Mistä näitä tulee?

-Tämä sosiaaliturva ei toimi, kun työttömän ei tarvitse tehdä ollenkaan töitä tai yleensä ettei vaadita rahan vastineeksi edes aamulla menemään jonnekin. Se vasta ihmisen rampauttaa.

Näin pohdiskeli taas kerran eräs tuleva kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas facebookissa. Minä en lakkaa ihmettelemästä näiden ihmisten ajattelua. Heillä ei tunnu olevan mitään käsitystä sosiaaliturvan ja työnteon välisestä suhteesta ja kaikkein vähiten työttömyydestä. Heillä on merkillinen päähänpinttymä, jonka mukaan työttömät ovat työttömiä omasta halustaan ja siksi heidät pitäisi pakottaa tekemään jotain hyödyllistä ilmaiseksi. Jos mitään tekemistä ei löydy, niin sitten työttömien pitäisi ainakin ”mennä jonnekin” rahan vastineeksi.

Mikähän mahtaisi olla sellainen paikka, jonne työttömien pitäisi mennä aamuisin rahan vastineeksi? Mahdetaankohan nyt taas kerran puhua vaikkapa lumitöistä, vanhustenhoidosta ja tuhansista muista tekemättömistä töistä? Vai pitäisikö työttömien mennä johonkin toimintakeskukseen seisoskelemaan tumput suorina tai askartelemaan vaikkapa joulukuusenkoristeita? Vai olisiko pelkkä asennossa seisottaminen torilla mitään?

Kumpikohan rampauttaa ihmistä enemmän, pelkkä työttömyys vai työttömyys höystettynä ilmaisella työnteolla tai pelkällä velvollisuudella mennä jonnekin päivittäin?

Sanotaan se nyt taas kerran. Työ on sellaista toimintaa, josta maksetaan alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työtön on sellainen, jolla ei ole työpaikka eikä kukaan maksa hänelle palkkaa. Siksi työttömälle maksetaan työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea tarkoituksena pitää hänet hengissä sen aikaa, että se työpaikka löytyy. Työttömyysetuutta tai jopa toimeentulotukea vastaan tehtävä työ on hävytöntä ilmaisen työn teettämistä.

Olen ennenkin kertonut tapauksen vajaan kymmenen vuoden takaa, jolloin toimin vähän aikaa työttömien yhdistyksen toiminnanjohtajana. Yhdistyksen kirpputorin ja ruokalan tiloihin tuli eräs hyvin pukeutunut rouva kyselemään, että missä täällä niitä työttömiä on. Hänestä kun olisi niin mukava niitä katsoa ja hän oikein asiakseen sitä varten lähti liikkeelle. Harmittaa, että en tullut kysyneeksi odottiko rouva kenties näkevänsä sirkustemppuja vai halusiko hän vain käskeä näitä joutilaita menemään töihin.

Nyt ne sen rouvan ajatusmaailmalla varustetut ihimiset pyrkivät ja varmaan pääsevätkin valtuustoihin. Eduskunnassahan heitä jo on.

Kommentit
 1. 1

  Veli-Pekka Mäntyharju sanoo

  Sakulle peukku hyvästä aloituksesta. JOS… huomatkaa isolla JOS.
  Jotain työttömyyskorvauksen korvaamiseksi pitäisi tehdä, niin sen pitäisi
  olla työttömän ja maksajan välinen asia.

  Jos minä olen maksanut 30-vuotisen työurani aikana veroja siitä että
  minä saan sosiaaliturvan silloin kun putoan työttömäksi. Nähdäkseni
  olen oikeutettu työttömyysturvaan jo pelkästään maksamieni verojen
  takia. Epäilemättä valtiolle en jää velkaa. Oli miten oli vastikkeettomuuden
  väitteet ovat hurskastelua jota harjoitetaan jostain lasitornista.

  Minä en koe käyttäväni hyväksi valtion rahoja vaikka olen tällä hetkellä
  peruspäivärahalla. Vaikka kuinka lasken asian en näe jääväni velkaa.
  Jos nyt yleensä jotain voisin tehdä se olisi sitten vapaaehtoistyötä
  kolmannessa sektorissa. Sen sijaan pakkotyö on liki natsismia.

  Niillekin jotka ovat vasta astuneet työmarkkinoille kuuluu turvattu
  toimeentulo. Miksi… no siksi ettei kaveria jätetä. Siksi että se vain
  on inhimillistä ja oikein.

 2. 2

  Arto Laattala sanoo

  Ihmiset, joilla on heikko itsetunto ja eivät ymmärrä työttömyyden syitä yrittävät pönkittää omaa egoaan.

 3. 3

  Teemu Huhta sanoo

  Erinomainen kirjoitus! Tuli mieleen elokuvista opittu laittomien Meksikolaisten hengailu kadunkulmissa odottaet, että joku tulisi hakemaan heidät puhdetöihin ruokapalkkaa vastaan. V-P:lle, ehdottomasti verojen maksun myötä ansaittu säällinen toimeentulo. Itsellä ei niin onnekas tilanne, että olisi kerennyt veroja maksella kun on pitänyt koko ajan opiskella uusi ammatti kun ei töitä löydy.

  T: Ylioppilas, sähköasentaja, logistiikan insinööri (amk), teknisen alan työnjohdon eat, mekaniikkasuunnittelun eat

 4. 4

  tauno lehtonen sanoo

  Muistuupa meikäläisenkin mieleen, kun 90- luvun alussa varavaltuutettuna osallistuin SAK.n valtuuston kokoukseen ja aikani Ihalaisen ja muiden silmäätekevien hymistystä työttömien kurjista oloista kuuneltuani uskalsin pöntöön ja aloitin puheenvuoroni toteamalla, että minä olen työtön. Jo vain alkoivat kamerat räpsyä, kun valtuutetut alkoivat napsia kuvia, kun ensimmäistä kertaa näkivät elävän työttömän edessään.

