Tulpat korvissa, laput silmillä

Viime torstaina Juuan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle työpajan perustamista nuorisotakuun toteuttamista ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä varten. Olin paikalla kunnanhallituksen edustajana, mutta en voi kertoa yksityiskohtia lautakunnan ei-julkisesta keskustelusta. Omasta puheenvuorostani voin kertoa. Sen kaikki kuulivat, mutta monikaan ei tainnut ymmärtää. Tämä tulppakorvaisuus tuntuu olevan nykyisin vallitseva olotila ihan kaikkialla.

Jostain syystä kuntouttavaa työtoimintaa eli palkatonta työtä pidetään hienona asiana. Se työllistää, ehkäisee syrjäytymistä, edistää elämänhallintaa, saa heräämään aamulla ihmisten aikaan, tuo ilon ja naurun syrjäytyneen sohvallamakaajan elämään ja ennen kaikkea auttaa saamaan vakituisen työpaikan.

Ja paskan marjat! Tulppakorvat eivät ymmärrä edes sitä perusasiaa, että työ tosiaan tehdään ilman palkkaa. Jos he sen ymmärtävätkin, niin he olettavat kuntouttavan työtoiminnan koskevan jotain epämääräistä joukkoa ”nuo Keskuspuistossa Alkon avautumista aamulla odottavat.”  Ei se heitä koske, jos lakia noudatetaan. Kroonista alkoholistia tai muuta sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeessa olevaa ei ohjata kuntouttavaan työtoimintaan, vaan tarvitsemiensa muiden palvelujen piiriin. Kuntouttavaan työtoimintaan hän kelpaa vasta työkykyisenä.

Tähän palkattomaan työhön ei määrätä kuntouksen tarpeen, vaan pelkän työttömyyden perusteella. Kun työtön on saanut työmarkkinatukea 500 päivää tai ansiosidonnaisen päivärahakauden jälkeen 180 päivää, niin hänet voidaan määrätä kuntouttavaan työtoimintaan. Samoin silloin, kun pääasiallinen toimeentulo on 12 kuukauden ajan muodostutunut toimeentulotuesta. Tässä kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 3 §:ssä ei puhuta mitään kuntoutuksen tarpeesta eikä siitä puhuta muuallakaan laissa. Ainoa tarpeen määrittelevä seikka on siis työttömyys.

Kuntouttava työtominta eli palkaton työ voi lain 4 luvun 13 §:n mukaan kestää jopa 24 kuukautta. Viikossa ilmaista työtä voi teettää viitenä päivänä kahdeksan tuntia kerrallaan. Haluaisiko joku päättäjä tehdä vaikkapa nykyistä työtään seuraavat kaksi vuotta viidensadan euron kuukausikorvauksella?  Jos haluaa, niin silloin minulla on hyvä ehdotus kunnan talouden korjaamiseksi. Irtisanotaan välittömästi vaikkapa neljäsosa kunnan palveluksessa olevista ja odotellaan, että he ovat olleet riittävän kauan työmarkkinatuella. Sitten heidät otetaan takaisin tekemään nykyistä työtään kuntouttavana työtoimintana ja sanotaan irti seuraava neljäsosa. Näin jatketaan, kunnes kaikki työntekijät ovat ilmaisia.

Ei taitaisi löytyä vapaaehtoisa tähän kokeiluun.

Minä näen tässä ilmaisen työn teettämisessä oireen yhteiskunnan vakavasta sairastumisesta kuurouteen ja sokeuteen. Tällä menolla meillä oikeasti ihan lähiaikoina on alempi työntekijöiden laaja kasti, joka tekee normaalia työtä ilman mitään työntekijän oikeuksia. Tästä meillä on jo selviä merkkejä. Sipoon matkahuoltoa ja sen kahviota pyöritetään kuntouttavana työtomintana. Kotkan kaupunki on korvannut uimahallien kassahenkilöstön ilmaisella työvoimalla ja seuraavaksi palkatut siivoojat vaihdetaan ilmaisiin. Etelä-Suomessa on jo vuosia toiminut työvoimapoliittista koulutusta tarjoava yritys, joka ohjaa koulutettavansa saman omistajan toiseen yritykseen työkokeiluun tekemään pakkausalan alihankintatöitä.

Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hyväksikäyttö on jo nyt mennyt liian pitkälle. Sen olisitte huomanneet, jos olisitte viitsineet katsoa.

Kommentit
 1. 1

  Hannu Ketoharju sanoo

  Näin luodaan yhä laajemmat orjatyömarkkinat ja edistetään halpatyömarkkinoiden syntyä Vartiaisen ja Soininvaaran kaavailemaan suuntaan. Ihmisarvoa alentavaa, rikollista touhua, puhdasta uusliberalismia parhaimmillaan.

 2. 2

  Vexi L sanoo

  Minulla kävi tavallaan tuuri, sain puoleksi vuodeksi paikan ja saan siitä jonkinlaista palkkaa ja autoa tarvitsen, koska liikkuva työ, joten km-korvaukset myös tulee. Töitäkään ei ole kuin 6 tuntia per arkipäivä.

  Sinänsä sitä ei vielä ole vahvistettu, mutta ”yleensä on jo ennen haastatteluun kutsuttuna hyväksytty”, sanoivat

 3. 3

  Vexi L sanoo

  Ai niin, työkkäristä soittivat kun olivat poistaneet työkkärin missä ennen asioin, kysyin voiko mennä yksityiselle sen jälkeen kun 500 päivää on täynnä ”Vain, jos sen takana on aikeita mennä ammatilliseen opiskeluun” oli vastaus.
  Olisin myös halunnut käydä useammassa firmassa 1 kk/firma, jotta voisi kokeilla useampaa ammattialaa. Se ei kuulema käynyt, koska byrokratia on hidasta, 3 kk per firma olisi ehkä onnistunut.

