Järkyttävää ja itsekästä

Tämä on juuri sitä mitä Suomi tarvitsee ja on järkyttävää ja itsekästä, että tätä suunnitelmaa vastustetaan. Näin nuoret, pitkäaikaistyöttömät, mielenterveyskuntoutujat ja monet muut syrjäytyneet saavat mahdollisuuden osallistua vapaaehtoistyöhön, johon ketään ei pakoteta.

Suunnillen tässä oli tiivistettynä erään ”nykyisin palkallaan toimeentulevan” vuodatus Sipoon Sanomissa olevaan uutiseen. Siinä kerrotaan kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen alaisuudessa toimivan Risteyksen suunnitelmasta ruveta pyörittämään Matkahuoltoa kuntouttavana työtoimintana. Itse uutisessa tosin puhutaan oppisopimuksesta ja palkkatuesta, mutta Sipoon kunnanhallituksen esityslistalla puhutaan vain kuntouttavasta työtoiminnasta. Uutinen kommentteineen löytyy täältä

Tämä palkallaan toimeentuleva ei selvästikään tiedä mitään kuntouttavan työtoiminnan luonteesta. Olen kyllä huomannut, että tietämättömyys on enemmänkin sääntö kuin poikkeus jopa päättäjätasolla. Ihmiset luulevat ihan vilpittömästi, että toiminta on vapaaehtoistyötä, jossa mukavalla porukalla puuhaillaan hyvässä hengessä kaikenlaista kivaa ja kuntouttavaa ja josta saa hyvän merkinnän ansioluetteloon. Saattaa näin joskus harvoin ollakin.

Tosiasiassa laki kuntouttavasta työtoiminnasta on laki ilmaisesta pakkotyöstä, jossa kuntouttavaa on vain lain nimi. Siihen voidaan määrätä jokainen työmarkkinatukea 500 päivää saanut, ansiosidonnaisen päivärahakauden jälkeen työmarkkinatukea 180 päivää saanut tai viimeiset 12 kuukautta elantonsa toimeentulotuesta saanut.

Kuntoutettavaksi kelpaa vain työkykyinen henkilö, vajaakuntoiset ohjataan jo aktivointisuunnitelman yhteydessä sosiaali- ja terveyspalvelujen piiriin. Kuntouttava työtoiminta kestää 3 – 24 kuukautta kerrallaan, työtä tehdään 1 – 5 päivää viikossa ja vähintään neljä tuntia päivässä.

Työstä ei makseta palkkaa, vaan pelkkä työmarkkinatuki ja yhdeksän euroa päivässä ruokarahaa. Työ voi olla mitä tahansa ja usein se onkin sellaista, johon vajaakuntoista ei voisi ajatellakaan. Meillä kuntoutettavat ovat purkaneet käsivoimin tiilirakenteisia rivitaloja ja nyt Sipoossa heidän työllään aiotaan tuottaa matkahuoltopalveluja kuntalaisille.

Mitäs pahaa tässä sitten on? Jos joku ei näe tässä mitään omituista, niin Jope Ruonansuun sanoin aatelkoonpa ihan ite omalta kohaltaan. Hänelle tekisi hyvää joutua pitkäaikaistyöttömäksi ja päätyä tekemään vaikkapa nykyistä työtään kuntouttavana työtoimintana. Ehkä sitten mieleen juolahtaisi semmoinen pikkujuttu, että oikeastaan työstä kuuluisi saada palkkaa.

Sipoon tapauksessa tuntuu monille tärkeintä olevan, että Matkahuollon palvelu pelaa. Sen pelaaminen ilmaistyönä ei tunnu häiritsevän palvelun tarvitsijoita. Ainahan voi selittää itselleen ja muille, että orjat haluavat olla orjia ja suorastaan nauttivat siitä.

