Tauti leviää

Eilisen kuntouttavaa työtomintaa koskevan juttuni johdosta sain luettavakseni sellaisen kaksi vuotta vanhan pöytäkirjan, jota en oikeastaan olisi halunnut lukea. Se nimittäin osoittaa suoraan, miten härskiä hyväksikäyttöä kuntouttava työtoiminta on. Lisäksi tajusin, että tämä tauti on levinnyt kaikkialle eikä siinä nähdä mitään kummallista. Edes hyväksikäyttäjät itse eivät näe toimintansa huteraa moraalia.

Kyseessä oli Ylöjärven kaupungin työllisyyspalvelujen työllisyystyöryhmän 2.11.2010 pidetyn kokouksen pöytäkirja tai oikeammin kokousmuistio. Sen mukaan tärkeä yhteistyökumppani Etuovilla ry. oli joutunut pitämään kriisikokouksen. Yhdistyksen saamat Ely-keskuksen avustukset olivat myöhässä. Tämä maksatuksen myöhästely ja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden vähäinen määrä eivät mahdollistaneet toimintaa seuraavana vuonna. Tämä sattui pahaan saumaan, koska yhdistys oli juuri suunnitellut toiminnan laajentamista perustamalla sosiaalisen yrityksen, johon oli tarkoitus palkata peräti 1,5 henkilöä töihin. Tarkoitus oli myydä kotipalvelua kunnille ja kuntalaisille, joten kuntoutettavia tarvittiin kipeästi tekemään työt.

Yhdistys siis ilmoitti kaksi vuotta sitten, että se vaatii välittömästi sekä yhteiskunnan rahaa että ilmaista työvoimaa voidakseen myydä tuottamiaan palveluja kunnille ja kuntalaisille. Orjat ja rahat loppuvat, toimittakaa äkkiä molempia lisää tai joudumme panemaan pillit pussiin.

Seuraavan asiana oli ilmoitus, että myös Ylöjärven työttömien yhdistyksen kanssa on tarkoitus tehdä samanlainen sopimus kuin Etuovilla ry:n kanssa on tehty. Sinnekin siis tarvittiin Ely-keskuksen rahaa ja kuntoutettavia työntekijöitä.

Kuulemani mukaan molemmilla rittää nyt sekä tilauksia että ilmaista työvoimaa.

Näitä sosiaalisia yrityksiä syntyy koko ajan lisää kaikkialle. Ne eivät pysty edes aloittamaan toimintaansa ilman valtiovallan tukea ja ilmaisia työntekijöitä. Muutama harva toiminnan pyörittäjä saa oikeaa palkkaa, mutta varsinainen tuote teetetään kuntouttavana työnä. Sitten nämä tekopyhät paistattelevat yhteiskunnan hyväntekijöinä, kun pääsevät kehumaan motivoitunutta työväkeään ja omaa erinomaisuuttaan kuntouttamisen saralla.

Ja tätä toimintaa valtiovalta tuntuu erityisesti suosivan. Koko yhteiskunta perustuu kohta ilmaiselle työlle, mutta sehän tässä näyttää olevan tarkoituskin. Pitää varmaan ruveta harkitsemaan sosiaalisen yrityksen perustamista. Orjiahan tuntuu saavan pelkästään vaatimalla.

Kommentit
 1. 1

  Joni Jurmu sanoo

  Se menee juuriki näin kuin Sakari kirjoittaa. Omalta osaltani orjana olen päässyt todistamaan että orjat korvaavat suoraan oikeat työpaikat, mikäli orjia on saatavilla. Näin se menee monissa kunnan ja valtion hommissa erityisesti. Valtio ja kunnat suunnannäyttäjinä jälleen…

 2. 3

  jarmo latva sanoo

  Ehdotin tuota palkkaamista valtiontuilla, kun yrittivät minua ilmaistöihin. Vaikka siivousfirma, olisi pystynyt laittamaan hinnat niin alas että varmaan töitä olisi. Ne on harvat ja valitut ketkä sen saa, sen jälkeen tyrkytin itseäni työkoordinaattoriksi palkallisena, suorat tyssit.
  Starttirahaa kyllä myöntäisivät (ainakin ehdottivat), niiin onhan minulla sitten oikeus anoa ilmaistyötekijöitä.
  Tuossa lähellä on ravintola/pizzeria, jossa pelkästään työllistettyja ja saavat kotiutusrahat ym. Työttömät vielä kuskaava kaljarahansa koko paikkaan, huh huh.
  Rehellinen yrittäjä ei voi kilpailla.
  Kohdallani olen mieluummin sairaslomilla kun kerran antavat.
  Huijarit keräävät voitot, Suomessa ei ole kohta riittävästi ostovoimaa tätä menoa.

