Rutina jatkuu

– Täällä rutistaan siitä, että työttömät harjoittelevat pienellä korvauksella. Jos otetaan esimerkiksi syrjäytymisuhan (kotonaan päivät viettävä) alla oleva nuori, niin eikö se ole koko yhteiskunnan kannalta parempi, että hän työttömyysetuudellaan todella lähtee kotoaan ja on sosiaalisessa kanssakäymisessä muidenkin kuin virkamiesten kanssa?

Näin rivakasti tuli asian oikeaa laitaa selittämään facebook-profiiliini joku eilisen juttuni lukenut ennestään tuntematon nuorenpuoleinen mies. Kuvasta päätellen hän on kokoomuksen kannattaja. Tällaiset ovet paukkuen sisään ryntääjät eivät ole erityisesti suosiossani, mutta selitetään nyt vielä kerran kalseaa asennettani ilmaistyötä kohtaan.

Ilmaiseksi tehtävä työ on ilmaiseksi tehtävä työtä vaikka sitä miten puolustelisi. Yhteiskunta siitä saattaa hyötyä jossain mielessä ja yrittäjä hyötyy varmasti, mutta se ilmaista työtä tekevä ei hyödy. Hän tekee rinnakkain samaa työtä palkatun henkilön kanssa ja saa ainoastaan katkeran oppitunnin hyväksikäytettynä olemisesta. Työnteko ei ole mitään sosiaalista seurustelua, vaan se on sellaista toimintaa, josta maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Ihan kaikkeen ilmaistyöhön pitäisi soveltaa Rikoslain 47 luvun 3a §:ä:

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Vähän väliä saamme lukea lehdistä yrittäjistä, jotka on tuomittu tämän lainkohdan mukaan. He ovat yksiselitteisesti typeryksiä ja ansaitsevat rangaistuksensa. Jos joku palkkaa työntekijän työmarkkinatuen suuruisella palkalla, niin yksikään tuomioistuin ei epäröi langettaa rangaistusta.

Työvoimalainsäädännössä ilmaistyö on tehty lailliseksi ja jopa suositeltavaksi. Näin ei pitäisi olla, vaan jokainen työttömiä hyväkseen käyttävä työnantaja pitäisi haastaa oikeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. TE-toimistojen avulias henkilökunta pitäisi haastaa avunannosta rikokseen.

Ja jokainen ilmaistyön puolustelija pitäisi laittaa tekemään nykyistä työtään vähäksi aikaa työmarkkinatuella ja yhdeksän euron ruokarahalla. Jos järki ei kasva päähän, niin siten hänet on laitettava tekemään samaa työtä kuntouttavana työtoimintana toimeentulotukea vastaan.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Löytyisiköhän ilmaistyöhön lailla määrättyä ihmistä kantelemaan siteeraamaasi lainkohtaan viitaten asiasta oikeusasiamiehelle? Laissahan vaikuttaa olevan selvä ristiriita, jonka seurauksena perusoikeudet tulevat loukatuiksi. Vai ymmärränkö jotain väärin, kun mielestäni vaikuttaa, että tämäkin valitustie voisi olla sopiva?

 2. 2

  sanoo

  Ilmaistyö on orjatyötä. Työtä ilman palkkaa. Näistä nimenomaisista kuntouttavista työpaikoista on tutkimuksia tehty ja kertoma on karua: nämä ilmaistyötä tekevät eivät saa työpaikkaa eikä nämä työttömillä teetettävät kuntoutukset luo työpaikkoja. Miksi Suomessa ei panosteta, valtion, palkansaajajärjestöjen ja valtion toimilla, oppisopimuspaikkoihin? Nissä saa tehdä työtä, oppia tekemään työtä ja siitä saa luonnollisen korvauksen eli palkan. Työ on työtä juuri siksi, että siitä maksetaan tekijälle korvaus eli palkka. Muutoin se on puuhastelua ja harrastamista, koska siitä ei makseta tekijälle palkkaa. Ymmärsiköhän heikkolahjaisempikin tästä, että vastustan ehdottomasti ilmaiseksi tehtävää työtä? Lisäksi vastustan nuorilla teetätettävää pakkotyötä, joka Herra Hakkaraisen ehdottomana voi muodostua jopa kokeiluksi. Siihen käytettävällä 100 000 eurolla saa muutaman oppisopimuspaikan, jotka oikeasti auttavat näitä nuoria enemmän kuin tämä orjatyö.

