Kansallinen häpeä

Eilen A-studiossa näytettiin leipäjonoa. Erityisen pahalta tuntui katsella kyynelehtivää isoäitiä, joka kertoi 17-vuotiaan lapsenlapsensa joutuneen keskeyttämään koulun oppikirjojen kalleuden takia. Työttömät vanhemmat eivät pystyneet niitä ostamaan ja itse isoäiti oli jonon asiakkaana. Yksi mies kertoi, että ilman ruokajakelua hän olisi kuollut nälkään.

Studiossa pääministeri Jyrki Kataiselta ei saatu vastausta siihen, mitä pitäisi tehdä maamme pitkäaikaistyöttömille. Heitä on ainakin 150 000. Katainen väisti sen kysymyksen toteamalla näiden ihmisten olevan vaikeasti työllistettäviä ja kertoi hallituksen satsaavan työttömäksi jäävien uudelleen työllistämiseen. Vaikeasti työllistettäville hän tarjosi urapolun etsintää kuntoutuksen kautta eli työtä ilman palkkaa. Asianmukaisen hurskaan näköisenä pääministeri nyökytteli arkkipiispan puheille siitä, että he kaksi ovat hyväosiaisia ja heidän maailmansa on eriytynyt köyhien maailmasta.

Leipäjonot ovat tulleet jäädäkseen. Vielä 1990-luvulla niitä yleensä pidettiin kansallisena häpeänä ja oletettiin niiden poistuvat aikojen parantuessa. Ajat paranivat, mutta jonot eivät kadonneet. Nyt ajat ovat taas huonontuneet ja jonot ovat kasvaneet lisää. Kansallisesta häpeästä ei kukaan enää puhu mitään. Asia on hyväksytty ja yhä useammin puhutaan jonottajien olevan itse syyllisiä tilanteeseensa. Menisivät töihin, niin ei tarvitsisi jonottaa. Juovat rahansa ja sitten jonottavat leipää. Menisivät lumitöihin sosiaalietuuksien vastineeksi. Tukkivat kulkuväylät ja alentavat kiinteistön arvoa. Haisevatkin vielä.

Kataiselle pitäisi antaa joululukemiseksi Jeesus Siirakin kirja ja alleviivata siitä neljännen luvun jakeet 1-6:

1 Poikani, alä pidätä köyhältä hänen elatustansa, äläkä anna anovien silmien kauan odottaa.

2 Älä murehduta isoavaa sielua, äläkä ärsytä vihaan miestä, joka on ahdingossa.

3 Vihaan ärtynyttä sydäntä älä kiihoita, äläkä anna tarvitsevaisten kauan odottaa lahjaa.

4 Hätääntynyttä anelijaa älä aja pois, äläkä käännä kasvojasi pois köyhästä.

5 Älä käännä silmääsi pois pyytäjästä, äläkä anna kenellekään aihetta kirota sinua

6 Sillä jos joku katkeralla mielellä sinut kiroaa, niin hänen Luojansa kuulee hänen rukouksensa.

Kommentit
 1. 1

  Mirja sanoo

  Täällä pohjois-pohjanmaan korpikylässä ei ole mahdollista edes päästä leipäjonoon, kun ei sellaista ole ja siksi liian monen ihmisen hätä jää pirttien pimentoihin.

  Äsken lukaisin uutisotsikoita ja huomasin, että sentään presidenttiparille oli viety jouluruokaa ihan kotiin asti! Olisiko ollut skandaali, jos Sauli ja Jenni ois tallanneet kameroiden räiskeessä kansalaistensa kanssa samassa jonossa.

  Meillä sentään kyläkauppias on keksinyt oivan tavan kuvata köyhiä.. Asensi riistakameran kauppansa takapihalle, että näkee, kuka kurja käy yöaikaan tonkimassa poisheitettyä ruokaa roskapöntöstä. Hyvällä tuurilla minäkin pääsen asiasta tehden käräjille. Otin pöntöstä kolme pakettia leikkeleitä ja muutaman rasian lihapullia.

