Kiitosten paikka

Valtuustoon valitun kuuluu kiittää äänestäjiään ja niin teen minäkin. Sain 92 henkilökohtaista ääntä eli viidenneksi eniten koko Juuan kunnassa, eniten SDP:n listalla ja toiseksi eniten vertausluvun perusteella. Tulos on erinomainen nollabudjetilla liikkeellä olleelle käytännössä ensikertalaiselle ehdokkaalle. Vuoden 1980 ehdokkuuttani tuskin itseni lisäksi enää kukaan muu muistaa.

Tulos on erikoinen, koska en varsinaisesti jalkautunut kentälle. En osallistunut vaalitilaisuuksiin enkä jakanut torilla esitteitä, kukkia ja makkaraa. Ainoa vaalityöni on ollut tämän blogini kirjoittaminen ja tätä olen tehnyt jo yli kaksi ja puoli vuotta. Vaikka alankin olla äijäiässä, niin tulos kertoo mielestäni jotain oleellista nykyajan vaikuttamiskeinoista. Netin kautta tavoittaa yllättävän suuren määrän ihmisiä. Tietenkin minulla syntyperäisenä juukalaisena on paljon vanhoja tuttuja jo nuoruusajoilta ja kaveruus on säilynyt myös poissaolovuosieni ajan. Ilman blogia ei kovin moni kuitenkaan olisi koskaan kuullut ajatuksiani maailman menosta. Kiitos kuuluu siis myös lukijoilleni ja juttujeni levittäjille.

Valtuuston kokoonpanossa tapahtui melkoisia muutoksia. Keskusta menetti peräti viisi paikkaa ja SDP yhden. Nämä paikat menivät kaikki Perussuomalaisille, jotka saivat uutena valtuustoryhmänä kuusi paikkaa. Vasemmistoliitto menetti ainoan paikkansa ja Kristillisdemokraatit palasivat valtuustoon yhdellä edustajalla.

Eniten taisivat hävitä naiset, koska uudessa valtuustossa heitä on vain viisi. Tämä johtuu enimmäkseen useiden pitkäaikaisten ja aiemmin paljon ääniä keränneiden naisten jättäytymisestä pois. Tämä harmillinen tosiasia aiheuttaa omat hankaluutensa ainakin lautakuntapaikkoja täytettessä, koska tasa-arvolain mukaan toimielinten jäsenistä pitää molempia sukupuolia olla saman verran.

Minulta on jo kysytty blogini tulevaisuudesta. Aionko jatkaa kirjoittelua ja muuttuuko tyyli? Aion jatkaa ja kuten jo paikallislehden toimittajalle sanoin, niin tyyli muuttuu vain yhdeltä osin. Tähän asti olen kertonut jälkikäteen, miten asiat olisi lain mukaan pitänyt tehdä. Jatkossa aion tehdä sen etukäteen.

Aion myös pitää lupaukseni ja kiinnittää huomiota asioiden valmistelun parantamiseen. Vanha valtuusto saa vielä päätettäväkseen ainakin yhden vähän hutiloiden valmistellun asian. Toivottavasti aikaa ei ensi vuonna tarvitse hirveästi tuhlata tällaisiin epätarkkuuksiin:

Kunnanhallitus päätti viime kokouksessaan esitttää valtuustolle vuoden 2012 talousarvion investointiosan muutosten hyväksymistä teknisen lautakunnan esityksen mukaisesti. Samalla kunnahallitus päätti esittää, että teknisen lautakunnan tulee ryhtyä toimenpiteisiin terveyskeskuksen sähköovien toteuttamiseksi välittömästi.

Käytännössä ehdotus tarkoittaa sitä, että sähköovia ei rakenneta ja rakennetaan. Lautakunnan esityksen mukaan niitä nimenomaan ei rakenneta. Koska kunnahallitus esittää tämän lautakunnan ehdotuksen hyväksymistä, niin niitä siis ei rakenneta. Samalla kunnahallitus sanoo kuitenkin, että ne rakennetaan.

Kyse on taas kerran pöytäkirjan epätarkkuudesta. Näistä lipsahduksista olisi jo aika päästä eroon.

