Mistä näitä tulee?

-Tämä sosiaaliturva ei toimi, kun työttömän ei tarvitse tehdä ollenkaan töitä tai yleensä ettei vaadita rahan vastineeksi edes aamulla menemään jonnekin. Se vasta ihmisen rampauttaa.

Näin pohdiskeli taas kerran eräs tuleva kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas facebookissa. Minä en lakkaa ihmettelemästä näiden ihmisten ajattelua. Heillä ei tunnu olevan mitään käsitystä sosiaaliturvan ja työnteon välisestä suhteesta ja kaikkein vähiten työttömyydestä. Heillä on merkillinen päähänpinttymä, jonka mukaan työttömät ovat työttömiä omasta halustaan ja siksi heidät pitäisi pakottaa tekemään jotain hyödyllistä ilmaiseksi. Jos mitään tekemistä ei löydy, niin sitten työttömien pitäisi ainakin “mennä jonnekin” rahan vastineeksi.

Mikähän mahtaisi olla sellainen paikka, jonne työttömien pitäisi mennä aamuisin rahan vastineeksi? Mahdetaankohan nyt taas kerran puhua vaikkapa lumitöistä, vanhustenhoidosta ja tuhansista muista tekemättömistä töistä? Vai pitäisikö työttömien mennä johonkin toimintakeskukseen seisoskelemaan tumput suorina tai askartelemaan vaikkapa joulukuusenkoristeita? Vai olisiko pelkkä asennossa seisottaminen torilla mitään?

Kumpikohan rampauttaa ihmistä enemmän, pelkkä työttömyys vai työttömyys höystettynä ilmaisella työnteolla tai pelkällä velvollisuudella mennä jonnekin päivittäin?

Sanotaan se nyt taas kerran. Työ on sellaista toimintaa, josta maksetaan alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työtön on sellainen, jolla ei ole työpaikka eikä kukaan maksa hänelle palkkaa. Siksi työttömälle maksetaan työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea tarkoituksena pitää hänet hengissä sen aikaa, että se työpaikka löytyy. Työttömyysetuutta tai jopa toimeentulotukea vastaan tehtävä työ on hävytöntä ilmaisen työn teettämistä.

Olen ennenkin kertonut tapauksen vajaan kymmenen vuoden takaa, jolloin toimin vähän aikaa työttömien yhdistyksen toiminnanjohtajana. Yhdistyksen kirpputorin ja ruokalan tiloihin tuli eräs hyvin pukeutunut rouva kyselemään, että missä täällä niitä työttömiä on. Hänestä kun olisi niin mukava niitä katsoa ja hän oikein asiakseen sitä varten lähti liikkeelle. Harmittaa, että en tullut kysyneeksi odottiko rouva kenties näkevänsä sirkustemppuja vai halusiko hän vain käskeä näitä joutilaita menemään töihin.

Nyt ne sen rouvan ajatusmaailmalla varustetut ihimiset pyrkivät ja varmaan pääsevätkin valtuustoihin. Eduskunnassahan heitä jo on.

Kommentit (9)
  1. Veli-Pekka Mäntyharju
    19.8.2012, 18:12

    Sakulle peukku hyvästä aloituksesta. JOS… huomatkaa isolla JOS.
    Jotain työttömyyskorvauksen korvaamiseksi pitäisi tehdä, niin sen pitäisi
    olla työttömän ja maksajan välinen asia.

    Jos minä olen maksanut 30-vuotisen työurani aikana veroja siitä että
    minä saan sosiaaliturvan silloin kun putoan työttömäksi. Nähdäkseni
    olen oikeutettu työttömyysturvaan jo pelkästään maksamieni verojen
    takia. Epäilemättä valtiolle en jää velkaa. Oli miten oli vastikkeettomuuden
    väitteet ovat hurskastelua jota harjoitetaan jostain lasitornista.

    Minä en koe käyttäväni hyväksi valtion rahoja vaikka olen tällä hetkellä
    peruspäivärahalla. Vaikka kuinka lasken asian en näe jääväni velkaa.
    Jos nyt yleensä jotain voisin tehdä se olisi sitten vapaaehtoistyötä
    kolmannessa sektorissa. Sen sijaan pakkotyö on liki natsismia.

    Niillekin jotka ovat vasta astuneet työmarkkinoille kuuluu turvattu
    toimeentulo. Miksi… no siksi ettei kaveria jätetä. Siksi että se vain
    on inhimillistä ja oikein.

  2. Arto Laattala
    19.8.2012, 19:15

    Ihmiset, joilla on heikko itsetunto ja eivät ymmärrä työttömyyden syitä yrittävät pönkittää omaa egoaan.

Kommentointi suljettu.