Olemassaolon taistelu

Sosiaalidarvinismin piti olla kuollut ja kuopattu jo kauan sitten, mutta se näyttää nostavan rumaa päätään yhä useammin. Lyhyesti sanottuna sosiaalidarvinismi merkitsee tasa-arvon hylkäämistä ja yhteiskunnan autoritaaristen, ei-demokraattisten rakenteiden oikeuttamista luonnonlakina. Sosiaalidarvinismi suhtautuu erityisen suvaitsemattomasti yhteiskunnan vähäosaisiin kuten köyhiin, sairaisiin, työttömiin, vammautuneisiin ja vähävaraisiin. Ihmisyhteisö on taistelukenttä, jossa vahvin alistaa heikomman.

Näitä sosiaalidarvinisteja putkahtelee esille kiihtyvällä tahdilla. Heidän mukaansa työehtosopimukset ja sosiaaliset tuet ovat yhteiskunnan mädättävää humpuukia. Omistamattoman luokan on tehtävä ankarasti työtä ansaitakseen oikeuden olemassaoloon. Markkinatalous on evoluutio, jossa heikomman aineksen tehtävä on kuolla pois. Tämän ajattelun yksi kirkkaimista viime aikoina näkemistäni helmistä löytyy täältä.

Ajankohtaisen kakkosen syrjäytymisilta oli vauhdittanut tämän kirjoittajan päästämään vihansa estoitta irti tai sitten kyseessä on etevä trolli. Peitellymmin tätä samaa ajattelua edustavat kaikki ne, joiden mielestä sosiaalietuudet pitäisi lakkauttaa ja työehtosopimukset purkaa. Täystyöllisyys saataisiin aikaan, kun työnantaja ja yksittäinen työntekijä neuvottelisivat työsuhteen ehdoista ”tasavertaisina” neuvottelukumppaneina. Kukaan ei saisi yhtään mitään tekemättä työtä.

Tätä ajattelua näyttää edustavan myös VTTK:n johtaja Juhana Vartiainen. Hänen mukaansa työehtosopimusten yleissitovuus pitäisi purkaa, koska joidenkin ihmisten työpanos alittaa taulukkopalkan. Näitä vähemmän tuottavia ihmisiä ovat esimerkiksi huonosti kieltä osaavat maahanmuuttajat ja vajaakuntoiset. Heidän on kuitenkin saatava töihin, mutta palkkaa heille pitäisi maksaa vähemmän kuin muille samaa työtä tekeville. Vartiaisen ajatuksista kirjoitti Taloussanomat

Tuossa teemaillassa kokoomusnuori Henri Heikkinen edusti omaa menestynyttä itseään. Hän on vaatinut julkisuudessa jo kauan kaikkien yhteiskunnan tukimuotojen poistamista, verotuksen keventämistä ja koko valtion ajamista mahdollisimman alas. Markkinavoimat osaavat hoitaa kaiken paremmin.

Heikkinen on unohtanut kertoa, että hän on itse saanut vihaamaltaan valtiolta Tekesin kautta 300 000 euroa omalle yritykselleen. Tämän firman menestystarinan voitte lukea täältä.

Maailmaan mahtuu kaikenlaisia puhujia, mutta nyt näyttää olevan tarkoituksena tahallinen yhteiskuntarauhan horjuttaminen. Jos nämä höpöttäjät tutustuisivat edes vähän työehtosopimusten historiaan, niin he tajuaisivat niiden tarkoituksena olevan työ- ja yhteiskuntarauhan turvaamisen. Jos joku haluaa anarkiaa, niin hänen pitää valmistautua pärjäämään myös ihan oikeassa olemassaolon taistelussa. Sitä ei varmasti kukaan meistä halua.

Kommentit
 1. 1

  Alexander Holthoer sanoo

  Kiitos Saku tästä ja kaikista aikasemmista(kin) veitsenterävistä kiteytyksistäsi.

  Sairaat, syrjäytyneet, kovat ajat, vastuullisuus, julkisen sektorin alasajot, työttömyys, nuorisotakuu, laiskat siivellä eläjät, maahanmuuttajat, pakkoruotsi, pankkikriisi, finanssikriisi, ympäristökriisi, ruokakriisi…

  Ajan henki on tämä –

  Georg Carlin:
  ”Thats all the media are ever talking about , the things that separate us, things that make us different from each other. That´s the way the ruling class operates in any society, they try to divide the rest of the people. They keep the lower and middle classes fighting with each other so that they the rich, can run off with all the fucking money. Fairly simple thing. Happens to work.
  You know, anything different, thats what they are gonna talk about. Race, religion, ethnic and nationa backgrounds, jobs, income, education, social status, sexuality. Anything they can do to keep us fighting with each other so that they can keep going to the bank.
  You know how I describe the economic and social classes of this country? The upper class keeps all of the money and pays no taxes. The middle class pays all of the taxes and does all of the work. The poor are there just to scare the shit out of the middle class …Keep them showing up at those jobs!”

