Orjakauppaa

Facebookissa sain uutislinkin, jossa kerrotaan Sipoon kunnan, Matkahuollon ja työttömien toimintakeskuksen yhteisestä suunnitelmasta ruveta pyörittämään Matkahuollon toimipistettä kuntouttavana työtoimintana, työharjoitteluna ja työelämävalmennuksena. Matkahuolto kouluttaa työttömät tehtäviinsä ja sen jälkeen nämä hoitavat pakettipalvelut, matkapalvelut, jakelun ja matkakorttien lataamisen. He siis tekevät Matkahuollon työt saamatta mitään palkkaa.

Äkkiä katsoen suunnitelma vaikuttaa lainvastaiselta. Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain mukaan kuntouttavan työtoiminnann järjestää kunta. Lain 6 §:n 1 momentin mukaan kunta voi järjestää kuntouttavan työtoiminnan itse, tekemällä kirjallisen sopimuksen sen järjestämisestä toisen kunnan tai kuntayhtymän taikka rekisteröidyn yhdistyksen, rekisteröidyn säätiön, valtion viraston tai rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kanssa. 6 §:n 2 momentin mukaan kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä.

Matkahuolto on kiistatta liikeyritys, joten siltä ei voida hankkia kuntouttavaa työtoimintaa. Sipoossa on kuitenkin keksitty ovela kiertotie: kuntouttava työtoiminta hankitaan rekisteröidyltä työttömien yhdistykseltä, joka sitten myy työttömien ilmaiseksi tekemän työn Matkahuollolle. Saamansa tulot yhdistys käyttää toimintakeskuksen hyväksi eli rahoittaa omaa toimintaansa.

Melkosta varjotaloutta, jolla yhteiskunnan tärkeitä toimintoja nykyisin pyöritetään. En tiedä millainen sopimus aiotaan tehdä, mutta tiedän kyllä, ketkä tästä hyötyvät. Matkahuolto hyötyy ilman muuta. Se saa ilmaiset työntekijät tekemään yrityksen työt.

Myös kunta hyötyy. Se joutuu maksamaan jokaisen pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuesta Kelalle puolet, mutta kuntouttavassa työtoiminassa olevista se saa 10.09 euroa päivässä tuloa. Työt tekevälle työttömälle maksetaan yhdeksän euroa päivässä työmarkkinatuen lisäksi.

Työttömien yhdistys saa tuloja omaa toimintaansa varten ja kuntalaiset saavat tärkeän palvelun. Kaikki paitsi ne varsinaisen työn tekijät ovat tyytyväisiä. Työttömät ovat nykyajan orjia, joita ostetaan ja myydään yhteiskunnan pyörittämiseksi. Olemme siis siirtymässä orjatalousyhteiskuntaan.

Tässä vielä tämä hyvin positiiviselta näyttävä uutinen, jonka taakse ilkeyttäni menin kurkistamaan.

Kommentit
 1. 3

  sanoo

  ”Työttömät ovat nykyajan orjia, joita ostetaan ja myydään yhteiskunnan pyörittämiseksi. Olemme siis siirtymässä orjatalousyhteiskuntaan.”

  Emme ole siirtymässä vaan olemme jo siinä.

  Kuntouttavassa työtoiminnassa oleva ei saa oikeaa palkkaa, ei kesälomakorvauksia (ei ole ees oikeutettu niihin), nämä työt eivät kartuta työttömyyskorvauksia eivätkä varsinkaan eläkettä.
  30-luvulla oli hätä- eli varatöitä joista työtön sai korvauksena yhden aterian päivässä. Köyhäinhuollosta sai ehkä vuokrarahan, joka piti maksaa takaisin… jne jne Tuntuu jotenkin tutulta.

  TÄMÄ kaikki on tullut EU:n suositusten ja määräysten myötä. 90-luvulla Euroopan sosiaalidemokraatit olivat tämän linjan suurimpia kannattajia (Lipponen esim.)
  Suupankkeja tuetaan verorahoilla ja kansa kärsii kaikenmaailman leikkauksien takia.

  Ruotsin entinen pääministeri Persson (sosdem) on tämän maan suurin kapitalisti. Kutsuu kartanoaan mm. torpaksi. Ettei ihminen häpeä. Hänen aikanaan alkoi Ruotsin alasajo EU:n avustuksella; porvarit (Allians) on vain jatkanut sitä nauraen kansalle. Vielä muutama kuukausi sitten hän päästi suustaan, että Ruotsin pitäisi muuttaa valuuttansa euroksi. Ihan kaaho koko ihminen!

  Olen aikaisemmin jo maininnut, etten ole koskaan luottanut sossuihin ja heillä näyttää kyllä olevan koko lailla tekemistä, jotta ihmiset voisivat luottaa heihin tänä päivänä.

 2. 4

  Embo sanoo

  Meidän pitäisi tunnustaa, että yhteiskunnassamme tulee aina olemaan pitkäaikaistyöttömiä, jotka eivät työllisty. Siksi heitä ei pitäisi kiusata tällaisilla orjatöillä tai muulla näennäisen ”kuntouttavalla” toiminnalla, joka ei kuitenkaan johda palkkatyöllistymiseen, koska orjatyö itsessään on niin halpaa, että palkkatyön teettämisestä tulee kannattamatonta (ellei se ole sitä jo valmiiksi, kuten Sipoon Matkahuollon tapauksessa).

