Syntymäpäiväpuhe

Nämä 275 irtisanottavaa menisivät varmasti töihin, jos vaan eläkeikää nostettaisiin, iäkkäimpien palkkoja alennettaisiin, sairauslomat poistettaisiin ja kotihoidontuki lopetettaisiin. Niin mihin töihin? No, tekemään sitä tekemätöntä työtä, jota kyllä terveelle ja työtä vieroksumattomalle aina löytyy.

Näin sarkastisesti luonnehti Facebookissa Veli-Matti Hurskainen Accenturen ilmoitusta lopettaa toimintansa Oulussa ja supistaa sitä muualla.

Tulen tänään eläneeksi päivälleen 55 vuotta ja minun oli tarkoitus kirjoittaa aiheeseen liittyvä mukava kirjoitus. Ei nyt kuitenkaan tule mitään mukavaa mieleen, joten jatkan entisellä linjalla. Kuten Esa Niemitalo onnittelussaan totesi, niin ikä tuo järkähtämättömän mielipiteen. Saa sanoa vaikka varhaiseksi vanhuudenhöperyydeksi, mutta en tunne enää tarvetta notkistella mihinkään suuntaan.

Vanhan äijän oikeudella siis rutisen nykyisestä haistapaskan meiningistä. Vallalla olevan ideologian mukaan myös työmarkkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Työttömyys ei ole työttömyyttä, vaan oma valinta työn ja vapaa-ajan välillä. Työttömyydestä on siis tehtävä ja on jo tehty niin sietämätöntä, että vapaana lekottelija valitsee työn mieluummin kuin työttömyyden. Palkkatyötä ei kuitenkaan löydy, mutta ei ole tarkoituskaan. Ilmaiseksi tehtävä työ on monien arkipäivää ja yhä useamman tulevaisuutta.

Myös palkkatyöstä on tehtävä sietämätöntä. Pääministeri tarjosi juuri äsken uutisissa työmarkkinajärjestöille valintaa kepin ja ruoskan välillä. Jos järjestöt eivät saa aikaan esitystä työurien pidentämiseksi, niin valtiovalta antaa sekä keppiä että ruoskaa veronkorotusten ja budjettileikkausten muodossa. Tämä kaikki tehdään kuulemma hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.

Olen ennättänyt nähdä hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisen. Se kesti suunnilleen ensimmäiset 40 elinvuottani. Nyt joudun näkemään sen täydellisen purkamisen ja paluun sellaiseen yhteiskuntaan, jossa ihmisen arvo määräytyy vain varallisuuden mukaan. Köyhällä työttömällä ei enää nykyisin ole mitään arvoa, vaan hänet pakotetaan tekemään töitä ilmaiseksi. Töissä olevalla on arvoa tasan niin kauan, kun hän pystyy tuottamaan osakkeenomistajille voittoa. Kun työteho heikkenee, niin hän on pelkkää ongelmajätettä.

Luultavasti tulen näkemään myös demokratian tuhon, koska demokratia ei sovi vallalla olevaan markkina-ajatteluun. Demokratiassa päätöksentekoon osallistuvat nekin, jotka eivät maksa päätöksistä aiheutuvia kuluja. Ei mene kauan, kun joku sanoo tämän ääneen ja tästä tulee virallinen totuus. Markkinavoimat tulevat korvaamaan demokratian kansan tahdon ilmaisijana ja siihen kansaan eivät enää kuulu kaikki.

Ehkä kansan pitäisi noudattaa pääministerin neuvoa ja oikeasti herätä. Tosin en taida tarkoittaa ihan samanlaista heräämistä kuin pääministeri.

Kommentit
 1. 1

  jarmo sanoo

  Hyvä Sakari, toivon että suomalaiset heräävät. Aivan kuin olisi Urpilaisen oppilaana ja saisi jälki-isuntoa vääränlaiseta mielipiteestä.
  Jokainen Suomea kannustava työllisyysyritys tyrmätäänKataisen toimesta, en viitsi kiroila mutta ieli taas tekisi , vaikka näin Joulun alla. Diktaattori on koko tapaus ja määrää kaiken. Vaikka Suomi saisi tilauksia vaikka Venäjältä tai mistä tahansa, niin viskoo rahat ulkomaille. Soini on oikeassa ainakin tämän hallituksen linjaan, tiukka ei, olisi mennyt hallitukseen, se hallitus taitaa kaataa koko Suomen ja nuoret on työllistettävä eikä vanhoja eläkkeellejääviä töihin selkä kipeänä.
  Joka tapauksessa Sakari, Hyvää Joulua, menen itsekin Joulupukiksi ja uskon siihen kuin mukulatkin!

