Oleskeluyhteiskunta

Presidentti Sauli Niinistön ensimmäinen uudenvuodenpuhe voidaan tulkita monella tavalla, joten siinä mielessä se oli erinomainen puhe. Viisaammat ruotikoot sitä tarkemmin, mutta pari asiaa siinä särähti korviini.

Presidentti sanoi kaiken työnteon ja työn hakemisen olevan arvokasta, mutta hän ei hyväksy istumista muiden kattamaan pöytään. Tämä kun ei ole mikään oleskeluyhteiskunta, jossa omat mahdollisuudet jätetään käyttämättä. Tästä innokkaimmat kokoomuksen kannattajat jo riemastuivat ja pitivät sanaa suorastaan nerokkaana.

Nerokkuudesta en osaa sanoa, mutta ihan varmasti kaikki maamme työttömät tulevat saamaan tuon sanan silmilleen tulevaisuudessa. Heitä tullaan syyllistämään valmiiseen pöytään istumisesta ja heitä tullaan ajamaan ilmaistöihin, koska tämä ei ole mikään oleskeluyhteiskunta. Joka ei tee työtä, niin se ei syökään. Palkkaahan ilmaistyöstä ei saa, mutta lautasellisen hernesoppaa kulukorvauksella saa.

Niinistö ei taida enää uskoa valumisteoriaan. Sen mukaan varakkaiden pöydille kertyvästä hyvästä valuu muruja huono-osaisille ja mitä enemmän hyvää pöydälle kertyy, niin sitä enemmän sieltä myös valuu yli. Nyt presidentti sanoo, että hyväosaisten itselleen kattamiin pöytiin teillä ei ole mitään asiaa. Tehkää itse omat pöytänne ja täyttäkää ne.

Niinistö sanoi, että kolmas sektori joutuu toimimaan yhä enemmän siellä, missä yhteiskunnan pitäisi olla. Vastaavasti myös yhteiskunta joutuu menemään sinne, missä oman vastuun, perheen tai lähimmäisten tuen pitäisi olla.

Väärässä paikassa olevaa kolmatta sektoria kuvaavat hyvin leipäjonot. Päivittäisen toimeentulon turvaaminen niille, jotka eivät sitä itse saa hankittua kuuluisi yhteiskunnalle. Se ei kuitenkaan enää pariinkymmeneneen vuoteen ole hoitanut velvollisuuttaan, vaan on jatkuvasti jättänyt asian kolmannen sektorin huoleksi.

Mitä sitten mahtanee tarkoittaa yhteiskunnan joutuminen sinne, missä oman vastuun, perheen tai lähimmäisten tuen pitäisi olla? Pahoin pelkään, että se tarkoittaa samaa asiaa. Oikeistolaiseen ajatusmaailmaan kuuluu köyhien syyllistäminen ja potkiminen auttamaan itse itseään. Kun joku ei siihen kykene, niin hänen pitää turvautua perheeseen, sukuun, läheisiin tai hyväntekeväisyyteen. Yhteiskunnan ei pidä sekaantua tähän asiaan.

Presidentti sanoi käsillä olevan ratkaisujen ajan ja toivotti hallitukselle ja eduskunnalle rohkeutta. Kun tämän yhdistää edellä sanottuun, niin viesti on aika selvä:

Rahat ovat loppu, huolehtikaa itsestänne ja Jumalan siunausta. Meitä ei enää kiinnosta.

(Minä luin puheen ihan tahallani näin, vaikka olisin voinut lukea sen toisinkin. Lukekaapa itse tämä puhe ja tehkää ihan vapaasti omat tulkintanne)

Kommentit
 1. 2

  A Niemelä sanoo

  Olisihan tuo pressamme saanut saada nähdä pöydän alle varisevien murusten ohella myös enemmän huolta tuolla pöydän päällä murrettavan leivän riittävyydestä. Mistä halukkaille työtä?
  Tällä politiikalla ei ole enää aihetta Suomella 100-vuotisjuhliin!

 2. 3

  sanoo

  Minä tulkitsisin puheen aivan samalla tavalla.

  Nettipoliisi Reinikaisellakin oli aika ikävä kommentti näistä ”oleskelijoista”. Yleensä nettipoliisilla on ollut aika asiallisia kommentteja ja reagoin siihen negatiivisesti, ja ilmaisin myös mielipiteeni siitä FB:ssä hänelle.

