Elä kuten opetat

Jonkun facebookin humoristin mukaan itseään ei pidä googlettaa, koska se on syntiä, kasvattaa karvat kämmeniin ja mädättää selkärangan. Minä nyt kumminkin sorruin tähän syntiin ja sain siitä mahdollisten muiden seuraamusten lisäksi ainakin aiheen tämän aamun tekstiin.

Olen monta kertaa kirjoittanut kuntouttavasta työtoiminnasta ja aina siitä on kehittynyt hyvä keskustelu ainakin facebookissa. Maaliskuussa julkaisemani jutun oli joku näköjään laittanut Iltalehden keskustelupalstalle ja siellähän vasta keskusteltu olikin. Jos teillä on aikaa ja halua, niin voitte lukea koko ketjun  täältä ja minun puolestani vaikka jatkaakin sitä.

Tässäkin ketjussa oli se pakollinen sohvalla makaajien kiroaja, jonka mukaan työtä on tehtävä ilman palkkaa, pelkän elantonsa eteen. Tällaisille ihmisille toivon ihan suoraan pahuksen jyrkkää elämän alamäkeä, jotta he pääsisivät kokeilemaan omia opetuksiaan käytännössä. Muuta sanottavaa minulla ei heille olekaan, koska yleensä en viitsi sanoa ihmisiä idiooteiksi.

Muutenkin ihmisten pitäisi elää omien opetustensa mukaisesti. Siksipä esimerkiksi tämä Juuan kuntaan palkattu kuntouttavan työtoiminnan vetäjä joutaisi myös itse tekemään työtään työmarkkinatuella ja yhdeksän euron ruokarahalla. Hänkin oli TE-toimiston kirjoilla työttömänä työnhakijana ennen kuin hänet pelastettiin kunnan palkkalistoille.

En jauha nyt enempää kuntouttavasta työtoiminnasta. Sanon vain vielä kerran, että se on ihan oikein ja paikallaan silloin, kun oikeasti pyritään kuntouttamaan vajaakuntoisia työttömiä takaisin työelämään ja se tehdään asiantuntevasti. Kun sitä käytetään ilmaisen työvoiman lähteenä kuten Juuka tekee, niin silloin toimitaan vastoin lain henkeä ja mahdollisesti jopa sen kirjainta.

Jos joku saarnaa kristillistä rakkautta, niin osoittakoon sitä myös käytännön toimissaan. Jos taas joku väittää köyhyyden jalostavan, niin näyttäköön esimerkkiä ja ruvetkoon jalostuneeksi köyhäksi. Ja jos joku neuvoo yhteisöllisyyteen, niin tehköön sen eteen jotain pelkän puhumisen sijaan.

Nyt pitää tietysti miettiä, että elänkö itse omien opetusteni mukaan. Olen antanut itsestäni sen kuvan, että olen köyhien ja syrjäytyneiden puolestapuhuja. Pakko myöntää, että enemmänkin voisin tehdä. Olen minä kuitenkin vastannut jokaiselle neuvonpyytäjälle ihan asiallisesti jotain, vaikka ensireaktioni yleensä onkin jyrisevä kiroilu siitä, että en minä mikään ilmainen oikeusaputoimisto ole.

Tämä ei ollut kehoitus lähettää niitä neuvonpyyntöjä.

Kommentit
 1. 2

  reijo ahola sanoo

  Teet hyviä asiakirjoituksia, kiitos!
  Mulla on pieni ’älykapula’, joten käytän suurennuslasia. Siinä syy, etten lue kaikkia kirjotuksias.
  Toivon jaksamista ja sitkeyttä sulle. Hyvää syksyä, äläkä hellitä!
  Reijo Ahola, 67v, Ivalo

 2. 3

  Timo sanoo

  Kiitokset siitä että jaksat välittää ja auttaa ihmisiä vaikka se varmasti raskasta onkin.

 3. 4

  sanoo

  noille makaajien kiroajille eräällä face seinällä kirjoittamani teksti:
  – Sitä Auvon ajatusta, että miten hyvinvointi jaetaan kun työpanoksemme käy tarpeettomaksi, sitä Auvon ajatusta kovasti ihmettelen, sekä luulen että kovin moni muukin vielä luulee että sellaiselle sitten enää mitään jaetaan, kun hän on tarpeeton.
  Miksi Auvo näet jonkun syyn sille että ruokaa ja hyvinvointia silloin jaetaan?

  Auvo Rouvinen – miksi jaetaan hyvinvointia kun työ on muuttunut tarpeettomaksi? no meillähän on demokratia, kun äänestäjille tulee eteen valinta, joukkoitsemurha tai kaikille ylemmän keskiluokan elintaso, ne tietty äänestää jälkimäisen puolesta. tai sitten ei jolloin ne tietty tapetaan ja jäljelle jää miljardöörit jotka jakaa itselleen kunnon elintason. lopputulema on siis kuitenkin, ihmiskunta elää marxilaisessa arvoa tuottavien yksilöiden ryhmässä jossa työ on harratus niinkun mulle kirjoittaminen nykyisin. se kuinka moni siihen ryhmään haluaa kuulua on omasta halusta kiinni. mikäli mennään siihen joukkomurhaan, typerykset tapetaan ja fiksut jää jolloin saavutetaan myös aatun unelma yli ihmisistä, tosin älyllisistä, ei fyysisesti vahvoista. Eli olemme saletissa, kyse on vain siitä kuinka moni haluaa elää.