Kurjempaa uutta vuotta

Harvoinpa saa kuulla maan pääministerin toivottavan kansalaisille kurjaa uutta vuotta. Näin kuitenkin pääministeri Jyrki Katainen teki perinteisessä tiedotteessaan. Hän julisti, että maallamme ei ole varaa hyvinvointiyhteiskuntaan. Siihen raha ei kerta kaikkiaan riitä, koska väestön ikääntyminen kasvattaa menoja ja supistaa tuloja. Niinpä edessä on rakenteellisia muutoksia ja jo ensi kevään ratkaisujen Katainen kertoi olevan kipeitä.

Katainen jatkaa omaksumallaan linjalla, jonka mukaan ideologia esitetään faktana ja tätä näennäistä faktaa julistetaan joka käänteessä ehdottomana totuutena ja välttämättömyytenä. Hyvinvointiyhteiskunta on se hirveä syöpäläinen, joka tuhoaa talouden ja syöksee lapsemme velkaorjuuteen. Köyhät, sairaat, vanhukset ja työttömät näyttäytyvät kammottavana petona, joka ahmii pohjattomaan kitaansa verovarat.

Sen sijaan yksityisen voiton tavoittelulle toisten kustannuksella ei aseteta mitään rajoa. Yksityistäminen etenee ja näyttäytyy hyvinvoinnin lisääjänä, vaikka suuret pääomasijoittavat vievät verovaroista saamansa tulot veroparatiiseihin. Suurituloisimpien verotusta ei missään tapauksessa voida kiristää, koska meillä ei ole suurituloisia ja jos onkin, niin heillä ei ole rahaa. Tämä julistus on monta kertaa kuultu eduskunnassa.

Pääministeri puhuu tiedotteessaan kuitenkin yhä edelleen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisestä, mutta hänen hyvinvointiyhteiskuntansa on erilainen. Siinä vastuu heikompien hyvinvoinnista on siirretty kokonaan läheisten huoleksi. Kataisen hyvinvointiyhteiskunnan käyttövoima ei ole veroeuro vaan läheisistä välittäminen. Yksikään virkamies, julkinen palvelu tai tulonsiirto ei Kataisen mukaan voi korvata perheen ja läheisten huolenpitoa.

Tämmöinen puhe on tekopyhää hurskastelua ja suoranaista hölynpölyä. Ei kukaan yritäkään hakea läheisyyttä ja välittämistä viranomaisilta, veroeuroilta ja tulonsiirroilta. Niiltä haetaan elämän perusedellytyksiä kaikille, mutta nyt tämä välttämättömyys korvatan imelällä lässytyksellä läheisten välittämisestä. Kyllä köyhänkin läheiset välittävät, mutta taloudellisesti he eivät voi auttaa.

Katainen siis sanoi suunnilleen niin, että välittäkää toisistanne, koska hallitus ei ole kiinnostunut teistä tippaakaan. Yhtä hyvin hän olisi voinut käskeä vailla läheisiä olevia köyhiä menemään kerjuulle ja vaikka kuolemaan tienposkeen. Sillähän siitäkin sakista päästäisiin.

Yksi asia minua tässä oikeasti ihmetyttää. Jos hyvinvointiyhteiskuntaa ei nyt voida rahoittaa verovaroilla, niin miten ihmeessä se onnistui vielä 1980-luvulla pienemmällä kansantulolla? Jos kaikkien kansalaisten elintaso ei ole yhdistettävissä kansakunnan taloudelliseen menestykseen, niin silloin meidän elämämme ei taida kestää teidän talouttanne.

Kommentit
 1. 3

  Esa Nyyssönen sanoo

  Kattokaapa mikä oli valtion / kuntien työntekijöissä suhde sen tuottavan työn tekijän sekä paperinpyörittelijöiden välillä 1980-luvulla ja nykyään. Sen jälkeen alkoi tämä yhtiöittäminen ja piti saada sitten johtoporrasta kasvatettua. Hyvänä esimerkkinä TVH, Tielaitos, Tieliikelaitos eli Destia…

  Lisäksi kaikki vähemmistövaltuutetuista muihin ”projektiluontoisiin” työryhmiin pitäisi lakkauttaa..

