Orjamarkkinoiden avaus

– Runsaat kaksi vuotta on Juuassa ollut pitkäaikaistyöttömille suunnattua kuntouttavaa työtoimintaa. Toiminta haluttaisiin jatkossa vakinaistaa työpajatoiminnaksi. Työpajan kautta tarjoutuisi työttömälle väylä takaisin työelämään tai koulutukseen.

Näin kertoi paikallislehti Vaarojen Sanomat yrittäjille, virkamiehille ja päättäjille järjestetystä aamukahvitilaisuudesta. Kunnan palkkaama kuntouttavan työtoiminnan vetäjä oli tilaisuudessa ylistänyt työpajatoimintaa yksipuolisesti. Se ei ole mikään ihme, koska hän saman jutun mukaan käy parhaillaan työvalmentajan erikoisammattitutkintoon valmistavaa koulutusta. Sen aikana hän perehtyy siihen, mitä työpajatoiminnan käynnistäminen vaatii.

– Työpajatoiminta on mahdollista saada aikaan hankerahoituksen kautta. Pitkällä tähtäimellä toiminta voisi olla osittain kannattavaa pyörien niillä tuloilla, joita saataisiin esimerkiksi  alihankintatöistä, jatkaa tämä työvalmentaja.

Siinähän se totuus tuli. Työpajan tarkoitus olisi siis koota yhteen pitäaikaistyöttömiä tekemään yrityksille alihankintatöitä. Yritys maksaisi pienen korvauksen työpajalle ja itse työ tehtäisiin palkatta. Työntekijät saisivat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron ruokarahan päivässä. Keskitysleireillä toimittiin vähän samalla tavalla.

Jo tämän aamukahvitilaisuuden osanottajien koostumus on kuvaava. Paikalle oli kutsuttu yrittäjiä, kunnan virkamiehiä ja päättäjiä. Työttömien yhdistyksen edustajat taisivat tarkoituksella jäädä kutsumatta. Orjamarkkinoilla puhuvat vain myyjät ja ostajat, mutta orjilla ei ole puhevaltaa.

Oli tilaisuudessa puhuttu kauniisti myös asiakkaan omista tarpeista. Jokaisen kohdalla kuulemma mietitään polku hänen tilanteestaan lähtien ja työpaja tarjoaisi paikan ja mielekästä tekemistä. Ainakin tähän asti kuntouttava työtoiminta on ollut rakennusten purkamista, joten kaipa siihen on valittu vain sellaisia, jotka jatkossa tulevat kovasti työllistymään alalla.

Toiminnan vetäjä toivoo, että kunnan päättäjät suhtautuisivat työpajatoiminnan käynnistämiseen myötämielisesti. Voin kertoa jo nyt, että minä en suhtaudu myötämielisesti ilmaiseksi tehtävään työhön. Kuntouttavan työtoiminnan on oltava nimensä mukaisesti kuntouttavaa ja tähänastisesta toiminnasta pitää tulla vankkaa näyttöä. Sellaiseksi ei kelpaa oman työpaikkansa puolesta puhuvan toiminnan vetäjän vakuuttelu.

¤ ¤ ¤

Päivitys klo 11

Minä tiedän, että mielipiteeni tulee saamaan kritiikkiä. Ensi vuoden alussa aloittavana valtuutettuna minun odotetaan suhtautuvan myönteisesti viralliseen totuuteen. Keskustelun jatkamisen edellytys on, että saan julkisesti vastauksen kahteen kysymykseen:

1 Kuinka moni työtön on tämän runsaan kahden vuoden aikana osallistunut kuntouttavaan työtoimintaan?

2 Kuinka moni heistä on työllistynyt kuntouttavan työtoiminnan ansioista oikeaan palkkatyöhön pysyvästi tai edes tilapäisesti?

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hohhoijaa ja mihinkäs ammattiliittoon tämä tonttuarmeija sitten kuuluu, vai vietetäänkö koko elämä vuoren uumenissa? Taiteilijoista 90% toimii sisäisen kipinän voimalla, 10% saa palkaks rinnastettavan apurahan tililleen. Median valokeila valikoi ja näyttää niin loistavalta. Tämä on kai yksi hyvinvointia kulttuurista idean sovellutuksiasta, sosiaalisuus kristallisoituu vaikka hitsauskipinässä ja kuka nyt itteään vain ajattelis ja pysyyhän työpaja siistinä, väkellykset häviää omille teilleen.
  Muuten – elämä on tässä ja nyt! Ja yhtä arvokas on toinen ihminen eli mitä kurnutan, tänäänkin tapaa työkaverin, vaikka kelan eläkeläisenä en näyttelyjä pysty organisoimaan, koska maksan vaan entisiä. Siitä huolimatta – katsotaan toisiamme häpeilemättä! Tämä on Kataisen Suomi, jossa muutamat rikastuu hitosti, tämä ei ole ainoa mahdollinen Suomi, eikä maailma.

