Valtakunnanärsyttäjä

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen näyttää vakavissaan pyrkivän maan vihatuimmaksi mieheksi. Tuoreessa muistissa on vielä hänen vaatimuksensa kotihoidontuella lekottelevien äitien patistamisesta takaisin työelämään. Nyt hän vaatii ikääntyville työntekijöille palkanalennusta, koska nämä muuttuvat epäkiinnostaviksi ja ovat rasite työnantajalle. Vaihtoehtoisesti hän esittää ikääntyville pienempiä yleiskorotuksia.

Samassa lausunossaan Vartiainen esittää myös eläkeiän nostamista ikäsyrjinnän estämiskeinona. Korkeampi eläkeikä kannustaisi työntekijöitä huolehtimaan paremmin työkunnostaan. Tämä logiikka ei minulle oikein aukea. Jos ikääntyvät työntekijät ovat tehottomia ja siksi epäkiinnostavia, niin miten eläkeiän nostaminen lisäisi heidän motivaatiotaan työskennellä pienemmällä palkalla kauemmin?

Vartiainen esittää siis ihan kirkkain silmin laissa selvästi kielletyn ikäsyrjinnän ottamista käyttöön. Näillä puheillaan hän ohittaa jopa EK:n vimeaikaisen kilpalaulannan työehtojen huonontamisesta. EK:n Lasse Laatunen ennätti jo todeta Vartiaisen ehdottaman keinon lainvastaiseksi.

Jos Vartiainen pyrkii vain ärsyttämään, niin siinä hän on jo onnistunut. Sosiaalisessa mediassa oli eilen kaivettu esille suunnilleen kaikki hänen viimeaikaiset puheensa. Osansa saivat niin äitien moittiminen laiskottelijoiksi kuin johtajan itsensä kehuskelut päivätorkuista työpaikan antiikkisohvalla ja rentoutumisesta alkoholin avulla.

Kenen suulla Vartiainen sitten puhuu? Valtion laitoksen johtajana hänen tulkitaan ilman muuta puhuvan valtion suulla. Pääministeri Kataisen eiliset puheet työmarkkinaratkaisujen välttämättömyydestä vaihtoehtona rajuille leikkauksille sopivat hyvin yhteen Vartiaisen puheiden kanssa. Toisaalta ylijohtaja puhuu kuin EK:n toimeksiannosta, mutta ei siinäkään mitään uutta olisi. Niin tuntuvat puhuvan ministeritkin.

Jos Vartiainen juttelee ihan omia ajatuksiaan, niin hän on vieraantunut elämästä jo aikoja sitten. Hänellä ei ole minkäänlaista kunnioitusta pitkän työuran tehneitä ja eläkeikää lahestyviä kohtaan. Ei hän kunnioita nuoriakaan, joiden hänen aiempien lausuntojensa mukaan pitäisi myös tehdä työtä pienemmällä palkalla. Luultavasti hänen mielestään ihan kaikkien palkkaa pitäisi alentaa. Itseään hän tuskin kuitenkaan tarkoittaa.

Ihan sattumalta osui silmiini tutkimus, joka ei sovi yhteen Vartiaisen ajatusten kanssa. Tiede-lehdessä 12/2012 kerrotaan Roope Uusitalon ja Tuomas Pekkarisen tutkimuksesta. Sen mukaan ihmisen tuottavuus kasvaa tasaisesti noin 43-vuotiaaksi asti ja pysyy sen jälkeen ennallaan. Tuottavuus ei siis laske iän myötä, joten Vartiaisen käsitys ei perustu oikein mihinkään.

Näin käy, kun ihmiseltä puuttuu se ihmisjärjen osa, jota ymmärrykseksi sanotaan. Vartiaiselle pitäisi oikeastaan päästää ihan kansallinen röhönauru. Hän näyttää jotenkin siltä, että nauru koskee hänen kovemmin kuin suuttuminen tai järkiperäinen kritiikki.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Juuri tästä keskustelin aika tiukastikin eilen sosiaalisissa medioissa.

  Minusta tämän herran ideat ovat absurdeja, eikä hän taida tietää normaalielämästä tuon taivaallista.

