Paluu sääty-yhteiskuntaan

Kontrollia ja ihmisten kaikinpuolista vartiointia pidetään vasemmistolaisten touhuna. Ei se niin ole. Se on yhteiskunnan oikeistolaistumisen ja eriarvoistumisen merkki. Kun taloudellinen ja poliittinen valta keskittyvät yhä harvempien käsiin, nämä harvat rakentavat turvakseen yhteiskunnan tehokkaan valvontakoneiston. Historiakin sen osoittaa.

1590-luvun lopulla käytiin Nuijasotana tunnettu talonpoikaiskapina. Sen jälkeen sääty-yhteiskunta kehittyi hämmästyttävän nopeasti. Poliittinen ja taloudellinen valta keskittyivät harvalukuisen aatelin käsiin ja alamaisten ainoa tehtävä oli toimia järjestelmän maksajana ja ylläpitäjänä.

Tällainen yhteiskunta vaatii toimiakseen ankaran kontrollin ja ankarat lait. Kun maallinen laki ei riittänyt, julisti Kaarle IX vuonna 1609 Mooseksen lain toissijaiseksi oikeuslähteeksi. Jos laki ei tuntenut jotain rikosta ja siitä määrättävää rangaistusta, luki tuomioistuin Vanhaa Testamenttia. Sieltä löytyi ja löytyy yhä edelleen valtava määrä rikoksia, joista kuolema on ainoa rangaistus. Tätä noudatettiin kirjaimellisesti.

Koska pienen joukon täytyi johtaa ja hallita massoja, oli kontrollin oltava tehokas. Sitä se olikin ja se ulottui aivan kaikkiin elämänaloihin. Nykyihmisestä tuntuu huvittavalta, kuinka innokkaasti kirkko ja maallinen esivalta etsivät ja rankaisivat vaikkapa salavuoteuteen syyllistyneitä tai jumalanpalveluksesta pinnaajia. Aikalaisista se ei ollut erityisen huvittavaa.

Kun tulo- ja varallisuuserot kasvavat, niin kontrolli kiristyy, rangaistukset ankaroituvat ja sääty-yhteiskunta palaa takaisin muodossa tai toisessa. Näin sanoi oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Heikki Ylikangas jo opiskeluaikoinani.

Yhä useammat vaativat ankarampia rangaistuksia, jopa kuolemantuomiolla on omat kannattajansa. On helppoa aloittaa yleisesti erityisen paheksuttavista rikoksista, mutta siitähän se aina alkaa. Kun ns. kansalaismielipide saadaan hyväksymään suunnilleen lynkkausmeininki, niin silloin alkaa suunta olla selvä. Rangaistusten ankaroittamista on odotettavissa kautta linjan.

Nykyajan alinta kastia ovat kerjäläiset, toimeentuloluukun väki, pitkäaikaissairaat, vanhukset, alkoholistit ja yleensä syrjäytyneet. Näille ryhmille on yhteistä se, että he ovat yhteiskunnan alimmalla portaalla ja niinpä heihin saa kohdistaa melkeinpä mitä tahansa kontrollikeinoja. Ilmaiseksi tehtävä työ nähdään kuntouttavaksi ihmelääkkeksi kuten ennen, kun irtolaisia tuomittiin pakkotyölaitoksiin.

Lainsäädäntö suosii hyväosaisia ja polkee syrjäytyneitä. Hyvätuloisilla on jo kauan ollut terveydenhuollossa yhteiskunnan tukema maksullinen ohituskaistansa ja köyhä kuolee leikkausjonoon. Varakkaalla vanhuksella ei ole hätää, mutta kansaneläkkeen varassa elävä laskee joka sentin tarkasti. Toimeentulotuki ei enää ole perusoikeus, vaan yhteiskunnan kustannuksella loisimista. Elinkeinoelämän johtajat vaativat eläkeiän nostamista ja jäävät itse eläkkeelle alle kuusikymppisinä.

Tavallisia työssäkäyviä kontrolloidaan myös arveluttavin keinoin. Eräs yksityistetty terveysasema puhallutti kaikki sairauslomaa hakevat, kunnes eduskunnan oikeusasiamies siihen puuttui. Tarkoitus lienee ollut karsia joukosta alemmalle portaalle pudotettavia, jotta muutkin pysyisivät varpaillaan.

