Rankkaa siivousta

Jos minä sanon, että joku on juoppo, joku toinen hullu ja kolmas juoppohullu, niin se paljastaa vain minun ikävän asenteeni eikä sillä ole mitään juridista merkitystä. Kun näin sanoo TE-toimiston virkailija, niin seuraukset voivat olla arvaamattomia.

Aamulehden mukaan Tampereen TE-toimisto on viime kesäkuusta lähtien ohjannut päihde- tai mielenterveysongelmaisiksi epäiltyjä sosiaalitoimen piiriin. Amatööridiagnoosin tekee TE-toimiston virkailija, jonka koulutus voi olla ihan mitä tahansa. Lääketieteellistä koulutusta tuskin on kenelläkään tavallisella työvoimaneuvojalla.

Nyt joku sanoo, että näin pitää toimiakin ja TE-toimisto ohjaa henkilöitä ihan oikeaan paikkaan. Se on totta, mutta arvion tekee väärä henkilö, keinot ovat väärät ja ne johtavat ikävään tilanteeseen.

TE-toimiston päätökset pannaan täytäntöön välittömästi, joten tämän ties mihin perustuvan arvion seurauksena työtön työnhakija menettää työttömyysetuutensa heti.  Hän joutuu hakemaan kunnan myöntämää toimeentulotukea, mutta siitä huolimatta hänen on oltava TE-toimistossa työttömänä työnhakijana. Jos hän ei ole, niin toimeentulotukilain mukaan hänen tukeaan alennetaan 20 %. Vasta oikean lääkärin työkyvyttömyyslausunto vapauttaa hänet työnhakuvelvollisuudesta. Sen saaminen taas saattaa kestää vaikka kuinka kauan ja sen ajan tämä alkoholistin tai mielenterveysongelmaisen leiman saanut riippuu löysässä hirressä. Työkyvyttömyyden toteamisestakin on vielä pitkä matka eläkkeelle.

Tampereen TE-toimiston menettely on rankalla kädellä tapahtuvaa siivoamista, jolla työttömyystilastoja kaunistetaan. Sosiaalitoimen asiakkaaksi ohjattu katoaa työttömyystilastoista, vaikka hänellä onkin ilmoittautumisvelvollisuus. Hänet siirretään ryhmään, jolle ei koskaan tarjota työtä tai työllistämistoimenpiteitä ja Kelalle kuuluvat työttömyysetuuskustannukset muuttuvat kunnan maksamaksi toimeentulotueksi. Valtio säästää kuntien kustannuksella.

Lisäksi tämä siivous tapahtuu sellaisella menetelmällä, että taitaisi pitää puhua virkavallan anastamisesta tai valelääkäreistä.

Kommentit
 1. 1

  rainer rajakallio sanoo

  Saku, hiljennä hiukan tahtia. Mä en kerkiä värkätä omaa blogiani kun kaikki aika menee sun osuvien ajatustes kehumiseen. Niinkuin nytkin-jokaisella meistä on tuttavia, jotka ovat tuohön myllyyn joutuneet ja olen varma, että joku meistäkin on sen kokenut. Oletko saku koskaan ajatellut, että kokoaisit näistä eräänlaisen nettikirjan tai vaikka ihan printatunkin. Olisi menaan monelle hyötyä.

 2. 2

  sakutimonen sanoo

  Rainer: Kun juttu on tulollaan, niin se tulee… Enpä taida jaksaa ruveta kokoamaan kirjaa, kun en enää itsekään muista mitä kaikkea olen kirjoittanut. Pitäisi olla kustannustoimittaja tai ainakin sihteeri siihen hommaan.

 3. 3

  Petri Piiparinen sanoo

  Olenpahan itekin miettiny tän päivää, et ny mennään kovaa, ja ihan liian kovaa…. ja siis niin päin mettään notta!!! En halua olla pahanilmanlintu… mut kuinkahan kauan täs menee, kö meil on taas kaks jonoa? Säästetään / ei säästetä….??????

  Tää Tampereen homma tuntuu aikas rajulta. Mahtaakohan nua siellä töissä olevat tajuta ees itekkään, notta mihin ovat joutuneet?

