Harkintavallan väärinkäyttöä

Haluaisin nähdä Juuan kunnan käyttämät lakikirjat, koska niiden sisältö poikkeaa melkoisesti omista kirjoistani. Seuraavassa kokouksessaan kunnanhallitus aikoo esityslistan mukaan vesittää kaksi rikosoikeudellista periaatetta. Toinen on periaate, jonka mukaan tietämättömyys lain sisällöstä ei poista rangaistavuutta ja toinen seuraamusten kohdistuminen yksinomaan tekijään.

Kunnan työntekijä siirsi kunnan pakettiautolla pyörien päällä olevaa työmaakoppia. Paikalle sattunut poliisipartio totesi ajoneuvoyhdistelmän vaativan ns. pikku-e -ajokorttia, jota kuljettajalla ei ollut. Seuraamuksena oli 228 euron sakko liikennerikkomuksesta.

Nyt kunnahallitus aikoo maksaa sakon työntekijän puolesta. Perustelujen mukaan ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ja sen asettamat vaatimukset ajokortille tulivat sekä työntekijälle että työnjohdolle yllätyksenä. Saattoivat hyvinkin tulla, mutta se ei vaikuta asiaan. Ignorantia legis nocet eli tietämättömyys lain sisällöstä ei poista rangaistavuutta.

Rangaistusseuraamus on aina henkilökohtainen; vain tekijää rangaistaan. Tätä seuraamusvastuuta ei voi siirtää kenenkään toisen kärsittäväksi. Jos kunnan työntekijä tuomittaisiin vankeuteen, niin tuskinpa edes Juuan kunnanhallitus miettisi vakavissaan jonkun kylän joutomiehen värväämistä kärsimään rangaistusta. Periaate on siis ihan sama rangaistuslajista riippumatta.

Jos kunnanhallitus nyt aikoo omalla päätöksellään kävellä laillisen seuraamusjärjestelmän yli, niin se syyllistyy harkintavallan väärinkäyttöön. Jos joku valittaa päätöksestä, niin hallinto-oikeus tulee varmasti hyväksymään valituksen ja kumoamaan päätöksen. En minä siitä aio valittaa, mutta joku muu sen saattaa tehdä.

Ymmärrän kyllä tämän tapauksen inhimillisen puolen oikein hyvin. Siksi minulla onkin kunnanhallitukselle parempi ehdotus: pankaa hattu kiertämään ja kerätkää sakkorahat vähin äänin. Vähin äänin siksi, että ette syyllistyisi laittomaan rahankeräykseen.

Kommentit
 1. 1

  Nimetön sanoo

  Tekninenjohtaja ja kunnanjohtaja esittävät sakon maksamista kunnan kassasta. Mitä se heistä kertookaan? Saapi nähdä, syökö kunnanhallitus virkamiesten kädestä vai ymmärtääkö se, mitä plokissa on sanottu.

 2. 2

  sotkamolainen sanoo

  Ei helvetti, jos sakko asioita (228 ege) Sakulla ja Ahdilla on aikaa pohtia näissä
  plogeissa, kuka maksaa tai kenelle ne kuuluu, taustoja tuntematta.
  Onko tarkoituksenmukaista syyllistää aktiivista toimeliasta työtekijää, näillä sivuilla .
  Juuan Pohjois Korean aikaan tehtiin isoja virheitä ilman kommentteja.

 3. 3

  sakutimonen sanoo

  Kunnanhallituksen esityslistat ovat julkista luettavaa ja minä kirjoitan ihan mistä haluan. Kenelläkään Ahdilla ei ole mitään tekemistä blogini kanssa. Lisäksi minä en syyllistä kuljettajaa ollenkaan, kaikenlaista sattuu kenelle tahansa. Kunnanhallituksen esityslistaa vain kommentoin juridiselta kannalta, koskapa kunnassa se puoli on tunnetusti hakusessa.

 4. 4

  Periaate on tärkeää sanoo

  eikä niinkään se, onko kyse muutamasta eurosta vaiko useista tuhansista. Jos ote lipsuu hyvän tahdon tms. vuoksi pikkuasioissa, voiko olla lipsumatta vähän isommassa ja sen jälkeen vieläkin isommassa? Miten vetää rajaa, jos ei päivänselvissä ja lakiin kirjatuissa asioissa sitä osata tai haluta? Eipä taida esittelevillä viskaaleilla olla ote oikein hallussa,kun eivät kykene kulkemaan lainlaatijain viitoittamaa polkua;-). Joissakin asioissa ei yksinkertaisesti ole perusteita jakaa kunnan rahaa hyvään tahtoon perustuvana. Myötätuntoaan toki voi vaikka ylenmäärin, ja sitäkin kollegiopäätöksellä, jos kantti sen esittämiseen vain riittää :D..

