Työtön yrittäjänä

Työttömiä patistetaan kovasti ryhtymään yrittäjiksi. Siinä piilee kuitenkin monia vaaroja, joista ei tarvinne erikseen varoitella. Jos oman alan isot firmat joutuvat irtisanomaan väkeään, niin pienten menestyminen ei liene mitenkään varmalla pohjalla.

Jos uudeksi yrittäjäksi houkuteltu joutuu vuosien kuluttua lopettamaan yritystoiminnan, niin TE-toimistossa voi olle muhimassa melkoinen pommi. Sain tänään vanhaan juttuuni sellaisen kommentin, joka ansaitsee tulla nostetuksi esille:

Ikuinen karenssi on olemassa. Minulla se on jatkunut jo vuodesta 2002 ja ilmeisesti se loppuu viime kesän lakimuutoksen tuoman armahduksen myötä vuonna 2017. Viisitoista vuotta karenssia lienee Suomen ennätys tai ainakin aika lähellä sitä. Asia juontaa juurensa siitä, että vuonna 2002 sain kolmen kuukauden työssäolovelvoitteen, mutta aloinkin sitten yrittäjäksi. Sitä kesti hyvällä pohjalla 10 vuotta, jonka aikana maksoin veroja Suomen valtiolle valehtelematta miljoonan.

Yrityksellä meni vähän huonommin viimeiset kaksi vuotta, joten niitä yrittäjän YEL-maksujakin tuli maksettua minimi. Nyt kun yritys on kokonaan ajettu alas ei minulla ole oikeutta työttömyysturvaan, koska YEL-tulojen tarkastelujakson aikana ei ole riittävästi maksettua omaa turvaa. Kaiken huippu on, että päättivät vielä työssäoloehdon olevan voimassa yhä edelleen.

En ole siis ollut missään työssä ollenkaan. En kyllä menekään, koska velkaa on tästä yrityksestä nyt sen verran, että työhön ei kannatakaan mennä. On käsittämätöntä että voi olla karenssia 2002 lukien, jonka jälkeen on ollut omasta mielestään kymmenen vuotta 24/7 töissä, muttei sitten ollutkaan. Tällainen toiminta ei ainakaan minun kohdalla suurta hurraa-huutoa nostata tällaiselle ns. edistysvaltiolle. Sanotaan nyt näin kauniisti, että lähinnä katkeruutta herättää.

Kymmenen vuoden työ yrittäjänä siis nollattiin täysin ja vanhat synnit kaivettiin esille. Saadakseen työmarkkinatukea tämä entinen yrittäjä joutuu olemaan töissä, työelämävalmennuksessa, kuntouttavassa työtoiminnassa, työharjoittelussa tai koulutuksessa kolme kuukautta. Vain työstä maksetaan palkkaa, kaikki nuo muut on tehtävä ilmaiseksi.

Tämän tarinan opetus lienee, että jos rupeaa yrittäjäksi, niin kannattaa ruveta menestyväksi yrittäjäksi. Sitä varman menestymisen reseptiä ei tosin taida TE-toimistosta saada, mutta sieltä saa varmasti rangaistuksen huonosta menestymisestä.

Kommentit
 1. 1

  JL0 sanoo

  Eikös se ole normaalia nykyään että tehdään konkurssi (jossa siis vedetään sen verran välistä että saadaan uusi mersu ja pesämuna) ja sitten uutta firmaa putkeen, joka taas nostaa tukia ja tekee luonnollisesti taas konkurssin jne..?!? Mun käsittääkseni näitä ”sarjayrittäjiä” ihannoidaan oikein alan lehdissäkin!!

 2. 2

  Marko sanoo

  Tää on taas tätä! Ei voi kuin siunailla. Lakiesityksessä on nostettu uudeksi ja isoksi teemaksi nimenomaan yrittäjyys ja jos se näin menee, niin ei hyvä heilu.

 3. 3

  Karenssi 2002> sanoo

  Voin sanoa että tuo ko.yrittäjä olen siis minä ,ja ihan yhtä firmaa pyörittänyt sen 10-vuotta,palkannut työvoimaa ja itse tehnyt töitä,joka siis ei olekaan työtä.Joten ei ole kyseessä mistään konkurssikeinottelusta.Siis 10 vuotta yrittäjyyttä ei ole työntekoa,se on vain mersulla ajelua – ajattelu sopii sellaisille joilla ei ole käsitystä mitä on yksityisyrittäjyys.Kun on kaikki annettuna yhteiskunnalle niin sitten ilmaiseksi töihin ei kyllä vaikuta kovin oikeudenmukaiselta,jotta saisi edes työttömyyskorvausta.Eniten kismittää että kymmenen vuotta elämästä ei lasketa työnteoksi,vaikka se on sitä ihan reilusti kun vain joku virkamies vilkaisisi edes niitä veroeuroja mitä on kannettu ja revitty selkänahasta,että muilla olisi töitä ja on hyvinvointivaltion kustantanut.Juuri minunlaiset pikkufirmat tätä maata pyörittää,kaikki maksetaan pilkulleen kun ei ole varaa mitään veroparatiisifirmoja perustella.Tässä ei naureta yhtään,eikä ole mersua,saatika pesämunia,ne on jo yhteisessä valtion kassassa.Hyvänä neuvona voin antaa että minkäänlaista yritystä ei kannata perustaa,jollei sitten ole todellakin lompakko sellaisessa kunnossa että se sen kestää,toisinsanoen,jos voitat lotossa,ala yrittäjäksi,muuten älä.

 4. 4

  jarmo sanoo

  Yrittävät minullekin starttirahaa ja vielä kannustaa jatkamaan perheyritystä joka on toiminut 1982 asti ja nyt lopetetaan. Pitää olla nimikin siellä osakkaana, en saanut puoleen vuoteen mitään.
  En ikimaailmassa ala yrittäjäksi ainakaan kirjapainossa, kun menee hyvin, verottaja iskee kunnolla ja huonosti niin mistään et saa mitään Yrittäjän on turha mennä työkkäriin vaikka on maksellut mitä, koko TE-toimisto on lopetettava, turhaan imevät veronmaksajien rahoja.

 5. 5

  Karenssi 2002> sanoo

  Tuohon voisi sanoa että säästävät veronmaksajien rahoja,mihin ne sitten säästetään on varmaan ihan jo toinen juttu.Varmaa on ainakin ettei kenenkään työllistämiseen,tai sanotaanko sitä jotenkin hienommin?Minkäänlaista tietotaitoa en ole TE-keskuksessa havainnut,ainahan voi valittaa muttei jaksa, kun alat valittamaan niin edessä on satoja sivua paperia ja vuosien taistelu,jolla voi sitten perätä ”oikeuksiaan”.Vastassa on sellainen byrokratia että jää Venäjäkin kalpenemaan.On tätiä ja setää,kenelläkään ei minkäänlaista tietotaitoa,mutta paperia tulee jos tätäkin alkaisin prosessoimaan,muutaman vuoden prosessi ja kaikki oikeusasteet kun kävisin läpi,arvaukseni on että tulee 500 sivua.Positiivista tuossa tietenkin olisi että olisin työllistävänä osapuolena taas,ja siten edelleenkin tukisin pitämään jokusen virkamiehen/naisen leivässä kiinni.Olisi ihmisarvoa kun voisi sanoa olla taas mukana,täyspäiväisesti työllistämässä!Mitäs tekee ne kaverit jotka työllistin?Nehän luultavasti istuu mukavasti kotona ja nauttii työttömyysturvaa,varmaan ihan omissa kodeissaan.Onko se nyt oikeudenmukaista että itse työllistäjällä ei ole sitä kotia enään,eikä ole työttömyysturvakaakaan??Ja siis ihan lain mukaan vuoteen 2017 odotella sitä 600eur. perusturvaa.Siis jos olen elossa.En itse tajunnut aikoinaan hakea starttirahaa,mutta eiköhän siitäkin joku pykälä synny kohta että se katsotaan raskauttavaksi,joten onnea vaan.Mulla on vielä melkein 5-vuotta odottamista…mitäköhän tekis..

 6. 6

  Karenssi 2002> sanoo

  Lisään tähän vielä sellaisen pikku detaljen joka varmaan on tullut jo joillekin ehkä tutuksi.Esim.asumistukea haettaessa ei voida hyväksyä 0Eur.Koska se ei ilmeisesti ole mahdollista.Eli Suomeksi sanottuna,tulot eivät voi olla koskaan nolla euroa,ne ovat aina min.työmarkkinatuen määrä….Olen tästä koittanut taistella,mutta aika laihoin tuloksin,yksi aste vie aina yhden vuoden,joten kerkeää asumaan sillan alla ja siihen mennessä ei ole enään mahdollisuuksiakaan valittaa,saati printata suuria vastineita,taikka olla asiasta enään sen enempi kiinnostunut muutenkaan.

  2.1 Pysyvän kuukausitulon määrittely tulojen vaihdellessa

  Asumistuen tulokäsitettä ehdotetaan täsmennettäväksi niissä tilanteissa, joissa ruokakuntaan kuuluvan henkilön kuukausitulot vaihtelevat. Asumistuen saajien tulot muodostuvat usein eripituisista työssäolo- ja työttömyysjaksoista. Tällöin pysyvä kuukausitulo joudutaan arvioimaan pitemmän ajanjakson keskiarvona. Keskiarvotuloa määriteltäessä työelämässä mukana olevalle tai yritystoimintaa harjoittavalle on tarpeen arvioida vähimmäistulo myös tuleville kuukausille.

  Lakiin ehdotetaan lisättäväksi säännös, jonka mukaan kuukausituloksi voidaan arvioida vähintään työmarkkinatuen suuruinen tulo, jollei voida osoittaa, että henkilöllä ei ole mahdollisuutta hankkia vastaavan suuruista tuloa.

 7. 7

  jarmo vilponen sanoo

  hmm .. se työllistämissuunnitelma ja yrittäjän aktivointisuunnitelma?
  Asiakaslähtöisyys ja ”yrittäjälle tärkeät asiat” ovat aktivointisuunnitelmassa moniammatillisesti (ainakin sossu mukana) toteutettavaa toimintaa. Miten TYP voisi auttaa mua vajaakuntoisena yrittäjänä, joka on perusvapauksissa (sijoittautuminen) saanut rikostuomion Vapaamuurarituomarin ylimielisellä käytöksellä ja ilman asiamiestä jne.?
  Eikös Saku (muutkin) tää sijoittautumisvapaus on perusoikeuksia (oikeus harjoittaa elinkeinoa, ammattia jne.) ja silloin perustuslain kanssa ristiriidassa oleva tuomio tulisi purkaa ja asiat pitäisi saada erityistuomioistuimeen. Käsittääkseni yksilöiden perusoikeuksia tulee noudattaa kaikissa viranomaisissa ilman, että niitä erityisesti pitäisi pyytää tai vaatia orgaanilta?
  Mulla on ainakin lähtökohtaisesti halu edelleen työllistyä yritystoiminnassa ja kun kommandiittiyhtiössämme oli vielä aikeissa muuttaa yritys puolison vastuulle ja mun piti jäädä vajaakuntoisuuteni vuoksi vähemmälle työlle, niin kuka ja miten helkutissa tulisi toimia jotta saisi asiat määräävän markkina-aseman arviointiin ja vahingonkorvauskäsittelyyn syrjivän motiivin vuoksi myös? (näytöstä ei ole puutetta sitä riittää ja kuvan + äänen kanssa, jos kyllä paperillakin)

 8. 8

  Jokunen sanoo

  Herra yrittäjä, etkös sinä tulottomana saa saman rahan sossusta, kuten kaikki muutkin tulottomat? Ihan samoista verorahoistahan ne tulee, sai sitten Kelasta taikka sossusta miniminsä.
  Tää hammashuollon uusi palvelusetelisysteemi on tosi vinkeä. Sain juuri setelit, hoidon omavastuu tekisi halvimmillaan noin 800 euroa…Sitten ne sanoo, että ”saat nämä setelit, että pääsisit hoitoon nopeasti, koska olet akuuttipolitilas”. Mikä potilaalle tarkoittaa, että käteistä on lyötävä tiskiin monta sataa lyhyen ajan sisällä. Kalleimman paikan mukaan hoitoni omavastuu tekisi noin 2000 euroa.
  Hip hei.

 9. 9

  Karenssi 2002 > sanoo

  Samaa rahaa ei saa sossusta,ne kun eivät hyväksy esim. kuin jonkun heidän katsomansa kohtuullisen vuokran,eli jos asut liian kalliissa asunnossa niin se on oma häpeäsi.Laskin että joka kuukausi minulta suoraan pimitetään 250eur .Se on vuodessa aika paljon rahaa,jonka kyllä haluan takaisin.Hyvänä neuvona ovatkin antaneet että muuta edullisempaan asuntoon,miten se sitten hankitaan on eri juttu.Sanoivat myös että jos joudut pihalle asunnostasi,heillä ei ole mitään velvoitetta hankkia uutta asuntoa.Siinä tietenkin säästyisi monet eurot kun asuisi sillan alla,niitä kultaakin arvokkaampia veroeuroja.Hyvä puoli on tosiaan se että nyt on varaa mennä hammaslääkäriin tms.ja voi sairastaa kaikki sairaudet,ennen ei ollut,nyt on varaa.Ja jos on akuutti hätä,niin voit mennä vaikka yksityiselle,ei hätää,valtio maksaa.
  Mutta joku roti tässä pitää olla,olenkin alkanut nyt valittamaan,aikaa kun on.Valitan ja katson tuleeko oikeus ,ja jollei tule oikeus niin valitan taas.Kai tässä nyt jonkunlainen järki sentään pitäisi olla.Vai onko?

 10. 10

  Karenssi 2002 > sanoo

  Mikä yrittäjän työllistämis tai aktivointi? En ole sellaisesta kuullutkaan,minulle lyötiin lappu käteen ja sillä selvä. Mene ja koita pysyä hengissä.
  Sossu taas aktivoitui niin että alkoi kyselemään että mikäs tässä kaverissa on vikana,selvitä.Selvitin,ja vastauksena tuli että ”antaa olla toistaiseksi kuin nyt” Ei aiheuta toimenpiteitä…mitäköhän ne toimenpiteet sitten ovat tullakseen? Tuleeko virkatäti tutustumaan ja kertomaan että nyt olisi aika ryhdistäytä ja elää kuin muutkin ihmiset,ja edelleenkään ei ole koskaan missä mainittu että ”hei tuo kaveri on tehnyt paljon yhteiskunnan hyväksi,jeesataan sitä ” Ei maar.Päinvastoin,katsotaan kauanko se kestää.Ei näistä sossuista sun Kelasta ole mitään apua olemassakaan,lähinnä saa esittää kritiikkiä ja sitten lyödään luukut kiinni kun know how ei riitä vastaamiseen.Suoraan sanottuna täydellistä paskaa joka vielä maksetaan veronmaksajien rahoilla.Tästähän heräsi kysymys että missä nämä TE – KELA -ja Sossu -virkaihmiset oikein koulutetaan? Onko olemassa erityinen Suomen salainen opisto,vai otetaanko heidät vaan kadulta tuosta noin vain iman sen suurempaa meriittiä kuin että osaa lausua lakipykäliä ulkoa ?

 11. 11

  sanoo

  Missäkö työkkärin kukkahattutädit koulutetaan? Eivät he tarvitse koulutusta. Mollin sivuilla on haettu työvoimavirkailijoita vaatimuksella: ”Ei mitään erityisiä taitoja”.

  Se, että Suomessa lytistetään yhden hengen yritykset alkuunsa ja heitä rangaistaan vielä konkurssin jälkeenkin kieltämällä heiltä työttömyysturva, on yksi polttavimpia epäkohtia täällä. Verratkaapa Australian tilanteeseen. Siellä toiminimen rekisteröineellä on oikeus osittaiseen työttömyysturvaan, kunnes oma yritys tuottaa tarpeeksi elämiseen. Yhden hengen yrityksen tulo, yrityskulujen jälkeen, lasketaan henkilön verotettavaksi tuloksi, kuten mahdollinen palkkatulo, korkotulot, tekijänpalkkiot ja muut tulot ja niistä maksetaan tulovero, JOS tulot ylittävät $18 000, eli noin 14 000 euroa vuodessa. Suomessa peritään 20% vero minimityöttömyysavustuksesta.

 12. 12

  Maria sanoo

  Minulla tällä hetkellä kiva tilanne tuon y-tunnuksen kanssa. Toimin yksityisenä elinkeinonyrittäjänä 2010-2012, minulla oli peräti yksi asiakas; tein opastushommia. Loppuvuodesta 2012 päätin pistää pillit pussiin, koska ainokainen yritysasiakkaani teki konkurssin edeltävänä vuonna enkä niin intohimoisesti yrittänyt, että olisin hakenut uusia asiakkaita. Lähinnä siis hommasin tuon tunnuksen ”olosuhteiden pakosta” saadakesni edes vähän lisäansioita.

  Nyt sitten olen vakituisessa työssä, josta minut osa-aikaistettiin tämän vuoden alkupuolelta. Te-toimisto pyysi kertomaan, mikä on y-tunnuksen tilanne. Ok. Toimitin veroviraston leimalla varustetun tulosteen ytj:n sivuilta (verovirkailija vakuutti sen riittävän todisteeksi) te-toimistoon. Parin päivän jälkeen sain selvityspyynnön, jossa kysyttiin mikä on ly-tunnukseni tilanne tällä hetkellä. Siis mitä?! Toimitan heille paperin, jossa lukee selvästi, että toiminta päättynyt 11/2012 ja silti he haluavat minulta selvityksen asiasta. Mitä minä voin selvittää? Kirjoitin vastineen, että tilanne on se, ettei ole tilannetta, koska toiminta päättynyt kuten aiemmin toimittamasta todistuksesta käy ilmi.

  Ovat nyt pari viikkoa käsitelleet paperia, käytännössä se siis lojuu jonkun virkailijan pöydällä odottaen käteen nostamista. Sen jälkeen se vielä mennee neuvostolle, joka käsittelee sitä jälleen useamman viikon. Samaan aikaan minä saan osa-aikaisesta, minimituntisesta työstäni, pari sataa euroa palkkaa kuukaudessa. Työttömyyskassalta en saa soviteltua päivärahaa, koska eivät tietystikään voi tehdä päätöstä ilman te-toimiston päätöstä. Eikai siinä, mitä nyt asuntolaina pitäisi maksaa ja elääkin jollain. Ehkä ostan pitkät nahkasaappaat,, verkkosukkahousut ja lähden kadulle tienaamaan. Ai niin, mutta siitäkin pitäisi tehdä selvitys sitten te-toimistolle…