Tyhjää lätinää

Kaikki puheet tulevien kuntaliitosten vapaaehtoisuudesta osoittautuivat eilen pötypuheiksi. Heikki Turusen sanoin ne ovat yhtä tyhjää lätinää kuin Rontsan maitohevosen veteen paskantaminen. Sen todisti hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmän hyväksymä luonnos uudeksi kuntarakennelaiksi.

Käytännössä lakiesitys toteutuessaan  pakottaisi lähes jokaisen kunnan osallistumaan kuntaliitosselvityksiin. Selvitysperusteet koskevat kunnan asukaslukua (vähintään 20 000), työpaikkaomavaraisuutta, työssäkäyntiä, yhdyskuntarakennetta ja kunnan taloudellista asemaa. Jos yksikin edellytys täyttyy, niin liitosselvitys on tehtävä. Käytännössä jokin edellytys täyttyy joka ikisellä pienellä kunnalla.

Aikataulukin on kiireinen. Kuntien on annettava lausuntonsa lakiluonnoksesta viimeistään ensi maaliskuun 7. päivänä. Uusille kuntapäättäjille tulee melkoinen kiire perehtyä asiaan ja sanoa siitä mielipiteensä.

Sanoipa kunta lakiesitykseen mitä tahansa, niin liitosselvitykset on aloitettava heti ja jätettävä viimeistään huhtikuun 1. päivänä 2014. Siihen mennessä on siis vastahakoisimmankin kunnan etsittävä kumppani tai useampia riippumatta omista laskelmista ja haluista.

Jos kunta pullikoi vastaan eikä tee esitystä liitoskumppaneista, niin paikalle saapuu pakkonaittaja eli valtion lähettämä kuntajakoselvittäjä.

Vieläkö joku ministeri kehta tämän jälkeen puhua vapaaehtoisuudesta?

Huomatkaa, että en nyt puhu mitään kuntaliitosten tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta. Alan vain saada tarpeekseni kauniista puheista, joilla ei koskaan ole aiottukaan tarkoittaa mitään.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kuuntelin tänään Sysmän kunnanjohtajan pitkään puhelinhaastattelua Yleisradion ajankohtaisohjelmassa. Marketta Kitkiöjoki annatteli tulemaan, mitä täällä Lapissakin virkamiehenä työskennellyt kuntajohtaja ajattelee vaihtoehdottomuuden tyranniasta. Ei löydä juurikaan hyötyjä niille kunnille, joilla kuitenkin menee jo kohtalaisesti. Hän vertaili tänään, kuinka kävi Elimäelle, joka liitettiin Kouvolaan. Elimäki oli elinvoimainen, en tiedä onko enää. Kitkiöjokea ottaa päähän se, että uudet liitoskunnat rappeutuvat reunoiltaan. Kaikki keskitetään uuden suurkunnan keskustaan.

  http://areena.yle.fi/radio/1743521

  Kitkiöjoen ajatuksia myös täällä:

  http://yle.fi/uutiset/sysman_kunnanjohtaja_pitaa_liitosselvityksia_ajanhukkana/6311702

 2. 2

  esa sanoo

  haiskahtaa pahasti YKn Agenda 21.
  ja sen monilta ala projekteilta jotka eivät kanna samaa nimeä

 3. 3

  Joni Jurmu sanoo

  En todellakaan tue pakkoliitoksia pätkänvertaakaan. En tue kotiseutuni ajamista alas. Pienet kunnat tullaan jyräämään tysin alas liitosten jälkeen suuremman toimesta. Ja ne paljon puhutu säästöt, höpö höpö! Aina kun on ihmisiä, syntyy myös kuluja. Kulut eivät vähene kuntia liittämällä, ellei sitten todellakin ole tarkoitus palata ajassa 100-150 vuotta taaksepäin, kuten Saku kirjoitti aiemmin.

 4. 4

  rainer rajakallio sanoo

  Saku,,mm. Kejon Jannen kanssa olemme jo jonkin aikaa käyneet Surullisen hamon ritarin tavalla kamppailua tuota hallintauuskieltä vastaan. Se on pesiytynyt kieleemme kuin pitkälle edennyt syöpä.

 5. 5

  Viinaherkkunen sanoo

  Pitäisikö alkaa etsiskellä malleja passiivisesta vastarinnasta. Kun esimerkiksi Venäjän keisaria oltiin kaatamassa hänen junaansa ajelutettiin vastarintamiesten toimesta pitkin ja poikin Siperiaa, niin ettei hän päässyt ajoissa hallintopaikalleen määräyksia jakelemaan. Tsekkoslovakiassa tienviitat muunneltiin ja käänneltiin osoittamaan vääriin suuntiin miehitysajoneuvojen harhauttamiseksi. Ja niin edelleen.

  Yritysmaailmassa tehdään toisenlaisia ovelia vedätyksiä. Kun johonkin isoon yritykseen ilmestyy jonkin epämiellyttävän tahon edustaja, tämä saatetaan johdattaa kahdenkeskiseen kabinettineuvonpitoon jonkinlaisen puolisekopään kanssa, jota on pidetty yhtiön palkkalistoilla pelkästään tämän vuoksi, että häntä voitaisiin käyttää tällaisiin tehtäviin. Eikös Juuan kunnanvaltuustostakin löytyisi sellaisia ”läträkkeitä” joiden puheille Virkkusen lähettämät uhkailijat voitaisiin johdattaa, niin että puhe ei pöydästä loppuisi eikä viini, samalla kun mikään asia ei siitä kuitenkaan lähtisi kirkastumaan. Kunta maksaisi varmaan mielellään tarvittavat soittoruokalat, vaikka itse Värttinä-yhtye pitäisi kustantaa avuksi soittamaan tauotonta taustamusiikkia.

 6. 6

  suolakurkkunen sanoo

  Kun seuraa valtuuston kokouksia, lukee hallituksen päätöksiä ja katselee Sakun blogeja, niin viinaherkkusen toive on täyttynyt. Puhetta on piisannut eikä mikään ole kirkastunut, paitsi kassan pohja. Oletettavasti ministeriö jo tietää, mitä Juualle tehdään, eikä siinä auta edes persujen itsenäisyysjulistus.

 7. 7

  Uuno kuivalainen sanoo

  Rahan puutoksella pelotteloot paraiten veronkiertäjät. Niille sopisi että kunta tekisi vaikka konkurssija ja kuntalaset pantas mieron tielle kohti Helssinkii, romanialaisten kansa kilipailemaani ja kilipailukykyynsä kehittämää hä.

 8. 8

  Ideanikkari sanoo

  Pitäisköhän lähettää kuntaministerille oikein rumia joulukortteja, jos sellaisia löytyy? Pitäiskö vaikka itse väsätä sellaisia jos kirjakauppias sanoo ettei kaupassa ole rumia joulukortteja. Edes muutama tuhat sellaista rumaa korttia, niin auttaisikohan tuo jo mitään. Rumuus kun on katsojan silmissä niinkuin kauneuskin niin ei monisteri voisi ainakaan syyttää ketään muuta kuin itseään sellaisista tervehdyksistä.