 4. 5

  leo sanoo

  Toi pitäs tutkii mikä on takana, aletaanko kaikkein huonoimmassa asemassa olevia heitellä minne sattuu, kun eivät pysty puolustautumaan . Aikaisemmin oli 0900 ja 0800 luokat, jolloin mitään palvelua ei saanut, mut nyt virkailijat sano ettei niitä käytetä. Muuten virkailijoiden asema vuoden alusta nousee arvoon arvaamattomaan, kun valitukset eivät mene enää maallikkoelimen käsittelyyn vaan ne käsittelee virkamies eli turha valittaa karenssistaan enään. Tämä toimisto tomahti silloin kun siitä tuli elinkeinottomuustoimisto ja sen tehtäväksi jakaa tätä elinkeinottomuustukea. Nyt homma on niin että tytöömyyteen varatut varat menevät vallan muualle kuin työttömille.

 5. 6

  sanoo

  Eiks valelääkärinä työskentely ole rikollista? Ilmoitus vaan poliisille ja jos se ei auta on olemassa EU-tuomioistuin.

 6. 7

  anonyymi sanoo

  Työttömyyttä ja kaiken kattavaa byrokratiaamme on helpompaa ymmärtää ja sietää JOS on valmiudet hyväksyä näkemänsä ja kokemansa, -ja ennekaikkea valmiudet hyväksyä olemassa oleva faktat ja tekemään johtopäätökset siitä mitä kaikkea onkaan itse omalla kohdallaan valmis uhraamaan tämän positiivisella syrjinnällä keulivalla sosiaalisen markkinatalouden hyväksi.

  Jos vertailee työelämän palkkoja ja pelisääntöjä yleisemmin niin lienee helppoa huomata ettei markkinatalouden pelisääntöjä ole tarkoitettukaan sovellettavaksi tasapuolisesti kaikille. Ei sinne päinkään, -riskit, laskut ja kaikki vastuu on ulkoistettu niille epätoivoisille jotka suostuvat tähän kaksilla korteilla käytävään epäreiluun kuppaukseen. Rikkaiden yksityishenkilöiden omistamien zombipankkien hengissäpito ja niiden ongelmien säännöllisesti toistuva sosialisointi veronmaksajille kirkastaa kaksilla korteilla pelattavaa epäreilua kuvaa entisestään. YLE-vero kaikessa huvittavuudessaan kuvastaa loistavasti ko.markkinataloutta! Tässä meillä on kaikkialla suuna päänä paasaava totuuden torvi joka tietää miten markkinataloudessa eletään ja pärjätään!

  Byrokratiamme pulskan suojaisa ja hyvinvoiva askartelu tässä itse omaksi työkseen luomassaan määräysten ja anomusten sokkeloisessa lupalabyrintissä paljastaa että markkinatalouden sijaan elämme pikemminkin jossakin hyvin omituisella ja sairaalla tavalla kieroutuneessa ”positiivista syrjintää” soveltavassa, -itse itseään omilla sekavilla ja osin ristiriitaisilla byrokraattisilla määräyksillään tärkeäksi tekevässä sosiaalisessa markkinataloudessa. Kaikki riskit, laskut ja kaikki vastuu on ulkoistettu niille jotka suostuvat tähän kaksilla korteilla käytävään epäreiluun kuppaukseen.

  Elämme systeemissä jossa hyvinvointi jakautuu tasan sen mukaan miten hyvin olet itse onnistunut sijottautumaan ”positiivisella syrjinnällä” keulivaan byrokraattiseen yhteisöön. Eli kuinka onnistumme pääsemään julkishallinnon suojaisiin leipiin. Tälle positiivisella syrjinnällä keulivalle sosiaaliselle markkinataloudelle byrokratia itsessään on kuin suunnaton pääomien järvi, -järvi joka muodostuu lukemattomista joista ja puroista. Kaikki kostonhimoista sadismia muistuttavat verotuskohteet ovat kuin uusia kanavia, ojituksia tms. joilla saadaan lisää uutta vettä tähän byrokratiaamme jatkuvasti pulskistavaan yltäkylläisyyden järveen. Byrokraatit valvovat mustasukkaisesti ja vaivojaan säästelemättä veden jatkuvasti yltyvää virtaamista. Jokainen veroalamaiselle sysätty sakkolappu lisää virtausta ja jokainen konkurssiin huiputettu yrittäjä aiheuttaa kollektiivista tyydytystä ja vahingonilosta kumpuavia riemunkiljahduksia kaikkialla järviseudulla. Seuraahan siitä usein jopa sukupolvia kestävä velkaloukko, kaukaisia perintöjä ajallaan rokottava vuolaan tasainen pääomien virta.

