Kuntouttavaa säästöä

Sipoon kunnanhallituksen päätös ruveta pyörittämään Matkahuollon toimintaa kuntouttavana työtoimintana ei ole mikään uusi keksintö. Samaa on tehty Iin kunnassa jo vuodesta 2007 alkaen ja sitä ennen Iin Matkahuolto toimi palkatta työskentelevien kehitysvammaisten voimilla. Näin kertoo Sipoon Sanomat jutussaan, jota voi kommentoida myös suoraan lehden verkkojulkaisuun.

Homma siis toimii niin, että yksi ainoa pitkäaikaistyötön värvätään 1 655 euron bruttopalkalla vastuuhenkilöksi. Hänelle annetaan alaisiksi kuntoutettavia pitkäaikaistyöttömiä, joille maksetaan vain työmarkkinatuki ja 9 euroa ruokarahaa päivässä. Toiminta tuottaa kunnalle kuulemma 40 000 euroa vuodessa voittoa.

Enemmän se tuottaa säästöinä. Kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen on kunnan velvollisuus. Jos sitä ei järjestetä, niin kunta maksaa Kelalle puolet maksetuista työmarkkinatuista. Kun työtön laitetaan kuntouttavaan työtoimintaan, niin maksuvelvollisuus lakkaa ja Kela maksaa kunnalle enemmän kuin tämä kuntoutettava saa päivässä ruokarahaa. Hänelle siis maksetaan se 9 euroa, mutta kunta saa Kelalta 10,09 euroa.

Koska kuntouttava työtoiminta on näinkin kannattavaa, niin milloinkahan sitä ruvetaan käyttämään todellisten säästöjen hakemiseen? Jokainen kunta voisi milloin tahansa irtisanoa ison osan henkilöstöstään ja korvata heidät kuntouttavaan työtoimintaan määrätyillä. Siivoojat, keittiöhenkilökunta ja toimistotyöntekijät lienevät ensimmäisinä vaaravyöhykkeessä.

Jokaisesta kunnasta löytyy työttömiä monen alan maistereita. Kunnat voisivat irtisanoa virastoistaan kaikki hallintojohtajasta alkaen ja korvata heidän kuntoutettavilla pitkäaikaistyöttömillä. Ehkä sentään hallintojohtajalle voitaisiin maksaa pari tuhatta euroa kuukaudessa, jotta hän toimisi halukkaammin piiskurina kuntoutettaville alaisilleen. Säästöt hallintomenoissa olisivat huikeita.

Jos lehtijuttuihin on uskomista, niin työmotivaatio suorastaan nousisi. Kaikkien lukemieni juttujen mukaan kuntoutettavat suorastaan uhkuvat pätevyyttä ja työintoa saadessaan mahdollisuuden näyttää osaamisensa.

Olette tietysti ihan oikeassa; ei näin saa eikä voikaan tehdä. Kysymys kuuluukin, että missä sitten kulkee se raja, jonka ylittäminen on jo mahdottomuuksiin menemistä? Kenen kohdalla ilmainen pakkotyö on mahdotonta, jos se ei ole sitä vaikkapa Matkahuollon töissä? Työttöminä on kaikkien alojen ammattilaisia ja heistä tulee nopeasti pitkäaikaistyöttömiä. Pitkäaikaistyöttömät voidaan milloin tahansa velvoittaa kuntouttavaan työtoimintaan.

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Niinpä, työvoimatoimisto koettelee jatkuvasti rajojaan, missä kohtaa ne kulkevat, muttei hätää – kukaan siellä ei joudu vastuuseen lain noudattamatta jättämisestä tai ihmisoikeuksien poljennasta. Kun on tällainen mahtivirasto asianomaisena, niin kukaan ei uskalla vastusta tai ottaa edes tutkittavakseen mitään epäkohtia. Niinpä kaikki on mahdollista ja lainsäädäntökin joustaa.

 2. 2

  KaivosAnalyytikko sanoo

  Suomessa pitäisi ottaa käyttöön eräs Roomassa voimassa ollut laki. Kyseisen laki totesi että virkamiehet olivat henkilökohtaisesti vastuussa tekemisistään ja kuka tahansa kansalainen saattoi heidät virkakauden loputtua haastaa kyseisen virkamiehen oikeuteen mistä tahansa tämän tekemästä päätöksestä. En tiedä miten hyvin tämä soveltuisi nyky-Suomen virkamiehiin, mutta kansanedustajat olisi ainakin ihan mukava saada jonkinlaiseen vastuuseen tekemisistään.

 3. 3

  Jokunen sanoo

  Itse pyörin tuossa ringissä 20 vuotta. Olen nyt siis eläkkeellä kuntouttavasta työtoiminnasta. Ensimmäisen kerran minut työllistettiin 1991 Siilaisen sairaalaan huoltomieheksi. Nykyään asun toisella puolen Suomea. Kolme vuotta ehdin yhteensä olla temppuhommissa 20 vuoden aikana. Joensuussa oli mm siellä Siilaisessa, ja Penttilän kierrätyskeskuksessa. Kierrätyskeskuksen pomo sanoi ”Ette te nuoret tänne kuulu, teidän pitäisi elää. Ei täällä ole kuin vanhoja juoppoja.”
  Toisessa kaupungissa olin mm Rakennusvirastossa risusavotassa niin sanotussa ”holhousporukassa”, elin olin porukan ainoa, jolle ei oltu asetettu ulkopuolista holhoojaa terveyssyistä (olivat kehareita). Itse en ole. Sieltä lensin ulos, kun pomo totesi, etten osaa haravoida. (vittuili). Byroolla tuli tenkkapoo, kun kuntouttavan työtoiminnan organisaatio kieltäytyi enää ottamasta minua minnekään, mikä johtui tämän yhden pomon antipatiasta. Hänellä oli valtaa. Niinpä siirsivät minut ns. sossu-eläkeelle. Elin saan nyt täyttä tukea hautaan asti ilman velvoitteita työkyvyttömyysselvityksen nojalla. Virallisesti en siis ole työtön, enkä eläkeläinen, tarkka statukseni on ”tuloton ilman omaa syytä”. Byroossa sanoivat silloin, että ”me kirjoitetaan susta sellainen paperi että tämä onnistuu näin”. Näin myös tekivät. Hiukan vaikea asema selittää jollekin, mutta kieltämättä en enää 20 vuoden jälkeen tunne vetoa haravan varteen puurorahalla. Olen eläkkeellä kuntouttavasta työtoiminnasta. Selkä brakasi myös raivaussahahommissa siellä. Se oli ihan täyttä metsurinhommaa välillä. Joo-o. Homma nähty.

 4. 4

  jarmo latva sanoo

  Jokunen, kiitti vinkistä.
  Prosessin voisi kyllä nopeuttaa ja olla ilman tuota rasittavaa TE-toimistoa. Olen vain huomannut että olen koulutetumpi kuin nuo ns. kuntouttavan työtoiminnan ”johtajat”, joilla usein itsellä viiraa päässä kun pääsevät käskyttämään.
  Voihan sitä olla perustoimeentulolla ja etsiä itse töitä kun huvittaa eikä aina selitellä jollekin virkailijalle mitä on tehnyt ym.
  Saa aivan laillisesti jotain tehdä ja VAPAAEHTOISESTI ja kaikki perustuu juuri siihen. Tuollaisissa risusavotoissa joku voi saada turpiinsa ja kun sen tietää on paras olla menemättä. Sitten on vaihtoehto vankila.

 5. 5

  Jokunen sanoo

  Viimeinen risusavottapaikka oli kyllä jotain uskomatonta. Yksinäinen työmaakoppi kaukana keskellä ei-mitään keskellä pusikkoa. Olin porukan ainoa ei-holhottava, ja todennäköisesti ainoa jolla ei ollut takanaan pitkää linnatuomiota. Kerran oli turpaansaanti todella läheltä eräältä kymmenen vuotta lusineelta. Kamarinki pyöri kopin hattuhyllyllä, olivat hyvin tiivis porukka nämä holhottavat, joilla oli joka aamu oma ryynishow kopissa. Sulle, mulle. Pomo tiesi, muttei puuttunut, koska yksinkertaisesti pelkäsi näitä kavereita. Isoin karju käski vanhaa pomoa, ja määräsi suunnan. Kaiken huippu oli, kun tuli aika tilata porukalle talveksi työasut. Sellaiset hienot haalarit sun muuta. Minulle ei tilattu, koska en ollut holhottava, kuljin omissani. Ennen lähtöäni pomo sanoi. ”Sinulla on negatiivinen vaikutus heihin”. Holhottaviin lieviin kehitysvammaisiin. Olin siis jopa heidän alapuolellaan, enkä kuulemma osannut edes haravoida. Siinä vaiheessa alkoi todella riittää se ”kuntoutus”. Kaksi kertaa byroo passitti minut vielä haastatteluun uuteen temppupaikkaan, mutta ei enää haluttu. Byroolla ja työnjohdolla oli kova vääntö. Byroo sanoi: ”Ne eivät saisi kieltäytyä ottamasta sinua, se on vastoin lakia”. Mutta kuitenkin kieltäytyivät. Sen jälkeen ei byroolla ollut enää paljoa vaihtoehtoja. En kelvannut edes haravoimaan ilmaiseksi. Näki selvästi että työhönottopuoli määräsi mitä byroo teki ja lähetti heille sillä alueella. Minullakin on sentään jonkin verran koulutusta, ja olen ollut hyväpalkkaisissa töissä, kauan sitten. Että joo.
  Tuota kun 20 vuotta kestää järjissään, niin hyvä.