  Olemme romuttamassa juuri sitä, mitä tulemme tarvitsemaan kovien aikojen koittaessa – yhteisöllisyys ja usko toiseen.
  Pitäkää tunkkinne, p-rkele!

 2. 2

  anonyymi sanoo

  http://tinyurl.com/coletur

  Jokainen voisi tykönään pähkäillä että kannattaako tässä kierossa kaksilla korteilla pelattavassa pelissä minimipalkalla tehdä yhtään mitään töitä tai että ryhtyykö sittnenkin kaikesta hulluudesta huolimatta uhmaamaan tätä kaksilla korteilla pelattavaa tekopakkaa, uhraamalla itsensä alkamalla itsään työllistäväksi ”itsenäiseksi” ammatinharjoittajaksi. Vaihtoehdot on kurjuus ja vielä kurjempi..

  Samalla voisi miettiä että mitä kaikkea sitä olisikaan itse omalla kohdallaan valmis uhraamaan tämän positiivisella syrjinnällä keulivalla sosiaalisen markkinatalouden hyväksi.

 3. 3

  anonyymi sanoo

  ”Lisäksi kehdattiin itkeä, että 50% palkasta menee vuokraan. SAISI MENNÄ VAIKKA 70%. Te elätte paremmin, kuin meidän esi-isämme, ettekä tee MITÄÄN! Muutenkin vain haaveilette asuntokuplien räjähtelyistä. Voin luvata sen teille: sitä ei tule IKINÄ tapahtumaan. Kupla voi olla olemassa, mutta mielestäni ei ole oikeutettua, että meidän vanhemman kansan omaisuuden arvo alenee kuplan räjähtäessä, ja te mitään tekemättömät saisitte asunnon puoleen hintaan.

  On paljon järkevämpää, että kaikki pääsevat nauttimaan arvonnoususta. Lopulta sillä ei ole väliä, vaikka asuntojen hinnat olisivat sietämättömän korkeat, jos ne kuitenkin koko ajan pidetään nousevina. Järjestelmä perustuu tuohon kuplaan. Se pitää olla koko ajan nousujohteinen. Onneksi sentään järkipuolueet huolehtivat siitä, ettei asuntojen hinnat tule laskemaan.

  Lisäksi näitä syrjäytyneet nuoret illan pullaposkia katsellessani näkisin, että kaikki tuet pitäisi ottaa ihmisiltä pois. Samalla päästäisiin taas todelliseen markkinatalouteen. Markkinatalous on se voima, joka pitää kehityksen rattaita yllä, ja huolehtii siitä, että evoluutio tapahtuu. Maailma tarvitsee evoluutiota.”

  Juu! ”markkinataloushan” ne YLE-nkin talousongelmat ratkaisi! EIkä enää ole mitään hätää! Samaa markkinatalouden lääkettä tasapuolisesti kaikille muillekkin niin jopa kelpaa huudella.

  Mitä pankkitukiin ja konkurssivaltioden elättämiseen tulee: Kaikki tuo tehdään että kuplahintaiset kyprokkasat tekee kauppansa nousevin hinnoin. ”Järjestelmä perustuu tuohon kuplaan. Se pitää olla koko ajan nousujohteinen.” Onneksi sentään järkipuolueet huolehtivat siitä, ettei asuntojen hinnat tule laskemaan.

  Kiinteistöveroja pitää nostaa vuosittain aina kerralla vähintään 10 kertaisiksi jotta noi kaiken maailman Kreikkojen ja konkurssipankkien tuet tulee edes joskus maksatettua ”järkipuolueita” kannattavilla.

 4. 4

  jarmo sanoo

  Muuten kun Eu tasolla liittovaltioon ollaan menossa tätä menoa, niin muistetaan Venäjän osavaltioiden eroamista siitä. Sitten tulee aseet peliin ja diplomatia pois. En ymmärrä että Suomalaiset ovat näin tyhmiä, että kusevat omaan pesäänsä jakamalla kaikki muualle, aina vaan paranee ja olen sitä mieltä että markka takaisin ja kellutettava, vaikka tällä politiikalla ei ole mahdollista kelluttaa Euroa Suomen päätöksellä. Vienti on saatava vetämään , vaikka Eu- jäsenyys olisi voimassa, niin oma valuutta suhteessa Euroon on sitten mitattava.
  Ostovoima heikkenee ja ihmiset ostavat edullisinta.
  Tuolla ulkomaille heitetty raha on laitettava Suomen hyvinvointiin ja nyt on menty jo liian pitkälle, koko Suomen työttömyys olisi hoidettu noilla suurilla summilla.
  Urpilainen jotenkin sanoo vielä että on voitollista, Soini on oikeassa, vaikka siinä puolueessa, kuten jokaisella on tähän työttömien hyväksikäyttöön oma osansa, Presidentin valtaoikeuksia on rajoitettu , tässä tilanteessa on ikävä kekkosta.

 5. 5

  Kimmo sanoo

  Tommi Mikkonen täytyi olla trolli. Ainoa blogikirjoitus ja tuollaista tekstiä…
  Ihminen asuu helsingissä ja puhuu maanviljelystä 😀 😀 😀 Ei siellä taida viljellä, kuin wahlroossin rengit. Tommi taitaa ollakin juurikin hänen alaisensa.