 3. 4

  sanoo

  Mää en ees halua lukee näiden ihmisten puheita; tuntuu, että tällasiltä taloudellisesti hyvinvoivilta (meidän verorahoilla) puuttuu se empatia täysin. Eli uskon, mitä mieltä olet puheesta ja voin kertoa meijän kunkun (Ruotsin) sanoneen viimevuonna vai oliko se edellisvuonna vähän samantapaista, mut vertailla varpusten lentämistä lautasille.
  Eli tämän (ja hänen perheensä) suurimman avustuksilla elävän sanat olivat jotenkin näin hänen muistuttaessaan juuri työttömiä ja sairaita ”ettei pidä odottaa, et ne varpuset lentäis lautaselle siitä vaan, vaan pitää itsekkin tehä jotain”.

  Ei näillä ihmisillä ole mitään hajuakaan tavallisen ihmisen elämästä, eikä halua ees tietää. Eiväthän nämä osaa edes hävetä ja pitää suutaan kiinni.

 4. 5

  P Seppänen sanoo

  Kovin on ahtaat uuninsolat Uuninpankkopojalla, kun pressan puheita haluaa tuolla tavalla tulkita. Minusta pressa kaipasi puhessaan jonkinlaista kansallista hyvinvointiohjelmaa, jollaisen tiedän ihan omasta kokemuksesta kiinalaisilla ja intialaisila olevan. Ja paikanpäällä olleet kertovat korealaisillakin olevan. Taitaa löytyä vietnamilaisilta ja brasseiltakin. Eli kansallinen menestys on arvokasta ja tavoiteltavaa riippumatta siitä, mitä polittiisesta järjestelmästä ja hallitsevista puolueista ajattelee. Länsimaissa sitä ei enää ole, tais edellisen kerran näkyä sodan jälkeisessä jälleenrakennuksen vaiheessa, ja ehkä Tsekin kirissä vuoden1990 jälkeen.
  Minulle oleskeluyhteiskunnan loinen ei ole työton työnhakija.
  Paljon enemmän länsimaisen oleskeluyhteiskunnan loinen on laiska pääoma, joka investoi Venäjälle, Viroon, Kiinaan, Vietnamiin, jne. oman suppean etunsa maksimoimiseksi. Taitavat olla omat eläkeyhtiömmekin sitä samaa populaa. Ja kun loppuun asti mietitään jokainen, joka niistä tuotoista eläkettään nostaa…

  Tietty, kaikkea voi tulkita suppeasi niin halutessaan, esimerkiksi kokkareet vastaan me ja kokkarepressa vastaan kansan suuri enemmistö. Voi silloin tarkastella maailmaa vaaksan mitalla omasta navasta, mikäpä sen helpompaa

  P.Seppänen

  PS.
  Edes tuolle laiskalle pääomalla ei hyvä kerry ilman työn tekemistä – sille sen työn tekee vain kiinalainen tai vietnamilainen. Mitenpä hyvä kertyisi meille suomalaisille sitten uuninpankolla makoillessa? Kun emme surkeaa elekettämme enempää pääse osille siitä hyvästä, jota Vietnamin tyttö sormet verissä pääomalle ompelee.

 5. 7

  Harri Haavisto sanoo

  Itse olin aivan yllättynyt tuosta ”työväen presidentin” ekasta uudenvuodenpuheesta- sehän oli melkein hyvä!
  Mutta sama ”oleskeluyhteiskunta” särähti kyllä pahasti korvaani- se kohta puheessa oli ehkä tarkoitettu liehittelemään presidentin oman puolueen oikeaa siipeä? Tosin pelkään, etttä samaa syyllistämistä ja aktivoimista saa osakseen vaikka olisi kuinka sairas ”yhteiskunnan vapaamatkustaja…

 6. 8

  tauno lehtonen sanoo

  Olemmeko jäämässä ”kolmannensektorin loukkuun”? Alkuunsa tätä kolmattasektoria rahoitettiin eri lähteistä aika hyvinkin ja samalla ajettiin yhteiskunnallista verkostoa alas. Nyt alkaa tämän kolmannensektorin rahoituksen vähentäminen ja pian ollaan tilassa jossa vain yksityinen hyväntekeväisyys tuo joillekin helpotusta.

