Alle normaalitason

Eilen erehdyin sanomaan, että Juuan yksityistetty terveyskeskus toimii hyvin. Olisi näköjään pitänyt lukea sosiaali- ja terveyslautakunnan 10.9. pidettävän kokouksen esityslista ensin, niin en olisi puhunut läpiä päähäni.

Terveyskeskus on siis yksityistetty Attendolle toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella siihen asti, kunnes lopullinen kilpailutus saadaan aikaan tänä vuonna. Kunnalla on lisäksi kaksi virkalääkäriä, joista toinen on johtava lääkäri.

Sopimuksen mukaan toimintakatkos on tilanne, jolloin lääkäripalvelujen tarjonta on alle 50 % normaalitasosta tai päivystyksessä ei ole lääkäriä tai sairaanhoitajaa ollenkaan. Johtavan lääkärin raportin mukaan kesän aikana viikolla 27 lääkäripalveluja on ollut  55,5 tuntia ja viikolla 30 vain 55 tuntia. Molemmat tapaukset alittavat tämän normaalitason. Lisäksi kesäaikaan Attendo on lähettänyt paikalle lääkäreitä, joiden suomen kielen taito on ollut puutteellinen. Toiminnan suunnitelmallisuus ja jatkuvuus ovat puuttuneet, koska tieto terveyskeskukseen saapuvista lääkäreistä on saatu vasta muutamaa päivää aikaisemmin.

Nyt sosiaali- ja terveyslautakunta aikoo antaa huomautuksen asiasta Attendolle. Tämä on täysin sopimuksen mukaista toimintaa, joten ainakin sopimus on tällä kertaa laadittu vähän paremmin kuin ulkoistuksen alkuaikoina. Aiempi toimija Coronaria kun kiisti ja luultavasti kiistää yhä kunnan oikeuden edes huomauttaa puutteellisuuksista, sopimuksen irtisanomisesta puhumattakaan. Tätä asiaa on puitu välimiesoikeudessa jo pari vuotta eikä loppua taida olla näkyvissä. Ei se ole ihmekään, koska kunta ei ole antanut palkkaamalleen asianajajalle minkäänlaisia ohjeita.

Nähtäväksi jää, miten Attendo reagoi huomautukseen. Joka tapauksessa tilanne on erittäin ikävä. Virkalääkäreitä ei saada eikä niitä lääkäreitä näytä olevan Attendollakaan suurista lupauksista huolimatta. Sitä minä tässä nyt mietin, että miten Attendo mahtanee suoriutua tulevista tehtävistään. Onhan se polkaissut yhdessä Uuden Suomen blogipalvelujen kanssa mahtavan mainoskiertueen, jolla se aikoo haalia lisää ulkoistettuja palveluja itselleen.

Terveyskeskuksessa asioiminen on siis todellista arpapeliä. Koskaan ei voi tietää onko paikalla lääkäriä ja jos on, niin onko hänen kanssaan yhteistä kieltä.

Kommentit (3)
  1. Huomautuksella ei taida olla paljon merkitystä, mutta jos kunta edes perisi takaisin 50 prosenttiosuuden tekemättömistä töistä maksetun korvauksen, kunnankin etu tulisi edes jotenkin otetuksi huomioon. Tässä on jälleen kerran oiva esimerkki, millä tasolla yksityisten palvelujen laatutaso kulkee. Ei mitään takeita mitä sopimuksilla saa. Taas on vieras käsi kunnan taskusssa, ja niin esittelijä kuin lautakuntakin tyytyy mitään merkitsemättömään huomautukseen.

  2. junttieinari
    7.9.2012, 22:57

    “onko hänen kanssaan yhteistä kieltä”
    Siis onko UPP:llä jotain maahanmuuttajalääkäreitä vastaan?
    “aika rasistista,…elämä on”

Kommentointi suljettu.