Nyt huomasin itsekin olleeni väärässä. Ei sääty-yhteiskunta ole tulossa takaisin. Me elämme siinä jo.

Kommentit
 1. 1

  jarmo sanoo

  Voiko tuohon enää muuta sanoa. Poliittisella mielipiteellä ei nykyisin ole mitään merkitystä, niin kontrolloidaan myös kelkasta pudonneita kokoomuslaisia ja tavallisia duunareita, jotka eivät saa työtä.
  Tuntuu välillä että minkähän vuoksi sitä on veroja maksellut ja hankkinut jotain omaisuutta ja vielä laman kourissa menettänyt melkein kaiken, jossain mättää ja pahasti.

 2. 2

  Ville Honkala sanoo

  Niin, Jarmo. Minä olen ilmeisesti hieman eri ikäluokkaa. Nuo lamapuheet on tuttuja mutta olin silloin ehkä 10 vuotias. Kuitenkin, kaikitenkin; verojen maksu on lopullisesti osaltani ohi. Sakun kirjoitus toi taas esiin todellisia epäkohtia. Sen verran kyllä olen eri mieltä että onnistuu se sorto ja totalitärismi kaikilta politiikan laidoilta ja se on nähty.

 3. 3

  Shu sanoo

  Tulee mieleen tapahtuma lapsuudestani, jonka vietin P-Suomen pikkukaupungissa.

  Muistan kun siihen aikaan jo ikääntynyt henkilö kertoi vieläkin katkerana, että hänen opettajansa kehotti aikanaan laittamaan kertojan oppikouluun (ennen ei ollut peruskoulua, vaan oli erikseen kansakoulu ja maksullinen oppikoulu), koska oli todella lahjakkaasta lapsesta kyse. Vanhemmat olisivat noudattaneet opettajan kehotusta, vaan naapurit painostivat toimimaan toisin, koska heidän mukaansa köyhän kakaralla ei ole asiaa oppikouluun (minuun kertomus vaikutti niin voimakkaasti, että muistan edelleen elävästi tilanteen ja sanatkin, mitkä sanottiin). Kertojan iän huomioon ottaen oletan tuon tapahtuneen 1900-luvun alkuvuosina.

  Tuohon kai nykyeliittikin pyrkii, siis siihen, ettei köyhän kakaralla ole oikeutta perusopetusta korkeampaan opetukseen. Kun riittävän painokkaasti yhteiskuntaa tuohon suuntaan johdetaan, niin ennen pitkää ajatusmalli iskostuu eliittiä alempaankin kansanosaan.

  Äänestämällä oikein voimme muuttaa kehityksen suuntaa. Tuo edellyttäisi myös nukkuvien heräämistä. Siihen voimme kaikki vaikuttaa viemällä ystävät, tutut ja naapurit mukanamme äänestämään.

 4. 5

  Ville Honkala sanoo

  Minkähän takia koulutusta pidetään jollakin elämää suuremmalla jalustalla. Hyvä koulutusjärjestelmä eli aivopesuhan on tyypillistä totalitärismeille. Verkkomedian tämänpäiväisen uutisen mukaan Venäjällä on eniten korkeasti koulutettuja maailmassa. Sinne vaan jos koulutus jotenkin tekee ihmisestä mielestänne paremmin omillaan toimeen tulevan ja omilla aivoillaan ajattelevan.

 5. 6

  jarmo sanoo

  Jan vapaavuori kokoomuksen pääjehuja halauaisi leikkauttaa työttömyyskorvauksia ja tukee yritysten irtisanomisia ja osingonnostoja. Kyllä kaikki tuet pois vaan ja työttömiä lisää, kyllä on tyhmyys huipussaan. Kuinka tuollainen ääliö edes on päässyt tuohon asemaan vai pitääkö siinä olla luonnostaan tuollainen.
  Luokkayhteiskuntaa rakennetaan juuri näin, joku saisi pistää sen äijän turvan umpeen. Kohta on kuin Venäjällä rikkaita ja tosi köyhiä.
  Suomea ajetaan alas kovaa vauhtia ja nuo rahanimijät olisi itse laitettava edesvastuuseen. Yksi ihminen voi saada paljon pahaa aikaan.