Orja 4,92 eurolla

Helsinkiläinen viestintäalan yrittäjä antaa Uuden Suomen blogissaan yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten yritykset voivat saada itselleen työharjoittelijoita ja työelämävalmennettavia. Nämä ovat juuri niitä, joille yritys ei maksa yhtään palkkaa, vaan jotka saavat työmarkkinatuen ja 9 euroa päivässä ruokarahaa. Sinänsä ihan pätevä ohje neuvoo, miten yritys saa vain neljässä viikossa itselleen ilmaisen orjan. Byrokratia vaatii vähän vaivaa, mutta maksaa vain kaupparekisteriotteen verran eli 4,92 euroa.

”Näin helppoa tämä on! Vai onko? Millaisia kokemuksia sinulla on ollut hakijoiden löytämisestä ja palkkaamisesta? Miten prosessia voitaisiin mielestäsi helpottaa kuntatasolla?”, tiedustelee kirjoittaja lopuksi.

Kirjoittaja on perehtynyt oikein hyvin byrokratiaan, mutta käsitteet hänellä ovat menneet pahasti sekaisin. Hän suosittelee kolmen kuukauden työsopimuksen tekemistä ja tiedustelee muiden kokemuksia työntekijöiden palkkaamisesta tällä tavalla.

Eivät nämä harjoittelijat ja valmennettavat ole työntekijöitä eikä heidän kanssaan solmita työsopimusta. He ovat ilmaistyövoimaa, joka ei saa palkkaa, jolle ei kerry eläkettä ja jolla ei ole mitään työsuhde-etuja.

Ehkä hän oikeasti näkee itsensä yhteiskunnan hyväntekijänä, joka tarjoaa työttömille mahdollisuuden. Tosiasiassa luultavasti hän itsekin heittää nämä harjoittelijansa ulos sopimuksen päätyttyä ja ottaa tilalle uusia. Jos hän on palkannut edes yhden harjoittelijan vakituiseen tai edes määräaikaiseen palkalliseen työsuhteeseen, niin siinä tapauksessa nostan hänelle hattua.

Näin edullista on siis toimia nykyajan orjamarkkinoilla, kun sen osaa. En kuitenkaan olisi kovin halukas kirjoittajan tapaan karsimaan tätä byrokratiaa yhtään helpommaksi. Ainakin haluaisin tehdä sen edes hiukan kalliimmaksi.

Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Saku:

  Olen tavattoman huolissani kesärengistäni/opiskelijapojasta, joka tekee urakalla Turussa risteilijöillä siivoushommia. Parin tunnin varoitusajalla on tultava töihin, ei mitään työaikatauluja. 25 hyttiä siivottava 1 tunnissa 20 minuutissa!!! Aamuherätys klo 5 joka aamu, jos kutsu käy, samoin iltatyö. Työmaatkoihin menee suuntaansa yli tunti. Tuntipalkka 8 euroa, ei edes urakkapalkkaa.! Hänen on tehtävä jotain työtä elääkseen, koska on opiskeliaj (sävellystä, kitaran ja viulunsoittoa Turun AKK:ssa). Perhe muuttanut Kreikasta pakon edessä (äiti belgialainen, eronnut kreikkalaisesta miehestään jo 15 vuotta sitten). Äidillä onneksi kv-koulussa tuntiopettajan paikka Hesassa. Pikkusisko käy SYKissä lukiota, on onneksi erittäin lahjakas. – Tuskin jaksaa nuori mies 20 v. paljoa keskittyä säveltämiseen ja yleensäkään opiskeluun.

 2. 3

  Kookos sanoo

  Tuo on niin tuttua. Ärsyttävintä on olla työharjoittelijana paikassa, jossa vaaditaan fyysistä kuntoa, esim. leipurina. Siinäs teet orjahommaa 8h päivässä, fyysisesti kuormittavaa ja saat paskaa niskaan. Ah, työharjoittelu… 😛

