin päiviä viidesti viikossa. Kela maksaa hänelle työmarkkinatuen -jos oikein ymmärsin ja siitä menee veroa vain 1,5 %. Tuttavani kävi asiaa ilmeisesti verovirkailijan kanssa puunaamassa. Minä tyhmä? En ymmärrä.
  Eikä suurin osa työmarkkinatuesta maksetusta verosta tule takaisin veronpalautuksena. Joka kuukausi maksan veroa pyöreät 125 euroa työmarkkinatuesta, sen kun kertoo 12 tulee lopputukoksesi reilusti päälle tonnin veroa ja mitä tulee palautuksena: pyöreät 300 euroa. Jossain on jotain outoa tai sitten olen yksinkertaisesti hullu. Ja mietin,minne se vero yleensä muuten menee? Minä en todellakaan tiedä. Jos tuo 20 % vero ei ole valtion tuloveroa, mitä helvetin veroa se sitten oikeasti on? Rangaistusvero? Tämä on muuten mielenkiintoinen blogi. 🙂 Toinen askarruttava asia: jos on kuntouttavassa työtoiminnassa, ei saisi työtä tehdä yritykselle. Mietin, entäpä sitten, jos kunnan valvonnan alla oleva työkeskus teettää alihankintatöitä (kuntouttavassa työtoiminnassa) työttömillä? Taidan olla vakavasti marginaalissa lymyilevä, jota sanotaan syrjäytyneeksi?

 14. 15

  Veturiameeba sanoo

  P.S : En tarkkaan ottaen edes ymmärrä sanaa ”kuntouttava työtoiminta”. Jos joku tietää, valaiskaa tietämättömyyden iltahämärääni ennen kuin se muuttuu säkkipimeäksi yöksi. :O

 15. 17

  sanoo

  Tuo 20% ennakonpidätyshän lähtee siitä, että verotuksessa tunnetaan tulonhankkimisvähennys ”620€, kuitenkin enintään palkkatulon määrä” ja sitten vielä ansiotulovähennys ja työtulovähennys – ota näistä nyt selvä. Sen takia ihmisen veroprosentti on käyränä hassu: kun palkka alkaa nousemaan nollasta veroprosentti jonkun matkaa laskee kunnes alkaa taas nousemaan.

  Onhan siinä tiettyä kannustusvaikutusta. Kun itse esimerkkinä ihan itse hakeuduin alkuvuodeksi suorittavaan työhön matalapalkka-alalle (pitääköhän puhua paskaduunista, kun työssä joutui tekemisiin semmoisen aineen kanssa ihan kirjaimellisesti?) ja loppuvuoden vietän työvoimakoulutuksessa, sain yhdellä puhelinsoitolla verotoimistoon tiputettua Kelan etuuksieni veroprosenttia 12 yksikköä.

 16. 19

  Pera sanoo

  Monet pätkätyötä tekevät yksineläjät eivät tiedä, että ei kannata maksaa veroa liian suurella veroprosentilla sen takia, että saisi joulukuussa maksamansa liiallisen veron takaisin itselleen. Kun usein on niin, että joutuu ennen joulukuuta turvautumaan toimeentulotukeen, missä veronpalautus luetaan tuloksi. Ei parempi on ottaa veroprosentin alennuksella veronpalautuksen määrä heti itselleen.

  Eikä rahaa sitten kannata säästää pitkään, ettei syyllisty sosiaaliviranomaisen harhautukseen, kun kaikki varat on muistettava ilmoittaa toimeentulotukea hakiessaan. Eli jos pöydälle on jäänyt 50 euroa veronpalautusta odottamaan alennusmyyntejä, niin tuo vara on imoitettava toimeentulotukihakemuksessa. Ja näin saa 50 euroa vähemmän toimeentulotukea.

 17. 20

  jarmo sanoo

  Niin työttömyyskorvuksesta otetaan se 20 %.
  Minkä ihmeen vuoksi verottaja ottaisi sitten vain 7% normaalista työstä?
  Kuka siellä laskee nuo prosentit.
  Käyn henkilökohtaisesti verohallituksen johtajan puheilla, kun mätkivät vielä lisäveroa, maksan ne sittenveronpalautuksista.
  Jos on yrityksen äänettömänä yhtiömiehenä enkä ole ollut töissä, velvoite ei ole maksaa mitään lelliä eikä kelliä ym-
  Yrittivät 10 vuoden ajalta periä takautuvasti ko. maksut.
  Päätös tuli ettei tarvitse.
  Kuka siellä vääntelee lakia, kun itsekin jo tuntuu osaava edes jotain.
  Harmittaa kun luottotiedoissa on merkintä ja on työtön.
  Yritys on nollilla ja vielä KY, siitä vastaa omaisuudella.
  Sitä ei enää ole ja sata kertaa vaikeampi saada edes jonkinlainen toimeentulo.

 18. 21

  jarmo sanoo

  Niin tarkennus tuohon TE- toimiston sähläykseen
  ’TyEL 7§ 2 mom
  Avoimen yhtiön yhtiömiestä tai muun sellaista osakasta, joka on henkilökohtaisesti vastuussa yhteisön sitoumuksista (vastuunalainen yhtiömies), ei pidetä työeläkelakeja sovellettaessa työsuhteessa olevana.
  Kommandiittiyhtiön äänetön yhtiömies voi kuulua työsuhdepiiriin, jos hänelle maksetaan työskentelyn perusteella eläkkeen perusteena oleviin työansioihin kuuluvia eriä (esim. luontoietuja yhtiöstä).
  Jos palkkaa ei makseta, eli jos äänetön yhtiömies saa yhtiöstä ainoastaan voitto-osuutta tai korkoa, HÄNEEN EI SOVELLETA MITÄÄN TYÖELÄKELAKIA.
  Tuon asian vääntäminen kesti puoli vuotta ja se sanotaan suoraan laissa.
  Joku perkeleen merkonomi väitti TE-toimistossa vastaan ja oli alunperin väärässä.
  Olihan kiva olla ilman minkäänlaista perusturvaa kun sossussa sama laulu.
  Lainailin rahaa elämiseen ja maksoin takaisin, onneksi on sentään tuttuja.
  Menee jo viimeistään hermo, jos laittavat ilmaistöihin, perkele.
  Suomessa on Tsaarinaikainen lainsäädäntö.