 6. 6

  tauno lehtonen sanoo

  Taas on kunnioitusta tuntien paljastettava pää ansiokkaalle kirjoittajalle kirjoituksesta. Sen verran kuitenkin on asiaan puututtava, että termi sosiaalidarvinismi siinä tarkoituksessa kuin sitä nykyisellään käytetään (ja Sakukin käytti) ei todellakaan ole ”darvinismia” Darvinin evoluutioteorian mukaan. Vaikka Darvin toki piti olemassaolon taistelua evoluution perustana, ei se kuitenkaan ollut vahvemman ylivaltaa heikompaa kohtaan, vaan selviytyminen edellytti sopeutumista oleviin olosuhteisiin.

  Jos ja kun otamme tämän lähtökohdaksi, niin silloin saamme sosiaalidarvinismiin aivan toisen sisällön. Sosiaalidarvinismia on siis opportunismi, olosuhteiden hyväksyntä, oman aseman varmistaminen, harmoonin rinnakkainolo, konsensus jne, mutta myös vahvemman oikeus alistaa ja hyväksikäyttää heikompaa.

  Sosiaalidarvinismi globaalikapitalismissa suosii niitä jotka sopeutuvat ja sopeuttavat toisia järjestelmään, AY-pomot, virkamiehet, pankkiirit, politiikot, toimittajat jne. Ja koska tämä laji sopeutuu parhaiten, se myös lisääntyy eniten niin kauan kuin olosuhteet pysyvät muuttumattomina.

 7. 7

  Marko sanoo

  Joku ihmeellinen tauti on iskenyt suomalaiseen yhteiskuntaan, nimittäin sellainen että vähäosaisia saa pilkata ja painaa alas ja pitää sellaista oikeutettuna ja suorastaan omana henkilökohtaisena missionaan.

 8. 8

  Jarmo Vilponen sanoo

  Oon huomannut erään erityisen ’köyhän’ tai muuten ’ei piireihin kuulumattoman’ yrittäjän todella heikon kohdan. Se heikko kohta on lain kirjaimen huono ymmärtäminen ja siten mm. erilaisten tukien käytön esteet.
  Yrityksillä pitää olla joko suhde Kauppakamariin tai muuhun ’ajan tasalla’ olevaan lain tuntijaan, tai oma lakimies tietenkin on se paras vaihtoehto. (palkkatyössä olevalla on samat ongelmat usein, joskin eri liitot täyttävät ainakin osin ko. tarpeen ja missään nimessä ei tule päästää ammattiliittoja kohtuuttomasti alentamaan palkkoja ja etuuksia työelämässä)
  ERIKSEEN TULISI KAI MIETTIÄ JA AISTIA JO AJOISSA, ETTÄ ALKAAKO YRITTÄJÄKSI JA TÄÄLLÄ HARVAAN ASUTUSSA ITÄ-SUOMESSA NÄYTTÄISI NÄIN MONI TEHNEENKIN ”!?” Aluekehityksen tila onkin sitten nähtävissä kun ei todellista kilpailua pääse syntymään ja markkinoille ei pyri kuin olematon määrä ’sisäpiirille kelpaavia’ kahvilayrittäjiä jne. ja suuremmissa hankkeissa toistuu tekijät (epäilen erilaisten kardellien kikkailua olevan moninaisesti) ja ainakin Vuokralaisten Keskusliitto on jopa kieltäytynyt toimimasta häädön yhteydessä tällä alueella, jossa he vetosivat eräänlaisen ’kiinteistömafioan’ hallintaan täällä ja mainitsivat asianajajien omistavan niin paljon kiinteistökantaa. Oikeustoimet eivät siis menesty vuokralaisen etuja turvaten hyvävelijärjestelmän, tai miksi sitten ilmiötä kutsutaankin, vuoksi. (sinänsä tällainenkin olisi aivan uutisaiheena mielestäni osuvaa asiaa)
  MUTTA TUNNETAANHAN ME JO VALTAMEDIA JA SEN VALIKOIVAT JULKISUUSPERIAATTEET, JOHON MIELESTÄNI KYETTÄISI YHDISTYSTOIMINNALLA (asiantuntemusta peliin) VAIKUTTAMAAN ”??”
  Jos asiani menee aiheen ohi osaksi, niin ainakin kerron sen minkä tiedän ja tällaiset vaikutteet kertovat omaa kieltään myös muualla vallitsevista mahdollisista sutkimistoimista ja siten kehityshidastumat osin ovat ’joidenkin hyppysissä’ ja niiden seurantaan lähtisin mielelläni mukaan! (vaikka lailliseen ’vastrintatoimintaan’ kokoontuen ensin salassa)
  MUN MIELESTÄ IHAN FYYSINEN PAPERNE JULKAISU EPÄKOHDISTA TULISI JO ALOITTAA POHJOIS-KARJALASSA ”??”