Kommentit
 1. 1

  Seppo Beller sanoo

  Hei Sakari,
  olen seurannut mielenkiinnolla tätä blogiasi. Tämä ao. teema on henkilökohtaisesti minulle ajankohtainen ikärasismin ohella. Työttömiä syyllistetään ja pompotellaan aivan mielivaltaisesti. Pohjimmainen ongelma Suomessa on kuitenkin, että työtä ei yksinkertaisesti riitä kaikille. Sama toistuu hoettaessa mantran lailla työurien pidentämisestä. Ovathan työuriaan jatkavat automaattisesti työuralle aikovien tulppana – niin kaunis ajatus kuin eläkkeen kohentaminen onkin. Ongelma on kuitenkin, että vähän työkokemusta omaava vaatii ohjausta uudessa työpaikassa ja siihen ei haluta panostaa. Vänkyttelee se vanhakin vielä jonkin aikaa? Onneksi pulina työvoimapulasta on pikku hiljaa laantunut, jopa pääministerikään ei enää uskalla avata suutaan asiasta näin kunnallisvaalien kynnyksellä.

  Asiaan.Työvoimahallinnolla on pakonomainen tarve puhdistaa ja kaunistaa lamatyöttömyyden aiheuttamaa notkahdusta työllisyysasteessa. Keinotekoisia päiväkerhokursseja, jotka eivät auta ketään ammatillisesti eteenpäin, työllisyyskoulutuksia ja näitä työllistämishankkeita ”kuntouttavan työtoiminnan” muodossa, pätkätyötä ja määräaikaisuuksia on tarjolla pilvin pimein. Todellisuudessa luodaan kuva työttömästä, joka on omaa syytään ajautunut työttömyyskortistoon norkoilemaan yhteiskunnan armollisesti myöntämiä tukia haluamatta työllistyä ja juopottelee päivät pitkät. Keppiä heille pitää antaa, eikö totta? Toisin sanoen palkkoja voidaa alentaa tuntuvasti.

  Siitä korvauksesta näin työmarkkinatuen puitteissa. Se ei riitä edes normaaliin elämään kuuluviin menoihin, puhumattakaan siirtymiseen toiselle paikkakunnalle mahdollisen työn perässä. Periaatteessa työnhakijan pitäisi saada vähintään 1.800 euron kuukausibruttotulo selvitäkseen vieraalla paikkakunnalla ja maksaakseen entisen asunnon lainat. Tällöin ei ole vielä saatu säästöön mitään, kaikki on mennyt kädestä suuhun, veroihin ja kuluihin. Yritä siinä sitten saada lainaa pankista muuttokuluihin, vuokratakuuseen tai, mikä utopistista, uuteen, vaikkakin väliaikaiseen, lainaan asunnon hankkimiseksi kohdepaikkakunnalla. Pankkikin laskee hiukan päälle 600 euroa laskennalliseen minimitarpeeseen kuukaudessa. Näin ollen työmarkkinatuki vähennettynä verolla ja 9 euroa per arkipäivä viideltä pv viikossa ei riitä edes tätäkään kattamaan. Lisäksi täytyy pankille ilmoittaa kuinka kauan on ollut ao. työssä ja se vaikuttaa boniteettiin ratkaisevasti – samoin lainaa laskeva pankkiiri soittaa henkilötunnuksen perusteella kaikki tiedossaan tai pankkiketjun rekisterissä olevat aikaisemmat asiakkaan pankkisuhteet eri asumispaikkakunnilla Suomessa läpi. Kokemuksen rintaäänellä, kuluttaja on lasista tehty. Olkoonkin, että asiat ovat kaikin puolin kunnossa niin tämäkin jurppii täällä hyvinvointivaltiossa. Hyvinvointiyhteiskunta on vallan muuta.

  Olen itse maaseudulla asuva ja työssäkäyntialueeseen 80 km säteellä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia julkisliikenteen puuttumisen takia. Mikäli sopiva työpaikka on tarjolla niin työstä saatava korvaus ei riitä kattamaan siitä syntyviä kuluja, autonkin ylläpito on tehty vallan hauskan kalliiksi. Ongelma tässä on, että työnantajilla on ostajan markkinat. On helppo sanoa, että ota tai jätä. Etenkin aloilla, joissa kotimainen työvoima korvataan halpatyövoimalla esim. entisestä Itä-Euroopasta. Huvittaa lukea http://www.mol.fi ilmestyviä ilmoituksia mm. puutarhapuolella: ”Työnhakijan on osattava englantia”. Ennen englanninkielen taito oli meriitti, nykyisin se palvelee suomenkieltä osaamattomia 7 euroa ja alle tunnissa työskenteleviä vierastyöläisiä. Tietenkin työnantajalle melkoinen etu, jos saa työvoimaa 1200-1300 euron bruttopalkalla ja voi vielä rahastaa asunnosta ja ruuastakin yleensä maaseudun rauhassa sijaitsevissa kohteissa, kun keskipalkka Suomessa liikkuu päälle 3000 eurossa.

