Minun lupaukseni

Jossain Aapelin pakinassa valtuustoehdokas sanoi, että kyllähän maapallo nyt pyörii, mutta jos minua ei valita valtuustoon, niin ensi vuonna ei sekään ole enää varmaa. Veikko Huovisen novellissa Jutta Grahnin mies kummallinen kaveri huuteli hihittäen sängyn alta hävyttömyyksiä, mutta ei näyttänyt naamaansa.

Minä en ole kumpaakaan sorttia. Koska olen kirjoittanut paljon kunnan epäkohdista jopa ilkeään sävyyn, niin kieltäymällä pyynnöstä asettua ehdolle olisin Jutta Grahnin miehen kaltainen. Sanojensa takana pitää uskaltaa seistä.

Olen siis ehdokkaana Juuan kunnanvaltuustoon SDP:n listalla sitoutumattomana. SDP:n listalla olen siksi, että olen jo facebookin profiilissa kertonut olevani konservatiivi yleisdemokraatti. Arvostan kovasti vuonna 1979 kuollutta isoisääni, joka oli pitkäaikainen työväenliikkeen mies ja kahden sodan rintamaveteraani. Hänen oppinsa oli yksinkertainen: porvari pitää itse kaiken saaliinsa ja jakaa sen korkeintaan oman väen kesken. Sosialidemokraatti haluaa pitää myös vähäväkiset mukana. Jos ei muusta syystä, niin edes vastapalveluksen toivossa.

Olin sosialidemokraattisen nuorisojärjestö SNK:n edustajana kouluneuvostossa jo 1970-luvulla. Sen jälkeen olin valtuustoehdokkaana vuonna 1980 ja valtuustopaikasta jäi puuttumaan viisi ääntä. Se oli hyvä asia, koska opiskelin silloin Tampereella ja sen jälkeen opiskelu ja työ kuljettivat minua eri puolelle Suomea. Joka mutkassa olen oppinut uutta.

En koskaan ole liittynyt puolueen jäseneksi enkä aio sitä tehdä nytkään. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aikoisin pullikoida ryhmäpäätöksiä vastaan ilman perusteita. Demokratiassa ei yksi ihminen voi tehdä mitään päätöksiä, vaan hänen on toimittava sekä omassa ryhmässään että yhteistyössä toisten ryhmien kanssa. Vaikuttamisen on tapahduttava jo ennen varsinaista valtuuston kokousta, valmisteluvaiheessa.

Tästä päästäänkin sitten niihin lupauksiini. Jos minut valitaan valtuustoon, niin yksikään laiton tai huonosti valmisteltu päätös ei tule menemään läpi. Jos menee, niin jätän varmasti eriävän mielipiteeni. Juuan kunta tekee valitettavan paljon suorastaan lainvastaisia päätöksiä ja vielä enemmän kehnosti valmisteltuja. Tämä saattaa olla joko laiskuutta tai osaamattomuutta, mutta joka tapauksessa se on typerää. Tällaisilla päätöksillä kunta antaa suoraan aseet käteen valittajille ja päätöksenteko jumiutuu pitkäksi aikaa.

Uskallan väittää olevani kunta-alan ja hallintojuridiikan asiantuntija. Olen suorittanut Tampereen yliopistossa kunnallistutkinnon ja olen oikeustieteen kandidaatti. Olen toiminut Maaningan kunnan taloussihteeriä eli kamreerina kaksi vuotta ja Helsingin kaupungin apulaiskaupunginsihteerinä kymmenen. Äänestäjät voivat siis uskoa, että osaan lukea esityslistoja myös rivien välistä. Virheet, laittomuudet ja puutteellisuudet suorastaan hyppäävät silmilleni, kuten pitkäaikaiset lukijani ovat ehkä huomanneetkin.

En minä niitä virheitä etsimällä etsi. Tärkeämpiä minulle ovat kolme periaaatetta, joita pyrin muuallakin elämässäni noudattamaan. Ne ovat oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, joiden toteutuminen varmistetaan parhaiten laillisuudella.

Kerroinkin nyt poikkeuksellisen paljon itsestäni, mutta se loppuu tähän. Jatkossa puhun vain asioista. Kaikkiin asioihin minulla ei ole mielipidettä, mutta aika moniin on jo valmiina ja niihin muihin muodostan mielipiteeni kuuntelemalla asiasta enemmän tietäviä.