 3. 4

  Pohjoisesta sanoo

  Kyllähän tuo on ainakin Rovaniemen korkeudella mennyt aika järkyttäväksi hyväksikäytöksi työnantajien osalta. Jos olet työtön ja työkkäri sinut tällaiseen ohjaa niin karenssia tulee jos et mene. Paljon hakuilmoituksissa luvataan, mutta sitten, kun olet työsi hyvin tehnyt ja ahertanut jotta saisit ansaitun sopimuksen mikä alunperin luvatiin niin lopputulos onkin tyly vastaus ”Emme me palkkaa työntekijöitä mistään pysty metsästä, meillä pitää olla ammattikokemusta”. Mitäköhän tässä viimeiset kuukaudet on juuri tehty ja onnistuneesti?! Ensimmäinen harjoittelupaikka, kun oli niin tein kaikki mahdolliset ja lähes mahdottomatkin työt mitä johtaja määräsi ja olin jämptisti töissä ja ylitöitä tein tarvittaessa. Johtaja paljastikin loppussa ettei häntä ollut kiinnostanut pätkääkään harjoittelijoiden palkkaaminen, kun meitä oli kaksi harjoittelijaa ja tämä toinen sankari tuppasi unohtamaan tulemaan paikalle tai edes olemaan ajoissa niin johtaja oli ilmoitellut työkkärille etten minä ole ollut töissä vaikka samana päivä oli kasvotusten jutellutkin, että se siitä tarkkaavaisuudesta. Järkyttävää perseilyä ja toinen hyvin mieleen jäänyt lausahdus oli ”Et valitettavasti sovi tiiviiseen työyhteisöömme”. Ai kiva etten sopinutkaan tähän ”tiiviiseen työyhteisöön” jossa porukka haukkuu toisiaan seläntakana ja heti ensimmäisen toisen työpaikan avautuessa lähtevät talosta jopa suomen toiseen päähän ongelmitta ja jossa juuri edellisenä päivä eräs pitkäaikainen työntekijä oli saanut potkut, kun oli jäänyt kiinni varastamisesta. Tässä jälkimmäisessä tilanteessa paistoi niin selvästi omalla kohdallani fakta että, porukan muutamat neitokaiset joihin en saanut kontaktia harjoitteluni aikana (tämä pääosin siksi että neidot kulkivat nokkapystyssä ohitse vaikka moikkasin yms.) olivat mielipiteensä ilmaisseet johtajalle ja johtaja toiveikkaana siitä, että saisi pikkujouluissa muutakin kuin kuivaa piparia päätti miellyttää heitä tässä asiassa. Tätä tilannetta tukee se että henkilöt joiden kanssa päivät vietin varastolla ja tiskillä olivat aivan ällikällä lyötyjä siitä, että minua ei palkattu. Itseäni tuossa vaiheessa jäi eniten kaivelemaan se että johtajan moraali oli tuolla tasolla, jos olisin tiennyt asian aikaisemmin en olisi vapaaehtoisesti lauantaivuoroja tehnyt.

  Onneksi pääsin eroon tuosta hullunmyllystä ja tällä hetkellä yli kaksi vuotta samassa firmassa ollut töissä vakituisessa työssä. Palkan korotuksia tullut ja bonuksia tippunut hyvästä työstä. Moni firma menettää hyviä asiakkaita ja työntekijöitä tuolla nykyisellä orjapyörityksellä, kun jättävät suorastaan paskanmaun koko firmasta näille harjoittelijoille niin eivät he sinne halua palata edes pienenkään asian takia. Voihan tuo olla myöskin niin että joku päivä tämä samainen harkkari onkin toisen isomman firman tilausvastaava tms. ja kun hän miettii mistä firmasta lähteä osa/tarvike/raaka-aine/tms. tilaus tekemään niin voi hyvinkin helposti tämä ikävästi kohdellut firma jäädä laskuista heti pois ja tilaus päätyy kilpailevalle firmalle vaikka hinta himpun kalliimpi olisikin.

 4. 6

  Välivaihe! sanoo

  Huomatkaa että tässä on kaiken aikaa kysymys vain erinäisiin loukkuihin joutuneen työntekijän välivaiheen järjestelystä. Ei ketään ole tarkoitus jättää harjoittelijan tai valmennettavan rooliin. Jos sitä roolia ei heille koskaan anneta, so what what??

  Sakari, pliisu pyyntö tässä: etkö suhteittaisi kommenttejasi näissä asioissa paremmin todellisuuteen (että pitäisikös harjoittelijan saada pikkufirman toimitusjohtajan palkan puolikasta vähintään)!?

 5. 7

  sakutimonen sanoo

  Ilmainen työ on ilmaista työtä ja palkkatyöstä on maksettava kunkin alan työehtosopimuksen mukainen palkka. Jos TES:n mukaan alin palkka vastaa puolta toimitusjohtajan palkasta, niin sitten on maksettava sen verran.

 6. 8

  sanoo

  Nämä työHARJOITTELUt ovat siis johtaneet siihen, että siellä ei harjoitella ohjaajan silmän alla vaan tehdään aivan samoja töitä kuin palkatut työntekijät tekevät, mut sillä erolla et ei saa palkkaa eikä muitakaan etuisuuksia. Kun ”harjoittelu”aika on ohi, ”harjoittelija” heitetään ulos ja sisään astuu seuraava orja.

  Politiikot puhuvat kauniisti, mutta eivät kuitenkaan saa mitään muuutoksia aikaan. Eiivät ainakaan sellasia, jotka olisivat myönteisiä tälle orjakaupalle. Pikemminkin he sotkevat lisää asioita koska ovat jo niin vieraantuneet arkipäivän elämästä istuessaan eurojensa päällä vuodesta toiseen ja puhuen suoraan sanoen sitä.

  Ja näinhän on joka EUmaassa; meillä Ruotsissa ihan samoin, Saksassa, Englannissa jne jne jne; EUstahan ne kaikki määräykset ja suositukset tulevat ja täytyyhän niitä yksityisiä pankkeja auttaa, nehän menis muuten konkurssiin ja herrat menettäs rahansa.