 2. 2

  Liisa rinkinen sanoo

  Hei! Sårähti korvaan, ei tässä kirjaimellisesti kun ei kuulu mitään, tuo sana demokratia. Minun mielestäni tämä maa ei ole ollut demokraattinen EU:n liittymisen jälkeen. Emme ole saaneet päätttää mistään, emme siitä, menemmekö EU;n, emme sen perustuslaista, koska kuulemma emme ymmärtäisi siitä mitään jne. Se siis demokratiasta. Nyppii tässä yksi jos toinenkin asia, mutta ne ovat ”asia erikseen”. Kiitokset blokkailusta. Näillä miettein Jouluun, Hyvää Joulua !

 3. 3

  ville korkatti sanoo

  ei hyvää päivää..jotenkin taas tuntuu et norsunluu tornin ovet vois muurata kiinni ja nettiyhteydet lopettaa..

 4. 4

  Enoch Nitti sanoo

  Rutiset. Enemmän ehkä tuota kansan herättämistä pitäisi pohtia.

 5. 5

  Jari Ahonen sanoo

  Se oli hyvä puhe.
  Olen pitkään odottanut, että työvoimapula alkaisi aiheuttaa ongelmia talouselämälle. Sellaista ei ole näkynyt, vaan maan ongelma on jättimäinen nuorisotyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys. Kuitenkin eläkeikää halutaan nostaa, ikäänkuin työvoimasta olisi pulaa.
  Tämä logiikka ei mahdu päähäni. Eikö nuoret pitäisi saada töihin (vaikka vanhempia eläköitämällä) kuin tehdä heistä toimettomia, syrjäytyneitä ja nuoria eläkeläisiä?

  Jari Ahonen
  Huittinen

 6. 6

  Marko sanoo

  Hyvä kirjoitus! Työvoimapulaa ei tullut eikä varmaan tule olemaankaan. Kokonaan eri asia on se, jos ei löydy sellaista työvoimaa, jolle tarjolla oleva palkka riittäisi. Sitä nimitän vapaaksi valinnaksi ja kilpailukykyiseksi/ (-kyvyttömäksi) palkaksi. Joka tuutista toitetaan, että täytyy lisätä työvoiman tarjontaa, on tyydyttävä maltillisiin palkkaratkaisuihin, on ”opeteltava” tulemaan vähemmällä toimeen, ädit täytyy saada mukaan työelämään, nuoret ja vanhukset töihin millä hinnalla hyvänsä. Sen sijaan vähemmän kuulee tietoa siitä, miten tämä yhtälö saadaan toimimaan. Kiitos Sakarit, että jaksat tästä aiheesta kirjoittaa!
  Ammattiyhdistysliike sai alkunsa 1700-luvun teollisuusvallankumouksen Englannista, jossa tehtiin 16 tuntista työpäivää ja 7 päiväistä työviikkoa. Jos et jaksanut, niin toinen tilalle. Lapset olivat mukana heti kävelemään opittuaan. Nyt on tämän kehityskaaren toinen pää näkyvissä. Puretaan hyvinvointiyhteiskuntaa, huononnetaan palkkoja ja työehtoja, pidennetään työpäiviä ja lyhennetään lomia ja lapset töihin.

 7. 7

  Mirja sanoo

  Onnentoivotus syntymäpäiväsi johdosta ja samalla Hyvää Jouluakin jo toivottelen ajoissa siltä varalta, jos vaikka aivoverenkiertoni tekee temput näitä valtakunnan asioita seuraillessa. Jos jatkan porskuttamista vielä ensi vuonnakin, niin uusin uudenvuodenlupaukseni ja kieltäydyn kaikenllaisista orjatyötarjouksista ja haen edelleen vain ja ainoastaan työtä, josta minulle maksetaan oikeudenmukainen palkka. Muussa tapauksessa kitkuttelen miinustetulla toimeentulotuella.