Kommentit
 1. 1

  Heikki Karhu sanoo

  Onnea ja menestystä vaaleihin. Hienoa, että olet ehdokkaana! Asiantuntemusta ja uskallusta! Vanhalla nuorisoliittolaisasenteella, jossa oli aitoa halua, sydämestä lähtevää, muuttaa yhteiskunnan rakenteita. Niillä olen minä liikkeellä vaaleissa ja uskon, että Sinäkin!

 2. 2

  sanoo

  Tästä olen samaa mieltä että olet kunta-alan ja hallintojuridiikan asiantuntija. Itse en tajua mitään mutta paljon oppinut 1-2 vuodessa etenkin työasioista, oikeuksista kun olen lukenut siun tekstejä tai kirjoituksia sekä moni saanut arvokasta tietoa.

  Monissa kunnissa tai jopa lähes kaikissa kunnissa (oletan) pitäs saada järkeä asioihin koska niin paljon tehdään laittomuuksia, ja vielä tahallaan ainaskin missä kunnassa itse olen nyt eli Imatralla tehty vuosikymmeniä ja sama koskee Lappeenrantaa jossa olen asunut koko ikäni jossa aina jää kaupungin hallitus sekä johtajat kuten nytkin kiinni asioista ja loppua ei näy. Rahan valta on niin suuri tekemään ihmeellisiä asioita joita ei aina tajua.

  Mutta toivottavasti pääset vaikuttamaan.

 3. 3

  Arto Laattala sanoo

  Politiikassa kuten elämässäkin pärjää, kun muistaa järjenkäytön olevan sallittua ja joskus jopa toivottavaa. Tietoa saa kun tulee tarpeeksi ikää. Lukemalla paljon ja monipuolisesti sekä kuuntelemalla muita. Elämänkokemus lisää taitoa ja kansalaiskuntoa. Näillä eväillä voi alkaa opetellar paremman maailman rakentamista.

 4. 4

  Hyviä ja vähemmän hyviä ehdokkaita sanoo

  Onnea matkaan, sinunlaistasi osaavaa analyytikkoa paimenekseen Juuka tarvitsee. Ehkä myös kunnanjohtajalle olisi hyväksi, jos edes joku päättäjistä ymmärtäisi kunnan toiminnan lainalaisuudet ja tarvittaessa voisi toimia unilukkarina. Blogiesi perusteella parempaa palvelusta kunnalle äänestäjät eivät pysty tekemään, ja pahinta olisi jos valta annettaisiin rahamiehille, joita näkyy olevan ehdolla porvarin kaavussa kuin myös perusjunttien ehdokkaina. Kunta ei kehity sitä lypsämällä, vaan pientä ihmistä ja hänen arkeansa ajatellen.
  Mutta lainalaisuudesta puheenollen. Kuntalain mukaan vaalikelpoinen valtuustoon ei ole mm
  ”kunnan palveluksessa oleva henkilö, joka toimii kunnanhallituksen tai lautakunnan tehtäväalueen johtavassa tehtävässä tai sellaiseen rinnastettavassa vastuullisessa tehtävässä.”

  Valtuustoon on pyrkimässä Juuan vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Pekka Vainikka. Ei taida olla vaalikelpoinen. Nähtäväksi jää, ymmärtääkö keskusvaalilautakunta hylätä ehdokkuuden, vai menevätkö vaalit ehkä uusiksi. Juuassa sekään ei olisi mikään ihme.

 5. 5

  sanoo

  ”Jos minut valitaan valtuustoon, niin yksikään laiton tai huonosti valmisteltu päätös ei tule menemään läpi. Jos menee, niin jätän varmasti eriävän mielipiteeni.”

  Niin…, itselläni on tosi negatiiviset käsitykset päätöksien tekemisistä ja eriävien mielipiteiden jättämisistä. Kahden vuoden jälkeen en enää jaksanut taistella tuulimyllyjä vastaan vaan sanoin itseni irti politiikasta, joka oli tosi turhauttavaa istumista ja paasaamista ja asioiden vetkuttamista sinne ja tänne. Nykyisin pystyn vaikuttaan paljon, paljon enemmän.

 6. 6

  ALFAville sanoo

  Onnea vaaleihin, vaikka ei niissä onnella liene tekemistä.