 2. 2

  Kiväärimies sanoo

  Silloin kun työvalmentaja puhuu ”pitkällä tähtäimellä” tapahtuvasta toiminnasta, on kysyttävä kuinka pitkä tuo tähtäin on, sillä tähtäin on laite. Jos työvalmentajalla ei ole edes alkeellisin terminologia hallussa, puuttuu moiselta valmentajalta myös muut avut.

 3. 3

  jarmo sanoo

  Taisivat lopettaa koko työpajan eräässä kaupungissa, kun oli niin vittumainen vetäjä, sitä ämmää ei kuunnellut pirukaan. Yrityksille ilmaiseksi töitä, taisi joku kyllästyä ja ainoa kuka nettosi oli lasiliike kun öisin jatkuvasti ikkunat paskana. Tekijä ei jäänyt kiinni, nyt on tilat tyhjinä eikä jatku. Yhdessä paikassa vielä, korkeat aidat ja vartiointiliike, vaikuttaa vankilalta. Tuollaiseen työvalmennukseen pystyy kuka tahansa niihin apinatöihin ja juuri se suurin kusipää valitaan tai vammainen, on nähty. Sellaiset työt saa puolestani haistaa paskan ja sutta tulee KUNNOLLA, jos pakotetaan.

 4. 4

  sanoo

  add Päivitys klo 11:

  Hohoijaa! Ite otin selvää kuntani touhuista juuri näissä asioissa, mutta kun toiminnan budjetti hyväksytään kunnanvaltuustossa ja että kun kaikki muutkin tahot ovat positiivisia, niin oli kuin olisin taistellut tuulimyllyjä vastaan ja olin tosi yksin. Jopa eräät ”kuntoutettavat” olivat mulle vihaisia kun sekaannuin tän toiminnan kyseenalaistamiseen.

  Ihmiset on ilmeisen shokissa eivätkä uskalla korottaa ääntänsä saatikka tehä asialla jotain konkreettisesti. Ja ymmärrän heitä; onhan kysymyksessä jokapäiväisestä leivästä.
  Ja kunnat, työvoimatoimisto ja muut instanssithan hokevat mantraansa: eduskunta on päättänyt näin ja he vain tottelevat päätöksiä. Ja niinhän se onkin. MUTTA meidän kansalaisten pitää toimia eli saada muutos näiden politiikkojen päätöksiin. Siinä se homma sitten onkin.
  Eikä se auta, että facebookissa tai bloggeissa naristaan, meidän pitää lähtee ulos kaduille ja näyttää se valta mikä joukolla on. Mutta kaippa sekin on niin et vasta sitten kun ollaan samassa jamassa kun Espanja tai Kreikka, uskaltaa Pohjolan väkikin kaduille tai ainakin huutaan ääneen.

  Odotan mielenkiinnolla mitä tapahtuu täällä Ruotsissa kun yritykset alkavat nyt sanoa irti yritysten virkamiehiä. Enää ei tämä koske työläisiä vaan nyt irtisanotaan virkamiehet. Monella on jo kurat housuissa miljoonalainojensa kanssa.

  Suosittelen kaikille lukea Naomi Klein´in Tuhokapitalismin nousu; paksu kirja mut sen lukee muutamassa illassa niin mielenkiintoinen se on:

  http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510338667

 5. 5

  Marko sanoo

  Tälle toiminnalle pitää sanoa ei heti kättelyssä! Orjuus ja orjuuttaminen kielletään perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeuksissa. Sosiaalituki ei ole palkkaa – tehdäänpä se selväksi tässä ja nyt. Palkka on korvaus työnteosta ja sen maksaa työn teettäjä eli työnantaja ja sen suuruuden määrää työehtosopimus. Kuntouttava työtoiminta ”ei-työsuhteista”? Se ei ole laillista ja siihen täytyy ammattiliittojen puuttua. Kyse on työsyrjinnästä! Työpaikka ei ole rangaistuksen suorituspaikka. Jos on tehnyt jotain laitonta tai rikollista, niin sitä ei mennä ”lusimaan” työpaikalla.

