Notkeaselkäinen etsii töitä

Kun uusliberalisti jää yllättäen työttömäksi, niin hän ei tule järkiinsä ja tarkista ajatteluaan. Sen sijaan hän syyttää ay-liikettä ja harjoitettua vasemmistopolitiikkaa siitä, ettei hän pysty periaatteidensa mukaisesti kilpailuttamaan vapaasti työvoimaansa markkinoilla. Työnantajia on liian vähän, koska ay-liike on tehnyt työntekijöiden palkkaamisen niin kalliiksi. Tällaisia tarinoi eräs Nokian Salon tehtaalta työttömäksi jäänyt Milton Friedmanin oppien kannattaja Uuden Suomen blogissaan

Tämä työtön harmittelee kovasti sitä, että ay-liike näkee työntekijän hyvinvoinnin tärkeämpänä kuin yrittäjien ja ennen kaikkea pienyrittäjien aseman. Työttömän työnhakijan kannalta kun olisi ilman muuta parempi, jos ay-liikettä ei olisi ollenkaan. Silloin vallitsevan vapaan kilpailun hengessä työntekijä ja työnantaja voisivat vapaasti tasavertaisina sopimuskumppaneina sopia palkasta ja muista työehdoista. Näinhän tämä libertalistien ajattelu kulkee.

Minulla on tälle introvertiksi individualistiksi itseään sanovalle suuri uutinen: ay-liike tosiaan ajaa vain työntekijöiden etuja. Työnantajilla on ihan omat järjestönsä, joiden kanssa työehtosopimuksista neuvotellaan. Kirjoittajan kannattaisi perehtyä uusliberalistisen talousteorian lisäksi myös ihan oikeaan elämään työmarkkinoilla.

Sitä hän on juuri nyt tekemässä ja oppia tulee kantapään kautta. Hän on jo kuullut, että työvoimaviranomaisten järjestämä koulutus on humpuukia eikä sitä kautta saa töitä. Seuraavaksi hän ehkä oppii, kuinka hänen loputtomiin ymmärtämänsä työnantajat käyttävät työttömiä hyväkseen. Hän saattaa päätyä johonkin oman alansa työhön palkattomaksi työharjoittelijaksi työmarkkinatuella ja yhdeksän euron ruokarahalla.

Kirjoituksen perusteella voi jo päätellä, mitä hän silloin sanoo. Sekin on ay-liikkeen vika, koska se on tehnyt vakituisten työntekijöiden irtisanomisen niin vaikeaksi, ettei edes narsistia voida potkaista ulos hänen itsensä tieltä.

Todennäköisesti näin notkeaselkäinen uusliberalisti kuitenkin saa aika nopeasti uuden työpaikan, vieläpä pienenä pomona. Vapaan kilpailun kannattajana hän luultavasti suostuu tekemään työtä vaikkapa sopimuksia pienemmällä palkalla. Sopimuksethan ovat vain paperia.

On tietysti totta, että ay-liike on unohtanut työttömien puolustamisen ja keskittynyt työssäkäyvien etuihin. Sekin on kuitenkin parempi kuin ”täydellinen sopimusvapaus” työnantajien ja yksittäisten työntekijöiden kesken. Tarvitaan todellakin elämästä vierautunut individualisti tai jonkin harvinaisen alan erikoisosaaja kuvittelemaan, että työntekijä olisi aidosti tasavertainen sopimuskumppani työnantajan kanssa. Tavallisen työn tekijälle sopimuskumppani sanoisi, että ota tai jätä; oven takana on kyllä halvemmalla tulijoita jonoksi asti.

Ilman ay-liikettä päätyisimme hyvin nopeasti Viron tilanteeseen. Siellä ei käytännössä enää ole ay-liikettä ja sopiminen on vapaata. Ainoa rajoitus on valtion säätämä minimipalkka, mutta siitäkin tingitään. Tässä hyvä esimerkki siitä sopimusvapaudesta, joka virolaisten rakennusmiesten mukana on rantautunut meillekin:119586-virolaisrakentajan-palkka-voi-jaada-kahteen-euroon

Tämä Uuden Suomen kirjoittaja ei muuten maininnut, millaista työttömyysetuutta hän saa tällä hetkellä. Ay-liikken vastustajana hän ei tietenkään saane liiton päivärahaa. Jos saa, niin hän on oman aatteensa petturi.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  – En ole ”uusliberalisti”, vaan libertaari (tarkemmin sanottuna voluntaristi).

