Sanavapauden puolustaja

Mahtavatkohan Risto Kuisma ja 300 muuta henkilöä tietää, että he ovat kovasti huolissaan nettipoliisi Marko ”Fobba” Forssin sananvapaudesta ja kuuluvat sitä puolustavaan ryhmään Facebookissa? Mahtaakohan Forss itse olla ihastunut tällaisen ryhmän olemassaolosta?

Viime viikolla erässä toisessa ryhmässä käytiin keskustelua Forssin Twitterissä julkaisemasta parista vitsistä. Ryhmässä pidettiin arveluttavana, että tunnettu ja arvostettu poliisimies kertoo julkisesti sellaisia vitsejä, joiden voidaan katsoa loukkaavan erästä maamme vähemmistöä. Forss osallistui keskusteluun itsekin eikä kukaan rajoittanut hänen sananvapauttaan.

Pari päivää myöhemmin Facebookiin oli ilmestynyt ryhmä nimeltään ”Pelastetaan Marko ”Fobba” Forssin sananvapaus !” Sen perustajana oli joku Maria Mikkolan nimeä käyttävä henkilö. Kenelläkään maamme oikeista Maria Mikkoloista ei ole mitään tekemistä tämän henkilön kanssa, vaan sama ryhmien tehtailija on käyttänyt monia eri tekaistuja profiileja. Tyylistä päätellen hän saattaisi olla myös kirjailija Jussi K. Niemelää herjannut ”Justiina C. Nielenmää” ja minua ivannut ”Satu Himonen”.

Tähän ryhmään hän ensi töikseen lisäsi ylläpitäjiksi Leon Degrellen ja Rauta Nyrkin. Molempien profiilien takana on tamperelainen kirjailija Klaus Elovaara. Ryhmän kuvaus on Rauta Nyrkin käsialaa, koska ryhmän perustajalla on vaikeuksia kirjoittaa kahta ymmärrettävää ja toisiinsa liittyvää lausetta peräkkäin. Yhdenkin lauseen muotoileminen tuottaa hänelle huomattavia vaikeuksia.

Kuvauksen mukaan Nyt on kysymys ääri-ilmiöiden ylivallasta viherpuna mädättäjät ovat ottaneet sananvapauden puolustajan ja oikeudenmukaisen nettipoliisin hampaisiinsa. Emme halua, että tällainen rehti mies ajelehtii sananvapauden ajopuuna jota ”suvaitsevaisten”  ylilyönnit heittelevät. Kaikki sananvapauden puolustajat ja isänmaan ystävät ovat tervetulleita ryhmään.

Mitä tämä asia taas minulle kuuluu?  Kuuluu sikäli, että olen päässyt kuvakaappauksena ryhmän seinälle kommenttien kera. ”Maria Mikkola” leimaa minut anarkistiksi ja antaa ymmärtää minun olevan valejuristi. Lisäksi hän pahoittelee juukalaisten äänestyskäyttäytymistä eli ilmaisee epäluottamuksensa demokratiaa kohtaan. maria-mikkola

Sanavapauden puolustajana ja itseäni melko isänmaallisena pitävänä pyysin saada liittyä tuohon ryhmään. Olisin mielelläni keskustellut ”Maria Mikkolan” ja muiden ryhmäläisten kanssa, mutta sananvapaus ei näköjään kuulu kaikille:

maria-mikkola-212

Toinenkin ryhmän ylläpitäjä kiiruhti estämään osallistumiseni keskusteluun: luigi

Että tämmöinen tapaus tällä kertaa eikä tästä sen enempää. Jos ”Maria” haluaa saada näytteen ammattitaidostani, niin lisätköön vähän kierroksia syyllistyäkseen oiken ravakkaan kunnianloukkaukseen. Suunta on jo ihan oikea.

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  No, kaikenlaisia ryhmiä sitä on! Mietin sitä kaimani alkuperäistä vitsiä. Se oli huonoa makua ja tilannetajua. Itse jos olisin samalaisen sammakon suustani päästänyt, niin olisin sitä mieluummin pahoitellut kuin käynyt puolustelemaan.

 2. 2

  Jarmo Vilponen sanoo

  Monenlaista ilmiötä on vallan pitämisessä ja vallan kaappaamisessa mandaatin käsistä. (virkavalta kun on tälleen tehnyt paljolti ja mediakäyttäytyminen kuuluu tietenkin kuvaan)
  Sanavapaus kuitenkin olkoon yhtenä perusvapautena perusoikeuksien tasolla ja sitä tulisi kai vahvemminkin puolustaa kuin sanallisesti mediassa?

  Onneksi vastavoimat edes osittain kykenevät tämän kapitaalin (julkisen rahan käytön myös) vallakäytön paljastamaan ja siten tässä toimitkin, osoittaen asioiden myös olevan kuten sanomassasi tulee ilmi. Valitettavasti monikaan ei siihen kykene ja luopuu edes yrittämästä ja näin valta voimistuu sananvapautta vastaan eräiden kohdalla.