  Luin muuten äskettäin jostain otsikon jonka mukaan SPR joutuu turvautumaan katastrofi rahastoonsa suomalaisten auttamiseksi. Että semmoinen oleskeluyhteiskunta.

 7. 9

  Laura sanoo

  Muuten hyvä puhe mutta tuo oleskeluyhteiskunta särähti itselläkin korvaan. Tarkoittaako presidentti että kaikki sairaatkin ihan huvikseen vain ”oleskelevat”. Olisi kiva tietää mitä nämä ”loiset töihin”-ihmiset ovat mieltä siitä että mitä jos sairas ei vain pysty? Huolehtivatko sukulaiset ja lähimmäiset kohta sairaista ja vanhuksistakin ilman että yhteiskunta tukee? Eikö hyvinvointiyhteiskunnan pitäisi pohjautua siihen että se tukee niitä heikoimpiakin, että on joku perusturva? Nyt se perusturva halutaan lopettaa ja siirtää heikompien hoito läheisten kontille. Mitä jos ei ole läheisiä? Kodittomien koteja ja työleirejä työttömille? Voisi joskus myös sanoa mitä tarkoittaa se että ottaa vastuu itsestään ja kaikkien tulee kantaa kortensa kekoon, jos ihminen on kyvytön siihen jostain syystä? Tuleeko poliisi aseen kanssa uhaten repimään esim. sen masentuneen sängystä että töihin vaan!

 8. 10

  sanoo

  Oleskeluyhteiskunta mielestäni koskee pääomatuloilla eläviä. Monissa perheyhtiöissä omistajat elävät osinkotuloista ja usein kyllä jossakin Suomen rajojen ulkopuolella. Niinistön puhe oli ikävämpääkin ikävin.
  Jumalan siunauksen toivotus taas toi mieleen kokoomuksen kypäräpäisenä pappina. Onhan varakkaiden kokoomuslaisten jumalasuhde usein paremmassa kunnossa kuin köyhien epäilevien tuomaiden ja siksi itse asissa Jumalan puolesta siunaaminen korostaa oikeiston maailmankuvaa. Helsinkiläisistä kirkkoon kuuluu naftisti puolet väestöstä, joten tämä God bless American suomalaisversio on jo menneestä ajasta tai sitten suora viittaus Washingtonin ja Manhattanin jumalaan.

 9. 11

  aargh sanoo

  ”Yle uutiset suora linja” otti myös kantaa tähän asiaan, aivan nurinkurisesti tietenkin.
  En nyt löydä mistään sitä jaksoa, muistaakseni se oli heidän vuoden ensimmäisensä ja joku siinä kertoi kuinka mahtava idea oli laittaa työttömät pakolla luomaan lunta.. keravalla? Vai missähän lieni.

 10. 13

  sakutimonen sanoo

  Näitten oikeistointellektuellien mielestä työttömän tekemästä työstä ei pidä maksaa palkkaa, koska työtön on työtön. Hänen tulee olla kiitollinen saamastaan mahdollisuudesta tehdä ilmaista työtä, joka estää syrjäytymästä ja tarttumasta pulloon.

 11. 14

  kieku x nilviäinen sanoo

  Mitäs muuta se on , kun oleskelua, kun työtä on tarjolla, mutta jäädään mieluummin liiton työttömyyskorvaukselle, kun työ ei ole ns koulutusta vastaavaa jne. laskelmoidaan, että saman saa oleskelemalla, kuin työssä. On oikeitakin työttömiä, mutta ei yhteiskunta pelaa tällä edellisellä systeemillä.

  olen miettinyt , millaiset ihmiset ovat leipäjonoissa? minä en ole tarvinnut olla, vaikka elän 780 euron kuukausituloilla. Asumistukea saan, niin kuin pieni tuloiset saavat. Asun velka-omistusasunnossani. Elämä ei ole leveää, mutta joka päivä syön ihan hyvän ruoan. Ulkomailla en pysty matkustelemaan, mutta minä olenkin pienituloinen, joten tyydyn halvempiin harrastuksiin ja huvitteluihin.

  toisaalta köyhyys on omaa syytäni, kun en aikanaan opiskellut laiskuuttani vaan. Muutenkin olisi elämänsä voinut järjestellä.. en syytä siitä ketään, tyytyväinen olen näin