  – Luonnollisesti voisin tehdä töitä yleissitovia sopimuksia pienemmällä palkalla, jos saan siitä vastineeksi jotain kivaa. Yleissitovien sopimusten ongelma on nimenomaan se, että se estää tekemästä kummankin osapuolen kannalta parasta sopimusta ja pakottaa tiettyyn raamiin.

  – Tällä hetkellä hyvin monen työnantajan oven takana on jonoa työttömistä. Se johtuu nimenomaan siitä, että työnantajia on niin vähän, ja sellaisia työnantajia, jotka ovat valmiita palkkaamaan, vielä vähemmän. Tämä on suoraa seurausta siitä, että Suomesta on tehty erittäin yrittäjävastainen ja työntekijän palkkaamisesta on tehty hyvin kallista ja riskialtista. Mitä vapaammat työmarkkinat meillä olisi, sitä enemmän olisi yrittäjiä ja sitä enemmän vapaita työpaikkoja – jolloin työntekijöillä olisi enemmän valtaa, koska heillä olisi enemmän valinnanvaraa.

  – En saa mitään työttömyysetuutta tällä hetkellä. Ay-liikkeestä olen luonnollisesti pysynyt aina erossa.

 2. 2

  Pena sanoo

  Sinä olet elämästä vieraantunut kommari. Menisit töihin

 3. 3

  The Ram sanoo

  Kirjoituksen ehkä tärkein lause: ”oven takana on kyllä halvemmalla tulijoita jonoksi asti”. Miksi näillä oven takana jonottavilla olisi yhtään pienempi oikeus saada työpaikka, kuin nyt työssä olevalla?

  AY-liikkeen toiminta Suomessa perustuu juuri tähän ihmisten eriarvoistamiseen. Kun työntekijöitä estetään kilpailemasta hinnalla – tekemällä työntekijän korvaaminen toisella lähes mahdottomaksi – työnantajien on pakko panostaa huonoihinkin työntekijöihin, vaikka parempiakin olisi tarjolla kortistossa. Tästä seurauksena on jo parikymmentä vuotta jatkunut massatyöttömyys, yhä paheneva nuorten syrjäytyminen ja teollisuuden pako maasta.

 4. 4

  sanoo

  Hei, en päässyt kommentoimaan Samulin itsensä blogiin koska vastustan sisäänkirjautumista. Toivottavasti saan tänne kommentoida vaikka olenkin eri mieltä kanssasi.

  Toimin työnantajana alalla, jossa järjestäytymisaste on alhainen (romumetallien osto yleisöltä). Työ ei vaadi etukäteen hankittua koulutusta tai tutkintoa. Tyypillistä on, että saamme melko helposti otettua ihmisiä töihin noin 1700 €/kk palkalla. Haaste meille on kova vaihtuvuus – kilpailijamme rekrytoivat jo muutaman kuukauden jälkeen parhaat työntekijämme 2500-3000 €/kk palkkatasolla. Nykyisen managerini sain pidettyä töissä vain suostumalla hänen palkkavaatimukseensa 3500 €/kk. Tarjosin itse 3000 €/kk, mikä oli mielestäni melko hyvä korotus ihmiselle joka oli tullut lattiatasolle töihin vasta puoli vuotta aiemmin. Hänen kaverinsa palkka kilpailijamme palveluksessa on 4000 €/kk.

  Liberaalina tämä on mielestäni oikein. Työntekijöidemme parhaimmisto nauttii selvästi korkeampaa palkkaa kuin mihin kaupan TES:n palkkataulukko edes yltää. Jokaisella uudella on mahdollisuus tuplata palkka puolessa vuodessa, jos homma toimii. Vastaavasti jos ei oikein sovellu alalle, voi jäädä pienemmällä palkalla töihin siksi aikaa, kunnes löytää itselleen paremmin sopivan duunin.

