Jonkinlainen ajatus

Tiettyjen piirien tavoitteena näyttää olevan ilman palkkaa tai minimaalisella korvauksella tehtävän työn lisääminen. Ilmeisesti he eivät aio hellittää ennen kuin kaikki työvoima on ilmaista.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Simolinna patistaa valtiota ja työmarkkinajärjestöjä järjestämään nuorille koulutuspaikkoja suoraan yrityksissä.

Simonlinna haluaa maahan koulutussopimusjärjestelyn, jonka avulla nuoret voisivat saada yrityksissä opetusta työntekoon.

– Nuoret eivät olisi työsuhteessa eivätkä näin ollen normaalien työehtojen piirissä. Sen sijaan nuoret saisivat opetusta työnteossa, oppisivat tekemistä käytännössä ja saisivat kenties jonkinlaista harjoittelijakorvausta, kuvaa Simonlinna yrittäjäyhdistyksen tavoitetta.

Näin kertoi Ylen nettisivujen uutinen. Mitähän tämä Simolinnan visio oikein mahtaa tarkoittaa? Nuoret pitäisi siis lähettää työpaikoille opettelemaan työntekoa jonkinlaisella harjoittelukorvauksella. Miksi yrittäjäjärjestölle eivät riitä nykyiset mahdollisuudet kuten vaikkapa oppisopimuskoulutus? Tai mitä vikaa on palkkaamisessa koeajalle, jolloin työntekijän saa irtisanoa milloin tahansa?

Sehän siinä on tietenkin vikana, että sekä oppisopimuskoulutuksessa että koeajalla pitää maksaa palkkaa. Nyt haluttaisiin uudenlainen järjestelmä, jossa maksettaisiin ”jonkinlaista harjoittelukorvausta”. Korvauksen suuruudesta ei tietenkään puhuta mitään, mutta kaikesta päätellen se olisi todella ”jonkinlaista”.

Erityisen ikävältä tässä ajatuksessa kuulostaa se, että nuoret eivät olisi työsuhteessa. Siinä tapauksessa heihin ei tarvitsisi soveltaa minkäänlaista työsuhdelainsäädäntöä palkan tai vaikkapa työajan suhteen. Jos ensimmäiset kokemukset työelämästä ovat tällaisia, niin mistä ihmeestä kuvitellaan tulevaisuudessa löydettävän motivoituneita työntekijöitä?

Vastaus on, että ei mistään, mutta ei se ole tarpeenkaan. Tulevaisuudessa työntekijöille ei yleensäkään makseta palkkaa, vaan työnteko on jonkinlainen kansalaisvelvollisuus, josta korvaukseksi saa mahdollisesti aterian päivässä.

Tällaiset ehdotukset halveksivat nuoria. Takana näyttää olevan sellainen näkemys, että nuoret eivät osaa mitään eivätkä oikeastaan halua mitään oppiakaan. Siksi heille pitää opettaa työn tekemistä kädestä pitäen.

Ehtymättömältä tuntuu ilmaisen työn keksijöiden mielikuvitus. Jos he käyttäisivät yhtä paljon päätään palkkatöiden lisäämisen keksimiseen, niin tulokset olisivat varmasti kaikille parempia. Vapaaehtoisesta työstä maksettava palkka on edelleen ilmaista pakkotyötä parempi motivoija.

Kommentit
 1. 1

  Arska sanoo

  Eiköhän olisi parasta järjestää maassamme kerralla kunnon rytinä jos sitten loppuisi tuo ainainen kitinä!

 2. 2

  Marko sanoo

  Niin on! Yhteiskunta ei pyöri pelkästään työn tekemisellä, vaan se pyörii rahalla ja kun näissä ilmaistöissä ei raha liiku, niin se ei auta kestävyysvajeeseen. Kyllähän kuka tahansa voi esim. ahkerasti siivota omaa kotiaan ja tehdä työtä, mutta sillä tulee vain puhdasta jälkeä – ei toimeentuloa. Kun saa palkkaa, maksaa myös veroja ja pystyy hankkimaan itselleen hyödykkeitä ja palveluita. Se on se idea – ei pelkkä työnteko!

 3. 3

  sanoo

  Eiks näistä oo kukaan ollu nuori ja alottamassa ekassa työpaikassa? Vai alkoko heidän ”uransa” tekemällä töitä ilmatteeks papan yrityksessä tai jonkun tutun johon pappa hänet sai sijotettua?