 3. 3

  sanoo

  Ja sit nämä eläkeläiset pitäs poistaa työpaikoilta jotta nuoret vois astua remmiin! Tällasina aikoina on j o k a i s e n otettava vastuu tekemisistään; myös yksityisten pankkien.

  Mikä nykypäivän ihmisiä oikein vaivaa?

 4. 4

  Marko sanoo

  Täällä on sellainen, joka on kannellut ei yhden, ei kahta vaan kolme kertaa. Tästä ei ole ollut mitään hyötyä. Enemmänkin näyttää, että oikeusasiamies on sellaisenaan uskonut työvoimatoimiston itsensä antaman informaation, vajaan tiedon ja ympäripyöreät lausunnot. Hän ei ole tutkinut itse asiaa! Naurettavaa toimintaa. Sellainen ei täytä oikeusasiamiehen toiminnasta säädettyä lakia. Se ei ole laillisuuden eikä lainkäytön moraalin valvontaa, niinkuin lukee oikeusasiamiehen nettisivulla. Tiedänpä välttää tätä virkamiestä koko loppuelämäni ajan!

 5. 6

  Joni Jurmu sanoo

  Nuo sepitykset työttömien tippumisesta yhteiskunnan rattaista ILMAN orjatyötä on yhtä hölynpölyä! Orjatyötä tekemällä ei estetä kenenkään syrjäytymistä, pikemminkin päinvastoin! Kun ihmistä aikansa pompotellaan orjatyöstä toiseen, siinä lopulta itsekin alkaa uskomaan että vika onkin työntekijässä, eikä siinä haluttomassa palkanmaksajassa. Tai siis siinä, kenekkä olisi syy maksaa palkkaa.

 6. 7

  Pera sanoo

  Lisäksi se on kamalaa, että palkattomista töistä puuttuu oikean työn sisältö, kun palkattomien työntekijöiden tekemällä työllä ei saa korvata oikeita työntekijöiden tekemiä töitä.

  Pitkäaikaistyötön vaan työnnetään jonnekin tekemään jotain – ja kärsimään.

 7. 8

  Ville Honkala sanoo

  Miten se menee, jos menee 9 euron töihin ja tekee rikosilmoituksen. Kun eihän mikään syyttäjä tule tekemään noista syyttämättäjättämispäätöstä enempää, jos sitäkään. Niin onko mahdollista ajaa syyte mitään muuta kautta? Ei niin että se tulisi menemään läpi oikeudessa mutta näille asioille tarvitaan julkisuutta. Kun tuosta ilmaistyöstä on tullut kaikessa hiljaisuudessa maan tapa.

 8. 9

  sakutimonen sanoo

  Jos – ja tässä tapauksessa kun – syyttäjä tekee syyttämättäjättämispäätöksen, niin asianomistaja voi itse ajaa syytettä oikeudessa. Häviö on varma, koska toiminta on työvoimalainsäädännön mukaan laillista. Julkisuutta sillä saisi, mutta tulisi kalliiksi.

 9. 10

  Jarmo sanoo

  No sain vihdoin töitä, jos jaksan tehdä, laitan nyt etunimellä ettei TE-toimiston kanssa tule heti hankaluuksia.
  Kun kyselee niin väliaikaisia löytyy ja 14 euroa tunti käteen. Työ on puiden kaatamista ja sahaamista määrämittoihin traktorinperässä olevassa sirkkelissä.
  Ei muuten ole kevyintä hommaa. Vaikka painan 120 kg ja voimaa on, voi olla ettei selkä kestä, yksi pölli voi painaa 200 kg ja traktoria ei saa lähelle.
  Kokeilen ja sovin asian jo etukäteen, sanoin rehellisesti etten tiedä onko minusta siihen, sen näkee sitten. Ei se vakituinen ole kun alue on raivattu. Saa nähdä, ainakin rehellinen mies ja maksaa palkkaa. Käyn kokeilemassa , onhan jotain tekemistä, kunhan ei räntää tule niskaan.
  Se selviää sitten, on tässä jostain revittävä rahaa vaikka väkisin.
  Jos onnistuu hyvä niin, varmaan hommattava freelancer verokortti kun noita välillä tyrkytetään.