Kommentit
 1. 2

  Reijo Ahola sanoo

  Onneks olkoon Sakari !
  Täällä Inarissa kokoomus sai rökäle voiton. Taitaa olla paras tulos niille kautta aikojen.
  En ole heijän fanittaja, mutta jotain taustaa kaikilla tapahtumilla on. Olkoot.
  Terveyttä ja virkeyttä sulle1
  Aholan Reijo Ivalosta

 2. 4

  kaisu laine sanoo

  onneksi olkoon Sakari!Oli todella hienoa ,että pääsit kunnanvaltuustoon.Kaikkea hyvää sinulle toivottelee serkkusi Kaisu Helsingistä

 3. 5

  Kimmo Lagerblom sanoo

  Onnittelut ja kiitokset hyvistä kirjoituksistasi.

 4. 8

  kivimies sanoo

  Tarkennus: Lautakunnissa on yleensä pariton määrä jäseniä, siis ei voi olla puoleksi miehiä ja naisia. Ohjeistus taitaa olla niin, että molempia on oltava väh 40%.

 5. 9

  Jarmo sanoo

  Onneksi olkoon, tulee ainakin johonkin kuntaan edes jotain asiantuntemusta.

 6. 10

  Heikki Karhu sanoo

  Onnea Sakari! Minä muuten muistan sen sun 80 vaalien ehdokkuudenkin. Olin itse ehdokkaana Kontiolahdessa ja kunallisvaalityöntekijänä Pohjois-Karjalan Sos.dem pirissä. Juuassa oli joitain tilaisuuksiakin. No siitähän ei ole kuin vaivaiset 32 vuotta. Minun ehdokkuuteni Kangasalla meni ihan poskelleen. Vain 23 ääntä vaikka toki töitäkin tehtiin. Tosin emäntä pääsi 118 äänellä. Perheen kolmas ehdokas sai 14 ääntä. Että silleen sit..tsemppiä vain sinne Juukaan!

 7. 12

  Anni sanoo

  Enpä ole ennen blogiasi huomannut. Hyiviä kirjoituksia. Onnittelut valtuustoon valintaan, vaikka en sinua äänestänytkään. Viitaten kirjoitukseesi Orja 4,90 eurolla, pyydän, että valtuustossa ollessasi muistat, että teet sellaisia päätöksiä, jotka eivät passivoi nuoria, vaan kannustavat tekemään töitä.

 8. 13

  anonymos sanoo

  Myönsimme edellisessä valtuustossa sosiaali- ja terveyslautakunnalle kuluvan vuoden budjettiin lisää 1,9 miljoonaa euroa, jolloin sen budjetti nousi 29 miljoonaan. Tämän jälkeen käynnistyi vuoden 2013 talousarviotyö, jossa tavoite oli 2,2 miljoonan karsiminen. Työ jäi puolitiehen ja toimintakulut tulevat kasvamaan 7 %. Vaikka kuinka valoa pirttiin säkeillä kantaisi, pimeys tällä tavoin mökissä on ja pysyy.

  Juukaa on uhannut koko valtuustokauden taloudellinen voimattomuus, jonka enteitä ei otettu riittävällä vakavuudella. Kun ryhdyin kunnanhallituksen jäseneksi vuoden 2011 alkaessa oli kriisin merkit olemassa eikä niitä otettu tosissaan. Ei toimettomuus suunnitelmien teossa ole ollut mikään syöksyyn johtava asia vaan se toimien hitaus ja kyvyttömyys tuoda esitykset ja viedä esitykset eteenpäin toimenpiteisiin asti.

  Noin kirjoittaa äänekäs ”yleensä kaiken tietävä” valtuutettu ja kunnan johtamisesta vastuussa oleva kunnanhallituksen istuva jäsen omassa blogissaan. Häneltä siis neljä vuotta meni ihan hukkaan, ja jos blogia ajattelee koko kunnan näkökulmasta, yhtä toivoton on useammankin päättyvän kauden luottamushenkilön tilinpäätös. Toivottavasti sinä, tämän blogin terävä ajattelija, pystyt alkavassa luottamustehtävässäsi avaamaan kunnan toimintakulttuurissa uuden lehden. Ei se Juuka aina ole ollut näin pohjalla, joskin pohjalta on paljon pidempi matka nousta kuin sinne joutua. Kunnassanne on paljon tyhjän puhujia, mutta yksi kysymys on vastaamatta: kukahan sen tekisi?
  .