  Kun valtio (tai pikemminkin sen johtoporras) kääntää selkänsä kansalaisille, niin ainakin minun arvomaailmassa valtio lakkaa olemasta eikä sotilasvala enää velvoita.

 2. 4

  Esa Nyyssönen sanoo

  Lisäys vielä äskeiseen… Suunnitelmana on hyvä tehdä valtion / kunnan jostain tehtävästä kannattamatonta juurikin yllämainitulla tavalla, jonka jälkeen yksityistää koko roska, tehokkuuden ja kustannussäästöjen nimissä. Näin saadaan valtion ja kuntien palvelut mukavasti yksityistettyä ja kansallinen omaisuus myytyä pilkkahintaan.

 3. 5

  Pekka sanoo

  Ollaankohan me luettu sama tiedote? Tuntuu, että blogin pitäjä laittaa nyt pahasti Kataisen suuhun omia sanojaan. Mutta joo, jokainen tavallaan.

 4. 6

  tauno lehtonen sanoo

  Jos en vallan väärin ole lukenut tämän päivän uutisia, niin Kataisen puhe oli toisinto Saksan liittokanslerin puheesta, joten päätelköön kukin siitä mitä itse haluaa.

  Siitäkin huolimatta: Toiveikasta vuotta 2013 kaikille. Ja Uuninpankkopoika valvokoon niin yleisen- kuin kuntakohtaisenkin hyvinvoinnin puolesta

 5. 7

  Sinikka sanoo

  Olen lukenut kaikki kirjoituksesi maaliskuusta 2010 alkaen. Täyttä asiaa joka sana, kiitos niistä. Oikein hyvää uutta vuotta!

 6. 8

  sanoo

  Niinpä; herää vaan kysymys et mihin ihmeeseen ne kaikki verorahat oikein käytetään, siis todellisuudessa?

 7. 9

  Nimetön sanoo

  1980 – luvulla oli ihan eri elintaso. Jos sellaista elintasoa menisi tarjoamaan nykyköyhälle taitaisi vastaukseksi tulla pelkät haukut.

 8. 10

  Pekka Rantamäki sanoo

  Harmi, ettei maailmanloppu tullutkaan 2012! Olisi päässyt tästä älyttömästä paikasta pois… Jos yhteiskunnan tulonsiirrot ei enää jatkossa riitä elämiseen, aion minä ainakin ryhtyä rikolliseksi! Mielestäni on fiksumpaa varastaa ruokansa kuin kuolla nälkään. Suomen kansalainen, ala sinäkin protestirikolliseksi, koska sitä Jyrkikin haluaa! =(

 9. 13

  Pekka sanoo

  Tajuaakohan muut työssäkäyvät ihmiset elättävänsä myös nuo turhat paperinpyörittäjäbyrokraatit ja muut turhat virkamiehet työttömien ohella. Työttömille ei tietenkään kannata tukia maksella, meneevätpähän töihin. Yrityksille jotka kadottavat verotettavat tulonsa ulkomaille veroparatiiseihin, toki tuetaan. Valtio ja kunnat on suomen isoin työllistäjä, 651tuhatta ihmistä. Tuo on n. 20% työtä tekevistä ihmisistä. Sairaanhoito, lastenhoita, vanhustenhoito ja opetus nykypäivänä on sitä luokkaa että sen tasosta ei ainakaan voi tinkiä enää enempää. Johtaminen ja byrokraatit voimissaan, aivan turhaa sakkia, jotka eivät tee yhtään mitään tavalliselle tallaajalle hyödyllistä työtä, miksi siis elätämme heidät? Kilometritehtaalle vaan, jokainen kunnan, läänin tai valtion palveluksessa oleva ylempää johtoa tai ”tuotekehitystä” harjoittava virkamies, eduskunnan palkoille alennusta 75% ja avustajista luovuttava kokonaan. Uskon hartaasti että 50 kansanedustajaa osaisi puhua lämpimikseen ja vältellä vastuuta aivan yhtähyvin kuin meidän nykyiset 200 jäsentä. Ja nykypäivänäkin virkamieskoneistomme, valio- ja eduskuntamme tarvitsee verotuksen kehittämiseen kalliita ulkoisia konsultteja, eli koko porukka on epäpätevää ja saamatonta sakkia, tarvitsemmeko lisää perusteita valtion täydelliselle alasajamiselle?