  Kaikki haluaisivat julkiselle sektorille, ihan kaikki, tämä siitäkin huolimatta että kaikki se on todellisuudessa räätälöity vain tietylle väestönosallemme. Silti kaikki muutkin haluaisivat pystyttää mökkinsä ja perustaa koko elämänsä ja elantonsa tämän yltäkylläisyyttä pursuavaan pääomien järven turvallisille rannoille, -elää siellä ihan niinkuin siellä ollaan elelty aina ennenkin, ilman huolen häivää. Halu ja tahto päästä osalliseksi tämän järven antimista, lähentelee orgastista pakkomielteisyyttä, eikä suinkaan mikään ihme kun ymmärtää minkälaisessa sadistisen mielipuolisessa pykäläruteikossa kaikki muut, järven elämästä osattomaksi jääneet joutuvat rämpimään.

  Se miksi byrokratia on näin äärimmäisen monimutkainen, johtuu juuri siitä, että silloin siitä voidaan kupata suunnattomia pääomia ulos, ilman että kukaan huomaa mitään. Suunnattoman laskutuksen sekamelskaan voidaan kätevästi piilottaa vaikka mitä. On harhaluulo, että ”hyvinvointiyhteiskunta” tarkoittaisi yhtään mitään muuta kuin byrokratian hyvinvointia. Tavallinen kansalainen on vain se elinvoima, josta tuon parasiitin elinvoima imetään, uskokaa pois, viimeiseen verenpisaraan asti.

  -Kun tilanne on edellä kuvattu, voitaneen nähdä että byrokratia on lähinnä vain elinkeino byrokratiassa työskenteleville. Tarkoitus ei suinkaan ole mikään yhteiskunnan funktionaalisuus, vaan kyseessä on vain ja ainoastaan elinkeino, missä yhteiskunnan funktionaalisuus on vain kosmeettinen motiivi. Siinä missä esim. yritystoiminnassa joutuu miettimään oikeasti toimivan konseptin, tuolla järven rannalla riittää ainoastaan idea, mitä haluaisi pakottaa muille ihmisille omaksuttavaksi. Ja se ideahan voi olla aivan mitä tahansa, kuten ”kokonaan autoton sukupolvi” tms. täydellisen älyvapaata. Ideat mitä siellä muodostetaan kun on ihan oikean oikeasti suoraan lastensaduista. Saduista, joiden tarkoitus oli varoittaa lapsia ennen vanhaan juuri näistä kehityskuluista.

 7. 8

  tre sanoo

  Tampereen kaupunginvaltuuston kokous 19.11.2012, ihmeen pitkä viive ollut youtubeen tuomisessa kun vasta nyt 28.11..
  Pitkä tallenne on, mutta kovin monessa kohtaa jauhetaan työmarkkinatuista, sakkomaksuista, kiireestä saada kaikki työttömät töihin (minne?) sekä jonkun työpajan hallituksen miehen valitusta miten heille ei ole toimitettu niitä työttömiä töihin.. huokaus.

 8. 9

  sanoo

  Tapaus Helsingin mummo, yksinäinen vanha rouva

  Olette täysin oikeassa. Jos elätte täysin työttömyyskorvauksen varassa, taikka saatte toimeentulotukea, niin sillä ei kyllä pitkälle nykyään pötki. Sopii kyllä kokeilla itse sitten miten tulee vuodesta toiseen toimeen jatkuvasti perusosalla, kun sillä on maksettava kaikki kulut, vaatteet, henkilökohtainen puhtaus, parturi, hammaslääkärissä käynnit, terveyskeskusmaksut puhelin ja televisiolupakin pitää olla. Siitä sitten pitäisi vielä harrastuksiin jäädä jotain, mutta ei kyllä jää, jos on vielä lapsia elätettävänä ja mies samassa tilanteessa.
  Esimerkiksi toimeentulotuki on nykyään liian alhainen. Kysynkin mitä sillä saa, ei oikeastaan se riitä edes kunnolla ruokaan kuukaudessa. Varsinkin jos on alaikäisiä pieniä lapsia useampi, niin menot ovat aina suuremmat. Pelkästään vaipat jo maksavat aika paljon. Meidän yhdistykseen Jätkäsaaren Lyhty ry:n tulee miltei päivittäin puhelin soittoja, useita jopa pelkästään Helsingistä päin, missä pienituloiset eläkeläiset, köyhät vanhukset kyselevät ruoka-avustusta meiltä. Kun jossain lehdessä oli mainittu ruokaa jakavan yhdistyksen nimi ja mummot soittavat sitten numerotiedusteluun hädissään. Muistan erittäin hyvin yhden tapauksen ennen joulua, kun soitti yli 86 -vuotias vanha rouva, mummo, lievästi liikuntakyvytön. Hän pyysi aluksi hyvin ystävällisellä äänellä: jos pystyisitte tuomaan vaikka pienen muovipussillisen jotain ruokaa hänelle kotiin Punavuoreen, kun liikkuminen rullaattorilla on niin hirveän hankalaa, varsinkin näin liukkaalla ja sateisella kelillä. Silloin kyllä tuli minulle melkein itku silmääni, kun kuuntelin rouvaa hyvin pitkään puhelimessa, ainakin tunnin. Voiko olla totta Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on hylännyt täysin vanhuksen oman onnen nojaan, kuin rukkasen vanhan navetan nurkkaan. Kaiken lisäksi useammat niistä vanhuksista soittavat vielä seuraavana päivänä uudestaan, jopa itkien, aivan hysteerisenä kun kukaan ei enää välitä ja auta ja kahdenkymmenen minuutin kuluttua saavat vasta kerrottua sen mikä on oikein asiana, että eivät ole kahteen viikkoon kai syöneet lainkaan lämmintä ruokaa. Leipää vaan vähän ja kahvia tai teetä. Sitten vielä tulee puhelun aikana ilmi kun kyselen muuten vaan yleistä vointia ja varovasti pyysin kertomaan hieman rahatilannetta tarkemmin. Hän puhui välillä aivan sekavia juttuja. Itkuisen kuuloisena alkoi pikkuhiljaa sanelleen tapahtunutta; kaikki rahat onkin ollut jo viikko sitten täysin lopussa kun meni miltei kaikki asunnonvuokran ja välttämättömien laskujen maksuun, josta ei jäänyt rahalompsaan kuin 26 euroa, jonka hänen pojanpoika, 16-vuotias poika tarvitsi johonkin tärkeään koulu juttuun ja otti sen kaiken kun kävi mummonsa luona kylässä. Eikä hän ole vuosiin ollut missään väleissä ainoan poikansa kanssa. Sitten kävi ilmi sekin, hänellä on kansaneläkepäivään melkein toista viikkoa vielä aikaa, kunnes rahaa seuraavan kerran tulee pankkitilille tammikuun alkupuolella. Tämä siis tapahtui ennen joulua! Nyt olisi sanottava kyllä kova sana tähän väliin. On täysin käsittämätöntä miten voi Helsingin keskustassa tapahtua ettei apua voi mistään hakea, saada ettei sosiaaliviranomaisilla ole ruoanjakoa edes, kun kysyin onko hän ollut mitenkään Helsingin sosiaalivirastoon tilanteestaan yhteydessä? Yllätäin hän huusi aika kovaa korvaani, sitten tuohtuneena itkien sanoen; Ei hän sinne missään tapauksessa toista kertaa huijattavaksi enää koskaan mene. Perivät kaiken pois edelliskuussa eläkkeestäni ja siksi tilanne on nyt tämä! Mummo suuttui täysin ja löi minulle puhelimen korvaani kiinni. Se sitä sosiaaliturvasta, vanhoja ikä-ihmisiä kusetetaan sosiaaliviranomaisten toimesta vieläkin ja kunnolla…ja ennen joulua! Kyllä tällaisessa tapauksessa pitäisi olla iäkkäille vanhuksille yhteiskunnassamme suoja ja turvaverkostoja jo 2000 -luvulla olemassa, vaikka vapaaehtoisvoimin vietäisiin kotiin elintarvikekauppojen lahjoittamia elintarvikkeita ja siten voitaisiin ilmoittaa sosiaaliviranomaisille samalla heidän avuntarpeesta. Olisin soittanut hänelle heti takaisin mutta mummo rukalla oli salainen puhelinnumero. Se oli siitä ennaltaehkäisevää toimeentulotukea ja erittäin riittävää sosiaaliturvaa ikä-ihmisille Helsingin kaupungissa, ennen joulua!

  Jätkäsaaren Lyhty ry.

  Ari Söderlund,pj.

  http://jatkasaarenlyhty.suntuubi.com/