  Hyvähän siellä antiikkisohvalla on torkkua kesken työpäivän – ja pitää itsensä virkeänä ja terveenä. Mutta torkupa samalla tavalla jossain muussa työssä, siinä ei ole potkut kaukana.

  Röhönauran miehen ideoille! Vaikka se suututtikin eilen tosi paljon!

 2. 2

  Unto Kiiskinen tietokirjailija sanoo

  Ikärasismia, herra valtakunnan ärsyttäjä.

  Olen 1930 luvulla syntynyt.
  Syyskuussa 2012 poimin puolukoita 1,5 kilometrin päässä autotiestä. Kolme kertaa päivässä kannoin sieltä kerrallaan kontissa ja käsissäni 50 litraa. Sopisi tulla nuorempienkn herrojen mukaan vertailemaan kuntoaan.
  No, kokoomusnuorten rodunjalostaja varmaankin ehdottaisi henkistä kilpailua. Voin lähteä siihenkin mukaan, onhan minun tyttärilläni toistakymmentä laudaturia.
  Nimettömässä vertailussa voisi käydä niinkin, että heiltä itseltään otettaisiin pallit pois.

  Jos he jostain sattuman syystä pääsisivät ihailemaansa natsivaltioon, niin vaarassa voisi olla uuniin joutuminen yksinkertaisuuden perusteella.
  Sellaista on ennenkin tapahtunut.

 3. 3

  Niin muuttuu maailma ja mielipiteet sanoo

  Pari vaalikautta sitten Vartiainen oli kansanedustajaehdokas. Oli ärhäkkäänä esiintyjänä jopa tv-paneeleissa. Siitä ajasta ovat hänen mielipiteet muuttuneet tavalla, jota työväen edustajalta ei ikinä uskoisi. Takki on kääntynyt moneen kertaan.

 4. 4

  jarmo sanoo

  MIKSI MEDIA EDES NOTEERAA TUOLLAISIA PAUKAPÄITÄ? Suututtamisessa saa kyllä täydet pisteet Kataisen kanssa joka ei näköjään pidä telakkateollisuudesta johon ei muka riitä 50 milliä, kun rahaa viskottu sellaisia summia että nyt se on muka kansan syy. Onko tämä edes mahdollista? Ei kymmenen vuotta sitten olisi ikinä uskonut että tällaiseksi menee ja voi paheta, nukkuvat äänestäjät saatava heräämään että tuollaiset saataisiin pois.

 5. 5

  Matti Grönlund sanoo

  Olen pitkään asunut ulkomailla, joten olen varsin heikosti selvillä Suomen terveydenhuollon nykytilasta. Olen kuitenkin kuullut, että psykiatriset potilaat on jätetty aika tavalla heitteille. Eikö tälle Vartiaiselle todellakaan löydy hänen tarvisemaansa paikkaa mielisairaalassa!?

 6. 6

  Marko sanoo

  Todellisesta elämästä syrjäytyneen miehen katkeroitunutta vihaa! Millä lihaksilla edetään noihin tehtäviin?

 7. 7

  Juupajuu sanoo

  Kyllähän tämä on brainstormausta Vartiaisen osalta… kaikkea ei tosin kannattaisi aina kailottaa julkisesti.

  Tosin itseäni ärsyttää suunnattomasti tabu suurista ikäluokista varsinkin kun suomessa on jo vuosia puhuttu nuorten palkka alesta ja että aloitteleville ”ammattilaisille” pitäisi pystyä maksamaan pienempää liksaa.. Heti kun joku nostaa kissan pöydälle vanhempien ihmisten osalta, niiin kaivetaan esiin ikärasismi ja työsyrjintä.
  Jos tuottavuus töissä nousee keskimäärin 43 vuotiaaseen asti, niin entäs ne loput reilut 20 vuotta? Jäljelle jäävä aika on kuitenkin puolet perusduunarin työurasta ja valitettavasti huonompaan suuntaan mennään korkeasti ja/tai pidempään koulutettujen osalta, siis keskimäärin.

 8. 8

  Veli Hytönen sanoo

  No röhönaurut,
  mutta Urpilaisen valintana, kantaako demarien visioita.
  Säälittävää. Ennen Ruotsin aikaa pidin häntä tolkun ekonomistina.