Asiakas on aina väärässä

Sanomalehden yleisönosastossa (Karjalainen 23.7.) nimimerkki Kyykytetty ja turhautunut työtön kertoi, että TE-toimisto oli neuvonut ja kannustanut hakemaan opiskelupaikkaa ja omaehtoisen opiskelun tukea. Hän oli innostunut asiaan, hakenut opiskelupaikkaa ja saanutkin sen. TE-toimisto ei kuitenkaan myöntänyt omaehtoisen opiskelun tukea vaan ehdotti sen sijaan saman alan palkatonta työkokeilua.

Ala ei työvoimaviranomaisten mukaan ole työllistävä eikä opiskelu siten paranna merkittävästi työllistymismahdollisuuksia. Toimiston mukaan asiakkaalla ei myöskään ole työnantajayhteyksiä kyseiselle alalle, joten hänen pitäisi hankkia niitä ennen opiskelun aloittamista tekemällä ilmaista työtä. Työnantaja ei kuitenkaan halua ottaa erikoisalalle kouluttamatonta edes ilmaiseksi. Kaksi oppilaitosta kouluttaa tämän alan ammattilaisia, joten nähtävästi heille kuitenkin on tarvetta.

Kouluttamaton ei siis pääse kokeilemaan työtä edes ilman palkkaa eikä TE-toimisto viisaudessaan halua henkilöä koulutukseen, koska hänellä ei ole suhteita eikä ala muutenkaan työllistä. Onko TE-toimistolle tosiaan myönnetty tällaiset valtuudet päättää työttömien omaehtoisesta kouluttautumisesta?

Vaitettavasti on. Julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 9 luku on tylyä luettavaa. Luvun 2 §:n 1 kohdan mukaan TE-toimisto yksin arvioi, onko omaehtoisen opiskelun tukeminen työvoimapoliittisesti tarkoituksenmukaisin keino parantaa työnhakijan ammattitaitoa ja mahdollisuuksia saada työtä.

2 kohdan mukaan tukea voidaan myöntää, jos opiskelun katsotaan olennaisesti parantavan mahdollisuuksia työllistyä avoimille työmarkkinoille. Sanamuoto antaa TE-toimistolle diktaattorin valtuudet katsoa asia ihan miten tahansa.

Eipä ihme, että kirjoittaja tuntee itsensä kyykytetyksi ja turhautuneeksi. Hän on joutunut tekemisiin erehtymättömien TE-toimiston virkailjoiden kanssa, jotka suuressa viisaudessaan kieltävät tuetun opiskelun. Toimisto tietää kaiken, asiakas ei mitään.

Se tässä vain ihmetyttää, että mistä näitä työvoimapolitiikan erehtymättömiä asiantuntijoita onkin löytynyt TE-toimistoon. Heidän asiantuntemuksensa tosin tuntuu nykyisin keskittyvän ilmaistöiden suosittelemiseen, mutta pulinat pois. Lain mukaan he tietävät kaiken.

Kommentit
 1. 1

  keijjo sanoo

  Ehkä voisi käydä haastattelemassa tuommoista virkailijaa ja esittää nämä kysymykset. Tehdä se videolle ja kertoa laittavansa youtubeen ja linkittävänsä kansanedustajille, luulisi tuon sitten sanelevan viisaasti.

 2. 2

  Jussi sanoo

  Kahdesti olen joutunut karenssiin TE-toimiston mokien takia vaikka kysyin monta kertaa että onko nyt kaikki asiat kunnossa ja paperit sisällä. Siitä on kyllä 10 vuotta mutta nyt kun joudun taas asioimaan noiden ”ammattilaisten ” kanssa talletan käynnit puhelimen kameralla mikä on paidan rintataskussa tai sitten laitan sen pokkana pöydällä. jos jotain menee pieleen minulla on videot kaikista asioinneista. Suosittelen kaikille ja nauhoittakaa myös puhelut.

  Tsemppiä työllisymisiin ja muista että opiskelu ei ole ikinä turhaa. Paitsi ne Te-toimistojen motivointi / työllistymis kurssit 🙂

 3. 3

  Ville Honkala sanoo

  Mutta toisaalta, eikö se ilmaistyö ole täysin laillista ja niin edelleen. Mitäs lainsäätäjät siitä kun viranomaiset noudattavat heidän säätämiään lakeja.

 4. 5

  jarmo sanoo

  Kyllä ne pakottaa, jolei ole lääkärintodistusta. Ajattelin jos hommaisi lähestymiskiellon huutamalla erittäin asiallisesti yhdelle mulkkuvirkailijalle ja löisi nyrkin pöytään, vaikka joutuisi putkaan.
  Tuskinpa enää niin innostuneesti tyrkyttävät nitä paskatöitänsä, periaatteessa olisi mahdollista, jos se yksilöidään, siis ei koko toimistoa vastaaan. Kyllä se pinna palaa joskus.