Työttömät lumitöihin

Keravan kaupunki on ruvennut ojentamaan auttavan kätensä kotona asuville vanhuksille ja poistamaan pihateiltä lumiauran jättämät vallit. Näin positiivisesti asiasta kertoo Yle.

Äkkiä luettuna tämä vaikuttaa erinomaiselta ajatukselta. Moni vanhus tarvitsee tällaista palvelua eikä hintakaan päätä huimaa. Tämä juttu pitää kuitenkin ymmärtää yhteiskuntaan pesiytyneen sairaan ajattelun arkipäiväistämisenä. Sen ajattelun mukaan työttömät joutavat tekemään töitä ilmaiseksi. He jopa voittavat tässä kaupassa, koska näin he välttyvät syrjäytymiseltä.

Jutun mukaan kaupungin työllistämisyksikössä on töissä 40 henkilöä. Tämä on silkkaa hölynpölyä. Eivät nämä 40 henkilöä ole missään oikeissa töissä, vaan he ovat TE-toimiston kaupungille määräämiä orjia. He saavat työstään vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron ruokarahan päivässä. Palvelun saajan lumityöstä maksama kertahinta on kuin pilkkaa tehden yhden työntekijän päivittäisen ruokarahan suuruinen.

Neljäkymmentä rivakkaa lumenkolaajaa ennättää moneen paikkaan yhden päivän aikana. Jokaiselta asiakkaalta laskutetaan yhdeksän euroa ja rahat menevät kaupungin kassaan. Niillä voikin sitten maksaa vaikka työllistämisyksikön päällikölle kuukausipalkkaa. Kaupunki teettää työt ilmaisella työvoimalla, ansaitsee toiminnalla ja saa lisäksi jokaisesta ”työllistetystä” 10,09 euroa palkkiota Kelalta. Kaiken huippuna kaupunki vielä ottaa tehdystä työstä kunniankin itselleen ja rehvastelee palvelun tarjoamisella.

Se työntekijä saa vain hikisen paidan, työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä. Ai niin, tietenkin hän saa ”mahdollisuuden tehdä tätä työtä”, kuten jutussakin niin positiivisesti ilmaistaan.

En minä vastusta sitä, että kaupunki järjestää ikäihmisille tällaista palvelua. En missään tapauksessa vastusta sitäkään, että työttömät oma-aloitteisesti ja täysin vapaaehtoisesti käyvät ilmaiseksi tai pullakahvia vastaan auttamassa vanhuksia. Minä vastustan ehdottomasti sitä, että kaupunki teettää raskasta työtä ilmaisella työvoimalla.

Jos nyt oikein markkinatalouden kannalta ajetellaan, niin tämä toimintahan suorastaan vääristää kilpailua. Monet pienyritykset ja yksityiset tekevät tällaista työkseen, mutta eihän heillä ole mitään mahdollisutta kilpailla ilmaista työvoimaa käyttävien kanssa.

Miettikääpä, haluaisitteko itse tehdä lumitöitä vähintään neljä tuntia päivässä yhdeksän euron päiväpalkalla ja lahjoittaa varsinaisen työpalkan ja kunnian tekemästänne työstä kaupungille.

Kommentit
 1. 1

  Marko sanoo

  Jos itse menet tekemään vanhuksille tätä lumenluontia ja työvoimatoimisto saa siitä ilmiannon, niin otetaan se raha kokonaan pois.

 2. 2

  jarmo sanoo

  Tämä on jo törkeyden huippu. Itsellä lumilinko, on oltava varovainen ettei kukaan naapuri kysele ylimääräisiä lumia viskomaan tontilta pois, on sanottava etten voi kun olen työtön. Houkutus on suuri ja siitä voi saada petossyytteen, kaikkea sitä tähän ikään mennessä näkee.

 3. 3

  JV sanoo

  Aivan täyttä asiaa kirjoitat! Kiitos hienosta työstä. Näitä asioita ei voi liikaa puida. Orjatyöt on saatava loppumaan Suomesta. Moni idiootti kiven kovaa väittää, että työtä on tehtävä, loisia ei saa. He eivät tajua sitä yksinkertaista asiaa, että töitä ei kaikille riitä. Heidän tulisi ymmärtää, että heillä on käynyt vain erinomainen tuuri työelämän suhteen. 1930-luvulla tämä asia jo tajuttiin suuren laman yhteydessä, jolloin työttömyysturva säädettiin.

 4. 4

  sanoo

  Jäin miettimään, että onko sofistikoituneen kannustinloukkujärjestelmän vuoksi kuitenkin mahdollista, että kahden hengen taloudessa, jossa toinen osapuolista on syystä tai toisesta on jäänyt vaille tuloja ja on täten sosiaalitoime asiakas, ko. talous saisi jopa enemmän rahaa sen toisen osapuolen ”päästessä” tällä tapaa kuukaudeksi lumitöihin kuin silloin, jos lunta luotaisiin 8-9€ palkalla. Jos puhutaan 20 työpäivästä kuussa, se 180 euroa ei vaikuta asumistukeen eikä myöskään toimeentulotukeen.

