Totta vain toinen puoli

Ajankohtainen kakkonen kertoi eilen illalla, että kunnat maksavat ihan turhaan sakkomaksua Kelalle, koska eivät täytä työllistämisvelvoitettaan. Ensin toimittaja nosti rehvakkaasti pankista 700 euroa eli työttömän saaman työmarkkinatuen verran ja jakoi rahat kahteen osaan. Se toinen osa kuvasi määrää, jonka kunta joutuu maksamaan osuutenaan pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuesta.

Juttuhan lähti pieleen jo alkumetreillä. Työtön ei saa työmarkkinatukea 700 euroa puhtaana käteen, vaan siitä maksetaan 20 % veroa. Käteen jäävä summa on suunnilleen 540 euroa.

Sitten seurasi kuntapäättäjien haastatteluja ja asiantuntijoina toimivat veteraanipoliitikko Marjatta Stenius-Kaukonen ja työministeri Lauri Ihalainen. Stenius-Kaukonen todisteli, että jopa tunnin kestävä työllistäminen viikossa vapauttaa kunnan sakkomaksusta ja Ihalainen patisteli kuntia työllistämään enemmän.

Koko jutussa oli totta toinen puoli eli kuntien maksuosuus. Laki määrää, että jos kunta ei järjestä kuntouttavaa työtoimintaa, niin se joutuu maksamaan puolet pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuesta. Jos työtoimintaa järjestetään, niin kunta vapautuu tästä maksusta. Sitä ei toimittaja tiennyt, että säästämisen lisäksi kunta ansaitsee tällä kuntouttavalla työtoiminnalla 10.09 euroa jokaisena päivänä jokaisesta kuntoutettavasta pitkäaikaistyöttömästä.

Kuntatalouden kannalta juttu oli siis totta, mutta muuten kaikki käsitteet menivät jopa asiantuntijoilla iloisesti sekaisin. Stenius-Kaukonen ja Ihalainen puhuivat koko ajan työllistämisestä, vaikka kuntouttava työtoiminta on ilmaistyötä. Kuntoutettava ei saa palkkaa, vaan pelkän työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä ruokarahaa. Jos henkilö on saanut karenssin eli menettänyt työmarkkinatukensa, niin hän joutuu kuntouttavaan työtoimintaan toimeentulotukea vastaan.

Mitä tämä kuntouttava työtoiminta on? Se voi olla ihan mitä tahansa mitä kuntien palkkaamat työvalmentajat keksivät sen olevan. Se voi olla joulukoristeiden askartelua kahvipusseista tai vaikkapa Sipoon ja Iin malliin Matkahuollon toiminnan pyörittämistä. Pahimmillaan se voi olla Juuan malli, jossa kuntoutettavat purkivat useita tiilirakennuksia käsipelillä.

Työllistämistä tämä touhu on vain tilastojen siivoamisen kannalta. Kuntouttavassa työtoiminnassa oleva ei ole viralliseti työtön, joten tilastot kaunistuvat ja kunta saa selvää rahaa. Ei siis ole mikään ihme, että näitä työvalmentajia alkaa olla vähän jokaisessa kunnassa keksimässä jotain tekemisen tynkää työttömille. Kuntoutuksen kanssa tällä kuntouttavalla työtoiminnalla ei ole mitään tekemistä, koska lain mukaan siihen kelpaa vain täysin työkykyinen. Sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitsevat ohjataan niiden pariin jo alkuvaiheessa ja kuntoutettaviksi he kelpaavat vasta työkykyisinä.

Kuntouttavaan työtoimintaan voidaan määrätä kuka tahansa pitkäaikaistyötön jopa 24 kuukauden ajaksi työmarkkinatuen menettämisen uhalla. Kun tuki on mennyt, niin kuntouttavaan työtoimintaan määrätään 12 kuukautta toimeentulotuesta elatuksensa saanut. Hän joutuu sitten olemaan kuntouttavassa koirakoulussa karenssinsa ajan toimeentulotuella.

Tämä on sitä Stenius-Kaukosen ja Ihalaisen peräänkuuluttamaa työllistämistä. Työtä kyllä tehdään, mutta palkkaa ei makseta. Toimittajat saisivat virallisen totuuden kuuntelemisen sijaan perehtyä aiheeseensa vähän paremmin.

Kommentit
 1. 1

  Teppo Palmroos sanoo

  Tuo tietämättömyys on jotenkin huolestuttavaa. Luulohan ei ole tiedon väärtti.

 2. 2

  Teppo Palmroos sanoo

  Eikä täällä Huittisissakaan kaupungin päiväkeskuksessa tehty yhtään mitään. Luettiin lehtiä 4 tuntia päivässä ja sehän se vasta tylsistytti. Ei kai pitäisi valittaa mutta kun koko ajan tuli mieleen elokuva ”Yksi lensi yli käenpesän”. Jos muuten oltiin ”syrjäytyneitä” niin tuolla tuntui että ollaan eristettyjä. Otin karenssin, on helpompi olla.

 3. 3

  sanoo

  ”Tämä on sitä Stenius-Kaukosen ja Ihalaisen peräänkuuluttamaa työllistämistä. Työtä kyllä tehdään, mutta palkkaa ei makseta. Toimittajat saisivat virallisen totuuden kuuntelemisen sijaan perehtyä aiheeseensa vähän paremmin.”

  Ja VARSINKIN politiikot, jotka näitä lakeja määräilee. Ihmettelen suuresti Stenius-Kaukosen tietämättömyyttä, tuntuu tosi välinpitämättömyydeltä.

  Meidän kunnalla oli vuonna 2011 18 eri työ- tai työharjoittelutoimintaa ja mukana näissä ”orjatöissä” oli 296 henkilöä 15 000 kunnan asukkaasta. Mm. nk. luonnonhoitojoukkue (naturvårdslag) öljysaanerasi rantoja suuren öljyvuodon jäljiltä. Muutenkin he siivoavat rantoja, raivaavat metsiä kunnan ja yksityisten metsissä.
  Mielenkiintoista on nähdä tämän vuoden raportti.

  Olen ollut kuumilla kunnantyöntekijöiden ammattiliiton kanssa (sos.dem); he ovat hyväksyneet nämä toimintamuodot, mutta vielä ei ainakaan hoitoalalla eikä kouluissa ole näkynyt tätä toimintaa (ennenkuin sain häneltä vastauksen, sain lähetellä sähköposteja ja soitella puolen vuoden ajan!). Tosin mielenkiintoista on, että kesällä työskennellessäni kunnanalaisessa hoitokodissa, sinne tuli kunnan virkamies työvoimaosastolta kahden ihmisen kanssa näyttäen heille osastoa. Paikallaoloniko sai hänet hätkähtämään vai miksi näiden ihmisten tulosta osastolle ei tullut mitään?
  Mielestäni me voimme vaikuttaa aika tavalla jos olemme kärryillä asioista ja osaamme reagoida ja argumentoida oikein.

 4. 4

  jarmo sanoo

  Kun nimi on kaupparekisterissä, menee vielä kiinnostavammaksi. Nyt menee 30 % veroa pelkästä työttymyyskorvauksesta ja tulee vielä veronpalautuksia. Hankittava todistuksia ettei todellakaan jää centin centtiä itselle.
  Jos lykkäävät karenssin, tuntuu siltä että joudun kohta maksamaan ollessani työtön, ei TE-toimisto saa pakottaa sellaiseen työhön jonka lääkäri on kieltänyt. Vaikka olisi selvät säännöt, tekevät mitä huvittaa. Pääsisi eroon koko työvoimatoimistosta, mitään hyötyä ei ole ollut, päinvastoin.
  Nämä ovat kuitenkin yksilöitävissä olevia asioita ja on oltava tarkkana, yhden virkailijan päätös tuntuu olevan lopullinen päätös, turhaa paperisotaa, sotikoon keskenään.
  Työstä on maksettava palkka, saavathan ne virkailijatkin työttömien varjolla ja kehtaavat esittää vaikka mitä, leimaisivat vaan kiltisti sen leiman kunnes löytyy todellinen työ, saa taas taistella asian kanssa.
  Huvitti kun uutisissa oli että työttömyys on laskenut tänä vuonna, uskovatko ne itsekin tuohon? Pakkotyö on pakkotyötä ja se ei ole pakollista, ei nälkään kuole vaikka ei niihin menisi. Kiristämistä ja tämä hallitus oikein ylistää koko toimintaa.

 5. 5

  Marko sanoo

  Sakari, tässä on nyt sellaista asiaa, josta kiitän ja kumarran!!! Tavallisilla ihmisillä istuu lisäksi lujassa se käsitys, että nämä ihmiset saisivat palkkaakin. Olen sellaisia väitteitäkin kuullut, että olis ilmanmuuta selvää että kyllä ne liitot siitä huolehtii että jokainen jotain palkkaa saa. EIVÄT NÄY HUOLEHTIVAN!

 6. 6

  Pentti Toivanen sanoo

  Saku on taas ottanut kantaa todella suureen epäkohtaan. Tosin aihe on aiemminkin esillä ollut, mutta se ei tee siitä vähemmän tärkeää. Nostanpa miehelle hattua entistäkin korkeammalle kun sattuu vastaan tulemaan…:)

 7. 7

  Orja sanoo

  Täällä Huittisissahan toi 24 kk ei edes riitä, vasta eläkkeelle pääsy vapauttaa. Surkeaa.

 8. 8

  Mirja sanoo

  Työmarkkinatuki on tällä hetkellä 501 euroa ja muutama sentti päälle/netto, jos huollettavia lapsia ei ole. Minä en tosin saa sitäkään, kun hommasin keväällä 2011 orjatyöstä kieltäytymällä ikukarenssin (5kk:n työssäoloehto) Sen jälkeen olen elellyt toimeentulotuella plus pienellä asumistuella. Sitäkin toimeentulotukea leikataan -20% ja välillä, kun työkkäri tarjoaa edelleen orjahommia ja kieltäydyn, niin sossu rokottaa pari kuukautta kerrallaan toimeentulotuesta -40%. Laihimpina kuukausina kitkuttelen alle 280 eurolla.

  Vähän siis on ollut pakko saneerata menoja! Mutta elossa yhtäkaikki, eikä perkiksi anneta. Täytin juuri 58v, joten ”eihän tässä enää ole kovin montaa vuotta eläkkeeseen”.