 6. 6

  Jokunen sanoo

  Minulla on itse asiassa kuvia kaikesta. Otin salaa kuvia kopista ja savotoista, mitä teimme. Jos minulla olisi skanneri, ja ja tänne voisi laittaa kuvia, niin voisin laittaa muutaman kuvan.
  Tämän holhousporukan tarkka status mulle jäi vähän vieläkin epäselväksi. Minä sain sen yhdeksän euroa, he eivät saaneet. Tämä herätti kateutta minua kohtaan. Minä sain kaikki rahani pankin kautta niin kuin yleensä, he eivät saaneet. Heille jaettiin kaikki rahat ruskeassa kirjekuoressa, joissa kuulemma oli joillakin välillä jotain pimeää ”hyvän miehen lisää”. He olivat ymmärtääkseni asemassa, jossa byroo saattoi täysin määrätä heitä. Työhönottopuolelle he olivat mieluisia, hiukan älyllisesti taantuneina he olivat hyvin nöyriä tekemään metsurinhommia vaikka eivät saaneet edes sitä yhdeksää euroa. Työkaluina moottorisaha, raivaussaha, kirves ja vesuri. Joskus haravoitiin, talvella lumitöitä kaupungilla. Kai siinä sitten olivat kaikki osapuolet tyytyväisiä, en tiedä.
  Nyt täytyy lopettaa, ettei ihan floodaukseksi mene. Kirjan ehkä yritän kirjoittaa tuosta 20 vuodesta. 90-luvun lamanuoret ansaitsevat tarinansa.

 7. 7

  kouvola pyhkii sanoo

  Kouvola aikoo lisätä pitkään työttöminä olleiden aktivointitoimenpiteitä.
  – Kuntouttavaan työtoimintaan esitetään ensi vuodeksi 140 uutta asiakasta kaupungin eri yksiköihin, kertoo työllistymisen edistämisen palveluvastaava Lisa Forss Kouvolan kaupungilta.
  Työtoiminta säästäisi kaupungin rahoja, koska tällaisen toiminnan työmarkkinatuen maksaisi kokonaan valtio. Tällaista mallia on käyttänyt esimerkiksi Vantaa.

  Työministeri Lauri Ihalainen mukana Yhdistykset kumppaneina työllistämisessä

  -seminaarissa Kuusankoskitalolla
  15.1.2015

  Työministeri Lauri Ihalainen on vieraana Yhdistykset kumppaneina työllistämisessä -seminaarissa Kuusankoskitalolla maanantaina 2.2.2015.

  Lauri Ihalaisen puheenvuoron jälkeen on tunnin mittainen paneelikeskustelu työllistymisen mahdollisuuksista. Keskustelijoina ovat työvoimahallinnon, yrittäjien, yhdistysten ja nuorison edustajat, puheenjohtajana toimii kaupungin työllistymisen edistämisen palveluvastaava Lisa Forss. Tilaisuuden päättää Kymijoen Tukipuu ry:n hankepäällikkö Leif Kuismasen puheenvuoro.

  Seminaari on kaikille avoin ja sen järjestävät Kouvolan yhdistysten yhteistyöryhmä sekä kaupungin yhteisöllisyyden edistämisen yksikkö.
  Ilmoittautumiset seminaariin 26.1. mennessä osoitteella yhteisotyo@kouvola.fi