Työkuri kovenee

Scott Adamsin sarjakuvassa Dilbert töyhtöpäiselle pomolle selvisi kerran karmea tilastollinen fakta: sairauspoissaoloista peräti 40 % ajoittuu maanantaille ja perjantaille. Prosenttilaskua ymmärtämättömänä hän halusi heti ryhtyä toimenpiteisiin.

Nyt tämä sama asia näyttää valjeneen myös kokoomukselle, joka päätti ottaa ohjelmaansa ensimmäisen sairauspäivän palkattomuuden ajamisen. Taustalla on tietenkin ajatus, että työntekijät ovat laidasta laitaan pinnareita ja laiskimuksia, jotka haluavat potea krapulaansa työnantajan kustannuksella.

Turun yliopiston kansanterveystieteen professori Jussi Vahteran mukaan maanantain poissaolot ovat kuitenkin alhaisimpia. Jos kokoomuksessa ei tätä tiedetä, niin ikävä juttu. Jos tiedetään, niin kyseessä täytyy olla jokin prosenttilaskun vaikeutta syvällisempi ajatus.

Niin siellä onkin. Vaatimuksiin kuuluu myös kahden viikon sairastaminen 80 %:n palkalla. Tämä nyt viimeistän paljastaa sen, että työntekijät eivät ole tälle työväenpuolueelle mikään voimavara, vaan yritysten tärkein joustovara. Työvoimapulasta ei enää jatkuvassa irtisanomisuutisten ryöpytyksessä tarvitse puhua, joten nyt voi olla rehellinen. Tehkööt töitä ja pitäkööt turpansa kiinni. Sairaita ja vaivaisia ei elätetä eikä yrityksillä ole mitään sosiaalista vastuuta.

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK on ainoana hurrannut tälle ajatukselle. Se taas ei ihmetytä yhtään, koska siellä on jo vuosia johdonmukaisesti ajettu työntekijöiden aseman heikentämistä. Maagiset sanat ”kansainvälinen kilpailukyky” oikeuttavat ihan mitä tahansa.

Myös Suomen pienyrittäjät ry. kunnostautuu merkillisillä ulostuloillaan. Viime viikolla siellä vaadittiin irtisanomissuojan poistamista kokonaan ja eilen kuului taas kummia. Yhdistys ehdotti, että irtisanomisjan palkka pitäisi siirtää ammattijärjestöjen maksettavaksi.

Uskokaa pois, niin nämä kaikki ovat vaatimustensa kanssa ihan tosissaan. Tarkoitus on viedä ay-liikkeeltä kaikki mahdollisuudet ajaa työntekijöiden etuja. Sen jälkeen neuvotellaan yksittäisten työntekijöiden kanssa ”tasavertaisina sopimuskumppaneina” kaikista työsuhteen ehdoista. Käytännössä ne ehdot sanellaan.

Tosin minusta alkaa näyttää siltä, että palkattuja työntekijöitä ei kohta ole enää olemassakaan. Työt teetetään TE-toimistosta saatavalla ilmaistyövoimalla. Sana ”työvelvoite” tullaan vielä kuulemaan monta kertaa.

Kommentit
 1. 1

  kirsti era sanoo

  Ay-liikkeellä olisi keinoja vastata, mutta ehkä se vaarantaisi liittojen ja niiden johtoportaan sijoitukset. Siksi ay-liike vastaa enintään vikisemällä: ”älkää tuommoisia puhuko”. Siksi se ei tee mitään työttömyydessä ja pätkätöissä masentuvien ihmisten hyväksi, joten he yrittävät selvitä yksin ja kuka missäkin vertaistukiryhmässä. Taivaanrannalla ei ole häivähdystäkään järjestöstä, joka käytännössä puolustaisi työelämän jauhinpyörissä murenevia ihmisiä ja väläyttäisi heille toivoa ja olkapäätä, johon voi nojata.

 2. 2

  työtätekevä sanoo

  Kokoomuksen valhe on uponnut yllättävän hyvin kansaan.

 3. 3

  sanoo

  Suomesahan on hyvin asiat 😉

  Ei vaan…, täällä Ruotsissa on ollu jo monet vuodet eka sairaslomapäivä karenssipäivä eli palkaton eli täältähän ne Suomenkin porvarit mallia ottaa, tai siis kaikkihan nää suositukset tulee EU:sta; sieltä meidän yhteiseltä demokraattiselta hallitukselta.

 4. 4

  jarmo latva sanoo

  Sellainen kannanotto ja sisältää kysymyksen; miten voi edes ajatella että tarttuvan taudin saanut työntekijä tekee pakosta työtä sairaana? Siinähän saattaa kokoomuslainen herra sairastua aivan itse ja muut työntekijät.
  Onko edes jonkinlainen järjenkäyttö sallittua?
  On muuten laitonta.

 5. 5

  jarmo latva sanoo

  Voihan sitä jäädä eläkkeelle kun tarpeeksi sairastelee, niin ei tarvitse välittää kookoomuslaisista. Tuntuu ett saavat vain pahaa aikaan.

