Koneisto yskii

Juuan kunnanhallitus sai keskiviikkona valmiiksi ensi vuoden talousarvioehdotuksen. Pöytäkirjoja lukemalla sen sisällöstä ei kuitenkaan saa mitään tietoja. Pöytäkirjaan on merkitty kahden kokouksen osalta, että kunnanhallitus käsitteli asiaa. Kolmannella kerralla kerrotaan, että asia tuli valmiiksi. Missään ei kuitenkaan näy lopullista asiakirjaa numeroineen ja perusteluineen.

Asiaan kiinnitti huomiota sanomalehti Karjalaisen kuntatoimittaja tänään. Hän olisi halunnut saada valmiin talousarvioehdotuksen nähdäkseen keskiviikon kokouksen jälkeen, mutta sitä ei ollut mistä antaa. Valmista siis tuli, mutta asiakirjaa ei ole. Kuitenkin valtuutettujen pitää ensi viikolla hyväksyä koko paksu asiakirja. Epäilemättä he sen saavat tai ovat jo saaneet tutkittavakseen, mutta kovin lyhyeksi aika jää. Taitaa vanhan valtuuston viimeisestä kokouksesta tulla melko pitkä ja värikäs.

Ihan oikeasti: ei tällainen valmistelu oikein hyvältä näytä. Kyllä minä ymmärrän, että talousarvion laadinta on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen vaikeaa. Kunnan taloustilanne on huolestuttava eikä tulevaisuus näytä hyvältä. Oikeastaan juuri siksi tiedotusvälineille ja kuntalaisille pitäisi antaa ajoissa selkeää tietoa. Kun aikansa varoo, että ei roisku sontavettä, niin lopulta on hypättävä sontaveteen. Ei siksi, että siellä olisi hyvä olla, vaan siksi, että sitten ei enää tarvitse varoa roiskumista.

Viime maanantaina sekä nykyisille että tuleville valtuutetuille järjestettiin myös yleisölle avoin talousseminaari. Tästä tilaisuudesta kiitos kuuluu kaikille johtaville virkamiehille ja erityisesti valtuuston puheenjohtajalle. Ymmärtääkseni hänen ansiotaan oli, että myös meidät tulevat valtuutetut kutsuttiin mukaan. On hyvä tietää mitä on odotettavissa.

*   *   *

Viime lokakuussa kirjoitin siitä, kuinka kunnanhallitus päätti maksaa kunnan työntekijän saaman sakon. Uusimmassa Kuntalehdessä (16/2012) on asian periaatteellista puolta kysytty kolmelta juridiikan asiantuntijalta. Professorit Matti Tolvanen ja Olli Mäenpää sekä Kuntaliiton johtava lakimies Heikki Prättälä ovat kaikki samaa mieltä kuin minä. Kunta ei saa maksaa kenenkään sakkoja, vaan rangaistus on aina henkilökohtainen. Jos kunta maksaa sakon, niin se katsotaan palkaksi ja siitä on maksettava verot ja sotu-maksut.

Tähän asiaan en enää palaa, mutta pidetään asia mielessä vastaisen varalle. Joskus totisesti inhottaa olla oikeassa. Varsinkin silloin, kun ei uskota.

Kommentit
 1. 1

  Nimetön sanoo

  Saapi nähdä, peruuko hallitus sakkopäätöksen. Selvä toimivallan ylitys ja lainvastainen päätös. Tyhmä päätös itsestään selvässä asiassa, mutta niihin Juuan kunnanhallitus on tällä vaalikaudella erikoistunut. Jos ei peru, olettaisi tilintarkastuksen antavan asiasta hallituksen jäsenille ja esittelijälle häpeällisen muistutuksen.
  Palkaksi sakkoa ei voi muuttaa, koska palkkasopimusten mukaan sellaista palkanmaksuperustetta
  ei tunneta.

 2. 2

  Nimetön sanoo

  on se kyllä häpeällistä, että työnantaja osoittaa solidaarisuutta pienipalkkaista duunaria kohtaan….

 3. 3

  Itse asiasta kuultuna sanoo

  Kunnanhallituksen jäsen Pertti Wickström ( http://www.perttiwickström.com) kirjoittaa omassa blogissaan:

  Miten siinä näin kävi? Tätä voi selittää sekä talouden että inhimillisyyden kautta – niin voi. Se on toisten tehtävä – ei minun. En johda virkamiehiä, en valtuustoa enkä hallitusta. Olen tottunut kokonaan erilaiseen johtamiskulttuuriin. Kaikissa yhteiskunnallisissa tehtävissä on jäykän päätöksentekokulttuurin mukanaan tuoma viive, mutta meillä siinä on ollut erikoisen pitkä sytytyslanka.
  Aika on rahaa, sanotaan ja tuhlattu aika on Juuan kunnalle paljon rahaa. Kaikki toimenpiteet, jotka edelleen ovat pöydällä, olisi voitu tehdä ensimmäisellä kaksivuotiskaudella vuosina 2009-10 ja monta miljoonaa sitten. Jälkimmäisellä eli omalla hallituskaudellani vuosien 2011-12 aikana olisi pitänyt kaikki viimeistään toteuttaa. Taloudellisesti huono tilanne(taju) on johtanut siihen, että kunnan käyttökustannusmenot ovat lisääntyneet. Tämän valtuuston viimeisellä kierroksella ja esityksessä talousarvioksi vuodelle 2013 meillä ei ollut enää muuta mahdollisuutta kuin karsia budjettia kovalla kädellä. Investoinnitkin ovat paisuneet 2009-12 niin, että tulevina vuosina 2013-14 tulemme käyttämään yli 10 miljoonaa investointeihin, jotka nielevät jo säästövaramme.
  Näiden vuosien jälkeen pääsemme aloittamaan sen paljon pelätyn velanoton, jota olisi tullut harrastaa matalien korkojen aikana. Missähän on kunnan taloussuunnittelu? Kaiken koordinointi tuntuu olevan hukassa.

  llmanko koneisto yskii ja talouden hallinta on arvuutuspeliä, kun hallituksen jäsen kirjoittaa tuommoisia. Hallituksen pitäisi hallita tehtävänsä ja vastuunsa, vaan ei se siltä näytä. Virta venhettä vie…

 4. 4

  sakutimonen sanoo

  Tuntematon: Ei se häpeällistä ole, mutta vastoin lakia se on. Julkisilla varoilla ei saa maksaa yksityisiä sakkoja. Jouduin kerran Helsingissä vähän samanlaiseen tilanteeseen, kun käskin kaupungin autonkuljettajan pysäköimään väärään paikkaan odottamaan kaupungin vieraita. Pysäköintivirhemaksuhan siitä tuli kuljettajalle ja minä maksoin sen omista rahoistani.

 5. 5

  Juosten kustu? sanoo

  Maanantaina 12.11. päivänä kokoontuvalle valtuustolle sen enemmän kuin kunnanhallituksellekaan ei ole esitelty ensimmäistäkään kunnon talousarviota – vielä. Maanantaina on kuitenkin vahvistettava kunnan veroprosentit. Huh, huh vuodesta toiseen virkamieskoneisto ei saa sitä kokoon. Puhumattakaan siitä, että meillä valtuutetuilla olisi edessämme eri vaihtoehtoja ratkaisuiksi tulevaan. Kuka voi ottaa kantaa veroprosentteihin? Tehdessämme päätöksen kunnanhallituksessa veroprosenttien pysyttämisestä ennallaan emme voineet oikeasti tietää, mitä on tulossa. Minä en tiedä vieläkään lauantaina tätä kirjoittaessani. Sen kyllä tiedän, että Juuan kunnan alijäämä vuodelta 2012 tulee olemaan 2 miljoonan euron luokkaa eikä talouden tervehdyttämistoimia ole esitelty – paitsi kunnanjohtajan veronkorotusesitys, joka ei kuulu tervehdyttämistoimiin vaan joka on kuntalaisten rasitusten tasan jaettua lisäämistä.
  Edellä oleva teksti on suora lainaus kunnanhallituksen jäenen blogista vain yksi kuukausi sitten. Sakun blogin alku kertoo mitä kuukaudessa on saatu aikaan. Eivät taida itsekään tietää missä mennään, mitä tehdään ja mitä on edessä ensi vuonna? Paperille voi kirjoittaa mitä tahansa, kuten tänäkin vuonna, mutta kun lopputulos heittää miljoonia, miksi niin ei tapahtuisi ensi vuonnakin. On järjen köyhyyttä ajatella, että tasapaino tulee kouluja lakkauttamalla, kun samanaikaisesti on paikattavana tilapaisen sosiaali-ja terveysjohtajan aikaisia miljoonaylityksiä.

 6. 6

  Tosi on sanoo

  Selittäkööt Hallituspertit mitä selittävät. Juna mänj heiltä pari kolme vuotta sitten ja vei laiturinkin mennessään.

 7. 7

  Vahingoniloinen sanoo

  Nytpä ei sitten Paalaspertti enää naureskekele näitä hallitusasioita pilalle. Eikä riipustesle Risto sinne sekaan riviäkään. Eikä yski Wicksrtöm-moottori ensi talven jäissä Paalasmaan ja mantereen välillä.

 8. 8

  Pertti Wickström sanoo

  Kiitän kaikkia niitä tosi rohkeita tuntemattomia, jotka ovat Sakarin blogien kommenteissa ottaneet kantaa kunnanhallituksen toimintaan ja jotka ovat kohdistaneet päätökset erityisesti minuun. Olenhan ne varmasti kaikki itse valmistellut (lautakunnilla ja virkamiehillä ei osaa ei arpaa). Yleensä en käy keskustelua nimimerkkien kanssa, mutta kun haluan toivottaa vuoden ja valtuustokauden päättyessä kaikille oikein HYVÄÄ JOULUA ja PAREMPAA UUTTA VUOTTA 2013, niin en luultavasti tapaa teitä loistavia kommentoijia muuten kuin tämän palstan kautta, joten…
  HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA!