Työttömän arkea

Kaikki TE-toimistojen virkailijat ja jopa jotkut työttömyysturva-asiamiehet eivät tunnu tietävän, että molempien osapuolten allekirjoittamaan asiakirjaan ei toinen osapuoli yksipuolisesti voi tehdä mitään muutoksia.

Työtön työnhakija pohdiskeli TE-toimistoon ilmoittautumisen yhteydessä mahdollista hakemista järjestettävälle kurssille. Hän ei luvannut sinne hakea, mutta sanoi harkitsevansa asiaa. Keskustelun jälkeen allekirjoitettiin normaalisti päivitetty työllistymissuunnitelma. Siihen ei kirjattu mitään tästä kurssista.

Työnhakija ei hakenut kurssille, koska se olisi ollut enimmäkseen ilmaista työharjoittelua ja siitä hänellä oli jo ennestään ihan tarpeeksi kokemuksia. Sama virkailija ilmoitti katkaisevansa työttömyysetuuden kurssilta kieltäytymisen takia. Kävi ilmi, että virkailija oli omin päin lisännyt hakemisen kurssille työllistymissuunnitelman sähköiseen versioon paperin allekirjoittamisen jälkeen. Hän väitti tekemänsä muutoksen sitovan työnhakijaa, koska asiasta oli keskusteltu.

Työnhakija ei hyväksynyt tulkintaa ja otti yhteyttä työttömyysturva-asiamieheen. Tämäkin oli sitä mieltä, että yksipuolisesti muutettu ja allekirjoittamaton työllistymissuunnitelma sitoo työnhakijaa.

Aivan uskomatonta ammattitaidon puutetta molemmilta. He eivät tunne lakia eivätkä edes omia ohjeitaan. Julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain 1 luvun 7 §:n 1 momentin 14 -kohta sanoo näin:

Tässä laissa tarkoitetaan

14) työllistymissuunnitelmalla työ- ja elinkeinotoimiston yhdessä työnhakijan kanssa laatimaa suunnitelmaa

Saman lain 5 luvun 4 § 1 momentti taas kuuluu näin:

Työnhakija ja työ- ja elinkeinotoimisto sopivat työllistymissuunnitelman tai sitä korvaavan suunnitelman toteutumisen seurannasta ja allekirjoittavat suunnitelman.

Jos lakia ei tunnetakaan, niin sentään edes viraston omilla verkkosivuilla oleva ohje pitäisi olla tuttu:

Työllistymissuunnitelma laaditaan TE-toimistossa yhdessä työnhakijan kanssa. Tavoitteena on nopea työllistyminen avoimille työmarkkinoille. Työllistymissuunnitelmaan kirjataan yhteisesti sovitut palvelut ja toimenpiteet, jotka työnhakija hyväksyy allekirjoituksellaan. Tämän jälkeen työllistymissuunnitelma on sitova ja työnhakijan tulee noudattaa siihen kirjattuja asioita.

Nyt asia on kuulemma uudelleen harkittavana samalla virkailijalla. Toivottavasti hän tutustuu oman toimialansa itseään sitoviin säädöksiin ja ohjeisiin hiukan paremmin.

(Toivottavasi tästä on apua sille henkilölle, joka kysyi mielipidettäni ja toivoi vahvistusta omalle tulkinnalleen. Olet ihan oikeassa, pysy lujana.)

Kommentit (7)
  1. Ingmar Forne
    17.10.2012, 20:48

    Tämä on yksi seuraus Korkeimman Oikeuden ratkaisusta koskien yksityistä pysäköintivalvontaa. Siinähän Korkein Oikeus hyväksyi että syntyy sopimus ilman allekirjoituksia kumpaankaan suuntaan, kunhan pysäköi autonsa sopimuksesta kertovan kyltin läheisyyteen. Nykyään pitää olla tosi tarkka siitä mitä sanoo, ja mitä tekee.

    Minä en pidä Korkeimman Oikeuden ratkaisua koskien yksityistä pysäköintivalvontaa oikeudenmukaisena. Se on esimerkki Korkeimman Oikeuden tuomarien itsevaltaisesti itselleen ottamasta lainsäädäntövallassa, joka ei heille mitenkään kuulu.

    En hyväksy myöskään TE-tomiston virkailijan itsevaltaista toimintaa siten kun se on edellä kerrottu.

  2. On itellekki käyny kerran nuin, tuli kuukausi karenssia. Ne voi niinki helposti tehä sen että vaikket olis lupautunu mitään työharjottelua ottamaan vastaan niin silti kun ilmotus tulee sulle kirjallisena että on löydetty harjoittelu tai koulutuspaikka jos et hae siihen niin voidaan katkaista tuet.

Kommentointi suljettu.