  Harmillista, että kaltaisiani oli muutaman ihmisen porukka ja pärjäilimme toisiamme tsemppaamalla. Nyt monet ovat antaneet periksi ja menneet kursseille valmistamaan käpykransseja ja osa taistelujoukosta pakeni TYPiin, jossa siivoavat nyt 9 euron ruokarahalla samoja kohteita, joissa ennnen ns kotiavustajat siivosivat saaden työstään palkkaa. No eilen illalla yksi orjatyöläinen riensi kertomaan, että ensi vuoden alussa työmarkkinatuki nousee ”hirveästi” ja että siitä sen ruokarahan kanssa jää käteen rahaa ihan hyvin. Ok. Makuasia:) Vähän kuin yrittäisi perse edellä kiivetä puuhun.. Eli luulenpa, että iso osa työttömiä alkaa jo pitää normaalina näitä orjatöitä. Ja se on surullinen huomio! Todellista taistelutahtoa ei ole havaittavissa, vaikka se on ainoa tie saada asioita kohdilleen.

 8. 8

  Pera sanoo

  Minä olen Sakun kanssa samanikäinen ja työurani aloitin kun laki luvan työntekemiseeni muistaakseni ollessani 15 tai 16 vuotias. 1. työpaikkani oli Valion voi- ja juustovarastossa joulun kiireiden aikana. Sitten kävin ammattikoulun ja tekun josta valmistuin insinööriksi. Tein töitä rompalle, nokialle, koneelle ja monelle muulle teknologiayritykselle Suomessa ja olin pitkiä aikoja ulkomailla käyttöönottajana lähetettynä työntekijänä.

  Sitten työt vähenivät kunnes loppuivat eräänä vuonna ja tämän jälkeen olen vielä toistaiseksi saanut pitää pääni, eikä minua ei ole ainkaan vielä, ole ryhdytty tyhjän tekemiseen patistamaan.

  Siis minun mielestä kaikkein ahdistavinta palkattomissa töissä on se, että pitkäaikaistyöttömiä pukataan tekemään ”ei yhtään mitään” – vailla oikean työn sisältöä. Toki palkattomuus tehdystä työstä on vääryys nr 1, mutta ei tuo enään paljoa paina, kun vähävaraisuus on painanut mielet maahan, että kunhan jonnekin kelpaisi – edes lmaiseksi ihmisten ilmoille jotain tekemään.

 9. 9

  watermelonman sanoo

  Onnittelut ja kiitos puheesta. Itse munantuomana pienellä paikkakunnalla alati ulkopuolisena, nyttemmin eronneena kahden lapsen yksinhuoltajana tiedän tasan tarkkaan mitä on yrittää selviytyä niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin psyykkisesti. Ne harvat ”oikeat työt” jaetaan muin perustein kuin pätevyyden, ja uusia työpaikkoja ei kertakaikkiaan perusteta niin kauan kuin työmarkkinatukijärjestelmä ja työllisyyskurssit pyörivät samoilla säännöillä kuin nyt. Mikäli olisin Katainen, olisin ensisijaisesti huolissani vääristyneistä työmarkkinoista: eikös kokkarit kannata vapaita markkinoita, meinaan sääntelyn ja tukien poistamista?

  Köyhyyden sanotaan periytyvän. Omaani en enää näin viisikymppisenä ehdi palkkatyöllä poistaa, mutta lasteni kouluttamisen ja maailmalle auttamisen kautta toivon totisesti etteivät he rutistu samaan putkeen kuin äitinsä.

 10. 10

  Kyvyttömyyspuolueen vastustaja sanoo

  Miksi EK, finanssijohtajat, Katainen & Co puhelevat nykyisin sellaisia että se kuulostaa kuin pässejä rauhoiteltaisiin lahtipenkkiin kuljeteltaessa. Että älkää nyt siinä vauhkotko, ottehan ennenkin rehuannokset saaneet ja nestehörppyä päälle. Täällä seuraavassa tulevaisuusaitauksessa ne asianne ovat vieläkin paremmalla mallilla ja huolenne saatta jättää meidän kannettavaksemme kunhan vain uskotte meihin!

  Voisiko noille lähettää vaikka PAHAA JOULUA joulukortit?