Hallinnon tasapuolisuus

– Nimeni on ylikersanddi NN ja dapani duledde dundemaan. Olen viddumainen mies, mudda olen viddumainen kaikille dasapuolisesdi. Minulla ei ole suosikkeja.

Näin esitteli itsensä aikoinaan aliupseerikoulun joukkueenjohtaja ja hän osoittautui sanojensa mittaiseksi mieheksi. Ei hän oikeasti niin kauhean paha ollut, mutta hän oli aina ehdottoman tasapuolinen kaikkia alaisiaan kohtaan. Hänellä ollut suosikkeja eikä inhokkeja. Hän tulee aina mieleeni silloin, kun mietin hallinnon tasapuolisuuden vaatimusta.

Hallinnon oikeusperiaattesta säädetään Hallintolain 2 luvun 6 §:ssä näin:

Viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin. Viranomaisen toimien on oltava puolueettomia ja oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Niiden on suojattava oikeusjärjestyksen perusteella oikeutettuja odotuksia.

Otetaanpa muutama eilen kuulemaani tapaus Juuan kunnan hallinnon tasapuolisuudesta. Verkkosivujensa mukaan kunta omistaa 385 vuokra-asuntoa, joista yli puolet on aravavuokra-asuntoja. Näitä arava-asuntoja vuokrattaessa asetetaan kunnan kertoman mukaan etusijalle eniten asunnon tarpeessa olevat pienituloisimmat ja vähävaraisimmat hakijat.

Kuntaan muuttoa suunnitteleva entinen juukalainen ja toinen täällä jo asuva henkilö ovat mitenkään tosiinsa liittymättä tiedustelleet kunnan vuokra-asuntoa. Heille on sanottu suoraan, että luottotiedoissa olevan häiriömerkinnän takia he eivät koskaan tule saamaan kunnalta asuntoa. Kuitenkin myös luottotietonsa menettäneille vuokrataan jatkuvasti asuntoja vaatimalla heiltä takuuvuokra ja muutaman kuukauden vuokraennakko. Molemmat asunnonkyselijät ovat ilmoittaneet halukkuutensa maksaa sekä takuuvuokra että kolmen kuukauden vuokraennakko. Heidän tapauksessaan se ei auta, vaan heihin sovelletaan eri sääntöjä.

Molemmissa tapauksissa unohtui hallinnon tasapuolisuus ja toisessa myös perustuslaki. Sen mukaan jokaisella on oikeus valita asuinpaikkakuntansa itse. Kunta tai sen yksittäinen virkamies eivät saa toimia portinvartijana estämässä ei-toivottujen henkilöiden muuttamista kuntaan. Asia saattaa paluumuuttajan osalta mennä myös Rikoslain puolelle. Hän sattuu olemaan romani ja jos tämä vaikuttaa hänen kohteluunsa, niin sitten voidaan puhua jo syrjinnästä.

Toinen tapaus liittyy romuajoneuvoon, joka lain mukaisesti on siirtynyt kunnan omaisuudeksi määräajan kuluttua. Ojaan hylätty ajoneuvo oli hinattu kunnan varikolle ja eräs henkilö tarjoutui ostamaan sen kunnalta sadalla eurolla. Asiasta vastaava viranhaltija oli luvannut harkita tarjousta. Kun asiaa tiedusteltiin seuraavan kerran, niin ajoneuvo oli myyty viranhaltijan tuttavalle 50 eurolla.

Rahallisesti tämä on pikkujuttu, mutta periaatteellisesti ja asenteellisesti iso. Hallinnon tasapuolisuuden lisäksi unohtui myös kunnan etu. Toivottavasti virkamiehellä oli edes oikeus tehdä kauppa, koska irtaimen omaisuuden myynnistä päättää hallintosäännön mukaan kunnanhallitus. Se voi tosin delegoida toimivaltaansa tältä osin lautakunnille ja viranhalitjoille.

Virka voi antaa oikeuden olla viddumainen, mutta silloin sitä on oltava tasapuolisesti kaikille. Sekä mukavien että vähemmän mukavien virkamiesten on sovellettava hallinnossa samoja sääntöjä kaikkiin. Suosikkeja ja inhokkeja ei saa olla.

Kommentit
 1. 2

  kirsti era sanoo

  Onpa törkeää hommaa! Ja valitettavan tyypillistä.

 2. 3

  sakutimonen sanoo

  Anna-Liisa: Lienee myös vääpeli Körmyä, en ole koskaan katsonut yhtään Körmy-elokuvaa. Tämä minun tarkoittamani ylikersantti puhui oikeasti tuolla tavalla ja siteeraus tulee omasta muististani. Tämä tapahtui jo vuonna 1977, siis ennen Körmyjä, ja ylikersantin nimi oli K.Toivola. Hän ei varmaan pahastuisi nimensä julkaisemisesta, koska en häntä ollenkaan moiti.

 3. 4

  sakutimonen sanoo

  Linkin mukaan Körmyn puhetapa on päinvastainen: hän ei koskaan sano d-kirjainta. Toivola taas sanoi aina t:n d:ksi.En tiedä oliko se hänelle luontaista vai oliko siinä mukana tietoista Nikke Pärmin matkimista.

 4. 5

  Anna-Liisa sanoo

  Voihan olla että se sun vääpelisi oli Körmyjen esikuva. 😀 Körmy on raaka mutta hellämielinen. 😀

  Kirjoitat, kuten aina, hyvää asiaa tässäkin kirjoituksessasi.

 5. 6

  Jarmo Vilponen sanoo

  ”VIDDUMAINEN KAIKILLE TASAPUOLISESTI” !!
  Nyt kaipaan sitä jotain … ajatuksen juoksun tulee päästää ympyröissään liikahtelemaan laajemmin kuin ’tasapuolisesti’!

  Kun ollaan viddumaisia ja ei ole ”suosikkeja” niin ymmärrän kyllä asian hyvin ja sen tarkoituksen, mutta siitä ei ole kuitenkaan kyse lainsäädännössä ’miten minä tai Sku ymmärretään asia’ tai jotkut uut oikeamieliset ja Sakunkin tulee asiaa mielellään tarkemmin miettiä, sillä se ”viddumaisuus” ei ole neutraali eettisesti ja sen vuoksi sillä tavoin käyttäytyvän vittumaisen henkilön valta-asema on syrjivä tai eriarvoisuuttaa tuottava seuraamuksiltaan!? Tuottamukselliset rikokset tai muu tuottamuksellisuus tulee pakosti seuraamuksissa esiin, koska me kaikki emme näytä ’miten koemme asiat’! Yleislakien eri osat voidaan myös käsittää eri tavalla ja kulttuurivaikutteet ym. (erityisesti ikäluokkakysymykset) tuottavat erityistarkastelun tarpeen, vai miten koette ja ymmärrätte minun asiaan puuttumisesni, jota en tee kiusallani ja josta olisi hyvä käydä keskustelua yleisemminkin asiakohtaisesti!!