  Rangaistusta odotellessa..

 2. 3

  sanoo

  Ja pahemmaksi kaikki vaan muuttuu.

  Kansalaispalkka kaikille! Orjatyöt pois!
  Pankit sekä politiikot vastuuseen tilanteesta!
  Kaikenmaailman bonuksien maksaminen loppu nyt!
  Palkkojen tarkistaminen eli juuri korkeatuloisten!

  Mitä vielä?

 3. 4

  Esko Kangas sanoo

  Täytyisi ymmärtää rahan kiertokulku oikeasti. Rahaa ei kulu, Se vaihtaa vain omistajaa. Mitä useammin se vaihtaa omistajaa sitä enempi valtio saa verorahaa ja maksaa kansan kuluja. Kun raha makaa käyttämättömänä pankkitilillä, niin kansa köyhtyy ja alkaa kerjäläisyyden ongelma. Leipäjonot. Varsinaisia töitä on vähän, sillä nykyisin on vaikea saada tuloksia käsityövoimalla, tarvitaan koneita tekemään työtä joiden käyttäjiksi tarvitaan työvoimaa. Käsityövoimalla tehty auto maksaa niin paljon, että sitä ei voi kukaan keskitason palkattu työntekijä ostaa. Suurin osa nykyisiä autoja on halpoja siksi, että ne tehdään erikoisen rationaalisesti konevoimaa käyttäen, jolloin köyhälläkin on varaa ostaa auto. Energiatuotanto tuulivoima, fossillinen puunkaasutus ja metanoli-yhdisteet polttoaineiksi tekisivät pakokaasut luontoystävällisiksi ja antaisivat satoja tuhansia uusia työpaikkoja. Pitääkö poliitikon olla suupaltti ja tietäjä, ennenkuin asia onnistuu. Ruotsin Gillberg saisi tulla vierailulle viisasten kerhoon. Etanolia saadaan ruokaaineista, metanolia puusta, metanoli on parempi vaihtoehto polttoöljyihin kuin etanoli. Viisautta lisää!

 4. 5

  I.L.Kikurinen sanoo

  Suomi olisi verrattain paljon parempi paikka, jos eduskunnasta edes puolet plus yksi olisi sinun kaltaisiasi, Sakari Timonen.

