Väkivaltaa ja yllytystä

Toimittaja Dan Koivulaakso sai eilen Oulussa silmilleen pippurisumutetta tapahtumassa, jossa käsiteltiin homo- ja transpakolaisten asemaa ja äärioikeiston muodostamaa uhkaa. Tekijää ei tietääkseni ole vielä saatu kiinni, joten motiiveista ei ole tietoa. Huolestuttavaa tällainen kehitys kuitenkin on. Näitä kaasun suihkuttajia ja kananmunien viskelijöitä ilmestyy liian usein erilaisiin tapahtumiin.

Tekijä tuomittaneen aikanaan pahoinpitelystä ja mahdollisesti vaaran aiheuttamisesta. Jos teolle ilmenee poliittinen motiivi, niin olisi korkea aika ruveta käyttämään Rikoslaista löytyviä vähän ankarampia pykäliä. Muistutanpa mieliin, mitä RL 14 luvun 5 § sanoo poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta:

Joka väkivallalla tai vakavan vaaran toisen hyvinvoinnille käsittävällä uhkauksella estää toista

1) ilmaisemasta mielipidettään yleisistä asioista niitä varten tarkoitetussa kokouksessa tai muussa tilaisuudessa taikka tiedotusvälineessä tai muuten julkisesti,

2) osallistumasta yleisiä asioita varten järjestettyyn kokoukseen, kulkueeseen tai muuhun tilaisuuteen tai

3) perustamasta yhdistyksen yleisiä asioita varten taikka liittymästä tai kuulumasta sellaiseen tai toimimasta siinä,

on tuomittava poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Tässä tapauksesa Koivulaaksoa estettiin väkivallalla ilmaisemasta mielipidettään yleisistä asioista niitä varten tarkoitetussa tilaisuudessa. Hänen kimppuunsa käytiin juuri ennen hänen puheenvuoronsa alkamista. Jos joku on eri mieltä lainkohdan soveltumisesta, niin esittäköön toki perustellun juridisen mielipiteensä.

Vähitellen pitäisi harkita myös yllyttäjien saattamista edesvastuuseen. Sehän on selvä, että niitä yllyttäjiä ei mistään löydy. Vajaassa vuorokaudessa ovat kaikki suoranaista yllytystä täynnä olevat nettisivustot kilvan sanoutuneet irti teosta. Sanamuodot vaihtelevat, mutta kukaan ei tietenkään ole koskaan yllyttänyt ketään yhtään mihinkään. Yksittäinen sekopää siellä on ollut asialla.

Niin varmaan onkin. Valitettavasti yksittäiset sekopäät lukevat näitä sivuja ilmeisen innokkaasti ja aina joku heistä päättää toimia. Yllyttäjiäkin varten löytyy laista pykälä eli RL 5 luvun 5 §:

Joka tahallaan taivuttaa toisen tahalliseen rikokseen tai sen rangaistavaan yritykseen, tuomitaan yllytyksestä rikokseen kuten tekijä.

Miksi minä nyt näin tylyjä pykäliä kaivelin esille? Ihan siksi, että yhteiskunnalla on velvollisuus suojella kansalaisten poliittisia toimintavapauksia ja fyysistä koskemattomuutta. Henkilökohtaisesti pidän väkivaltaan ja erityisesti poliittiseen väkivaltaan turvautuvia aivottomina ääliöinä. Siihen yllyttäjiä pidän selkärangattomina lieroina, joilla ei ole rohkeutta edes myöntää vastuutaan.

Kommentit (10)
  1. Raili Sergejeff
    20.7.2012, 14:21

    On se kyllä kumma juttu, kun ei saa rauhassa osallistua ilman tuollaisten idiottien häirintää.

  2. Jarmo Vilponen
    20.7.2012, 16:42

    Niinhän se on Saku ja muut, että “vahingonilo paras ilo” ja erilaisuus on toisinpäin hyväksyttävää ja toisinpäin ei? (kuka miten siis ajattelee ja eturistiriidatkin vielä ym.)
    Suvaitsevaisia ihmisiä on kai kylmissä ja ankarissakin olosuhteissamme ollut hhistoriassa todella vähän ja siihen ei vaan ole ollut varaa ja poliittisestihan ollaan oltu kahden suurvallan välissä.

    Nykyinen 1000 sivuinen rikoslaki ja oheisasiat siihen päälle olisi mielenkiintoista osata, mutta onneksi ainakin tunnen vielä ‘kuka on tai ei ole oikeamielinen’ – nimenomaan perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia eli ihmisyyttä kohtaan. Sinällään haluaisin opiskella näistä pohjilta lisää ja omistautua järjestö- tai poliittisen tason toimijaksi, mutta juuri suvaitsemattomuuden vuoksi en ole kyennyt sairastuttuani toimimaan ja itäsuomalaisessa yhteisöissä ei kyetä nimenomaan siksi yhteishenkisen vastavoiman rakenteelliseen käyttämiseen. (11 hengen yhdistyksen rahat katsottiin mun tuloiksi ja perheeni tt. tuki jäi saamatta Helli-liikelaitoksen palveluissa ja sehän juuri on tätä samaa kolmannen sektorin toiminnan vastaista ihmisarvon ja autonomian tuhoamista)
    AI NIIN POLIISI – POLIISI OLI IHMISYYDEN VASTAISEN SYRJINNÄN AKTIIVITOIMIJANA, ETTÄ ‘LAKI JA LAKI’?

Kommentointi suljettu.