 5. 5

  tauno lehtonen sanoo

  Tämähän on aika mielekiintoinen juttu. Tietenkään työnantaja ei olisi saanut laittaa työntekijää tehtävään johon tällä ei ole edellytykisä (puuttuva kirjain kortissa. [tähän kai löytyy §§. työturvallisuus- ja työsopimuslaista] Toisaalta työntekijän olisi pitänyt tietää, että kortti ei salli vetää kyseistä yhdistelmää [§§. tieliikennelaki] Ja mitä sitten tulee työntekijän henkilökohtaisten sakkojen maksamiseen, niin eikös se ole työntekijälle lisäpalkkaa josta kuuluisi maksaa verot ym. maksut.

 6. 6

  sakutimonen sanoo

  Näin tosiaan on. Vaikka summa on pieni ja asiakin tuntuu pieneltä, niin se herättää mielenkiintoisia juridisia ja periaatteellisia kysymyksiä.

 7. 7

  Periaate on tärkeää sanoo

  Kun eri lakien perusteella myös työantaja on vastuussa, raskauttavastikin, jos on määrännyt tai ollut tarkistamatta ajo-oikeutta tai tietoisena kuskin pikku-een puutteesta sallinut kuljetuksen, niin vastuu jakaantuu hierarkisesti kolmeen osaan: kuski-työnjohtaja-tekninen johtaja,ja kun esittelynkin mukaan hällä on hyvää tahtoa, voihan kunnanjohtajakin neljänneksen maksaa. Kun yksityishenkilöt maksavat osuuksiaan sakosta, se lienee sakon saajalle lahjaa, josta pienuuden takia ei lahjaveroa kuitenkaan tulle. Mutta löytyykö todellsita vastuun ottamistahtoa laittamalla omat ropset likoon? Kunnan rahoilla sitä kyllä näyttää esitysten mukaan löytyvän.

 8. 9

  sakutimonen sanoo

  Jos joku antaa ymmärtää olevansa joku toinen, niin sellaiset kommentit katoavat myös tulevaisuudessa. Ei kannata toista kertaa kenenkään yrittää tuota temppua.

 9. 10

  jarmo latva sanoo

  Kävin keskustelemassa kaikki teltat läpi, jotka löysin. Ei oikein erota onko sininen tai punainen teltta; samat lupaukset jokaisella, niin menee Suomella hyvin ja edellinen hallitus tehnyt hallaa.
  Tällä hetkellä on niin vaikea korjattavissa oleva asia ettei voi tehdä mitään, niinpä.
  Kun keskustelee, ainakin sai kahvia ja pullaa, tosin asiallisakin kommenteja tuli.
  Olin Suomen hyvinvoinnin kannalla, niin kaikki teetetään alihankkijoilla.
  Vaikka mitä sanotaan, on se yksi ääni tärkeä, kunnallisvaalit vaikuttavat myös euroon.
  Onko kukaan huomannut miten kestustat rakennetaan uudelleen ja millä työvoimalla teetetään 4 e tunti?
  En itse kun en näe varmaan mitään. Itse kävin kysymässä töitä,
  on jo palkattu ilmaista työvoimaa, ulkomaille vaan.

 10. 12

  vantaan pojat sanoo

  Onkohan plokinpitäjälläkään nyt kaikki ihan omia. Syvemmissä jutuissa voidaan vettä etsiä vaikka sotkamon porakaivon kanssa…

 11. 13

  sakutimonen sanoo

  Jos joku väittää, että en itse löydä juttujeni aiheita julkisista asiakirjoista, niin todistakoon väitteensä tai pitäköön turpansa kiinni.

 12. 14

  etelän vetelä sanoo

  tuli tossa mieleen että lienee mahdollista kunnan pamppujen jättää parista kokouksesta kaffet väliin ja antaa nekin rahat tuonne duunaripuolelle kahvikassaksi/virkistysrahastoon käytettäväksi oman parhaan harkinnan mukaan, sillä lienee saataisiin juridisesti melko hyvin asia hoidettua ja kustannukset kohdistettua (täällä etelässä ei käryäkään juoko teillä kunnanisät törkykalliita kokouskahveja…)

  muusta juridiikan tuntemuksesta ja asioiden hoitamisesta lienen melko jäävi sanomaan mitään…
  noh… ei tuo esitys ihan menny lain hengen mukaan… edes liipannut läheltä…
  mutta tarkoitus oli hyvä sanoi edesmennyt korpraali