 5. 7

  sanoo

  Tapaus Helsingin mummo, yksinäinen vanha rouva

  Olette täysin oikeassa. Jos elätte täysin työttömyyskorvauksen varassa, taikka saatte toimeentulotukea, niin sillä ei kyllä pitkälle nykyään pötki. Sopii kyllä kokeilla itse sitten miten tulee vuodesta toiseen toimeen jatkuvasti perusosalla, kun sillä on maksettava kaikki kulut, vaatteet, henkilökohtainen puhtaus, parturi, hammaslääkärissä käynnit, terveyskeskusmaksut puhelin ja televisiolupakin pitää olla. Siitä sitten pitäisi vielä harrastuksiin jäädä jotain, mutta ei kyllä jää, jos on vielä lapsia elätettävänä ja mies samassa tilanteessa.
  Esimerkiksi toimeentulotuki on nykyään liian alhainen. Kysynkin mitä sillä saa, ei oikeastaan se riitä edes kunnolla ruokaan kuukaudessa. Varsinkin jos on alaikäisiä pieniä lapsia useampi, niin menot ovat aina suuremmat. Pelkästään vaipat jo maksavat aika paljon. Meidän yhdistykseen Jätkäsaaren Lyhty ry:n tulee miltei päivittäin puhelin soittoja, useita jopa pelkästään Helsingistä päin, missä pienituloiset eläkeläiset, köyhät vanhukset kyselevät ruoka-avustusta meiltä. Kun jossain lehdessä oli mainittu ruokaa jakavan yhdistyksen nimi ja mummot soittavat sitten numerotiedusteluun hädissään. Muistan erittäin hyvin yhden tapauksen ennen joulua, kun soitti yli 86 -vuotias vanha rouva, mummo, lievästi liikuntakyvytön. Hän pyysi aluksi hyvin ystävällisellä äänellä: jos pystyisitte tuomaan vaikka pienen muovipussillisen jotain ruokaa hänelle kotiin Punavuoreen, kun liikkuminen rullaattorilla on niin hirveän hankalaa, varsinkin näin liukkaalla ja sateisella kelillä. Silloin kyllä tuli minulle melkein itku silmääni, kun kuuntelin rouvaa hyvin pitkään puhelimessa, ainakin tunnin. Voiko olla totta Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on hylännyt täysin vanhuksen oman onnen nojaan, kuin rukkasen vanhan navetan nurkkaan. Kaiken lisäksi useammat niistä vanhuksista soittavat vielä seuraavana päivänä uudestaan, jopa itkien, aivan hysteerisenä kun kukaan ei enää välitä ja auta ja kahdenkymmenen minuutin kuluttua saavat vasta kerrottua sen mikä on oikein asiana, että eivät ole kahteen viikkoon kai syöneet lainkaan lämmintä ruokaa. Leipää vaan vähän ja kahvia tai teetä. Sitten vielä tulee puhelun aikana ilmi kun kyselen muuten vaan yleistä vointia ja varovasti pyysin kertomaan hieman rahatilannetta tarkemmin. Hän puhui välillä aivan sekavia juttuja. Itkuisen kuuloisena alkoi pikkuhiljaa sanelleen tapahtunutta; kaikki rahat onkin ollut jo viikko sitten täysin lopussa kun meni miltei kaikki asunnonvuokran ja välttämättömien laskujen maksuun, josta ei jäänyt rahalompsaan kuin 26 euroa, jonka hänen pojanpoika, 16-vuotias poika tarvitsi johonkin tärkeään koulu juttuun ja otti sen kaiken kun kävi mummonsa luona kylässä. Eikä hän ole vuosiin ollut missään väleissä ainoan poikansa kanssa. Sitten kävi ilmi sekin, hänellä on kansaneläkepäivään melkein toista viikkoa vielä aikaa, kunnes rahaa seuraavan kerran tulee pankkitilille tammikuun alkupuolella. Tämä siis tapahtui ennen joulua! Nyt olisi sanottava kyllä kova sana tähän väliin. On täysin käsittämätöntä miten voi Helsingin keskustassa tapahtua ettei apua voi mistään hakea, saada ettei sosiaaliviranomaisilla ole ruoanjakoa edes, kun kysyin onko hän ollut mitenkään Helsingin sosiaalivirastoon tilanteestaan yhteydessä? Yllätäin hän huusi aika kovaa korvaani, sitten tuohtuneena itkien sanoen; Ei hän sinne missään tapauksessa toista kertaa huijattavaksi enää koskaan mene. Perivät kaiken pois edelliskuussa eläkkeestäni ja siksi tilanne on nyt tämä! Mummo suuttui täysin ja löi minulle puhelimen korvaani kiinni. Se sitä sosiaaliturvasta, vanhoja ikä-ihmisiä kusetetaan sosiaaliviranomaisten toimesta vieläkin ja kunnolla…ja ennen joulua! Kyllä tällaisessa tapauksessa pitäisi olla iäkkäille vanhuksille yhteiskunnassamme suoja ja turvaverkostoja jo 2000 -luvulla olemassa, vaikka vapaaehtoisvoimin vietäisiin kotiin elintarvikekauppojen lahjoittamia elintarvikkeita ja siten voitaisiin ilmoittaa sosiaaliviranomaisille samalla heidän avuntarpeesta. Olisin soittanut hänelle heti takaisin mutta mummo rukalla oli salainen puhelinnumero. Se oli siitä ennaltaehkäisevää toimeentulotukea ja erittäin riittävää sosiaaliturvaa ikä-ihmisille Helsingin kaupungissa, ennen joulua!