Keneltä otetaan?

Presidentti Niinistön pyyntö saada pienempää palkkiota poiki melkoisen mylläkän ja niin kai oli tarkoituskin. Nyt on jo siirrytty keskustelemaan siitä, keiden kaikkien palkkoja pitäisi alentaa. Odotetusti ei kenenkään, jos sitä heiltä itseltään kysytään.

Poikkeuksia toki on. Jyri Häkämies ilmoitti jo alentaneensa palkkaansa 5 %, mutta siihen taitaakin olla varaa. Hänen palkkansahan kaksinkertaistui EK:n pestin myötä. EK:n Ilpo Kokkila sen sijaan ei ole ihastunut ajatukseen alentaa omaa palkkaansa tai yritysjohtajien palkkoja. Omaa palkkaansa hän suostuu alentamaan jos kaikkien muidenkin palkkaa alennetaan, mutta teennäistä se hänen mielestään on. Muille palkansaajille hän kyllä tarjoaa palkanalennuksia.

Yritysjohtajat ovat tyrmänneet omien palkkojensa alennukset suoralta kädeltä. He ovat palkkansa ansainneet kovalla työllä, joten niihin ei kosketa eikä edes verotusta saa kiristää. Muuten he lopettavat kokonaan työnteon ja lähtevät muille maille. Näinhän he ovat toistuvasti uhanneet, mutta yllättävän vähäistä tämä aivovuoto on ollut.

Kansanedustajat ovat periaatteessa myötämielisiä omien palkkojensa alentamiselle, mutta pitävät ajatusta vähän populistisena. Kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat pitävät kaikkien yleistä palkanalennusta mahdottomana ja tietenkin ay-liike on samaa mieltä.

Keneltä sitten otetaan, kun keneltäkään ei voi ottaa, mutta jostain pitää säästää? Vastaus on ilmiselvä ja odottaa vain ensimmäistä lausujaansa. Otetaan näiltä yhteiskunnan oleskelijoilta, näiltä vapaamatkustajilta, jotka istuvat toisten kattamiin pöytiin. Liikuttavan yksimieliseti tullaan kohta leikkaamaan kaikkia sosiaalietuuksia, pieneläkkeitä ja työttömyyskorvauksia. Muutama viran puolesta kerrottu pahoittelu kyllä kuuluu, mutta se kuuluu protokollaan.

Tämä vetelehtijöiden sakki se syö pöydissämme ja jo Ilmari Kianto aikoinaan tiesi varmaksi, että kunnan huoltoapua saavat nauttivat salaa sellaisia herkkuja, joista köyhä korpikirjailija voi vain haaveilla. Eläkeläiset, työttömät, sairaat ja muuten vain köyhät ovat se yhteiskunnan syöpäläislauma, jota ei haluta elättää. Menkööt lumitöihin etuuksiensa vastineeksi.

Itse suhtaudun presidentin palkanalennuspyyntöön vähän ristiriitaisesti. On sinänsä ihan kunnioitettavaa, että hän haluaa tyytyä samaan palkkaan kuin edeltäjänsä. Toisaalta enemmän olisin antanut arvoa pyynnölle saada maksaa veroa kuten muutkin palkansaajat.

Kommentit
 1. 1

  Unto Kiiskinen tietokirjailija sanoo

  Varovasti Saku raotti tulevaisuuden verhoa, sitä mihin olemme menossa.
  Eli köyhät kyykkyyn.
  Sellainen kehitys on maailmanllajuinen ja voi muuttua pian rajuksi.
  Syitä siihen pohti suuri AIVO, NAOMI KLEIN, kirjassaan Tuhokapitalismin nousu.
  Hyvinvointivaltioiden nousua hän perusteli sillä, että se perustui kommunistien ja kapitalistien kompromissiin, sekatalousjärjestelmään. Nyt hän näkee sen tien loppuunkuljetuksi.
  Syyt tiivistettynä: Neuvostoliiton pelko ja punaisten suuret äänimäärät lännessä pakottivat kapitalistit tekemään myönnytyksiä. Nyt Neuvostoliittoa ei enää ole ja köyhät eivät äänestä.
  Se ”raju” muutos voi merkitä paluuta 1500 luvun Eurooppaan. Esim. Saksaan 1525.
  Martti Lutter yllytti tappamaan köyhiä maalaisia kuin koiria.
  Uskonpuhdistusta seurasi kansan puhdistus lakaisemalla liiat roskat pois.

 2. 2

  A Niemelä sanoo

  ” Muuten he lopettavat kokonaan työnteon ja lähtevät muille maille.” tervemenoa vain! Ei ainakaan minulla tule heitä ensimmäiseksi ikävä!

 3. 3

  Juupajuu sanoo

  Itse toivoisin valtiolta enemmän ohjausta yrittäjyyteen ja työskentelyyn yksityisellä sektorilla. Palkka on tietysti paras kannustin ohjaamaan työtä pois julkiselta puolelta. Sanon jo nyt suoraan, että en tarkoita arvokasta perustyötä tekeviä hoitajia, opettajia, poliiseja jne, vaan johtavassa asemassa olevia valtionvirkamiehiä ja valvovia viranomaisia jne. Mitä enemmän ihmisiä saataisiin työllistettyä yrittäjinä tai työntekijöiä yksityiselle puolelle, sitä paremmaksi tilanne muuttuisi myös valtion kassassa. Mielestäni julkisella sektorilla tietyn portaan palkat pitäisi määrittää olemaan aina tietyn verran yksityistä sektoria pienempiä. Jokainen meistä varmasti älyää, että hyvinvointiyhteiskunta loppujen lopuksi rahoitetaan yksityiseltä puolelta tulleila verotuloilla. Jos kuitenkin etsitään yhteisesti säästökohteita josta kasvaisi myös työn tuottavuus, niin täysin järjettömät pekkaset pitäisi ehdottomasti poistaa käytöstä.