Laillinen ryöstö?

Liikemies Yrjö Laakkoselle määrättiin 16 päiväsakkoa hänen ajettuaan 80 km/h nopeusrajoitusalueella 114 km/h. Laakkosen tuloilla sakon määrä on 36 464 euroa. Sanomalehti Karjalaisen jutussa Laakkonen pitää saamaansa sakkoa laillisena ryöstönä. Aika yllättävää on, että monet pieni- ja keskituloiset tuntuvat sosiaalisessa mediassa olevan Laakkosen kanssa samaa mieltä.

Nämä ymmärtäjät taitavat tuijottaa vain Laakkosen sakon kokonaismäärää ja verrata sitä omaan talouteensa. Tuommoinen summa vaikuttaa silloin tietenkin hirveältä.  Tosiasiassa Laakkosen rangaistus on sama kuin minkä täysin tulotonkin saisi samasta ylinopeudesta eli 16 päiväsakkoa. Päiväsakon hinta taas määräytyy puhtaasti tulojen mukaan. Kuukauden nettotuloista vähennetään peruskulutusvähennys 255 euroa ja erotus jaetaan luvulla 60. Pienin päiväsakon määrä on kuitenkin 6 euroa.

Tätä kaavaa Laakkoseenkin on sovellettu, joten sakko on ihan laillinen. Minusta se on myös oikeudenmukainen, koska sakon on tarkoituskin tuntua kukkarossa opetuksena.

Suhteessa ikävämmin käy vaikkapa toimeentulotuella elävälle, jos hän syyllistyy samaan ylinopeuteen. Hänkin saa 16 päiväsakkoa ja häneen sovelletaan periaatteessa samaa laskuria. Toimeentulotuen perusosa on yksin asuvalla 461,05 euroa, joten kaavan mukaan hänen päiväsakkonsa hinnaksi tulisi suunnilleen 3,4 euroa ja kokonaissakoksi 54,40 euroa. Päiväsakon pienin määrä on kuitenkin kuusi euroa ja ylinopeussakko aina vähintään 115 euroa.

Kaikkein köyhin joutuu siis maksamaan suhteessa paljon enemmän kuin nyt suureen ääneen valittava Laakkonen. Näkyy tosiaan olevan niin, että rikasta kirpaisee kaikkein eniten hänen kukkaroonsa koskeminen. Harvoinpa näkee köyhän pääsevän alueen valtalehteen valittamaan sakkojensa epäoikeudenmukaisuudesta.

Ei lehtijuttu tietenkään mikään ihme ole. Laakkonen on yksi merkittävimpiä omistajia Pohjois-Karjalan kirjapaino -konsernissa, johon myös Karjalainen kuuluu. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

Oman sakkonne voittee halutessanne katsoa tästä sakkolaskurista

Kommentit
 1. 1

  Arto Laattala sanoo

  Mtstä tuloista sakko maksetaan ) Ansio- vai pääomatuloista. Vai sekä että.

 2. 2

  sanoo

  joo demarit korjas ton minimisakon suuruuden kun pienituloiset pääsi liian halvalla, se oli kohtuutonta. Mutta, mietippä sitä kuinka suuri osa laakkosen kuukausituloista menee leipään? Hän tuskin joutuu olemaan syömättä vaikka sakon maksaakin. Peruspäivärasta saattaa satanen olla niin suuri meno että jokapäiväinen kaviaarin ahmiminen muuttuu kynsien pureskeluksi. Taikka linnareissuksi.

 3. 3

  päättelijä sanoo

  Turhaa laskeskelua: ei sillä köyhällä ole varaa autoon, joten eipä niitä ylinopeussakkojakaan tule. Mutta saihan tästäkin teemasta taas yhden narinan aikaiseksi.

 4. 4

  sakutimonen sanoo

  Päättelijä: Saattaapa se köyhä ajaa vaikka kaverinsa autolla…Ja mitä narinoihin tulee, niin minähän narisen omassa blogissani ihan mistä haluan. Sinun narinoidesi julkaiseminen jatkossa on myös kokonaan minun harkinnassani.