  Mä itse olen pannut merkille kuinka mm. yliopisto-opiskelun stipendejä jaetaan ja siten esim. Nuorkauppakamari etsii sopivia johtajia ja tietenkin taustalla on ”kapitaalin omistajat” (osa heistä) ja valtaa kyetään pitämään yllä nimenomaan sananvapauden nimissä ’sutkaisuin’ ja ’yleistyksin’ – muutosta halveksuen tai pelotteita tehden mahdollisten muutosten utopioihin ja erimielisten esittämiin kantoihin. (HUOM LUKIJA! -> ”utopia” tunnetaan sanana huonosti suomalaisten keskuudessa, mutta lähinnä se tarkoittaa uudenlaista mallia jota esitetään, mutta ei olla toteutettu)

 3. 5

  sakutimonen sanoo

  Se toinen ryhmä on ”Jussi Halla-ahon kootut sanansa syömiset.” Kaikille epäilijöille sitten taas kerran tiedoksi, että minä en ole sen ryhmän perustaja enkä ylläpitäjä.”Maria Mikkola” ennätti jo kertoa melko varman olettaman, että se ryhmä olisi minun.

 4. 6

  MM sanoo

  Olet ihan alusta asti ollut ryhmässä mukana kirjoittelemassa ja kommentoimassa, littynyt porukka ”lynkkauksiin” yksityisiä ihmisiä ei siis poliittisia toimijoita kohtaan! Vaikka kuvauksessa niin hienosti lukeekin, ei se pidä mitenkään paikkaansa, poliittisiin toimijoihin kohdistuviin juttuihin ei siellä juuri törmää, mutta jatkuvasti ”lynkataan” rivi kansalaisia! Julistihan vihdoin yksi admineista ryhmän oikeita kriteereitä jossa todettii tavallisen kansalaisen olevan toiseksi pahin uhka uusnatsien jälkeen! Ja tuollaista ryhmää sinäkin kannatat jonka periaatteet menevät noin? Eli pelätään että jokainen yksittäinen tuulipuku on jotenkin teitä vastaan ja siksi niitä nostellaan kuvakaappauksin tuonne ryhmään pilkattavaksi ja ivattavaksi.
  Respekti nousee aika pirusti jos julkaiset tämän tällaisenaan muokkaamattomana, otan screenshotin nyt ihan piruuttaankin miltä orkkis näyttää 🙂

 5. 7

  sakutimonen sanoo

  1. En tiedä milloin ryhmä on perustettu, mutta alusta saakka en ole ollut mukana. Liityin sivun tykkääjiin muistaakseni joskus pari vuotta sitten.

  2. Lynkkauksilla tarkoittanet täysin laillista kuvakaappauksien julkaisemista ja kommentointia. Jokainen voi miettiä ihan itsekseen kannattaako julkisesti möläytellä ihan tolkuttomuuksia. Sananvapauteen kuuluu tietysti oikeus sanoa melkein mitä tahansa, mutta siihen kuuluu myös oikeus kritisoida näitä minkä tahansa sanomisia.

  Olen puuttunut poliitikkojen sanomisiin ja niin aion tehdä jatkossakin.

  3. Minun ymmärtääkseni ryhmässä on sanottu niin päin, että uusnatsit ovat pahin uhka rivikansalaisille. Uusnatsit kun ovat huonoja sietämään yhtään eriäviä mielipiteitä.

  4. Itsellänikin on tuulipuku ja sen lisäksi myös toppatakki.

 6. 8

  sakutimonen sanoo

  Tarkkaan ottaen ryhmän ylläpitäjä sanoi kerran näin:

  ”Vaarallisimmat ryhmittymät Suomessa ovat tällä hetkellä uusnatsit kuten edellä totesin sekä tavallinen kansalainen. Tavallinen kansalainen siks,i että Perussuomalaiset antoivat ikäänkuin luvan olla rasistinen ja agressiivinen. Siitä nimenomaan on kyse kun rasistinen retoriikka valtavirtaistuu. Tavallinen kansalainen ei tosin ole väkivaltainen vaan haluaa olla oikeudenmukainen, muttei se sitä sano että välttyisi ilmapiirin muuttumiselta. Eli jokaisen tulisi tarkastella itseään kriittisesti samoin kuin viestejä joita vastaanottaa.”

 7. 10

  Pekka Rantamäki sanoo

  Hei, määkin haluan kirjottaa tänne jotakin! (käytän sananvapauttani) Ensinnäkin Saku Timonen tekee hiton hienoa työtä tään sivustonsa kanssa, enkä voi ymmärtää, kuinka joku voi tuottaa tuollaasen määrän asiallista tekstiä niin nopeaan tahtiin =O Toiseksi tästä sananvapauskysymyksestä, on mielenkiintoista, kuinka jotkut ihmiset kokevat sananvapauden vain oikeutena, mutta eivät mielestään ole velvollisia korjaamaan sananvapauden nimissä virheellisiä tietojaan tai pyytämään anteeksi loukkaavia möläytyksiään. Nettipoliisin tapaukseen en olekaan tutustunut, mutta juuri tällaisesta tapauksesta siinäkin näyttäisi olevan kyse. Tuohon facebook-hömpötykseen haluan todeta (kuten muutkin ovat jo huomauttaneet), että sanotun painoarvoa lisää huomattavasti yksinkertaisten kielioppisääntöjen hallitseminen… (se on yhdys sana virheet kaikille teille kirjoitus taidottomille). Lopuksi vielä ilmoitan henkilökohtaisesta inhostani sanaa ”ylilyönti” kohtaan, sehän ei edes tarkoita mitään!

 8. 11

  esa sanoo

  kai meillä lukihäiriöllisilläkin on sananvapaus ?
  enemmän olen huolissani niistä joiden ”viat” näkyvät suhtautumisena muihin ihmisiin…
  kaikilla meillä on jotain vialla toisilla se vain näkyy helpommin.