 6. 6

  sakke sanoo

  Kempeleessä ollu tuo meno päällä jo 2003 lähtien,itellekin tarjottiin jotain vammasten työpaja paikkaa johon en todellakaan kuulu, täällä on vaan vähän viisastuttu sen jälkeen mutta ei mitään älytöntä muutosta tuohonkaan ole tullut. Oulun työkkäri jakaa vaan harjottelupaikkoja joihin on pakko mennä, jos et ota paikkaa vastaan niin tulee karenssia sitte lisäks nuo vuokrafirmat on tullu tänne jäädäkseen. Serkkukin sai töitä oulun yliopistollisesta sairaalasta vuokrafirman kautta, oli siellä 2 vuotta ja potkivat pihalle, sen jälkeen ottivat takaisin pienemmällä palkalla. Luulis että palkka nousee kokemuksen ja hyvin tehdyn työn myötä mutta ei se näköjään enään mene sillain. Ite yritin päästä vuokrafirmalle töihin mutta kun oli 2 vuotta työttömyyttä ollut takana niin eivät suostuneet sen takia ottaan töihin.

 7. 7

  sakke sanoo

  Toinen iso epäkohta tuossa on se että sulta ei koskaan kysytä mihin sä oot tähtäämässä tuon harjettelun jälkeen.Eihän siitä työharjottelustakaan ole mitään apua jos sä teet jotain pilipali hommaa joka ei tule sua viemään sille alalle johon yrität.Tuossakin on ihan 100 varmasti kyse siitä että mitä pitempään olet työharjoittelija niin sitä enemmän johtajat tienaa ja ite et pääse työllistymään.

 8. 8

  Johanna Mattila sanoo

  Minulle alkaa olla jo punainen viitta pelkkä sanakin työharjoittelu, kuntouttaminen, työssäoppiminen jne jne.
  En ole enää niin sinisilmäinen mitä esim. 18 – 25 vuotiaana.
  Ja no, silloinhan oli kiva tehdäkkin jotakin kun ei ollut muutakaan… vaikka sitten mennä turhalle kurssille, jonka kautta työpaikat saivat taas ilmaista työvoimaa.
  Ja kun on kuitenkin pyörittänyt omaa toiminimeäänkin hetken, ei nyt ihan mihin tahansa kiinnosta lähteä mukaan.
  Tokihan on niitäkin, jotka ovat työllistyneet tälläisten kautta mutta harvoinpa heitä tulee vastaan.
  Surullista.

  Mielestäni te-toimiston pitäisi puuttua kovalla kädellä niiden firmojen toimintaan jotka ratsastavat vain harjoittelijoilla tai tukipaillalaisilla.
  En usko että se oikein on!
  Minulla ainakin soi hälytyskellot ja kovaa!
  Tiedän että moni ajattelee (varsinkin he, jotka ovat olleet jo monia vuosia ”oikeassa” työssä ja unohtaneet tietyt asiat. Jännä miten ihminen muutenkin unohtaa kaiken P*** kun alkaa mennä hyvin. Sinänsä hyvä, sinänsä todella huono!) että ”Mahtavaa kun annetaan mahdollisuuksia, vaikka kunnon työtä ei saisikaan. Parempi nämäkin vaihtoehdot kuin kotona oleminen”
  Joo, onhan se, tiettyyn pisteeseen saakka.
  Minä kyllä luulen etteivät isot herrat (te-toimistoa viedään kuin pässiä narussa) ensimmäisenä ajattele tämänkaltaisten firmojen toimintaa hyvinä mahdollisuuksina ihmisille, vaan enemmänkin sitä, kuinka työttömyystilastoja saisi siivottua.
  Se näyttää paperilla paljon kauniimmalta.

 9. 9

  Joni Jurmu sanoo

  Olen osallistunut. Palkkatyötä ei ole tulossa eikä tule sitä polkua käymällä.