  Minulle ei, ilmeisesti kiitos iän, ei ole tarjottu näitä kuntouttavia vedätyksiä. Siinä tapauksessa, että minut pakotettaisiin tällaiseen orjatyöhön jollakin ukaasilla, joutuisin hakeutumaan ”työstä” kieltäytyen sosiaalihuollon luukulle ja se se vasta yhteiskunnalle kalliiksi tulee. Mikäli tällä yhteiskunnalla on varaa pitää näin suurta joukkoa työttömänä niin kyllä se saa sille maksaakin. Vielä olisi 4 vuotta takuueläkkeeseen – mikäli niitä enää kukaan pystyy maksamaan.

 2. 2

  jarski sanoo

  Näin on ! Itsekin tuota Sipoon tapauksen kommentteja lukeneena ei Sakarin kirjoitukseen mitään lisättävää !

  Ihimiset selvästikin tarvitsee valistusta näihin työllistämis-sirkuksesta. Todella pihalla , mutta onneksi on valistajia. Kaikki ei todellakaan ole siltä miltä näyttää ja vaikka ajatus on hyvä, ei sillä työn suorittajalla ole samoja oikeuksia mitä kuuluisi muutoin olevan. Onkohan media ja muut tahot virkamiehiä ja päättäjiä myöten tahalleen pimittäneet ja jättäneet kertomatta mitä nämä ”työt” on. ( sivuhuom. Filatovin mielestähän nämä ei ole työtä, siksi niistä ei tarvitse palkkaa maksaa. Ja sainpa sitten bannin ja kirjoituksenikin poistettiin Filatovin fb-sivulta)

 3. 3

  Hemmetti sanoo

  Itse työssä käyvänä aloin miettimään, miltä moinen pakkotyö tuntuisi varsinkin henkisesti omalla kohdalla jos joutuisi työttömäksi ja ei yrityksistä huolimatta löydä töitä ennen kuin komennetaan pakkotöihin. Kuntouttavaa työntekemistä ilmaiseksi? Ihmisten nöyryyttämistä ja kyykyttämistä? Miten helevetissä sanat ”kuntoutus” ja ”työ” saadaan samaksi sanaksi?
  Lähihistoriasta voidaan hakea esimerkki Auschwitzin portin päältä: ”Arbeit macht frei”. Tämä metodi todellakin vapautti työttömät ja työhaluttomat laakista. Eikö Suomikin voisi tyhjänpäiväisen kyykyttämisen sijaan perustaa uudelleenkoulutusleirejä joissa työttömät löytäisivät taas ”työhalunsa” ja lopettaisivat tyhjänpäiväisen vetelehtimisen?
  Valtion ja suuryritysten rakennustyömailta löytyisi varmasti paljon kuopan- ja ojankaivuuta, mikä ”eheyttäisi” työttömiä ja auttaisi heidät taas jaloilleen.
  Vittu mitä touhua.

 4. 4

  Zatopeka sanoo

  Matkahuolto ei myöskään ole mikään kolmannen sektorin hyväntekeväisyystaho, vaan voittoa tavoitteleva / tuottava liikeyritys. Eli meneekö pakkotyöllistettyjen ja orjatyötä tekevien työpanos suoraan firman kassaan? Kyllä. Matkahuolto selviää käytännössä ilman palkkakuluja, saa usein pätevää ja valmiiksi nöyräksi peloteltua työvoimaa – joiden palkkaukseen tai työoloihin ei liitto ota kantaa ja homma pyörii.

  Visiot uudelleenkoulutus- ja työleireistä pitävät täysin paikkansa.

 5. 5

  Embo sanoo

  Tässä asiassa muuten menevät iloisesti sekaisin käsitteet työllistyminen ja työllistäminen. Edellinen tarkoittaa palkkatyön saamista. Jälkimmäinen tarkoittaa työn teettämistä sinänsä.

  Oletan, että sekaannus vain pahenee, mitä enemmän asiasta keskustellaan. Tällä hetkellä työllistyminen on tavoite, mutta pian tavoitteeksi noussee salakavalasti työllistäminen.