  Kun lueskelen suomalaisia lehtiä (näin kunnalisvaalien alla) ei KUKAAN politiikko puhu tämän suuren orjajoukon puolesta ja heidän asemastaan yhteiskunnassa. Ruotsissa tämä fas3-kutsuttu työharjoitteluaika on johtanut siihen, että ne jotka näitä paikkoja järjestävät (yksityiset, kunnat, järjestöt, yhdistykset jne) ovat yhdessä suurin ”työnantaja” Ruotsissa. Siis tähän ollaan jo tultu ja pahemmaksi vain menee.

  Kansalaispalkka;NYT!

 7. 9

  sanoo

  Kiitos, että tuot tätäkin tärkeää asiaa esille. Ongelma on myös se, että nämä harjoittelussa olevat eivät näy tilastoissa työttöminä. Eli vaikka työttömyysprosentti on korkea, totuus on vielä karumpi, kun mukaan lasketaan nämä orjatyöläiset (sekä työkkärin ”kuinka haen töitä”-kursseille karenssin uhalla pakotetut, jotka lasketaan ilmeisesti opiskelijoiksi [niillä kursseilla kai oppii että työhaastattelussa kannattaa hymyillä ja viinalta haiseminen ei ole hyväksi]). Näin on marjat, ellen ihan väärin ole ymmärtänyt. Korjatkaa, jos olen.

 8. 10

  Reijo Ruotsalainen sanoo

  Selitätkö välivaihe, miksi toimintaa ei valvota ollenkaan. Suunnitelmaa opetuksesta ei tarvita. Työnantajan soveltuvuutta opetukseen ai tarkisteta mitenkään. Selvitystä markkinoiden vääristymisestä ei tarvita.
  Jos aloitat noista, niin lisää välivaiheita sitten 🙂

 9. 13

  sanoo

  Laki kiellää toistuvasti ottaa työharjoittelijoita ja työelämävalmennettavia jos ei perehtettytä yrityksen. TE-toimistolla ei ole mitään vastuuta. Mutta valmenetavalla ei riitä se 9.- € korvaus, kun matkakulut on maaseudulla isommat kun PK seudulla. KYLLÄ tä on persestä..

 10. 14

  kovinkin tuttua sanoo

  Hyvä, että joku ottaa nämä asiat puheeksi. Kiitos!
  Itse olin 3 kk työharjoittelijana koulunkäyntiavustajana ja sain hyvän työtodistuksen, mutta
  tilalle otettiin uusia harjoittelijoita. Tätä tehty kaupungilla pitkään. Pääsin kuiteskin vuokratyöfirman kautta määräaikaiseksi niin, että aamulla soitin tai soitettiin, että minnes päin mennään päiväksi tai pariksi. Välillä olin samassa paikkaa peräti kuukauden.Aina uudet ihmiset ja uudet tavat. Palkkaus reilusti alle tonnin. Sillä sitten pitäisi aikuisen ihmisen elellä pk-seudulla. Luottokorttia et saa eikä osamaksulla pääse ostamaan. Selvisi, että Seure otti tuntipalkastani omaan pussiin n.10 euroa. Kulttuurialoilla työharjoittelu on kovinkin tuttua..
  Museoissa (maahanmuuttajataustaista) samaa ihmistä pidetty työharjoittelussa vuodesta toiseen.
  Eräs työskenteli samassa työpaikassa 5 vuotta ja 13 eri työsopimusta. Lopulta liitto puuttui asiaan.
  Onhan noita. Hullua ja surullista. Nykyään niin kovin yleistä.
  Oliskohan porvarihallituksella jotain tekemistä asian kanssa? 10 vuoden sisällä asiat ei suinkaan ole parantuneet.

 11. 15

  Anni sanoo

  Kyllä työharjoittelu on aina parempi kuin kotona passivoituminen. Ehdottomasti. Päivärahan eteen pitäisi velvoittaa tekemään jotakin edes kerran vuodessa. Tekemätöntä työtä on paljon, vaikka puskien raivausta tien varsilta tai marjojen keräämistä kouluille ja muihin laitoksiin, jos muuta ei ole.
  Se miten työharjoittelun jälkeen saa töitä, riippuu paljon työharjoittelijasta itsestään. Tärkeintä on oikea asennoituminen työhön ja halu oppia uusia asioita. Kun työnantaja näkee työharjoittelijan innon ja halun tehdä töitä, hän kyllä palkkaa harjoittelijan, minä väitän. Väitteeni perustan omiin kokemuksiini
  Minä olen kaksi kertaa elämässäni ollut työharjoittelussa kuukauden. Ensimmäisellä kerralla työllistyin vakituisesti. Olin seitsemän vuotta töissä, siihen asti kun yritys muutti pois Pohjois-Karjalasta. Toisen työharjoittelun jälkeen olen saanut olla töissä satunnaisesti lomia tuuraamassa usein. Pisimmät työjaksot ovat olleet yli vuoden mittaisia.Työharjoittelijan pitää olla itse aktiivienen ja kysyä työnantajalta, mitä töitä on tarjolla työharjoittelun jälkeen.