  Näitä ihmisiä pitäs ravistella, et muisti palais takasin…

 4. 5

  Alexander Holthoer sanoo

  Parempi idea. Tulkoot yritykset opinahjoihin panostamaan tuleviin työntekijöihinsä opettamalla, resurssoimalla jne.
  Eiköhän me keksitä jonkinmoista korvausta heidän opetuspanostensa vastikkeeksi….? 😀

 5. 6

  sanoo

  noi ”yrittäjät” ei tajua että pienyrittäjän palkka määräytyy duunarin palkan mukaan. jos duunari tekee työn ilmaiseksi, ei kukaan niin hullu ole että yrittäjälle mitään maksaa.

  elikkä tuo palkkojen alennuskierre tarkoittaa myös hintojen alennuskierrettä ja siten kaiken taloudellisen toiminnan loppumista. eli tuosta voi sanoa vain, erittäin typerää puhetta. ja kertoo siitä että puhuja ei tajua edes kapitalismin alkeita. mistä näitä tolloja sikiää?

 6. 7

  Nannu sanoo

  Opiskelijat tekevät myös opintojensa aikana kuukausitolkulla ilmaista työtä työssäoppijoina, eikö sekään kelppaa? Tosin Simolinnan idea taisi olla nimenomaan nuorille, joille ei koulunkäynti maistu. Yrittäjätkö mielellään ottaisivat ilmaisiksi työntekijöiksi niitä, jotka ovat pudonneet jo yhteiskunnan tuilta eli eivät edes opiskele eli niitä syrjäytyneitä?

 7. 8

  esa sanoo

  haluaisimpa tietää miten tälläiset työn ”antajat” meinaisivat sen työ voimansa saada paikanpäälle ?
  nykyiselläänkin näissä palkattomissa töissä matkojen hinnat työpaikalle syövät lompakkoa enemmän kuin
  olla menemättä töihin. eli suoraansanottuna töihin meneminen vähentää käytössä olevaa rahan määrää.
  eli jos olet kituuttanut tähänkin asti niin miten jatkossa jokainen päivä töissä syö säästöjäsi (jos niitä edes on)
  tietenkään työn antajalla ei ole mitään turvaverkkoa jos satut vaikka siellä sahalla kätesi katkaisemaan
  eihä työntekijästä vakuutus maksuja voi maksaa koska se ei ole ”oikeissa” töissä

  tehtaan viereiseen metsään hökkeli kylää kun ei ole varaa maksaa vuokria missään
  mutta töissä on käytävä jos vaikka joskus saisi sen vakipaikan…
  ei näytä lapsieni tulevaisuus hyvältä ei todellakaan.

 8. 9

  Karenssi 2002> sanoo

  Minullekin varmaan löytyisi tällainen ”pennillä” – töihin paikka,helposti.Minulla on ollut töissä kaikesta ikähaarukasta itselläni,ja maksanut heille niinkuin pitää,ja enemmänkin.Joten tuntuu vähän omituiselta kyllä mennä jonnekin töihin mistä ei makseta palkkaa? Onko tämä joku maan tapa nykyään?Mistä ne verot sitten kerätään?Olenko vähän tyhmä vai onko ajatus että verot kotiutetaan jonnekin muualle,ja me ”pennillä” töihin jäämme tänne pitämään tätä pystyssä?Ymmärrän kyllä Suomen Yirttäjiä täydellisesti,työvoiman palkkaaminen ja sen pitäminen maksaa järkyttävästi,siis niin paljon ettei sitä ihan helpolla ymmärrä jollei ole itse siellä palkan maksajan puolella.Ja minä olen ollut siellä joten tiedän.Mutta onko tässä nyt mitään järkeä että ketään ei voi palkata,koska siihen ei oikeasti ole varaa? Eikö yhteiskunnan pitäisi pyöriä verovaroin,vai mitenkä tätä aiotaan pyörittää?Eikai kukaan kuitenkaan niin hölmö ole että kestää ja hyväksyy sen tosiasian että työnantajat häviää pois,jää jäljelle palkansaajat jotka iänkaikkisesti ovat valmiina kiristämään vyötä,koska ei ole muita,ja heitäkin kokoajan vähemmän?Onko muka muitakin jotka suostuvat maksamaan lisää veroa,epäilenpä?

 9. 10

  Karenssi 2002> sanoo

  Huomannut erään asian,valtio ostaa näitä ”palveluita” joissa pääsee ”pennillä” töihin,eli ilman palkkaa on pilvin pimein.Onko siis ideana että valtio maksaa 100% korvauksen kun se ”pennillä” töihin-kaveri menee sinne työpaikkaan harjoittelemaan,itse työntekijälle ei makseta mitään mutta ”palveluntarjoaja” laskuttaa täyden hinnan.Eli esim.A.Työtön automekaanikko hakee ja löytää itselleen ”työllistämis”-paikan kohteesta B. A ei saa mitään korvausta,tai saa max.jotain lakisääteisiä korvauksia,sanottakoon esim. 600eur.”Palveluntarjoaja” laskuttaa valtiota esim. 40eur +alv/h.ja sitä kautta tämä kaikki pyörii,kunnes loppuu rahat.
  Näin äkkisiltään tutkittuna tämä periaate on juuri tämä ja vaikuttaa erittäin kannattavalta liikeidealta,maksaja on valtio.Taidanpa tutkia lisää.