 4. 4

  Nimetön sanoo

  Pöytäkirja tullee joskus kunnan sivuille luettavaksi, ja jatkokertomusta voi seurata kunnanhallituksen tulevalta esityslistalta. Sieltä näkee, ketkä näitä päätöksiä tekevät. Kuka lienee pääkokki ja käärmekeiton keittäjä?
  Juuan työttömyysluvut ovat maakunnan korkeinta tasoa, yli 18 prosenttia. Siivotaanko nyt tilastoja, kun kuihtuvassa kunnassa uutta työtä ei synny ja entisetkin työpaikat katoavat kovaa vauhtia esimerkiksi kiviyrityksistä.

 5. 5

  Ilona sanoo

  Alkaa olla niin toivoton ja turhautunut olo tästä ihmisten halventamisesta! Itse työtoiminnassa kahden vuoden ajan olleena tiedän hyvin, ettei se tuo työpaikkaa – ei siitä paikasta, missä KUTYaa on tehty, muttei mistään muualtakaan. Ja kun TE-toimsitossa sanoo mielipiteensä homman turhuudesta, saa vastaukseksi paheksuvaa mutinaa. Onneksi sielläkin saa sentään vielä sanoa mielipiteensä, siitä ei Vielä rangaista, eihän…?

 6. 6

  sanoo

  Itse kyseisten toimenpiteiden uhrina lisäisin tähän vielä sen, että oikeusturvaahan ei kuntoutetulla ole. Mikäli ”työnantajataho” mokaa tai ei muuten toimi, niin se on vain hallinnollista tahmaamista, eikä siitä kuntoutettavalle makseta viivästyskorkoa, vaikka maksut olisivat myöhässä yms… Annas olla, mikäli erehdyksessä maksavat liikaa; heti ollaan perimässä takaisin ja juoksevien korkojen kera, tietenkin. Huomauttaessasi epäkohdista, uhkaillaan sanktioilla, kuten karenssit, päivärahan alentaminen jne.
  Siihen ei tarvita muuta kuin asennehäiriöinen työntekijä virastossa…

 7. 7

  Patu sanoo

  Minä en ainakaan alistu näiden rikollisten tahtoon, menkööt vaikka henki, mutta ilmaistöihin eivät saa. Menee se henki siellä kuitenkin, kun palkka ei riitä elämiseen. 180 jälkeen tulossa aktivointia, odotan innolla kun pääsen kuittailemaan nauhurin kera.

 8. 8

  äkkiseltään arvellen sanoo

  saa vaikutelman, että palstanpitäjä ihan oikeasti liki ainoana ajattelee näitten ”ns. heikompien” asemaa.Siitä täydet 10 pistettä Sakulle! Lisävärinsä tämä artikkeli saanee siitä, kun kirjoittaja on ao.kunnan hallituksen jäsen, jossa tuo sote-ltk;n päätös tullee vielä vaakalle. Kuinkahan mahtaa käydä korvatulppien ja silmäsuojusten kanssa tuossa kokouksessa? Työtoiminta poikennee normityöstä palkattomuuden ohella niinkin,ettei siitä kartu eläkettä sentin vertaa, oletan.

 9. 10

  Ilona sanoo

  Lukutaidossani on kai puuteita, mutta en onnistu löytämään selvää vastausta siihen, kuinka usein ja kuinka kauan työttömän pitää osallistua kuntouttavaan työtoimintaan? Olen jo ollut 2 vuoden ajan KUTY:ssa. (vv. 2010-2012) Joudunko osallistumaan siihen hyödyttömään paskaan eläkeikään saakka? Nähtävästi. Nyt on nimittäin tiedossa uusi passitus KUTYaan >:(

 10. 11

  sakutimonen sanoo

  Ilonalle:
  Laki kuntouttavasta työtominnasta 13 § 2 mom:

  ”Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään 3–24 kuukauden mittaiseksi jaksoksi kerrallaan. Jakson aikana henkilön tulee osallistua kuntouttavaan työtoimintaan vähintään yhden ja enintään viiden päivän aikana kalenteriviikossa. Yhden päivän aikana kuntouttavan työtoiminnan tulee kestää vähintään 4 tuntia.”

  – Siis 1-5 päivää viikossa, 4-8 tuntia päivässä ja 2 kk – 2 vuotta.

  13 § 3 mom:

  ”Edellä 2 momentissa tarkoitetun jakson päättyessä aktivointisuunnitelma on uudistettava noudattaen mitä 3 luvussa aktivointisuunnitelmasta säädetään.”

  – Tämä 3 momentti sanoo ikävä kyllä selvästi, että yhden kuntoutusjakson päätyttyä sama kierros alkaa alusta aktivointisuunnitelman laatimisella. Hirvittää sanoa tämä, mutta näin se vain lakiin on kirjattu.

 11. 12

  Ilona sanoo

  Kiitos Saku vastauksesta; tätähän minä juuri pelkäsin. Eli istun pakkotöissä kunnes pääsen kansaneläkkeelle: vielä 10 vuotta. Niin sanotusti ”ikuisesti”. Voi itku.

  Noita lakitekstejä ymmärtää juuri siihen saakka, kunnes tulee vastaan ensimmäinen kohta, jossa viitataan taas pykälään numero sejase, ja momenttiin sejase. Silloin alkaa ajatus harhailla. Ja iskee epäluulo, että olenko oikeassa pykälässä.