  Siinä kokouksessa muuten Ihalainen taisi ensimmäistä kertaa lanseerata tunnuksen, että AY- liike on työtätekevien etujärjestö, siis ei jäseniensä (joita tietysti oli työttömänä) vaan työtätekevien (= työssäkäyvien) etujärjestö. Tämä muutos näkyy nyt selvänä kun katsoo miten työttömiä tänäpäivänä kohdellaan.

 5. 5

  jarski sanoo

  Työttömyyskorvauksen vastikkeellisuus on muutenkin hyvin keinotekoisesti perusteltu.
  Työttömyyskorvaus on korvaus siitä että olet työmarkkinoiden käytettävissä, joten sen verukkeella ei saisi teettää ilmaistöitä. Kaikki TES ulkopuolinen työ pitää olla vapaaehtoista.

 6. 6

  jarmo sanoo

  Mitä noi kokoomuslaiset luulevat olevansa? Samanlailla nekin voivat joutua työttömiksi tuon kokoomuslaisen bloginkirjoittajan mieli on jo rampautunut.
  Vaikka kuuluisi mihin puolueeseen tahansa työttömiä kohdellaan kuin karjaa. Minä en ole koskaan hyväksynyt palkatonta työtä ja haen aina sairaslomaa vaikka joutuisin tekemään vuosikausia, laittakoon sitten eläkkeelle.
  Johan tuossa mieli rampautuu kun pakotetaan johonkin PASKATÖIHIN vaikka lapioimaan, hyvin äkkiä saatta saada hermoromahduksen ja vetää jotain vittuilijaa lapiolla päähän niin pääsee kusettaja pitkälle sairasomalle.
  Mitään kuntouttavaa ei PASKATÖISSÄ ILMAN RAHAA OLE, tuon kokoomuslaisen olisi itse mentävä rinta suorana isänmaallisena seisomaan vartiossa tumput suorina kadunkulmaan ja näyttää esimerkkiä.
  HARMITTAA kun itse olen tehnyt vaalimainoksia kokoomukselle, sain ainakin imettyä rahaa mokomilta paskiaisilta ja laskutin kunnolla PALKKAA niistä vaalirahoista.

 7. 7

  sanoo

  Täällä Ruotsissa on nyt ainakin yksi puolue herännyt; vaalithan meillä on vuonna 2014 (kunnallis, maakäräjä sekä valtiopäivä). Heidän kirjoituksensa voi lukea täältä:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article15273391.ab

  Ja puolue on vasemmisto ja artikkeli käsittelee juuri työ- sekä työttömyyselämää ja ylipäätänsä työttömien hyväksikäyttöä. Norjassa on ilmestynyt Norjan LO:n kirjanen (Norjassa on vaalit 2013), jossa käsitellään Ruotsin työelämää varoittavana esimerkkinä (Arbetaren-lehden artikkeli):

  http://arbetaren.se/artiklar/sverige-ett-varnande-exempel/

  Koskahan Ruotsin LO (vastaa Suomen SAK:ta suurin piirtein) herää?

 8. 8

  jarmo sanoo

  En ole varmo osaanko Ruotsia pelkällä pitkällä yo-pohjalla tarpeeksi, jotta voisin ottaa tarpeeksi kantaa ko. maan poliittisiin ratkaisuihin. Kuitenkin omasta mielestä siellä hommat toimii paremmin kuin Suomessa tällä hetkkellä. On varmaan opiskeltava lisää.

 9. 9

  sanoo

  add Jarmo

  Voin sanoa ettei hommat toimi paremmin kuin Suomessa. Esim. tämä artikkeli on ensimmäinen todella kantaaottava mitä tulee työttömiin ja yleensä työolosuhteisiin tänä päivänä.

  ”Tobias Baudin, vice ordförande för svenska LO, kan bara hålla med om kritiken. Han menar att den svenska sjukförsäkringen är en katastrof och att a-kassan nu är en av Europas sämsta, för att inte tala om arbetslivet.”

  Lainaus on Arbetaren-lehti artikkelista ja Ruotsin LO:n puh.johtaja siinä sanoo esim. että ruotsalainen sairaskorvaus on katastrooffi ja työttömyyskorvaus on Euroopan huonoimpia, puhumattakaan sitten työolosuhteista. Työttömiä on jo yli 8% (todellisuudessa yli 10%) ja esim. nk. Fas3, joka on työttömien pakko”työllistämis”ohjelma, on tällä hetkellä Ruotsin suurin ”työn”antaja. Joka neljäs nuori on työtön (Kreikassa joka toinen).

  Eli se kuuluisa Ruotsin kansankoti ”folkhemmet” on jo aikoja sitten haudattu ja ollaan samassa jamassa kuin kaikki muutkin EU:n työläiset ja työttömät.
  Olen usein kuullut, että Suomessa vielä pidetään Ruotsia jotenkin parempana näissäkin asioissa. Johtuuko se siitä, että Ruotsilla ei ole euroa? Mutta toki kuuluhan Ruotsi EU:n ja on tiivissä yhteistyössä euro-unionin kanssa. Jopa entinen sossupääministeri Persson vielä hehkuttaa euroon liittymisellä, mikä on jotenkin täysin ihmeellistä sosiaalidemokraatilta. mutta sellasiahan ne ovat ne sossut aina olleet; epäluotettavia siis.