 5. 5

  Unto Kiiskinen tietokirjailija sanoo

  Työllistymisen ehdot.

  Eilen ilalla soitti minulle nainen joka lähes 50 vuotta sitten asui naapurina Jokioisilla. Hänellä oli yksi lapsi ja hoiti kotonaan vieraita lapsia, siis perhepäivähoitaja. Palkkaa hän sai
  50 markkaa kuukaudessa. (minä siihen aikaan 90 markkaa). Polttopuihin ei riittänyt rahaa ja hän pyysi kunnalta apua. (sen uskon) ”Menisit töihin” vastattiin.
  Sosiaalijohtaja vieraili hänen luonaan. Tarjosi työpaikkaa ja lapselle hoitopaikkaa. Tuntien V.J tavat keskeytin ja kysyin pyydettiinkö sänkyyn? Ei, vaan yhdessä kesämökille. En lähtenyt, sanoi soittaja. Myöhemmin hän pääsi kunnalliseksi perhepäivähoitajaksi ja talous parani.

  Että on sitä osattu ennenkin. Pitkät ovat perinteet.

 6. 6

  Pentti Toivanen sanoo

  Erittäin suuri ja häpeällinen epäkohta johon Saku usein tarttuu. Kunta- ja kaupunkitasollahan tätä käytetään hyväksi, koska se on laillista (vai onko?) ja jopa yhteiskunnallisesti kiitoksen ansaitsevaa toimintaa.
  En tuomitse aivan kokonaan tuota ns. kuntouttavaa työtoimintaa, mutta nykyisellään se on täysin käsittämätöntä tekemistä.
  Sakari voisi löytää lakimiehenä kohdan jonka perusteella tuollainen ihmisarvoa alentava toiminta saataisiin loppumaan.

 7. 7

  Pentti Toivanen sanoo

  Sen verran vielä lisään, että Saku on toki monessakin yhteydessä viitannut lakipykäliin joita tässä toiminnassa kunnat rikkovat….

 8. 8

  anonyymi sanoo

  Hyvin järjestäytynyttä rikollisuutta parhaillaan!

  Kaikki tämä rikkaiden etujen rikollinen paapominen ja vaaliminen tapahtuu pitkälti vuokralla asuvien köyhien piikkiin.

  Tämä, kaksilla korteilla talouspelejään pelaava valeporvaristo tekee näemmä kaikkensa ettei oikea markkinatalous missään nimessä toimisi ja korjaisi asumiseen kertynyttä kuplaa ja mätää..

  Samaa vanhaa umpimätää asumiskuplaa ollaan paikkailtu velkarahoilla vuosikymmenestä toiseen. Ei merkkiäkään oikeasta markkinataloudesta, ja markkinatalouden lainalaisuuksista, mieluummin tuhotaan kerralla kaikki kun annettaisiin asumiskuplan puhjeta ja korjata vanhat vääristymät.

  On tämä absurdia. Sen sijaan että rikkaat omakotiasujat maksaisivat reilusti itse mm. korkeampaa korkoa räyhäköistä lainoistaan, -köyhät vuokralaiset pistetään näiden kaikkein epätoivoisempienkin vedätyksien takuumiehiksi. Ihan vaan siksi ettei rikkaiden omakotiasujien lainojen korot vaan nousisi ja asumisen hinta laskisi.

  Rutiköyhiksi kupatut vuokralaiset maksavat kaikki nämä rikkaiden etujen rikolliset hyysäämiset korkeina omina asumiskustannuksina. Ja tekevät kaupan päälle ilmaiseksi näille siipeilijöille lumityötkin!

  Pöh ja Pah!

  Kunnon lumimies syöttäisi lumilapion mokomille kusettajille! Ryöstäisi rahat ja paiskaisi lopulta tunkilla takaraivoon!

  http://tinyurl.com/coletur

 9. 9

  nyymi sanoo

  Kokoomus on pesun kestävä porvaripuolue ja ihan oikeaa markkinataloutta se on tämäkin.

  Se on nääs luonnon laki että fiksut vie ja hölmöt vikisee. Rikas on rikas sen takia että köyhä on tyhmä.
  Tyhmät ovat nääs niin hölmöjä etteivät älyä edes äänestää, todelliset ääliöt äänestää jopa väärää puoluetta.

  Kannattaa äänestää!
  Kannattaa äänestää oikein!

  Jos porvaripuoluiden politiikkana on kahmia voitot itselleen ja sosialisoida velat ja korkokulunsa köyhille niin köyhien kannattaa äänestää jotakin muuta.