 3. 5

  Iltsu sanoo

  Eikös laissa sosiaalissita yrityksistä edellytetä tuen saamiseksi mm. että 30 prosenttia työllistettävistä on oltava vajaakuntoisia? Siellä myös sanotaan, että työllistettävälle on maksettava joko alan TES:in mukainen palkka tai jos ei ole TESiä, yleisesti alalla oletettava palkka?

  Nämä ”orjat” ovat käytännössä työllistämistoimenpiteiden kautta työhön (harjoitteluun?) ohjattuja, jolloin tuo korvaus menee ihan nappiin. Ongelmat alkavat tästä. Idea olisi, että tämä edistäisi heidän työllistymistään ja että harjoittelujaksoja ei ketjutettaisi. Lisäksi suurin osa Kela:n konttoireista pitää – tai pitäisi pitää – listaa työnantajista, ketkä käyttävät harjoittelijoita mutta eivät koskaan palkkaa ketään oikeasti.

  Sinänsä sosiaalisten yritysten ei ole tarkoituskaan tuottaa voittoa. Niiden tarkoitus on integroida ihmisiä työmarkkinoille ja näin ajatellaan niiden ehkäisevän syrjäytymistä.

  Ikäviä esimerkkejä tietysti löytyy ja itsenikin pitäisi tähän perehtyä nyt hieman tarkemmin. Tällaisia kirjoituksia lisää, kiitos tästäkin!

 4. 6

  entinen työllistetty virkailija sanoo

  Olin vuonna 1998 määräaikaisena valtion virastossa työllistämistuella. Silloin sanottiin, että nämä tehtävät loppuvat lähiaikoina ja siksi ovat määräaikaisina. Nyt on vuosi 2012 ja samassa työpaikassa kolmannen rundin toisissa hommissa työllistämistuella käyneen kaverini mukaan ko. hommassa on edelleen tukityöllistetty ja ollut taukoamatta. Minua ennen siinä oli kiertänyt porukkaa myös monta vuotta. Minuakin kysyttiin hommaan uudelleen, kun riittävä työttömyysaika tuli täyteen, mutta silloin ehdin jo saada oikeaa työtä ennen kuin ehdin ottaa paikkaa vastaan – olivat kovin harmissaan. Sain sentään kuitenkin palkkaa työsuhde-etuineen kuitenkin.

 5. 7

  Marko sanoo

  Sanopa muuta! Vaikka työntekijät ovat ”ilmaisia” niin tämä käy silti aika kalliiksi veronmaksajille. Ilmaistyöt eivät lisää verotuloja, eivät hyvinvointia eivät oikeita työpaikkoja. Kannattaa ottaa sekin seikka huomioon, että nämä työttömien saamat toimeentulotuet ja työmarkkinatuet ovat nekin veronmaksajien rahaa. Ihmiskaupan kuvio toteutuu, kun muutama ihminen saa palkkaa ja hyötyy siitä, että toiset tekevät töitä ilman palkkaa, etuja, lomia etc. Tässä ei hyvä heilu! :,:En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan; mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan!:,:

 6. 8

  Ei-koksu sanoo

  Sopii miettiä, miten Suomessa on virallisesti 200.000 työtöntä. Missä ovat ne sadat tuhannet, jotka ovat terveiden kirjoissa mutta eivät kuitenkaan töissä…

  2009 pikkulaman jälkimainingeissa edellinen työpaikkani sulki ovensa kokonaan. vajaa 40 ihmistä jäi vaille töitä. Tästä porukasta osa työllistyi, osa lähti opiskelemaan, loput laitettiin orjatöihin. Näppituntumalla sanon, että tästä väestä noin 20 on tänäpäivänä töissä, vähän yli 10 on opiskelemassa. Loput 5-8 rimpuilee välillä työttämänä ja välillä orjatöissä.

  Yhtä kaikki, valtion viralliset työttömyystilastot eivät juurikaan rumentuneet. Kuitenkin 40 töitä tehneestä ihmisestä enää vain 20 käy töissä ja maksaa veroja. Mihin tämä maa vielä joutuu…