  Niin, tarjosin Samulille puhelimitse töitä heti kirjoituksen nähtyäni. Mies kertoi etsivänsä vähän eri tyyppistä, ja että hänelle oli tarjottu jo muitakin, mutta lupasi ottaa tämän huomioon.

 5. 5

  sakutimonen sanoo

  Pena: Minä en ole kommari enkä elämästä vieraantunut. Sinun kommenttisi kertoo paljon sinun henkisestä laadustasi.

 6. 6

  HMK sanoo

  Yksi hienoimpia suomalaisia liberaaleja, K.J.Ståhlberg, piti ammattiyhdistysliikettä välttämättömänä, koska sen kautta työntekijät saattoivat muuttua alamaisista tasavertaisiksi sopimuskumppaniksi yhteiskunnassa – hönen liberalistisen näkemyksen mukaisesti. Hän uskoi myös järjestäytyneen työväen olevan yhteiskunnallisesti vastuullisempaa ja paremmin talouden realiteetteja ymmärtävää. Uusliberaaleilla on vielä paljon oppimista…

 7. 7

  Unto Kiiskinen tietokirjailija sanoo

  Asioita on monenlaisia. On lyhyt vaikutteisia ja pitkäkestoisia.
  Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna voi vaikuttaa siltä, ettei ammattiliitoista oile hyötyä työntekijöille.
  Mutta entäpä jos missään maassa ei koskaan olisi ammattiliittoja?
  Vapaita työpaikkoja varmaankin olisi runsaasti tarjolla, ja kilpailu työpaikoista kova.
  Palkka olisi useimmille ehkä euro päivässä, ja parhaimmille kaksi.
  Sellaisesta tilanteesta on ihmisten historiassa kokemuksia paljonkin kautta aikojen.

  Pääoman omistajiksi jotkut harvat ovat päässeet väkivallan tai petoksen avulla ja he voivat
  ansaita miljoonan tai kaksi päivässä.
  Heille ammattiliitto on kirosana.

  Missä on sitten ihmisyys, solidaarisuus, myötätunto?

 8. 8

  sanoo

  outoo että tollanen kykypommi ruikuttaa kun muut tekee ay liikkeen määräämällä liksalla, sehän antaa hänelle kilpailuedun, tekee puolta halvemmalla. vaikuttaa hiukka siltä että jätkä on valmis ottamaan ay likkeen ajaman ylikorkean palkan mutta uikuttaa kun sitä makseta hänelle. tyypillinen luuseri joka tulee kuormittamaan sosiaalihuoltoa sen sijaan että muuttaisi viroon tai somaliaan joissa ay liike ei häiritse. myös suomessa on mahdollista tehdä työtä esim palkattomana työharjoittelijana. tämä avaa monen uran nosuun.

  tietty jos edes nokialla ei pärjää, luulisin ettei muuallakaan.

 9. 9

  bgt sanoo

  Suomessa voi tehdä töitä ammattiyhdistysten ulkopuolella toiminimellä freelancerina/konsulttina.

  Ammattiyhdistyksiä ei ilmestynyt alkuräjähdyksen yhteydessä. Ollaan oltu tilanteessa, jolloin työntekijöillä ei ollut ammattiyhdistyksiä ja tällaisessa tilanteessa ne todettiin tarpeellisiksi ja ne luotiin ja niitä on sen koommin sorvattu paremmiksi. En siis usko, että on järkevä idea purkaa ammattiyhdistysjärjestelmä. Ennemmin liberaalien kannattaisi esittää parempia vaihtoehtoja, joissa kaikkien vapautta lisättäisiin. Mutta nekin saisivat olla mieluummin pidemmälle asti ajateltuja – mikä niiden oikea lopputulos olisi todellisten (ahneiden, lyhytnäköisten ja tyhmien) ihmisten yhteiskunnassa.

 10. 10

  Pisto Rietilä sanoo

  Risto Pietilä on joko trolli tai sitten romubisneksen kannattavuus on noussut taivaisiin 🙂

 11. 11

  Nimetön sanoo

  Nokialta irtisanotut saa kahden vuoden kultaiset kädenpuristukset. Ei niiden tarvi hakea normaaleja työttömyyspäivärahoja, sen enempää ansiosidonnaisia, kuin muitakaan.