Tyhjää lätinää

Kaikki puheet tulevien kuntaliitosten vapaaehtoisuudesta osoittautuivat eilen pötypuheiksi. Heikki Turusen sanoin ne ovat yhtä tyhjää lätinää kuin Rontsan maitohevosen veteen paskantaminen. Sen todisti hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmän hyväksymä luonnos uudeksi kuntarakennelaiksi.

Käytännössä lakiesitys toteutuessaan  pakottaisi lähes jokaisen kunnan osallistumaan kuntaliitosselvityksiin. Selvitysperusteet koskevat kunnan asukaslukua (vähintään 20 000), työpaikkaomavaraisuutta, työssäkäyntiä, yhdyskuntarakennetta ja kunnan taloudellista asemaa. Jos yksikin edellytys täyttyy, niin liitosselvitys on tehtävä. Käytännössä jokin edellytys täyttyy joka ikisellä pienellä kunnalla.

Aikataulukin on kiireinen. Kuntien on annettava lausuntonsa lakiluonnoksesta viimeistään ensi maaliskuun 7. päivänä. Uusille kuntapäättäjille tulee melkoinen kiire perehtyä asiaan ja sanoa siitä mielipiteensä.

Sanoipa kunta lakiesitykseen mitä tahansa, niin liitosselvitykset on aloitettava heti ja jätettävä viimeistään huhtikuun 1. päivänä 2014. Siihen mennessä on siis vastahakoisimmankin kunnan etsittävä kumppani tai useampia riippumatta omista laskelmista ja haluista.

Jos kunta pullikoi vastaan eikä tee esitystä liitoskumppaneista, niin paikalle saapuu pakkonaittaja eli valtion lähettämä kuntajakoselvittäjä.

Vieläkö joku ministeri kehta tämän jälkeen puhua vapaaehtoisuudesta?

Huomatkaa, että en nyt puhu mitään kuntaliitosten tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta. Alan vain saada tarpeekseni kauniista puheista, joilla ei koskaan ole aiottukaan tarkoittaa mitään.

Kommentit (8)
  1. Kuuntelin tänään Sysmän kunnanjohtajan pitkään puhelinhaastattelua Yleisradion ajankohtaisohjelmassa. Marketta Kitkiöjoki annatteli tulemaan, mitä täällä Lapissakin virkamiehenä työskennellyt kuntajohtaja ajattelee vaihtoehdottomuuden tyranniasta. Ei löydä juurikaan hyötyjä niille kunnille, joilla kuitenkin menee jo kohtalaisesti. Hän vertaili tänään, kuinka kävi Elimäelle, joka liitettiin Kouvolaan. Elimäki oli elinvoimainen, en tiedä onko enää. Kitkiöjokea ottaa päähän se, että uudet liitoskunnat rappeutuvat reunoiltaan. Kaikki keskitetään uuden suurkunnan keskustaan.

    http://areena.yle.fi/radio/1743521

    Kitkiöjoen ajatuksia myös täällä:

    http://yle.fi/uutiset/sysman_kunnanjohtaja_pitaa_liitosselvityksia_ajanhukkana/6311702

  2. haiskahtaa pahasti YKn Agenda 21.
    ja sen monilta ala projekteilta jotka eivät kanna samaa nimeä

Kommentointi suljettu.