 3. 5

  Pirkko Leskinen sanoo

  Hyvä Saku, oliko paikallaan tyrmätä sipoolaisten nuorten idealistinen yritys työllistää itseään ja muita erityisnuoria. Nuorten omaehtoisen yritteliäisyyden leimaaminen orjatyöksi ja hyväksikäyttämiseksi ei ole kovin kannustavaa.
  Jos tämä Risteys nuorisoprojetin sosiaalinen yritys matkahuolto nyt tyrmätään,me sipoolaiset olemme edelleen ilman matkahuoltoa.
  Matkahuoltoa on pyöritetty kehitysvammaisten työtoimintana onnistuneesti muualla Suomessa, kuntalaisena olisin iloinen. jos se onnistuisi meillä Sipoossa nuorten sosiaalisena yrityksenä.

 4. 6

  sakutimonen sanoo

  Tyrmääminen oli ilman muuta paikallaan. Vaikka matkahuolto on ehdottoman tarpeellinen palvelu, niin ei sitäkään ilmaisella työllä pidä pyörittää. Maailma menee ihan mahdottomaksi, jos palvelut toimivat ilmaisella työvoimalla ihan noin vain kivasti sosiaalisena seurusteluna. Jos jostain työstä ei makseta palkkaa, niin se työ ei ole tekemisen arvoista.

 5. 7

  Pirkko Leskinen sanoo

  Meillä kaksikielisessä Sipoossa on perinteisesti monet palvelut ja toiminnat hoidettu yksityisten kuntalaisten, yhdistysten tai seurojen vapaaehtoisvoimin, talkootyönä tai sosiaalisena yritteliäisyytenä.
  Toimintakeskus Risteyksen tiimiläisten suunnittelema työllistymis- ja kuntoutumishanke on kovin helppo ulkopuolisena kyynisesti tyrmätä sieltä Itä-Suomesta käsin. Me sipoolaiset tuemme nuortemme kansalaisrohkeutta suunnitella omaehtoista työllistymistä byrokratian ja ay-liikkeen jäykistä kiemuroista huolimatta.
  ”Kivan sosiaalisen seurustelun” muodossa voi myös opetella arjen hallintaa, struktuuria ja elämäntaitoja.
  Meillä toimii joka kylässä VPK kunnallisen palolaitoksen apuna sekä palontorjunnassa että sammutustyössä.
  Toimintakeskus Risteyksen työ on vastaavaa ”palontorjuntaa”.
  Työn arvon voi myös mitata Eino Leinon Aurinkolaulun sanoin.

 6. 8

  sakutimonen sanoo

  Oikein mukavaa. Ehkäpä myös sinut pitää irtisanoa nykyisestä työstäsi ja panna sitten sinut tekemään sitä samaa työtä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron ruokarahalla. Pitää elää kuten opettaa.

 7. 9

  Pirkko Leskinen sanoo

  Kiitos opettavaisista neuvoista, meidän omaishoitajien palkkiot eivät taida kilpailla edes työmarkkinatuen kanssa. Me vammaisten ja muistisairaiden omaiset olemme tottuneet vapaaehtoisvoimin taistelemaan läheistemme ihmisoikeuksien puolesta.

  STM on valmistelemassa kehitysvammaisten ja muistisairaiden ihmisten itsemääräämisoikeutta rajoittavaa pakkokeinolainsääädäntöä, kirjoitapa siitä ja vertaa orjien tai vankien ihmisoikeuksiin!

 8. 11

  Sibbo city sanoo

  Pitihän se arvata että Lipposen syytä tuokin oli!

 9. 12

  taevahan taatto sanoo

  Jos ihminen saa ihan oikeasti vapaaehtoisesti valita meneekö sinne työkkäri +9 euroa matkahuoltohommiin niin mitä sitten?

  Tiedän itse pitkäaikaistyöttömiä jotka tekisivät niin. Sossuansa on se pahin jonka takia ”ylimääräinen 9 euroa” ei toisia kiinnosta – puhtaasti käytännön syistä.

  Olen ollut itse pitkäaikaistyöttömäksi määritelty ja menettänyt verenpaineeni hallinnan vasta siinä kohtaa kun minut on ”painostettu etuuden menettämisen uhalla” (karenssi) menemään ”kuntouttavaan työtoimintaan” josta minulle itselleni ei ole ollut pätkääkään hyötyä – otin karenssin, toista kertaa eivät pakottaneet.

  Olen muuten edelleen ”pitkäaikaistyötön”, vaikka oikeasti olen pätkäaikaistyötön, mutta kun se työssäoloehto ei paperilla täyty, niin se ei täyty.

  ”ihan noin vain kivasti sosiaalisena seurusteluna” sanoo tyyppi joka sai uutsilinkin facebookissa…
  On kuule niitäkin ihmisiä jotka ovat mieluummin sosiaalisia naamakkain; jos siitä saa 9e/pv niin se on halvempi kuin naamakirja 😉

  Ja mitä tapahtuu monella ”oikealla työpaikalla”?
  No sitä ”ihan kivaa sosiaalista seurustelua”, eikä sitten yhtään mitään muuta.
  Kokemusta on, ja vieläpä liikeyrityksessä.

 10. 13

  Embo sanoo

  Yritteliäisyys on eri asia kuin yrittäjyys. Sosiaalisella yritteliäisyydellä voidaan tehdä paljonkin omaehtoisuuteen perustuvaa lisähyvää, joka parantaa elämänlaatua, mutta jossa raha ei vaihda omistajaa.

  NImittäin heti kun raha vaihtaa omistajaa työsuoritusta vastaan, ”yritteliäisyys” muuttuu joko a) työksi, b) yrittäjyydeksi. Molemmista on saatava tuloa, joko palkkatuloa tai yrittäjätuloa.

  Kuinkahan omaehtoista tuo Matkahuollon palveluiden pyörittäminen lopulta lienee, ja ennen kaikkea, kuinkahan paljon se hyödyttää tekijöitään. Veikkaan, ettei lainkaan.