 6. 6

  Saku sanoo

  Ajattelin muistuttaa muutamasta asiasta ja itse haluaisin nähdä tarkempiakin tietoja, koska tämä on myös todella kiinnostava asia. Mielestäni tämä asia on median puolesta tahallisesti käännetty julkisuudessa väärille urille.
  1. Suomessa huoltosuhde on sillä huonommalla puolella. Julkisen sektorin säästöjen on siis oltava isommat karenssin myötä.
  2. (asia johon haluaisin saada dataa joltain intressiltä) Vahvasti epäilen, että yksittäiset poissaolot ovat prosentuaalisesti korkeammat julksella puolella verrattuna yksityiseen.

 7. 7

  jarmo latva sanoo

  Sakulle voin sanoa, ihan kokemuksella että pienyriyksellä ei ole varaa koviin pitkiin poissaoloihin. Julkisella puolella saa sairastella kun sitä rahaa aina tulee, vaikka kuinka valittavat menoista, tavallaan suojatyöpaikkoja.
  Pienyrittäjä on helposti liemessä, hyvä kun on varaa palkata edes yksi työntekijä ja omalla alalla maahanmuuttajat eivät osaa kirjapainossa oikolukea, eikä edes saa valtion tukia. Koskaan meidän pienessä perheyrityksessä ei ole valtion tukiaisia tippunut ja noudatettu prikulleen lainsäädäntöä ja maksettu tes palkkaa ja enemmänkin.
  Mielestäni työntekijän kannattaa pienessä yrityksessä sijoittaa siihen firmaan, niin tulot ovat aivan erillaiset kuin pakkotöissä.
  Nyt on itse työttömänä ja keksittävä elinkeino tai jäätävä eläkkeelle. Sossusta ei ole tippunut mitään pitkiin aikoihin.
  Ymmärränpienyrittäjiä, kaikki reilut työnantajat ovat tehneet konkurssin, julkisella sektorilla on varaa pelittää. Rahasta kaikki on kiinni, ei kukaan halua perustaa yritystä tappiolliseksi, lakeja on kuuitenkin noudatettava. Kun ei kannata, lappu luukulle ja se lopettaminen ei hetkessä onnistu, paitsi huijareilta.

 8. 8

  kirsti era sanoo

  Julkisella (valtiolla) tuli uransa tehtyä, eikä 90-luvun alun jälkeen humanistipuolella ollut kyllä varaa jäädä sairastelemaan, koska sijaisia ei palkattu kuin ani harvoin. Jos siis olit saikkarilla niin kaverit teki työsi – ilman eri korvausta useimmiten. Ibuprofeiinia kului runsaasti.
  Katselin naapurilaitoksella työskennellyttä masennuspotilasta, joka saikkarien välissä yritti palata töihin muttei kyennyt; kollegat hoiti hänen hommiaan lisätunteina tai talkoilla ja olivat aika v**tuneita, kun ei voinut tietää miten tilanne jatkuu. Niinpä irtisanouduin kun huomasin alkavani olla samanlainen risti kollegoilleni. Sairaseläkkeelle eivät taudit olisi riittäneet edes yhteensä, siihen pitää pään olla irti poikki.
  Yksityiseltä työpaikalta kuulin eilen pinnarijuutun: nainen joka pinnasi ma ja pe melko usein ja muitakin päiviä jos edessä oli epämieluisia tehtäviä. Selitys: ylipomon ”pikku leikkitoveri”. Ellei ylipomo olis tullut häärineeksi lakanoissa, olisi lähipomolla varaa puhutella nainen ruotuun tai lähtemään muualle.
  Kokkarien aloite ei ole tästä maailmasta ollenkaan, laatijat on itse johtajia ja järjestökanistereita.

 9. 9

  jarmo latva sanoo

  artifex
  Asiaa kyllä sanot, minulla vähän menee aikaa kun käännän Ruotsia Suomeksi, kun sen pakkoruotsin kävin läpi ja YO-pohjalle asti. Kertaamisen paikka. Saksaa en ole lukenut, vaan Ranskaa, on tullut käytettyä tosi vähän. Englanti työn puolesta aika hyvin hallinnassa, nyt on aikaa lukea.
  Olen edelleen mieltä, että Ruotsissa asiat hoidetaan paremmin kuin Suomessa, ainakin näyttää siltä kun on tullut käytyä vaikka kuinka monta kertaa, samoin kuin Norjassa, jossa kaveri töissä Diplomi-insinöörinä.
  Saatan olla väärässä, ainakin henkilökohtainen näkökanta.

 10. 10

  etelän vetelä sanoo

  eikös nuo poissaolot ole yksityisellä puolella hoituneet jo itseohjautuvasti… alalla jolla luotetaan duunariin, saa olla 1-3pv poissa, vuokrafirmat tms pyytää saikkulapun ekasta päivästä… sillä mennään ja loput on käytännössä duunarin selkänahkaryöstöä joka taas kostautuu yhteiskunnalle kohonneina hoitokuluina…
  lue: kuinka paljon flunssan jälkitaudin sydänlihaksentulehduksen tms hoito maksaa per nuppi? riittääkö satatonnia? saati sitten inhimmillinen puoli jota kukaan ei tunnu edes miettivän moisia ajatellessaan