  SDP:stä sen verran, että muistelen sen ajaneen sairauskuluvähennyksen poistoa, koska se hyödytti suurituloisia eniten. Vähennys poistettiin, mutta pienituloisille ei järjestetty kompensaatiota. Tulos: silmälasienvaihtovälini pitenin kahdesta viiteen vuoteen, koska yksinhuoltajaäidilläni ei ollut kaupan kassana kovinkaan paljoa pätäkkää. Niinpä kärsin vaillinaisesta näkökyvystä, kunnes pääsin päivätöihin. Kunnalta taas ei avustusta herunut, koska äitini oli osakkaana isänsä jakamattoman kuolinpesän metsätilassa eli oli ns. varakas. Rahaa tilasta tosin ei saanut, kun kaikki puut oli kaadettu isoisäni hoitomaksuihin (oli kesän 1944 jälkeen ollut holhottavassa kunnossa). Itse ainakin käsitän, miksen jaksa mensevikeistä innostua. Niin ja ne lasit vahvenivat lopulta lukemiin -8.75 ja -8.8 ja saivat seurakseen lukunäköosaston (hinta nykyään n. 1200 euroa). Onkin mielenkiintoista, että jos kuuloni olisi yhtä surkea kuin näköni, olisin oikeutettu kuulolaitteeseen. Näen lukea lehteä ilman laseja n. 10 sentin päästä. Ihme, ettei näköä arvosteta samalla tavalla kuin kuuloa.

  Riittävän pienessä kunnassa muuten pääsee oikeasti vaikuttamaan asioihin. Tämä tiedoksi niille, jotka kuntapolitikointia ovat harkinneet. Ovat ihmisen arkielämään eniten vaikuttavat vaalit, nimittäin.

 7. 7

  sanoo

  Oplisipa meidänkin kaupungissa (Parainen) tuollainen ehdokas! Täällä vain pimeys jatkuu, eikä tunnelin päätä näy.
  Tämä on se ratkaiseva juttu. Lainaus;
  ”Tästä päästäänkin sitten niihin lupauksiini. Jos minut valitaan valtuustoon, niin yksikään laiton tai huonosti valmisteltu päätös ei tule menemään läpi. Jos menee, niin jätän varmasti eriävän mielipiteeni. Juuan kunta tekee valitettavan paljon suorastaan lainvastaisia päätöksiä ja vielä enemmän kehnosti valmisteltuja. Tämä saattaa olla joko laiskuutta tai osaamattomuutta, mutta joka tapauksessa se on typerää. Tällaisilla päätöksillä kunta antaa suoraan aseet käteen valittajille ja päätöksenteko jumiutuu pitkäksi aikaa.”

  Hienoa!

  Henry Björklid

 8. 8

  Timppa sanoo

  Eriävä mielipide vapauttaa vastuusta, mutta ei muuta selvästi laitontakaan päätöstä, jollei siitä valita ( valtuuston päätökset) tai tee oikaisuvaatimusta (pääsääntöisesti muut päätökset). Saku sen toki tietää, mutta tiedoksi monille muille: oikaisuvaatimus ja valitus ovat lain tarkoittamia oikeussuojakeinoja, joita pitää käyttää rohkesti silloin, kun näkee, ettei tehty päätös ole mennyt muodollisesti oikein tai on jonkun lain vastainen. Päättäjillä on usein perussairaus paheksua ihmisiä, jotka puuttuvat tyhmyyksiin, mutta jos valtaeliitti saisi elää vapaasti, suottahan mitään lakeja annettaisiin. Vain tyhmät irvailevat, että valittajat heittävät muka kapuloita rattaisiin ja sitä tyhmyyttä on liikkeellä päättäjien keskuudessa harvinaisen paljon, kuten tuon tuostakin saamme lukea.

 9. 9

  jarmokortelainen sanoo

  Entisenä juukalaisena olen tätä entisen koulu -yms. kaverin blogia seurannut lähinnä pysyäkseni perillä Juuan tapahtunista. Asiantuntevia, hyvin perusteltuja ja näkemyksellisen kriittisiä kirjoituksia on ollut kiinnostavaa ja silmiä avaavaa lukea. Onnea Saku vaaleihin. Äänestaisin, jos voisin Juuassa äänestää.