 10. 10

  melkein vanhuuseläkeläinen sanoo

  Huvittuneena katselin äsken Ajankohtaisen Kakkosen lähetystä aiheesta kuntouttava työtoiminta.
  Kun on siellä nyt liki vuoden viettänyt viikottain neljä tuntia tyhjänpanttina kai lähinnä siksi, että korkeastikoulutetuilla (?) riittäisi töitä, ei voi vittuuntumatta kuunnella jonkun Ihalaisen ja muiden ”hyväätarkoittavien” vasemmistopolitiikkojen (entisten ja nykyisten) käsittämätöntä höpötystä moisen toiminnan hyödyllisyydestä.
  Meitä on tässä poppoossa toistakymmentä ja valtaosa meistä on hyvin liki eläkeikää, meillä ikääntyneillä ei ole muita ongelmia elämässämme, kuin vähäiset tulot ja vanhenemisen vaivat, emme ole esim. juoppoja. Ei nykyisiä, entisiä ja tuskin tuleviakaan, emme ainakaan me puolenkymmentä naista, joiden paikka olisi ennemminkin eläkettä odottamassa kotona, kuin tässä naurettavassa pelleilyssä, jota siis myös ”kuntouttavaksi” työtoiminnaksi kutsutaan. Vai onko mielestänne siellä sun täällä ramppauttamisessa, kahvipussinäpertelyssä yms yhtä kehittävässä toiminnassa jotain työelämävalmiuksia kehittävää? Mitä itse pitäisitte siitä, että teille annetaan A4-arkillinen kysymyksiä tyyliin rasti ruutuun, kun on nähnyt oravan, tunnistanut jonkun variksen, voikukkasen jne ”luontopolulla” kaupungissa. Siis kuin suoraan päiväkotilasten kerhotoiminnasta tms. Tällainenkin ihme on nähty, kiitos sijaisohjaajana toimineen pikkulapsen äidin ammattitaidon,

  Kurinpalautusta ja koirakoulua, sitä tämä on. JA on hyvin vaikeaa ymmärtää, miksi esim. allekirjoittanut on niin paljon huonompi ihminen ollessaan työmarkkinatuella, että joutuu ottamaan varhennetun eläkkeensä 62 v (jos hermo kertakaikkiaan ei enää kestä) vähennysten kera, kun LISÄPÄIVILLÄ oleva ay-liikkeen rahoittaja saa sen ILMAN samalla iällä! Puhumattakaan niistä sadoista ja tuhansista, jotka on päästetty työttömyyseläkkeelle 60 v, kun meidän hyvin kokoomuslaisen ”työpaikkalääkärin” kanta on ”65 v on eläkkeelläjäänti-ikä. Eli hän suorastaan johtaa harhaan ihmisiä näillä lausunnoillaan, koska 63 se on se meidänkin alin vanhuuseläkeikä ihan lakien ja asetusten mukaan. Pois se, että meille kävisi joku asiantuntija näistä puhumassa, niinpä porukka ei tiedä oikeuksistaan mitään ja moni aikoo kituuttaa tässä helvetillisessä nöyryytyksessä 65 asti.

  Sitten muuten annettiin taas sellainen kuva, että työmarkkinatukea saa käteen 700 euroa per kk! Kyllä se on vaivaiset n. 540 netto ja siitä bruttosummasta, joka ei ole 700, maksetaan veroa 20 %. Perustulovähennystä voi sitten joskus vuosien päästä saada, mutta kuukausittain se vero kyllä otetaan päältä pois.

  En käsitä, kenen edun mukaista on antaa tällaista virheellistä kuvaa, että työttömällä sitä on ruhtinaalliset tulot. Ei ainakaan luulisi, että vasemmistoedustajat näin toimivat. Toisin taitaa olla.

  Käsittämätöntä, että sosiaalidemokraattien ja vasureiden mielestä sosiaalinen oikeudenmukaisuus on em kaltaista, Kyllä tässä on todella pahasta eriarvoisuudesta kysymys. Ilmeisesti täytyy niiitä nostaa takapuolesta, jotka heidän organisaatiotaan (SAK jne) rahoittavat esim. vaalitukien muodossa. Liiton päivärahoilta tippuneilla ei niin väliä ole.
  Jos en olisi näin lähellä tuota eläkeikää, olisin varmasti joutunut jo kallonkutistajaan turvautumaan, mutta viikko kerrallaan suunnattomasti turhautuneena pitää vaan yrittää sietää ja kestää ammattitaidotonta ohjaaja, jonka suurin ansio ja oikeutus paikkaansa taitaa olla uskovaisuus, onhan kysymyksessä uskovaisten järjestö, jolle meidän on ”myyty” ja mitä ilmeisimmin kaikesta pihtaamisesta päätellen todella halvalla.